Veiling website maken | 2024 handleiding & de beste software

Veiling-website-maken
Inhoudsopgave

Wil jij graag een veiling website maken zoals eBay? Dat kan! Veilingwebsites zijn niet bepaald nieuw, maar hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Een veiling website maken staat gebruikers toe om op jouw producten te bieden. Je kunt op deze manier je winst maximaliseren door je producten aan de hoogste bieder te verkopen. Je kunt gebruikers ook hun eigen producten op jouw veilingsite laten plaatsen om commissie op elke verkoop te verdienen.

Hoewel je online veel gigantische veilingsites zoals eBay kunt vinden, heeft een niche-specifieke veilingsite zijn eigen plekje in de markt. Het voordeel voor je gebruikers is dat ze gemakkelijk producten kunnen kopen en verkopen aan gelijkgestemden in een community. In tegenstelling tot eBay wordt er een bijzondere sfeer gecreëerd door een boeiende en betrokken community. Dat betekent dat gebruikers met jouw veilingsite gemakkelijk hun eigen doelgroep kunnen bereiken.

Veel gebruikers kiezen ook voor een community powered veilingsite omdat het hen een betere terugverdiencapaciteit oplevert. In dit artikel laat ik je zien hoe je een veilingsite kunt bouwen, welke software je hier het best voor kunt gebruiken en krijg je van mij een handleiding die je geheel kosteloos kunt downloaden.

Wat is een veiling website?

Een veiling website is een site waarop je een product koopt of verkoopt op basis van een biedsysteem. Het is een goede strategie om een bedrijf te starten en snel een behoorlijke aanhang te krijgen. Veilingsites zijn populair bij mensen omdat ze er niet echt iets bijzonders voor hoeven te doen. Het is een goede manier om oude spullen te verkopen (voor verkopers) en goedkoop in te kopen (voor kopers). Een eigen website maken gericht op veilingen is daarom een goede zet!

Voor jou betekent het bouwen van een veilingsite dat je producten kunt verkopen aan de hoogste bieder zonder behulp van tussenpersonen. Je kunt zo de kosten van andere veilingplatforms vermijden. Je kunt ook een vergoeding instellen voor het aanbieden van producten en een commissie krijgen van elke verkoop. Een veiling website bouwen is een van de beste manieren om online geld te verdienen. Als je je afvraagt hoe je een website als eBay bouwt, lees dan snel verder.

Veiling-website-maken-WordPress

Hoe kun jij zelf eenvoudig een veilingsite maken?

Nu jij precies weet wat een veiling website is wil je natuurlijk ook weten hoe jij zelf jouw eigen veiling website kunt maken. Dit is natuurlijk de reden dat jij op deze pagina bent gekomen. Laten we daar daarom maar eens naar gaan kijken.

Om een veiling website te beginnen heb je de volgende dingen nodig:

  • Een domeinnaam: Dit is het webadres van je website, zoals nolimitwebdesign.nl of google.com.
  • Een webhosting account: Dit is waar je site bestanden worden opgeslagen.
  • Een SSL-certificaat: Het maakt een beveiligde verbinding tussen jouw website en server mogelijk.
  • Een e-commerce plugin: Dit is software waarmee je de ‘Koop nu’ of ‘Bieden’ knop kunt toevoegen aan producten, verschillende betaalmethoden kunt aanbieden, items zoeken, gebruikersreviews laten plaatsen en nog veel meer.
  • Veilingsite software: Deze eCommerce plugin integreert de veiling functies in je website.

Hosting en domeinnaam aanschaffen

Een van de eerste dingen die je in orde moet maken om een veiling website te maken is de aanschaf van een domeinnaam en webhosting. Een veilingwebsite zal doorgaans vanwege het grote aantal producten en categorieen enorm veel paginas bevatten. Om ervoor te zorgen dat je webpagina’s snel laden is een hostingprovider die snelle hosting levert dus van essentieel belang. Wanneer je een nieuwe website wilt beginnen, kunnen de gecombineerde kosten van domeinnaam en hosting vrij hoog lijken. Maar via web hosts zoals SiteGround, Hostinger en Cloud86 kun je voordelige snelle hosting met uitstekende klantenservice realiseren. Raadpleeg mijn artikel over de beste hosting providers voor meer informatie over het aanschaffen van hosting en een domeinnaam.

Veilingsite-maken

Een website maker kiezen

Nu is het tijd om een website maker uit te kiezen om je nieuwe veilingsite te bouwen. De naam website maker spreekt eigenlijk voor zich dus hoef ik je niet te vervelen met een overijverige uitleg. Simpel gezegd, het is een tool voor het bouwen van een website. Moderne website makers hebben de manier waarop men tegenwoordig websites opzet enorm veranderd en vergemakkelijkt. De beste website makers zijn momenteel Wix, Phoenix en WordPress.

Het WordPress content management systeem (CMS) staat bovenaan mijn lijst van beste website makers vanwege zijn populariteit, krachtige functies, schaalbaarheid, en gebruiksgemak. WordPress is een gratis en open source website maker. Dit betekent dat je maximale controle hebt over je website in vergelijking met elke andere online website makers in deze lijst. Met WordPress, heb je volledige eigendom zonder enige controle van derden, dus het geeft je tevens maximale privacy.

Een portfolio website template of thema kiezen

Zoals ik zojuist hebt aangegeven is WordPress de nummer 1 websitebouwer waarmee je een veilingsite kunt maken. De volgende stap is het uitkiezen van een geschikt thema of een template om de lay-out van je veilingsite vorm te geven. Hoewel er inmiddels duizenden WordPress thema’s beschikbaar zijn, zowel gratis als betaald, zijn er drie templates die er met kop en schouders bovenuit steken. De populariteit van het Astra, Elementor of Divi thema is voornamelijk gerelateerd aan het feit dat je zonder technische kennis met een ‘drag and drop’ systeem je website kunt ontwerpen. De thema’s zijn bijzonder eenvoudig in gebruik, waardoor ze ook beginners in staat stellen een mooie website te bouwen.

Handige plug-ins installeren op jouw portfolio website

Nadat je een thema of template geïnstalleerd hebt, kun je enkele handige plug-ins gaan installeren op jouw veiling website. Denk hierbij aan plug-ins voor onmisbare functionaliteit zoals een contactformulieren zoals WPForms, Yoast SEO voor zoekmachineoptimalisatie, of de spam filter plugin Akistmet, die standaard bij elke WordPress installatie geïnstalleerd wordt. Er zijn meer dan 59.000+ WordPress plugins waar je uit kunt kiezen en dit maakt het soms extreem overweldigend voor nieuwe gebruikers om de juiste plugin voor hun website te vinden. Hou er wel rekening mee dat teveel of slecht gecodeerde plugins de functionaliteit van je website negatief kunnen beïnvloeden. Kies daarom alleen voor kwalitatief goede plugins die je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Software voor jouw veilingwebsite

Beslissen welke WordPress veilingsite software het beste zal passen bij jouw veiling website kan een beetje moeilijk zijn. Gelukkig zijn er tal van opties om uit te kiezen. Door zorgvuldig te kijken naar elk van de tools die beschikbaar zijn en je eigen behoeften in gedachten te houden, kun je de geschikte oplossing vinden.

De Ultimate Auction Plugin is een bijzonder gebruiksvriendelijke optie. Deze veilingsite software biedt een intuïtieve en stijlvolle interface. Zelfs als je niet erg vertrouwd bent met technologie, zul je de installatie waarschijnlijk nog steeds vrij eenvoudig vinden. De veilingen worden rechtstreeks op je site gehost. Je kunt de plugin activeren, je betalingsinfo toevoegen, en meteen je eerste item plaatsen.

Functies van de plugin:

  • Een gemakkelijk te navigeren veiling beheerpagina.
  • Betalingsinstellingen die geïntegreerd kunnen worden met PayPal accounts.
  • Compatibiliteit met een breed scala aan goed presterende thema’s.
 

Ultimate Auction Plugin is een tool die de mogelijkheid biedt om een robuuste veiling website te beginnen, zonder de noodzaak van veel technische kennis. Indien je dus minder technisch aangelegd bent, zou dit een uitstekende oplossing voor jou kunnen zijn. En omdat je een speciale site voor veilingen wilt, maakt het bijpassende thema deze plugin zeker de moeite waard.

Bovendien is er een extra plugin voor WooCommerce gebruikers genaamd, Ultimate Auction voor WooCommerce. Deze veilingsite software is van dezelfde ontwikkelaar en heeft de meeste van functies van de master plugin erin verwerkt. Het belangrijkste verschil is de integratie met WooCommerce. Als je liever WooCommerce gebruikt, kun je dus overwegen om deze versie eerst te proberen.

Veiling-site-plugin

Tips bij het kiezen van een veiling (WordPress) website template?

Hoewel een veiling website maken een gemakkelijke opgave lijkt, is het in elkaar zetten hiervan nogal een uitdaging; vooral als je geen kennis van coderen hebt. Het juiste WordPress veiling thema gebruiken kan dit proces veel soepeler laten verlopen, dus is het goed om te weten waar je op moet letten voordat je er eentje uitkiest. Ik geef je daarom enkele belangrijke tips om je kunnen begeleiden bij het maken van de beste keus.

Kies een snel veiling website template

Hoewel het ontwerp, gebruikers navigatie en relevante inhoud allemaal essentiële elementen van een goede website zijn, is er één ding dat veel mensen over het hoofd zien en dat is de laadsnelheid van webpaginas.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de moderne koper/klant/publiek altijd online is. Dit betekent dat als ze online naar producten zoeken, ze dit zullen doen via hun desktop, laptop, tablet of smartphone. Daarnaast is deze digitale consument ook behoorlijk ongeduldig. Ze geven geen tweede kans aan websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten of websites die er te lang over doen om te laden. Het is dus belangrijk om te weten hoe je jouw veiling website sneller kunt maken of je website snelheid kunt testen. Als je ervoor wilt zorgen dat je niet de helft van je doelgroep kwijtraakt omdat je website er een eeuwigheid over doet om te laden, kies dan voor een snel veiling website template.

Veiling-website-maken-snelheid

Het veling template moet aansluiten bij jouw wensen

Er zijn letterlijk honderden kant-en-klare thema’s en sjablonen ontworpen voor veilingwebsites. Het kan een ontmoedigende taak zijn om door zo’n uitgebreide catalogus van thema’s te gaan en de juiste match voor jouw website te vinden.

Het is goed om veel keuzes te hebben. Maar het probleem is dat elk veiling thema er beter uitziet dan de vorige. Je kunt er een dagtaak aan hebben en uren doorbrengen in het labyrint van mooie en fantastische veiling templates. Het is daarom handig om vooraf een lijstje te maken van jouw specifieke behoeften. Mocht je achteraf nog andere functies willen toevoegen, kun je dit altijd met plugins uitbreiden. Hou er echter wel rekening mee dat teveel afzonderlijke plugins een website bijna altijd trager maken.

Een veiling template maken met Elementor voor WordPress is daarom een goede optie, vanwege de vele mogelijkheden die deze website maker als totaalpakket aanbiedt. Onthoud dat een fris, aantrekkelijk thema dat past bij de behoefte van jouw veilingwebsite het enige is dat je nodig hebt.

Het veilingsite template moet veilig zijn

Als je eenmaal je lijstje met benodigde functies hebt afgewerkt en intussen wat bronnen voor het template van je veilingsite overweegt, is het zeker de moeite waard om wat tijd te besteden aan het onderzoeken van de veiligheid van je veilingsite template en je website.

Naar schatting worden er elke dag ongeveer 30.000 tot 50.000 websites gehackt. De aantallen groeien nog steeds en het belang van websitebeveiliging neemt dus toe. Het is dus van vitaal belang om je website en de gegevens die er op staan te beschermen. Kwaadaardige software wordt gebruikt om websites te infecteren, gegevens te verzamelen en in sommige gevallen zelfs computers te kapen. Een site waartoe een aanvaller toegang heeft gekregen, kan worden gebruikt om verkeer om te leiden en bezoekers te infecteren met hacking software.

Het hebben van goede hosting, een SSL certificaat en een veilige template zijn dus de eerste zaken waar je op moet letten. Om te weten hoe veilig het door jouw gekozen template is, kun je het beste kijken naar het aantal sterren, de meest recente update en de reputatie van de ontwikkelaars.

Het veiling WordPress template moet een goede klantenservice hebben

Goede ondersteuning is erg belangrijk bij het implementeren van een veiling template. Er zullen momenten zijn waarop je wat hulp nodig hebt bij het gebruiken van je template en dat maakt het hebben van goede klantenservice onmisbaar. Ga na hoe de ontwikkelaars ondersteuning bieden aan hun gebruikers. Wanneer je site door verkeerd gebruik ineens crashed of je aanpassingen moet maken die in de documentatie niet duidelijk te volgen zijn, biedt goede ondersteuning de verzekering dat je snel en vakkundig geholpen zal worden.

Wat kost het maken van een veiling (WordPress) website?

De totale kosten voor het maken van een veilingwebsite zijn afhankelijk van meerdere uiteenlopende factoren zoals webhosting, het thema dat jij gaat gebruiken en eventueel extra software die jij aan jouw eigen veiling website wilt koppelen. 

De kosten voor hosting zijn afhankelijk van de soort hosting die jij voor jouw veilingsite wilt gebruiken. De kosten voor normale hosting beginnen bij zo’n €50 euro per jaar, maar kunnen natuurlijk wel oplopen. Zo betaal je meer voor Dedicated hosting of VPS hosting

De kosten voor een WordPress thema zijn afhankelijk van het thema dat jij kiest. Voor een goed WordPress thema zal je tussen de €50 en €100 euro kwijt zijn.

Wil jij nog andere software aan jouw veiling website toevoegen? Dan kan het zijn dat deze ook nog kosten aan jouw veiling website toevoegen. Het toevoegen van deze extra software is niet noodzakelijk voor het maken van een veiling website.

Kosten-veiling-website

Is het ook mogelijk om gratis een veiling website te maken?

Nu jij precies weet hoe jij een veiling website kunt maken en wat de kosten hiervoor ongeveer zullen zijn vraag jij je misschien het volgende af? Kun je ook gratis een veiling website maken?

Gratis en geheel kosteloos je eigen veilingwebsite beginnen is zonder tussenkomst van derden, zoals bijvoorbeeld eBay, nog niet mogelijk. En hoewel er alternatieven zijn om gratis een veiling website te maken, bieden ze meestal niet de gewenste uitkomst of resultaten omdat ze volgepropt worden met ongewenste advertenties, trage laadtijden hebben en niet geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines. 

Het is dan ook zonde om veel energie te steken in dergelijke platformen als je liever de volledige controle over je eigen veilingwebsite prefereert. Wil je toch goedkoop proberen een veiling website te maken, dan kom je met deze handleiding en mijn ebook al een heel eind.

Conclusie: Hoe kun jij jouw eigen veiling website maken?

Als je twijfelt maar geweldige ideeën hebt over hoe je een veiling website kunt bouwen, is het tijd om alles op papier te zetten en aan de slag te gaan. Je moet die ideeën vastleggen en wat gedegen onderzoek doen om je veilingwebsite werkelijkheid te laten worden.

Wat je als eerste nodig hebt om een online veiling website te maken is goede hosting en het juiste thema. Je kunt een veiling website met behulp van WordPress maken en daarnaast mijn ebook te downloaden waarin ik stap voor stap uitleg hoe je eigen website kunt maken.

Als je een veiling website gaat beginnen en vragen hebt of ergens over twijfelt kun je gerust contact met mij opnemen, maar ik weet vrijwel zeker dat jij zelf al een heel stuk zult komen me deze handleiding en het e-book!

Veiling website maken - Veelgestelde vragen

Je kunt op verschillende manieren zelf een eigen veiling website maken, maar ze zijn niet allemaal even goed. In deze blog leg ik jou uit hoe jij een veiling website kunt maken met WordPresss.

Ja, technisch gezien is het mogelijk om gratis een eigen veiling website te maken. Je moet in dit geval alleen wel beschikken over technisch kennis en veel tijd hebben, want er zijn een hoop technische zaken die jij zelf zult moeten oppakken.

Hoeveel het maken van een veilingsite kost is afhankelijk van de software die jij gaat gebruiken. Ook de hosting speelt hierbij een belangrijke rol. De kosten voor hosting en een goed thema zullen ongeveer €100 bedragen, maar deze kunnen oplopen afhankelijk van de soort hosting dat jij kiest.

Ja, je mag een eigen veiling website beginnen. Er zijn alleen wel een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Het is daarom verstandig om eerst deze regels goed door te lopen, voordat jij jouw eigen veiling website gaat maken.

Je kunt jouw veiling website met verschillende software maken, maar de populairste software is toch wel WordPress. In deze handleiding leg ik jou uit hoe jij met WordPress jouw veiling website kunt maken en waar welk thema jij vervolgens het beste kunt gebruiken.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand