Joomla website maken | 2024 handleiding & voorbeelden

Joomla-website-maken
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een eigen website maken? Dan heb je de keuze uit een groot aantal verschillende systemen. Zo kun jij bijvoorbeeld jouw website maken met een website builder als Wix, maar het is ook mogelijk met een open source systeem als WordPress. In dit geval ga ik jou uitleggen hoe jij zelf een Joomla website kunt maken.

Joomla is net als WordPress een open source systeem waarmee jij zonder technische kennis een eigen website kunt maken. Later in deze Joomla website maken handleiding zal ik je wat meer informatie geven over Joomla.

Joomla is dus een populair systeem, maar werkt het ook prettiger dan WordPress en is Joomla wel geschikt voor het maken van jouw nieuwe website? Dit lees je allemaal in deze handleiding Joomla website maken!

Wat is Joomla?

Zoals je in de intro al even hebt gelezen is Joomla een van de populairste open source Content Management Systemen. Dit houdt in dat je met Joomla gratis een eigen website kunt maken. Of je nu een blog website wilt maken of een professionele website voor jouw bedrijf met Joomla is het allemaal mogelijk!

Een van de voordelen van Joomla is dat het een open source systeem is. Dit betekent dat Joomla hun broncode heeft vrijgegeven voor iedereen. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om Joomla te optimaliseren om zo naar een beter systeem te komen.

Een ander voordeel van Joomla is dat het al erg populair is. Het voordeel hiervan is dat je erg veel informatie op het internet kunt vinden wanneer je bijvoorbeeld een vraag hebt of ergens vastloopt!

Kun je zelf een eigen Joomla website maken?

Ja, met Joomla is het zeker mogelijk om zelf een eigen website te maken. Misschien dacht jij dat dit niet mogelijk is, omdat je hebt gelezen dat je hier veel technische kennis voor nodig hebt. Enkele jaren geleden had je bijvoorbeeld nog veel kennis van programmeertalen van HTML, CSS, JavaScript en PHP nodig.

Gelukkig heeft er de afgelopen jaren veel ontwikkeling plaatsgevonden in de markt. Hierdoor is het mogelijk geworden om zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website te maken. Dit geldt in dit geval dus ook voor het maken van een Joomla website!

Naast Joomla zijn er natuurlijk nog een hoop andere systemen en waarmee jij zelf een eigen website kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een WordPress website, het maken van een Wix website en het maken van een Jimdo website. In deze handleiding leg ik jou uit hoe jij zelf een eigen website kunt maken met Joomla.

Stappenplan Joomla website maken

Het maken van een Joomla website is best eenvoudig, maar je moet wel een aantal stappen doorlopen voordat jij daadwerkelijk kunt beginnen met het maken van jouw Joomla website. Ik heb daarom precies voor jou uitgezocht hoe jij met Joomla zelf een eigen website of webshop kunt maken. Zoals je eerder al hebt gelezen heb je hier geen technische kennis voor nodig. Na het lezen van deze handleiding zal jij een eigen Joomla website hebben staan die volledig naar jouw wens is.

Aan de hand van deze handleiding kun jij alle soorten websites maken met Joomla. Denk bijvoorbeeld aan een portfolio website, restaurant website of vakantie website.

1. Kies een hosting

Voordat jij kunt beginnen met het maken van jouw eigen Joomla website heb je hosting nodig. Hosting zorgt er namelijk voor dat jouw website online komt te staan en dus bereikbaar is voor bezoekers. Omdat een snelle website super belangrijk is het kiezen van goede en betrouwbare hosting erg belangrijk. Via deze blog kun jij daarom alle hosting providers vergelijken.

Zoek je kwalitatief goede hosting, die snel is en ook nog eens beschikt over een nederlandse klantenservice? Dan raad ik je persoonlijk aan om te kiezen voor de hosting van Cloud86. Je kunt hier al terecht vanaf €1,95 per maand en ontvangt ook nog eens een gratis SSL certificaat.

Eventueel kun je ook kiezen voor gratis webhosting als jij een gratis website wilt maken. Bedenk je alleen wel dat dit ook een hoop risico’s en nadelen met zich mee brengt. Persoonlijk raad ik gratis webhosting daarom niet aan.

Joomla-website-maken-hosting

2. Joomla installeren

Zodra jij een hostingpakket met domeinnaam hebt aangeschaft is het tijd om Joomla te installeren. Het installeren van Joomla is erg eenvoudig wanneer jij hebt gekozen voor de hosting van Joomla. Zo kun je vanuit het dashboard van Cloud86 met een druk op de knop Joomla op jouw domeinnaam installeren. Een makkelijkere methode zal jij daarom niet vinden.

Maak jij gebruik van gratis webhosting? Dan zal je zelf even moeten uitzoeken hoe je Joomla kunt installeren. Vaak moet je dit dan handmatig doen via FTP en dat brengt enige technische kennis met zich mee.

3. Login op jouw Joomla website

Is het gelukt om Joomla te installeren? Dan is de volgende stap om in te loggen op jouw Joomla website. Dit kun je erg eenvoudig doen op in jouw browser het volgende webadres in te vullen: jouwdomeinnaam.nl/administrator/.

Wanneer jij dit hebt ingevuld en op enter hebt geklikt krijg jij een inlogpagina te zien voor jouw website. Hier kun jij vervolgens inloggen met de inloggegevens die jij hebt opgegeven tijdens het installeren van Joomla.

4. Kies een Joomla website template

Zodra jij Joomla hebt geïnstalleerd en bent ingelogd op jouw Joomla website is het tijd om een thema te installeren. Een thema binnen Joomla is eigenlijk vrij vergelijkbaar baar aan een thema binnen WordPress. Natuurlijk heb je binnen Joomla wel de keuze uit andere thema’s, omdat WordPress toch wel de wat populairdere en betere website maker is.

  • Om een Joomla thema te installeren kun je de volgende stappen volgen:
  • Ga in Joomla naar ‘Extensies’ -> ‘Templatebeheer’
  • Kies een van de stijlen die jij wilt gebruiken voor jouw website

 

Heb jij een Joomla website template van het internet gedownload die jij wilt gebruiken? Dan kun je deze uploaden via ‘Extensies’ -> Extensiebeheer’. Onder het tabblad ‘Upload pakketbestand’ kun jij vervolgens het gedownloade template uploaden.

5. Maak een menu aan

Een goede website bestaat uit een duidelijk en overzichtelijk menu. Vanuit dit menu moet de bezoeker namelijk bij de belangrijkste pagina’s van jouw website of webshop kunnen komen. In deze stap ga ik jou daarom uitleggen hoe jij zelf een menu kunt maken in Joomla.

Binnen Joomla kun je onder het kopje ‘Menu’s’ eenvoudig een menu aanmaken voor jouw website. Je klikt hier op ‘Main menu’ en vervolgens kun jij het menu aanmaken. Denk aan het toevoegen of verwijderen van pagina’s. Ook kun je kiezen op welke locatie je wilt dat dit menu moet worden weergegeven. Er zijn namelijk websites die gebruik maken van meerdere menu’s op verschillende locaties!

6. Maak jouw website naar wens

Heb jij alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het nu tijd om jouw website helemaal naar wens te maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van pagina’s en blogberichten die jij op jouw website.

Wat je ook nog kunt doen is het toevoegen van extra gebruikers. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer jij jouw Joomla website samen maakt met anderen. Met deze functionaliteit krijgen jullie namelijk beide eigen inloggegevens waarmee jullie kunnen inloggen. Je kunt hier ook andere rechten geven, zodat je bepaalde instellingen niet kunt aanpassen.

Hoe zit het met het onderhoud van een Joomla website?

Wanneer jij zelf een eigen website maakt krijg je natuurlijk ook te maken met onderhoud. Elke website heeft namelijk onderhoud nodig om snel, veilig en gebruiksvriendelijk te blijven. Het regelmatig updaten van jouw Joomla website is daarom erg belangrijk.

