Gratis Webhosting | Beste gratis (WordPress) hosting in 2024

Beste-gratis-webhosting
Inhoudsopgave

Gratis webhosting klinkt te mooi om waar te zijn en ik kan je vertellen dat dit meestal ook zo is. Het runnen van een webhosting bedrijf is namelijk niet goedkoop en brengt een hoop verantwoordelijkheden en kosten met zich mee. je kunt er zeker van zijn dat de gratis hosting providers het niet doen uit de goedheid van hun hart.

Een provider die gratis hosting aanbiedt is vaak op zoek om jouw website of webshop te gebruiken om inkomsten te genereren via gedwongen advertenties. Ook bieden ze eindeloze add-ons aan totdat jij er eindelijk een aanschaft. De kwaliteit van de hosting is voor deze gratis hosting providers helemaal niet van belang. Het belangrijkste voor deze partijen is geld verdienen.

Daarom raad ik je aan om niet te kiezen voor gratis webhosting, maar te kiezen voor een goedkope hosting provider. Vaak heb je voor minder dan €5 euro per maand al goede hosting en zul je een veel betere ervaring hebben dan met gratis hosting.

In dit artikel heb ik een aantal gratis hosting providers op een rijtje gezet die betrouwbaar zijn en waar je eventueel voor zou kunnen kiezen. Lees verder om uit te vinden welke host de juiste is voor jouw nieuwe website of webshop.

Waar je op moet letten bij het kiezen van de beste gratis webhosting

Zoals je in de intro van dit bericht hebt gelezen loop je met gratis webhosting een aantal grote risico’s. Ik raad je daarom aan om niet voor gratis hosting te kiezen, maar mocht je dit toch wel wil doen? Dan is het belangrijk om de volgende punten te controleren bij het kiezen van de beste gratis webhosting providers.

 • Betrouwbaarheid: Het zoeken naar een gratis webhosting provider kan een beetje aanvoelen als het wilde westen. Er zijn namelijk erg veel opties, echter zijn veel van deze providers jou meer aan het oplichten dan dat ze jou daadwerkelijk helpen. Ik heb de gratis webhosting providers hieronder persoonlijk getest, zodat jij er zeker van kunt zijn dat het een echte hosting provider is.
 • Voldoende opslag en bandbreedte: Bij het kiezen van een gratis hosting provider is het erg belangrijk om de hoeveelheid opslag en bandbreedte te controleren. Onvoldoende bandbreedte kan er namelijk voor zorgen dat jij niet kunt maken wat jij in gedachte had en daardoor kan jouw website veel offline liggen.
 • Installeren van WordPress of een ander CMS: Meer dan 50% van alle websites wordt gemaakt met WordPress. Waarschijnlijk zul jij jouw gratis website ook gaan maken met WordPress. Controleer daarom of jij WordPress gratis en eenvoudig kunt installeren vanuit de gratis hosting provider.
 • Een eenvoudig dashboard: Ben jij niet super technisch aangelegd? Dan wil je natuurlijk geen super technische hosting provider. Controleer daarom goed of de gratis hosting provider beschikt over een eenvoudig en gebruiksvriendelijk dashboard.

De beste gratis webhosting providers in 2024

Wanneer we het hebben over gratis hosting zijn er een hele hoop hosting bedrijven te vinden waarvoor jij zou kunnen kiezen. Echter zijn al deze hosting providers lang niet zo betrouwbaar en veilig. Het is daarom erg belangrijk dat jij goed onderzoekt welke hosting provider beschikt over de beste gratis webhosting.

Om dit voor jou wat makkelijker te maken heb ik dit onderzoek al voor jou gedaan. Hieronder zal ik daarom de 5 beste gratis webhosting providers voor jou op een rijtje zetten. Jij kunt vervolgens zelf beslissen welke gratis webhosting provider het beste aansluit bij jouw wensen.

1. Hostinger

Beste-gratis-website-hosting

Voordat je kiest voor een gratis webhosting provider raad ik je aan om de hostingpakketten van Hostinger eens te bekijken. Bij Hostinger kun je namelijk al terecht vanaf €1,99 per maand. Je krijgt hier een snellere en veiligere website en daarbij ook nog eens een veel betere service van de klantenservice. Om het helemaal af te maken kun je ook met één druk op de knop WordPress installeren en worden er automatisch backups gemaakt.

Op het gebied van prestaties is Hostinger ook een veel betere keuze dan een gratis web hosting provider. Ik heb verschillende testen gedaan en de resultaten die Hostinger haalde waren een stuk sneller dan wanneer je gebruik maakt van een andere gratis hosting provider. 

Natuurlijk zijn de goedkope hosting pakketten weer niet zo goed als de wat duurdere pakketten van Hostinger. Zo moet je soms tot een uur wachten op een reactie van de klantenservice. Bij de duurdere pakketten en andere hosting providers als SiteGround gaat dit vaak binnen enkele minuten.

Voordelen:

 • Geoptimaliseerd voor WordPress
 • Erg goede beveiliging van servers
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 24/7 klantenservice

2. Wix

Wix-website-maken-op-mac-eenvoudig

Als tweede kun je ook kiezen voor Wix. Bij Wix kun je zowel terecht voor gratis als betaalde pakketten. Het voordeel van Wix is dat hosting bij elk pakket zit inbegrepen. De goedkoopste optie is natuurlijk het gratis pakket.

In het gratis pakket van Wix krijg jij 500 MB opslagruimte wat wel erg weinig is. Verder krijg je geen gratis domeinnaam en SSL certificaat. Wat ook een tegenvaller is is dat jouw website vol komt te staan met advertenties van Wix. De bedoeling van deze advertenties is dat Wix meer klanten uit jouw website kan halen. 

Wat wel weer een voordeel van Wix is, is dat je toegang krijgt tot meer dan 900 website templates. Deze templates kun jij vervolgens via de Wix editor helemaal naar wens maken zonder dat je hier ook maar enige technische kennis voor nodig hebt. 

Voordelen:

 • Geoptimaliseerd voor WordPress
 • Erg goede beveiliging van servers
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • 24/7 klantenservice

3. 000webhost

Gratis-wordpress-webhosting

Als derde kun je ook kiezen voor de gratis hosting van 000webhost. Deze hosting provider is al sinds 2007 actief en biedt zowel gratis al betaalde hosting aan. Als je echt gratis hosting wilt en jouw website wilt maken met WordPress raad ik je deze hosting provider aan.

000webhost is in staat om deze gratis hosting te kunnen aanbieden door de betalende klanten hiervoor te laten betalen. Vervolgens gebruiken ze de gratis hosting als upsell methode om meer klanten naar hun betaalde hosting pakketten te krijgen. Binnen de gratis hosting van 000webhost zul jij namelijk snel tegen de limieten aangaan lopen en dan zal je moeten upgraden naar een groter pakket.

Zelf heb ik geen ervaringen met deze hosting provider, omdat ik weiger gratis hosting te gebruiken. Naast dat het niet snel en veilig is zal je ook nooit zo goed gevonden gaan worden in Google als dat je kiest voor betaalde hosting. Weggooien van mijn tijd vind ik namelijk erg zonde.

Voordelen:

 • Gratis website maker
 • Met één druk WordPress installeren
 • Geen advertenties
 • 1GB schijfruimte & 10GB bandbreedte

4. Weebly

Weebly-gratis-webhosting

Weebly is net als Wix een erg populaire website maker die erg veel wordt gebruikt als concurrent van systemenen als WordPress en Squarespace

Weebly is een prettige website maker, maar heeft wel een aantal nadelen ten opzichte van systemen als WordPress. Wel zit de hosting inbegrepen wat je weer kunt zien als voordeel. Ben jij na een tijdje niet tevreden met Weebly? Dan zul je helemaal opnieuw moeten beginnen, want vanuit Weebly kun je niks overzetten naar Systemen als Wix, WordPress of Squarespace. De enige optie is in dit geval jouw website volledig nabouwen in het andere systeem. 

Kies jij voor Weebly? Dan is het goed om te weten dat je hier 500MB schijfruimte hebt en niet bekende bandbreedte. Het is daarom goed om beide punten in de gaten te houden wanneer jij kiest voor gratis hosting van Weebly.

Voordelen:

 • Gratis website maker
 • Gratis SSL beveiliging
 • Apps voor extra uitbreidingen
 • Mobiele app maker

5. Cloud86

Cloud86-WordPress-webhosting-review

Net als Hostinger is Cloud86 geen gratis webhosting provider, maar ze zijn wel erg goedkoop. Zeker omdat Cloud86 een nederlandse hosting provider is denk ik dat deze erg interessant voor jou kan zijn.

Doordat Cloud86 niet gratis is is de hosting een stuk sneller en veiliger. Verder ontvang je een gratis SSL certificaat, krijg je meer dan genoeg opslagruimte, kun je gratis professionele e-mailadressen aanmaken en worden er automatisch updates van jouw websites gemaakt. 

Standaard krijg je toegang tot de basis klantenservice. De kosten voor dit goedkoopste pakket bedragen €1,95 per maand. Wil jij een nog snellere website en een betere klantenservice? Dan kun je kiezen voor het iets duurdere pakket. Dit pakket kost €2,98 per maand. Ik kan je daarom zeker aanraden om de hosting van Cloud86 eens te bekijken.

Voordelen:

 • Erg snelle hosting
 • Gratis SSL certificaat
 • Email hosting is inbegrepen
 • Professionele e-mailadressen aanmaken
 • Met één klik WordPress installeren

Wat zijn de nadelen van gratis webhosting?

Zoals je in deze blog hebt gelezen zijn er een hoop zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een goede, betrouwbare en veilige gratis webhosting provider. Met bovenstaande providers maak jij in dit geval een erg goede toch.

Toch blijft gratis webhosting altijd een flink aantal nadelen hebben ten opzichte van WordPress hosting of WooCommerce hosting. Ik zal hieronder daarom deze nadelen benoemen en uitleggen waarom dit zo’n groot nadeel is.

1. Slechte kwaliteit servers en erg traag

Het grootste probleem van gratis webhosting is dat het verschrikkelijke server prestaties levert. Zoals je zal snappen is deze hosting gratis en zal de hosting provider geen geld en tijd stoppen in de servers die gebruikt worden voor gratis hosting.

Dit is dan ook de reden dat de servers gigantisch traag zijn, dat jouw website vaker offline is dan online en dat de servers super gevoelig zijn voor hackers omdat er eigenlijk geen beveiliging op dit soort servers staat. Door al dit soort problemen kun jij vergeten dat jouw website gevonden gaat worden in Google en dan zal je website eigenlijk niks gaan bereiken. 

Sommige providers leggen zelfs beperkingen op aan hun klanten bij het gebruik van hun platform. 000Webhost dwingt hun gebruikers om elke dag een uur “slaaptijd” te verduren, wat helpt om hun servercapaciteit op peil te houden, maar ervoor zorgt dat uw website niet verder kan gaan dan een uptime van 95,8%.

Met gratis hosting providers, heb je te maken met een heleboel strikte en strakke resource beperkingen die jouw website snel zal ontgroeien. Als dat gebeurt, moet je jouw website verhuizen naar een betaalde hosting provider die wel over goede prestaties en service beschikt.

2. Website erg vaak offline

Zoals je hierboven al even snel hebt gelezen heeft jouw website bij 000webhost een uur slaaptijd per dag. Dit betekent dat jouw website op elke 24 uur minimaal 1 uur niet bereikbaar is. Dit lijkt misschien niet veel, maar daar denkt Google anders over. 

Merkt Google namelijk dat jouw website regelmatig niet bereikbaar is? Dan knikkeren ze jouw website uit de zoekresultaten en kun je vergeten dat jij hier bezoekers en eventuele klanten uit kunt gaan halen. 

Bij goede hosting providers is dit een stuk beter geregeld een kun je uitgaan van een uptime percentage van minstens 99,9%. Sommige hostingproviders beschikken zelfs over een uptime garantie van meer dan 99,95%.

3. Regelmatig wordt privacygevoelige data gestolen

Gratis webhosting bedrijven investeren niet in hun servers. Hierdoor staan ze altijd bomvol, zijn ze erg traag en is jouw website op veel momenten niet bereikbaar. Daarbij komt ook het deel veiligheid om de hoek kijken.

De beveiliging van een server is erg belangrijk, want via een server kunnen hackers veel privacygevoelige data stelen. Het is dan ook erg belangrijk om een hosting provider te kiezen die hun servers helemaal heeft dichtgetimmerd. 

Bij gratis webhosting is dit alleen niet het geval. Alle tijd die wordt gebruik voor het beveiligen van een gratis web server kost hun geld en dat is niet bedoeling als het ook niks oplevert. Daarom is gebruik maken van gratis webhosting ook een groot risico voor jouw website.

Beste-gratis-webhosting-wordpress

4. Geen (goede) klantenservice aanwezig

Wil jij gratis een eigen website maken? Dan wil je waarschijnlijk ook gebruik maken van gratis hosting? Wanneer je hiervoor kiest moet je er alleen wel van bewust zijn dat gratis hosting meestal niet beschikt over een klantenservice. Is deze wel aanwezig? Reken er dan maar op dat dit een klantenservice is waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Vooral wanneer je weinig technische kennis hebt is het niet erg slim om voor gratis webhosting te kiezen. Gratis webhosting komt van zichzelf namelijk al met een hoop problemen en nadelen. Al deze problemen zal jij zelf en dus zonder hulp moeten oplossen, omdat er geen klantenservice aanwezig is. Mij lijkt dit daarom geen slimme keuze.

5. Slechte ervaringen van andere gebruikers

Een ander nadeel van gratis webhosting is dat er vaak al erg veel negatieve ervaringen van andere gebruikers zijn te vinden. Ik kan je daarom aanraden om eerst eens goed onderzoek te doen naar de ervaringen van bepaalde gratis hosting bedrijven, voordat jij zomaar een account aanmaakt. In dit geval zullen er ook erg weinig gratis hosting bedrijven zijn waar jij wel positieve ervaringen zult gaan vinden.

Wix-ervaringen-nadelen

6. Website vol met reclames

Dit is een beetje afhankelijk van de gratis hosting provider die jij kiest, maar vaak staat jouw website helemaal vol met advertenties van jouw hosting provider. Deze reclames bevatten vaak advertenties van de hosting provider zelf. De bedoeling hiervan is op een gratis methode meer klanten naar hun webhosting te krijgen. Wix is bijvoorbeeld een van de systemen die hier in hun gratis webhosting pakketten gebruik van maakt.

Conclusie: Is gratis webhosting de beste keuze voor jou?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want kun jij voor jouw website nu het beste gebruik maken van gratis webhosting?

Als je het mij vraagt raad ik je gratis website hosting met de volle 100% af. Het brengt namelijk zoveel nadelen en risico’s met zich mee. Daarbij zal je ook niet gevonden gaan worden in Google. Het is dan ook direct de vraag of het überhaupt handig is om een website te maken, want de meeste tijd zal allemaal voor niks zijn.

Ben jij bereid om een kleine investering te doen voor goede hosting? Dan zit je met het hostingpakket van Hostinger erg goed! Kies jij liever voor een Nederlandse hosting provider? Dan is Cloud86 ook een erg interessante optie!

Beste gratis webhosting - Veelgestelde vragen

De beste gratis hosting kun je op dit moment krijgen bij 000webhost. Vergeet alleen niet dat gratis webhosting minder snel, betrouwbaar en veilig is dan goedkope hosting. Denk daarom goed na of je dit wel echt wilt.

Nee, gratis hosting is vaak niet veilig. Servers staan bomvol met websites en worden slecht beveiligd. Hierdoor kunnen hackers eenvoudig inbreken op een server en toegang tot jouw website verkrijgen. Bedenk daarom altijd dat wanneer iets gratis is jij zelf het product bent.

Ja, wanneer je op zoek bent naar veilige en betrouwbare hosting kun je beter wat geld betalen voor goedkope hosting. Zo kun je al bij Hostinger of Cloud86 terecht vanaf €1,95 per maand. Deze investering lijkt het mij weer dan waard.

Ja, het maakt zeker uit waar jij jouw website host. Om een snelle website te hebben is het bijvoorbeeld belangrijk dat de hosting provider jouw website plaatst op een gunstige serverlocatie. Het beste kun je daarom kiezen voor een server in Nederland om zo de maximale snelheden te kunnen krijgen.

Het grootste verschil tussen gratis en goedkope hosting is dat jouw website bij goedkope hosting wel bereikbaar is. Bij gratis hosting is het elke keer maar hopen dat jouw website online staat en dus bereikbaar is. Daarbij is goedkope hosting ook nog sneller en veiliger wat dit naar mijn mening een veel betere keuze maakt.

Ja, er bestaat gratis hosting zonder reclame, maar hiervoor dien je wel goed te zoeken. De meeste hosting providers die gratis hosting aanbieden geven je hier namelijk een hoop gratis advertenties bij.

Nee, in de meeste gevallen krijg je bij gratis hosting geen gratis domeinnaam. Jouw website wordt vaak geplaatst op een subdomein. Dit betekent dat jij bijvoorbeeld een domeinnaam als jouwdomeinnaam.wix.com krijgt. Dit is alles behalve ideaal wanneer jij gevonden wilt gaan worden in Google. Een SSL certificaat krijg je vaak wel bij gratis hosting.

Ja, het is mogelijk om een WordPress website te maken met gratis hosting. Het is alleen wel lastig in te schatten hoeveel deze website online staat en dus ook echt bereikbaar gaat zijn voor jouw bezoekers. Goedkope hosting is in dit geval dan ook een veel betere en veiligere keuze.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Hostinger-hosting-nederland
4.9/5

Van €11,99 voor €2,99

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids