Gratis Google website maken | 2024 handleiding

Google-website-maken
Inhoudsopgave

Er zijn steeds meer systemen waarmee jij zelf een eigen website kunt maken. In veel gevallen heb je hier ook helemaal geen technische kennis voor nodig. Door het grote aanbod aan website makers is het kiezen van de juiste website maker wel wat lastiger. In deze blog ga ik daarom uitleggen hoe jij met Google sites een eigen website kunt maken.

Waarom een Google website maken met Google Sites?

Wil jij zelf een eigen website maken? Dan heb je misschien al wel wat onderzoek gedaan naar verschillende website makers. In dit geval ben je Google sites misschien al wel tegengekomen. Dit is namelijk de website maker van Google zelf.

Wanneer je hoort dat Google een eigen website maker heeft gemaakt denk je als eerste dat deze erg krachtig en gebruiksvriendelijk is. Helaas is dit niet het geval. De Google website maker is super eenvoudig en heeft erg weinig mogelijkheden. Je kunt Google Sites daarom het beste vergelijken met een Word document waar jij wat tekst en kleurtjes kunt toevoegen.

In vergelijking met andere website makers als Wix, Squarespace en Phoenix stelt Google sites dan ook erg weinig voor.

Hoe kun jij zelf een Google website maken?

Ben jij wel van plan om met Google sites een eigen website te maken? Dan is dat natuurlijk mogelijk. In onderstaande stappen zal ik jou uitleggen hoe jij zelf een Google website kunt maken. Na het doorlopen van deze stappen heb jij jouw eigen Google website gemaakt en is deze bereikbaar voor potentiële klanten.

1. Login met jouw account bij Google sites

Voordat je kunt beginnen met het maken van jouw eigen Google website is het belangrijk om in te loggen bij Google Sites. Heb jij nog geen account? Dan zal je eerst een Google account moeten aanmaken. In dit geval zullen de meeste mensen al een Google account hebben en daarvoor is het inloggen voldoende.

2. Kies een van de Google site templates

Zodra je bent ingelogd in Google sites krijg je eigenlijk dezelfde pagina te zien als wanneer je inlogt in Google spreadsheets. In de bovenste balk staat Google site templates die jij kunt gebruiken en daaronder vind jij websites die je al met Google sites hebt gemaakt.

Zoals je ziet heeft Google sites een aantal templates voor bijvoorbeeld het maken van een portfolio website of restaurant website. Een hobby website kun je met Google sites prima maken, maar wanneer je een werkende en professionele website wilt kun je deze het beste maken met een systeem als WordPress. Google sites is in dit geval echt te beperkt.

Google-website-maken-templates

3. Maak jouw Google website via de editor volledig naar wens

Heb je een Google sites template gevonden die jij wilt gebruiken? Dan kun je op dit template klikken en wordt het template geladen. Vervolgens kun jij hier alle wijzigingen doen die jij wilt maken.

Via deze editor kun je eenvoudig tekst, afbeeldingen en kleuren aanpassen. Ook kun je via het menu eenvoudig een kalender toevoegen aan jouw website. Wil je een kaart toevoegen, een youtube video inladen, of een Google spreadsheet gebruiken op jouw website? Dan kun je deze vanuit het menu in Google sites erg eenvoudig toevoegen.

Google-sites-website-maken

4. Website publiceren

Heb jij jouw volledige Google site gemaakt en is deze klaar? Dan kun je op de blauwe knop “Publish” klikken. Via deze knop kun jij jouw website live zetten en is jouw website ook daadwerkelijk bereikbaar voor anderen.

Om jouw website te publiceren kun je een domeinnaam opgeven. Dit is het adres waarop jouw website is te vinden. In mijn geval is dit nolimitwebdesign.nl. Aangezien je gebruik maakt van Google sites kun je alleen een subdomein gebruiken. In dit geval betekent dit dat jij een domeinnaam als sites.google.com/jouwnaam. Wil je een eigen domeinnaam gebruiken? Dan zal je deze domeinnaam los moeten kopen.

Google-site-publiceren

Is het maken van een eigen Google website slim?

Nu jij precies weet hoe jij met Google sites een Google website kunt maken is het tijd voor een belangrijke vraag. Is het namelijk slim om een Google website te maken? Ik zal hier daarom eens wat dieper op in gaan.

Persoonlijk raad ik het maken van een Google website niet aan. Naast dat het een super simpel systeem is met vrijwel geen mogelijkheden is het ook nog eens erg lastig om goed gevonden te gaan worden in Google.

Je kunt een Google website daarom prima gebruiken als je het systeem eens wilt proberen, maar als je echt een website wil maken voor jouw bedrijf of een andere serieuze website nodig hebt raad ik het maken van een Google site af.

Kun je met een Google website gevonden worden in Google?

Als jij zelf een eigen website gaat maken is het doel natuurlijk om vanuit Google bezoekers op jouw website te krijgen. Om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen is het erg belangrijk om een goede website te maken. Daarom is een belangrijke vraag of je met een Google site goed gevonden kunt worden.

Heb jij wel eens op Google gezocht en hier op de eerste pagina van de zoekmachine een Google site gevonden? Ik werk inmiddels al enkele jaren als online marketeer en zelf heb ik dat nog nooit gezien.

Om een zoekmachine vriendelijke website te maken, waarmee je gevonden kunt gaan worden in Google, raad ik je aan om gebruik te maken van WordPress. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met het Astra Pro thema, Elementor Pro WordPress of het Divi WordPress theme van Elegant Themes.

Google website maken: Kun je gebruik maken van een eigen domeinnaam?

Ja, het is mogelijk om jouw Google site te maken op een eigen domeinnaam. In dit geval is het maken van een Google website alleen niet meer gratis. Voor het aanschaffen bij een domein ga je door naar Google Domains. Hier kun jij vervolgens voor ongeveer €10 euro per jaar een eigen domeinnaam kopen.

Een Gratis Google website maken? Wat is het adderte?

Zoals je in deze Google website maken handleiding hebt gelezen is het maken van een Google website helemaal gratis. Wanneer jij een Google account hebt kun jij gratis een Google website maken. Elke functie is hierin beschikbaar met uitzondering van een 24/7 klantenservice.

Verder kun je in Google Sites tot 5 pagina’s maken. Dit is natuurlijk best weinig, want elke website heeft al een homepagina, over ons pagina en contact pagina. Je houdt dan nog 2 pagina’s over en voor de meesten is dat te weinig.

Wat het nadeel van Google sites is, is dat je krijgt waarvoor je betaald. In dit geval betekent dit dat je niks betaald en daardoor stelt Google sites eigenlijk ook helemaal niks voor. Als je kijkt naar alle templates lijkt het net op een ingevuld Word document wat een website wordt genoemd. Ook is het lang niet zo snel, omdat je gebruik maakt van gratis webhosting. Ik raad je daarom aan om je hier goed in te verdiepen, voordat jij een Google website gaat maken.

Gratis-Google-site-maken

Een gratis Google website maken? Ik raad dit je af!

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want is het verstandig om zelf een eigen Google website te maken?

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel hebt gelezen met ben ik geen voorstander van Google Sites. De websites zijn namelijk erg traag, er zijn geen professionele templates te vinden, er zijn weinig mogelijkheden en je hebt geen eigenlijk domeinnaam.

Persoonlijk raad ik je daarom aan om een eigen website te maken met WordPress.

Via onderstaande knop kun jij mijn e-book downloaden waarin ik jou stap voor stap uitleg hoe jij zonder enige technische kennis zelf een eigen WordPress website kunt maken. Dit e-book kan in dit geval erg goed van pas komen.

Google website maken - Veelgestelde vragen

Wat is Google Sites?

Google Sites is Google hun eigen website maker. Via Google sites kun jij zelf, zonder enige technische kennis, jouw eigen website maken. Je kunt jouw website helemaal zelf maken, maar je kunt ook gebruik maken van templates.

Wat kost Google Sites?

In de basis is Google sites gratis. Je hebt dan alleen geen eigen domeinnaam en geen 24/7 klantenservice. Wanneer je kiest voor een eigen domeinnaam kost Google Sites ongeveer €10 euro per jaar.

Kun je een gratis Google website maken met eigen domeinnaam?

Nee, het is niet mogelijk om een gratis Google website te maken met Google sites. Je kunt of een gratis website maken zonder eigen domeinnaam. Of je maakt een Google website met eigen domeinnaam. In dit geval beginnen de prijzen vanaf zo’n €10 euro per jaar.

Is Google sites een goede website maker?

Nee, Google sites is in vergelijking met website makers als Wix, Squarespace en WordPress een stuk minder. De templates zijn super simpel, je hebt weinig functionaliteiten en de website is erg traag. Ook om gevonden te worden in Google is het niet perfect.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand