Heb jij een vakantiewoning of tweede woning die jij wilt verhuren als jij er zelf niet zit? Dan is het erg verstandig om een vakantie website te maken!
Zoals je waarschijnlijk zelf al in de gaten had is het zonde om een woning leeg te laten staan wanneer jij er zelf niet woont. Door een website te maken voor jouw vakantiewoning kun jij jouw woning verhuren op de moment dat jij er zelf niet bent en op deze manier extra inkomsten genereren.
In deze handleiding ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een vakantie website kunt maken, welke vakantiewoning website bouwer jij het beste kunt gebruiken en deel ik een aantal tips voor het maken van een vakantie website!
Wat is een vakantie website?
Jij zult zelf wel eens een vakantie geboekt hebt. Vaak doe je dit via de grote vergelijkingswebsites waar jij honderden vakantiewoningen over de hele wereld met elkaar kunt vergelijken. Het voordeel van deze grote vakantie websites is dat ze het voor de klant erg makkelijk maken om het juiste vakantieadres te vinden.
Jij leest dit artikel omdat je zelf een vakantie website wilt maken, maar waarschijnlijk gaat het in dit geval niet om tientallen vakantiewoningen. Het heeft daarom geen zin om een groot platform te gaan maken als je maar een vakantiewoning hebt.
Er zijn op dit moment erg veel mensen die een vakantiewoning hebben en die verhuren in de periodes dat ze er zelf niet wonen. Hier zijn een hoop vakantiewoning templates voor te vinden, maar je kunt natuurlijk ook helemaal zelf wat maken. In deze handleiding ga ik jou het allemaal uitleggen!
Hoe kun jij zelf eenvoudig een vakantie website maken?
Heb jij al wel eens eerder zelf een eigen website gemaakt? Dan zal je waarschijnlijk wel gezien hebben dat er erg veel verschillende software programma’s zijn waarmee jij zelf een eigen website kunt maken. Verder moet je natuurlijk ook nog denken aan hosting en een domeinnaam.
In deze vakantie website handleiding ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een eigen vakantie website kunt maken met een software naar jouw wens. Laten we daarom maar snel beginnen met stap 1!
1. Hosting en domeinnaam aanschaffen
Voordat je kunt beginnen met het maken van jouw vakantie website heb je natuurlijk hosting en een domeinnaam nodig. De domeinnaam is namelijk het adres van jouw website. Deze is nodig, zodat mensen jouw website kunnen bereiken. De hosting zorgt ervoor dat alle bestanden van jouw website online staan en dat potentiële klanten jouw website kunnen bereiken.
De keuze uit hosting providers is op dit moment echt gigantisch. Hierdoor is het kiezen van de beste webhosting provider erg lastig. Vooral als beginner zal je hier daarom al snel vastlopen. Ik heb daarom al vast wat onderzoek voor jou gedaan naar de beste hosting providers voor het maken van een vakantie website.
Op dit moment zijn er eigenlijk drie hosting providers die ik kan aanraden. De eerste is de hosting van Cloud86. Dit is een nederlandse provider die beschikt over snelle en erg gebruiksvriendelijke hosting. Ook kun je kiezen uit een van de goedkopere hosting pakketten. Andere hosting providers die ik zeker kan aanraden zijn SiteGround en Hostinger.
2. Een vakantiewoning website bouwer kiezen
Zodra jij een hostingpakket met domeinnaam hebt gekocht is het tijd om een website maker te kiezen voor jouw vakantiewoning. Ook hiervoor heb je de keuze uit een groot aantal verschillende website makers, maar ze zijn lang niet allemaal even goed.
Wix en Squarespace zijn erg populaire website makers waarmee je zonder enige technische kennis zelf een eigen website of webshop kunt maken. Dit lijkt allemaal erg prettig, maar je hebt weinig vrijheid binnen deze systemen. Ook is het erg lastig om uit te breiden of later over te stappen naar een ander systeem. Wix of Squarespace raad ik voor het maken van een professionele vakantie website daarom ook niet aan.
Voor het maken van een vakantie website kun je het beste kiezen voor WordPress. Vanuit jouw hosting account bij de gekozen hosting provider kun jij met één druk op de knop WordPress installeren. Binnen WordPress kun jij vervolgens zonder enige technische kennis een eigen website maken en heb je ook de volledige vrijheid.
3. Een vakantie website template of thema kiezen
De derde stap is het zoeken van een geschikt website template voor jouw vakantie website. Binnen WordPress zijn er gigantisch veel templates te vinden, maar ook deze zijn helaas lang niet allemaal even geschikt. Zo zijn veel templates erg traag, niet veilig of beschikken ze niet over de gewenste functionaliteiten.
Er zijn daarom een aantal WordPress thema’s die ik wel kan aanraden. Deze thema’s zijn super snel, volledig geoptimaliseerd om goed gevonden te worden in Google en zijn ook nog eens erg eenvoudig om volledig naar wens te maken.
In dit geval heb ik het dan over het Astra Pro Thema, Elementor Pro en de Divi WordPress Builder. Al deze thema’s behoren tot de beste WordPress thema’s van dit moment en zijn erg prettig in gebruik. Ook zijn ze perfect te gebruiken voor het maken van een vakantie website.
4. Handige plug-ins installeren op jouw vakantie website
Zodra jij alle bovenstaande stappen hebt doorlopen kun jij in principe beginnen met het maken van jouw vakantie website. Er zijn namelijk nog een paar plug-ins die verstandig zijn om toe te voegen aan jouw vakantie website.
- WPForms: Met WPForms kun je eenvoudig een formulier aan jouw website toevoegen. Dit is bijvoorbeeld erg interessant voor de contactpagina, zodat potentiële klanten wel contact met jou kunnen opnemen.
- Yoast SEO: Yoast SEO is de nummer één WordPress SEO plug-in. Deze plug-in maakt het mogelijk om zonder technische kennis jouw website te optimaliseren voor zoekmachines als Google.
- Akismet: Deze plug-in is ideaal voor elke website, omdat deze spam reacties tegengaat. Dit is weer erg prettig voor de formulieren die jij op jouw website gaat gebruiken.
- Huurkalender: Je wilt op jouw vakantie website natuurlijk ook een boekingssysteem met kalender. In dit geval is het erg belangrijk om de huurkalender plug-in op jouw website toe te voegen. Hiermee voeg jij dit hele boekingssysteem namelijk zonder technische kennis aan jouw vakantie website toe.
Tips bij het kiezen van een vakantie (WordPress) website template?
Wil jij zelf een website template voor jouw vakantie website zoeken? Dan kan dat natuurlijk ook. Het dan alleen wel erg belangrijk dat je een aantal goed controleert, want het kiezen van een geschikte template voor jouw vakantiewoning is niet zo makkelijk als dat het klinkt. Hieronder zal ik jou daarom uitleggen waar je precies op moet letten!
1. Kies een snel vakantie website template
Het allereerste dat je moet controleren wanneer jij zelf een vakantie website wilt gaan maken is of het thema snel is. Een snelle website is super belangrijk, want uit verschillende onderzoeken van Google is gebleken dat bezoekers verwachten dat een website binnen 2 seconden is geladen. Is dit niet gelukt? Dan verlaten ze je website en gaan ze naar de concurrent.
Het is daarom verstandig om de snelheid van de website te testen. Vaak beschikken website templates altijd over demo websites waarvan jij de website snelheid kunt testen. Ik kan je daarom ook zeker aanraden om dit van te voren te doen. Aan de resultaten kun jij vervolgens zien of het een geschikt thema is voor het maken van jouw vakantie website.
2. Het vakantie woning template moet aansluiten bij jouw wensen
Een belangrijke tip is dat het thema moet voldoen aan jouw wensen. Het is namelijk zonde om een thema te kiezen dan niet aan jouw wensen voldoet. Doe je dit toch? Dan zal je in toekomst waarschijnlijk alsnog moeten overstappen naar een ander WordPress thema. Nu staat er alleen al een website dus dan wordt het een stuk lastiger om alles goed over te zetten en te blijven staan in Google.
Ik raad je daarom echt aan om een thema te kiezen dat volledig aan jouw wensen voldoet. Met de thema’s die ik in deze blog benoem maak je in ieder geval een goede keuze. Met deze thema’s is echt alles mogelijk en kun jij dus altijd nog eenvoudig iets toevoegen of verwijderen zonder dat dit grote impact heeft.
3. Het vakantie template moet veilig zijn
Uiteraard wil je ook een website die veilig het is daarom ook erg belangrijk om te kiezen voor een WordPress thema dat veilig is. Het enige nadeel is dat het super lastig is om te controleren of een WordPress thema veilig is.
Om een goed beeld te krijgen kun je de ervaringen van andere gebruikers lezen. Als deze allemaal positief zijn kun je er wel vanuit gaan dat het thema veilig is. In sommige gevallen kun jij jouw website zelf ook veilig maken, maar dit brengt wel wat technische kennis met zich mee.
4. Het vakantie WordPress template moet een goede klantenservice hebben
Ben je niet super technisch aangelegd? Dan is het ook erg belangrijk dat het vakantie woning template beschikt over een goede klantenservice. Loop je namelijk vast of heb je een probleem met het thema? Dan wil je zo snel mogelijk geholpen worden en niet eerst zelf uren op onderzoek uit moeten gaan.
Ik raad je daarom aan om een WordPress thema te kiezen dat beschikt over een goede klantenservice. Met de thema’s die ik in deze lijst benoem maak je, in dit geval, een goede keuze, want deze thema’s beschikken allemaal over een goede klantenservice met ook daadwerkelijk kennis van zaken.
Vakantie website maken: Hoe zit het met onderhoud?
Een eigen website maken brengt natuurlijk ook onderhoud met zich mee. Zo zal je regelmatig wat op de website willen updaten of aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen, tekst, boekingsinformatie of wat dan ook. Het onderhouden van een website klinkt wat technisch, maar dat valt eigenlijk best mee.
Wanneer jij aan de hand van deze handleiding jouw vakantie website gaat maken kan ik jou garanderen dat jij jouw website eenvoudig zelf kunt onderhouden. Voordat jij jouw vakantie website maakt is het alleen wel erg belangrijk dat je een back-up maakt. Mocht er namelijk toch iets niet helemaal goed gaan kun je altijd terug met een backup.
Wat kost het maken van een vakantie (WordPress) website?
Zoals je natuurlijk snapt brengt het maken van een website kosten met zich mee. Natuurlijk kun je kiezen voor gratis webhosting en een gratis WordPress thema gebruiken, maar dit raad ik je echt af. Met gratis hosting heb je namelijk geen eigen domeinnaam, is jouw website regelmatig offline en is jouw website ook nog eens erg traag.
De kosten voor het maken van goede website hoeven ook helemaal niet heel hoog te zijn. Zo heb jij bij Cloud86 al hosting vanaf €1,95 per maand. Voor een heel jaar, inclusief domeinnaam, betaal je dan maar €42,83 per jaar. Dit is erg weinig voor kwalitatief goede hosting.
Een WordPress thema of template kan ook kosten met zich meebrengen, maar deze zijn vaak ook niet super duur. De kosten voor het Astra thema bedragen $50 dollar per jaar. Voor Elementor betaal je ook $50 dollar per jaar en Divi is met $90 dollar per jaar net wat duurder. Gelukkig heb je aan een van deze drie voldoende.
De totale kosten voor het maken van een vakantie website zullen daarom niet snel boven de €100 per jaar uitkomen. Uiteraard kan het duurder worden als jij zelf ook nog bepaalde wensen hebt die extra kosten met zich meebrengen.
Is het ook mogelijk om gratis een vakantie website te maken?
Ja, het is uiteraard mogelijk om een gratis vakantie website te maken. Bedenk je alleen wel dat je in dit geval geen eigen domeinnaam hebt, je website erg vaak niet bereikbaar is, dat als je website wel bereikbaar is deze erg traag is en dat er geen klantenservice is waar je bij terecht kunt met problemen.
Of het daarom verstandig is om een gratis vakantie website te maken is een tweede. Wanneer jij geld wilt verdienen aan de verhuur van jouw vakantiewoning lijkt mij een investering van €100 per jaar voor een goede en werkende website niet erg veel.
Conclusie: Hoe kun jij jouw eigen vakantie website maken?
Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want is het nu verstandig om zelf jouw eigen vakantie website te maken?
Ik kan je zeker aanraden om zelf jouw eigen vakantie website te maken. Zoals je in deze handleiding hebt gelezen is het helemaal niet zo lastig, kun je alles volledig naar wens maken en heb je geen dure programmeur nodig die een website voor jou maakt.
Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw vakantie website? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn handleiding website maken e-book te downloaden waarin ik elke stap samen met jou doorloop!
Vakantie website maken - Veelgestelde vragen
Hoe kun je zelf een vakantie website maken?
Je kunt eenvoudig zelf jouw eigen vakantie website maken. Je hebt hiervoor alleen hosting met een domeinnaam nodig en een WordPress thema. Vervolgens heb jij in enkele uren jouw eigen vakantie website staan.
Kun je gratis een vakantie website maken?
Ja, het is mogelijk om een gratis vakantie website te maken. Bedenk je alleen wel dat een gratis website erg traag is, je geen eigen domeinnaam hebt en je website in meer dan 50% van de gevallen niet bereikbaar is. Of het slim is, is daarom een tweede.
Wat is de beste vakantiewoning website bouwer?
Er zijn erg veel website bouwers voor het maken van een vakantie website. Mijn voorkeur gaat echter uit naar WordPress in combinatie met Elementor Pro of Divi van Elegant Themes. Hiermee kun je zonder enige technische kennis zelf jouw eigen vakantie website maken.
Welke template is het beste voor een vakantie website?
Het beste template voor jouw vakantie website is het Astra theme. Dit thema is super snel, volledig geoptimaliseerd voor Google en erg eenvoudig in gebruik. Maak jij gebruik van Elementor of Divi? Dan heb je in principe geen WordPress thema nodig. Elementor en Divi beschikken namelijk over een eigen thema.
Kun je zonder technische kennis een vakantie website maken?
Ja, wanneer je gebruik maakt van de juiste software kun jij zonder technische kennis zelf jouw eigen vakantie website maken. In deze blog lees je hoe dit precies moet!
Hoeveel kost het maken van een vakantie website?
De kosten voor het maken van een vakantie website zijn afhankelijk van de hosting en het thema dat jij gebruikt. Als jij kiest voor de hosting van Cloud86 en gebruik maakt van Elementor zal je niet boven de €100 per jaar uitkomen.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!