In principe kun jij jouw Joomla website zelf onderhouden wanneer je weet wat je aan het doen bent. Ik raad je alleen wel aan om van te voren een backup te maken. Mocht er dan wat fout gaan kun je altijd de backup terugzetten.

Bij Cloud86 worden er automatisch backups van jouw volledige hostingpakket gemaakt. Maak jij gebruik van gratis webhosting? Dan zal je ook dit even zelf uit moeten zoeken. Vaak moet je ook dit handmatig doen, maar dat verschilt ook weer per hosting provider.

Is het verstandig om een Joomla website te maken?

Een vraag die ik de afgelopen weken veel heb gehad is of het verstandig is om zelf een eigen Joomla website te maken. Laat ik daar daarom eens wat dieper op ingaan.

Wanneer je ervoor kiest om zelf een website te maken met Joomla in dat niet per definitie een slechte keuze. Wel kan ik vertellen dat Joomla niet van voorkeur heeft. Op dit moment is WordPress namelijk toch echt nog wel de populairdere optie met veel meer mogelijkheden en een gebruiksvriendelijkere interface.

Denk bijvoorbeeld aan WordPress thema’s en plugins. Hier heb je binnen WordPress veel meer keuzes dan binnen Joomla. Ook komt daarbij weer dat er meer informatie is te vinden over WordPress dan Joomla. Heb jij dus een probleem of wil je iets speciaals op jouw website toevoegen? Dan kun je dit eenvoudig vinden op Google.

Wat kost het maken van een Joomla website?

De kosten voor het maken van een Joomla website zijn afhankelijk van de hosting die jij kiest. Joomla zelf is namelijk helemaal gratis, maar je moet wel een hostingpakket en domeinnaam hebben om jouw website met Joomla te kunnen maken.

Wanneer jij kiest voor de normale shared webhosting ben jij voor hosting ongeveer zo’n €50 euro per jaar kwijt. Daar komen nog de kosten voor een domeinnaam bij. Deze bedragen vaak zo’n €10 tot €15 euro per jaar.

Veel meer kosten voor het maken van een Joomla website zal jij dus niet snel maken. Wanneer je online een Joomla website template hebt gekocht kunnen ook deze kosten hier nog bij opkomen, maar die zijn niet voor iedereen van toepassingen. De kosten voor een Joomla template bedragen ongeveer €50.

Joomla-website-maken-kosten

Conclusie: Is een Joomla website wat voor jou?

Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want moet jij nu een Joomla website maken?

Joomla is zeker een goed CMS systeem waarmee jij zelf jouw eigen website kunt maken. Echter is WordPress op dit moment toch nog echt nog wel een stukje beter. Mijn persoonlijk voorkeur gaat daarom uit naar WordPress.

Wil jij toch kiezen voor Joomla? Dan is dat natuurlijk geen probleem, maar wees je er van bewust dat dit was lastiger zal zijn en dat het lastiger is om hulp of informatie te vinden als je vastloopt.

Joomla website maken - Veelgestelde vragen

Is Joomla hetzelfde als WordPress?

Ja, Joomla is net als WordPress een gratis open source CMS systeem dat jij kunt gebruiken om jouw eigen website of webshop te maken. Wel is WordPress een stuk populairder, heeft het meer mogelijkheden en is het eenvoudiger in gebruik. Ook zijn er veel meer thema’s en plugins te vinden voor WordPress.

Is Joomla goed voor SEO?

Ja, Joomla scoort prima op het gebied van SEO. Het is hiervoor echter wel belangrijk dat je Joomla op de juiste manier instelt en wat basiskennis hebt op het gebied van SEO.

Is Joomla geschikt voor beginners?

Ja, met Joomla kun je als beginner prima uit de voeten. Het nadeel is alleen dat er minder thema’s en plugins zijn dan voor WordPress. Ook is er minder informatie te vinden over Joomla dan WordPress op het internet. Of het daarom slim is om als beginner een website te maken met Joomla is wat anders. Mijn voorkeur gaat in dit geval naar WordPress.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Cloud86-Logo
4.9/5

Van €6,95 voor €2,95

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand