Gratis WordPress website maken | 2023 handleiding

Gratis-website-maken
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een eigen website maken, maar heb je geen budget? Dan kom je al snel uit bij het maken van een gratis (WordPress) website. Als je al wat onderzoek hebt gedaan zal je gezien hebben dat er veel keuze is uit gratis website bouwers. Dit maakt het kiezen van de juiste gratis website maker erg lastig.

Om jou zo goed mogelijk te helpen ga ik daarom in deze blog dieper in op het maken van een gratis website.

Na het lezen van deze blog weet jij of het maken van een gratis website verstandig is, hoe jij eventueel een gratis website kunt maken en waar je op moet letten bij het maken van jouw eigen gratis (WordPress) website.

Met welke software kun jij zelf een gratis website maken?

Zoals ik in de intro al aangaf zijn er veel website software programma’s waarmee jij zelf een gratis website kunt maken. Echter is het aantal de afgelopen jaren zo groot geworden dat het kiezen van de beste gratis website maker erg lastig is geworden.

Hieronder heb ik daarom onderzoek gedaan naar de beste website makers waarmee jij zelf een eigen gratis website kunt maken. Na het lezen van dit onderdeel weet jij daarom precies welke gratis website maker jij het beste kunt gebruiken om jouw eigen website te maken.

1. Wix

Wix-website-maken-op-mac-eenvoudig

De eerste gratis manier om zelf een gratis website te maken is door gebruik te maken van Wix. Wix is een erg populaire website maker waar je volledig gratis een eigen website kunt maken. Doordat de software erg eenvoudig in gebruik is heb je geen technische kennis nodig en kun je dus een hoop tijd besparen. Verder krijg je toegang tot een hoop Wix templates die jij kunt gebruiken om jouw eigen website op te bouwen.

Het gratis pakket van Wix heeft echter ook nadelen. Zo heb je geen eigen domeinnaam, worden er reclames op jouw website geplaatst en is het eigenlijk onmogelijk om later over te stappen naar een ander systeem. In dit geval moet je alles helemaal opnieuw maken. Je kunt dus als beginner eenvoudig zelf een Wix website maken!

2. Jimdo

Beste-website-maker-jimdo

Jimdo is net als Wix en Squarespace een populaire website maker waarmee je gratis een eigen website wilt maken. In principe werkt Jimdo erg vrij vergelijkbaar als Wix. Je hebt geen technische kennis nodig en kan door middel van een gebruiksvriendelijke editor zelf jouw eigen website maken.

Doordat ook Jimdo in basis gratis is heeft het dezelfde nadelen. Zo heb je geen eigen domeinnaam, kun je maar 5 pagina’s op jouw website maken, staat jouw website vol met reclames, heb je geen professioneel e-mailadres en heb je geen mogelijkheden om jouw website te optimaliseren voor SEO. Het is mogelijk zelf eenvoudig een Jimdo website te maken.

3. WordPress

WordPress-website-maken-op-mac

De laatste manier waarmee je gratis een eigen website kunt maken is WordPress. Voor WordPress heb je de keuze uit WordPress.com en WordPress.org. WordPress.com is eenzelfde soort systeem als Jimdo en Wix waarmee jij in jouw browser een website kunt maken.

WordPress.org is de wat professionelere versie die op dit moment op meer dan 50% van alle websites wordt gebruikt. Het voordeel van WordPress.org is dat je geen technische kennis nodig hebt, jouw website geen advertenties bevat en je alle soorten websites of webshop kunt maken. Daarbij komt ook nog eens dat jij jouw website gratis kunt optimaliseren voor Google waar dat bij de andere gratis website makers geld kost.

Hoe kun jij zelf een gratis WordPress website maken?

Zoals je hierboven al hebt gelezen heb je de keuze uit een groot aantal verschillende gratis website makers. Helaas zijn ze lang niet allemaal even goed en daarom heb ik mijn top 3 beste gratis website makers op een rijtje gezet. Zoals je hebt gelezen heeft WordPress.org mijn voorkeur, doordat dit veruit het makkelijkste werkt en de meeste mogelijkheden heeft.

Hieronder zal ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf zonder enige technische kennis een gratis website kunt maken met WordPress. Laten we daarom maar direct beginnen.

1. Kies een gratis webhosting(Eigen domeinnaam)

Voor het maken van een professionele website is een eigen domeinnaam super belangrijk. Het is daarom in dit geval belangrijk om een goede webhosting provider te vinden. Je hebt de keuze uit verschillende gratis webhosting providers waar je in sommige gevallen ook een gratis domeinnaam bij krijgt.

Helaas brengt gratis hosting ook een hoop nadelen met zich mee. Zo is jouw website traag, is hij super vaak niet bereikbaar en kunnen bezoekers dus niet op jouw website komen, ook is er geen klantenservice voor als jij vragen hebt of problemen hebt. Als laatste is jouw website met gratis hosting alles behalve geoptimaliseerd voor Google.

Persoonlijk raad ik je daarom aan om een kleine investering te doen in goedkope hosting. Zo kun je bij Cloud86 al terecht vanaf €1,95 per maand. Voor dit geld heb jij snellere hosting, een betere klantenservice, kun je met één druk op de knop WordPress installeren en kun je beter gevonden worden in Google.

2. Installeer WordPress

Zodra jij een hosting provider hebt gevonden is het tijd om WordPress te installeren. Bij veel providers kan dit met één klik vanuit het dashboard. Bij Cloud86 kun jij vanaf het dashboard met één druk op de knop WordPress installeren. Vervolgens wordt jij automatisch door het proces geleid om inloggegevens te maken waarmee jij later op jouw website kunt inloggen.

Maak jij gebruik van gratis hosting? Dan zal je zelf even moeten uitzoeken hoe je daar WordPress kunt installeren. Het komt regelmatig voor dat je dit handmatig moet doen via FTP. Dit is vrij technisch en aardig foutgevoelig. Dit is dan ook direct een van de nadelen die jij hebt wanneer je een gratis website wilt maken met gratis hosting.

3. Kies een gratis WordPress thema/template

Zodra jij WordPress hebt geïnstalleerd en bent ingelogd in jouw website is het tijd om een WordPress thema te kiezen. In principe raad ik hier altijd aan om te kiezen voor een premium(betaald) WordPress thema. Gelukkig zijn er ook een hoop gratis WordPress thema’s waar jij voor nu prima mee uit de voeten kunt.

Erg populaire gratis WordPress thema’s van dit moment zijn het Astra WordPress Theme, OceanWP en het Hello theme van Elementor WordPress. Via het dashboard kun jij navigeren naar Weergave → Thema’s → Nieuwe toevoegen. Hier kun jij een van de bovenstaande thema’s zoeken en installeren.

Gratis-wordpress-website-maken-thema

4. Installeer handige plug-ins

Wanneer het is gelukt om een WordPress thema te installeren ben je al een stap verder met het maken van jouw eigen gratis website. Binnen WordPress zijn er alleen nog een aantal handige plug-ins die jij kunt toevoegen. Deze plug-ins zijn gratis en maken jouw website een stuk eenvoudiger. Je kunt de plug-ins toevoegen via deze stappen: Plugins→ Nieuwe toevoegen.

  • WPForms: Dit is een plugin waarmee jij zonder enige technische kennis een formulier aan jouw gratis website kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier op de contactpagina.
  • Yoast SEO: Natuurlijk wil jij zo goed mogelijk gevonden worden in Google. Deze plugin geeft daarom per pagina aan wat jij kunt doen om jouw pagina beter vindbaar te maken in Google.
  • Akismet: Deze plug-in is ideaal voor elke website, omdat het spam tegen gaat. Dit is erg prettig want wanneer jij formulieren op jouw website gebruikt wil er nog wel eens wat spam binnen komen.
  • Elementor: Heb jij weinig technische kennis? Dan raad ik je aan om ook Elementor toe te voegen. Elementor maakt het namelijk mogelijk om zonder enige technische kennis zelf gratis jouw eigen website te maken.
Gratis-website-maken-met-elementor

5. Maak jouw gratis WordPress website helemaal naar wens

Zodra jij bovenstaande stap hebt doorlopen kun jij jouw gratis WordPress website helemaal naar wens maken. Al helemaal wanneer je gebruik maakt van Elementor kan ik je garanderen dat dit erg makkelijk gaat worden. Vanuit Elementor hoef jij namelijk alleen maar elementen uit het menu te slepen en op jouw pagina te plaatsen. Vervolgens hoef jij dit element alleen nog maar naar jouw smaak te maken. Makkelijker gaat het niet worden.

Kun jij binnen Elementor geen geschikte template vinden? Dan kan ik je ook nog aanraden om de Astra Starter Templates plugin te installeren. Deze plug-in is ontwikkeld door het Astra thema dat via deze plug-in een hoop templates toevoegt wanneer jij met Elementor jouw website gaat maken.

Gratis WordPress website maken? Hoe vind jij een thema?

Eerder in deze gratis website maken handleiding benoemde ik een aantal goede gratis WordPress thema’s. Mocht hier voor jou geen geschikte tussen zitten? Dan kun je natuurlijk altijd zelf nog verder op zoek gaan. In dit geval raad ik je wel aan om op de volgende zaken te letten.

1. Snel thema

De snelheid van jouw website is erg belangrijk. Het is daarom ook super belangrijk om een snel WordPress thema te kiezen. Naast dat dit bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zorgt het ook voor een betere vindbaarheid van jouw website in Google. Dit is dan ook een van de redenen dat je beter kunt kiezen voor goedkope hosting dan gratis hosting.

Controleer bij het kiezen van een gratis WordPress thema daarom altijd of deze snel is. Dit kun je doen door even door de demo website te klikken of ervaringen van andere gebruikers te lezen op Google.

SiteGround-vs-A2-hosting-snelheid

2. Aansluiten bij jouw wensen

Als tweede is het erg belangrijk dat je een gratis WordPress thema kiest dat aansluit bij jouw wensen. Je hebt bijvoorbeeld niks aan een thema voor een portfolio website als jij een blog website wilt maken of andersom. Controleer daarom of het thema ontwikkeld is voor een specifieke markt of multifunctioneel is.

3. Template moet veilig zijn

Als derde wil je natuurlijk dat het gratis thema dat jij kiest veilig is. Het maken van een veilige website is namelijk erg belangrijk voor jouw bezoekers en om gevonden te worden in Google. Het is lastig in te schatten of een thema veilig is als je zelf weinig technische kennis hebt. In dit geval zal ik je daarom ook aanraden om ervaringen van andere gebruikers te lezen. Op basis daarvan kun jij vervolgens redelijk goed inschatten of een thema veilig is of niet.

Kun jij jouw gratis WordPress website zelf onderhouden?

Wanneer jouw website eenmaal staat komt er natuurlijk regelmatig onderhoud bij kijken. Het is verstandig om jouw website of webshop minimaal een keer in de 2 weken te updaten. Er komen namelijk regelmatig updates uit van plug-ins, het thema dat jij gebruikt of WordPress zelf.

Voordat jij jouw gratis WordPress website update is het belangrijk om een backup van jouw website te maken. Deze backup kun je bij Cloud86 met één druk op de knop maken. Maak jij gebruik van gratis hosting? Dan is de kans erg groot dat je dit handmatig zult moeten doen. Ook hiervoor zal je daarom zelf even moeten uitzoeken hoe dit bij gratis hosting precies gaat.

Heb jij een backup van jouw website gemaakt? Dan kun jij jouw gratis WordPress website prima zelf onderhouden. Mocht je dit niet willen dan kun je dit natuurlijk ook altijd door iemand laten doen, maar vergeet niet dat dit wel weer kosten met zich meebrengt.

Is het slim om een gratis WordPress website te maken?

Nee, ik zal je niet aanraden om zelf een gratis website te maken. Dit brengt namelijk een hoop nadelen met zich mee. Zo moet je gebruik maken van gratis hosting dat erg traag is, vol met advertenties staat en in veel gevallen zal jouw website ook niet bereikbaar zijn.

Daarbij komt ook nog dat je niet goed gevonden zal gaan worden in Google en dat jouw website erg gevoelig is voor hackers. Vergeet ook niet dat je vaak technische kennis nodig hebt wanneer je een gratis website wilt gaan maken en er geen klantenservice aanwezig is wanneer je een vraag of probleem hebt.

Conclusie: Is het slim om zelf een eigen gratis website te maken?

Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie, want is het verstandig om zelf een gratis (WordPress) te maken?

Zoals je in deze blog hebt gelezen brengt het maken van een gratis website een hele hoop nadelen en risico’s met zich mee. Wanneer je bereid bent om een kleine investering te doen in goedkope hosting verklein je deze risico’s al voor een heel groot deel.

Om jou te helpen heb ik een handleiding geschreven waarin ik jou uitleg hoe jij stap voor stap een WordPress website kunt maken. Hierin krijg je ook nog eens tot 50% korting op hosting! Je kunt het e-book downloaden via de knop hieronder!

Gratis website maken - Veelgestelde vragen

Kun je een gratis website maken en publiceren?

Ja, het is mogelijk om gratis een website te maken te publiceren. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende website software programma’s. Denk bijvoorbeeld aan Wix, Jimdo of WordPress. Wil je ook eigen domeinnaam? Dan brengt dit wat kosten met zich mee.

Kun je gratis een website maken voor Google?

Ja, je kunt op verschillende manieren gratis een website maken voor Google. Dit is onder andere mogelijk met Google sites en website makers als Wix, Jimdo en WordPress. Google sites is volledig gratis, maar wel super simpel en je hebt weinig mogelijkheden. Mijn voorkeur gaat daarom naar WordPress.

Kun je zelf gratis een website maken?

Ja, je kunt zelf eenvoudig gratis een eigen website maken. Het nadeel daarvan is alleen wel dat je geen eigen domeinnaam hebt, je website veel reclame bevat en je niet goed vindbaar zal worden in Google. Je kunt daarom het beste een gratis website maken met WordPress waarin deze problemen een stuk minder zijn.

Kun je zelf gratis een website maken met eigen domeinnaam?

Nee, het is helaas niet mogelijk om een gratis website te maken met eigen domeinnaam. Een gratis website staat namelijk altijd op een subdomein. Je kunt er wel voor kiezen om goedkope hosting aan te schaffen. In dit geval heb jij een betere en snellere website die ook nog eens een eigen domeinnaam heeft.

Waar kun je het beste een gratis website maken?

Er zijn verschillende programma’s waar jij zelf een gratis website kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan Wix, Jimdo of WordPress. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar WordPress, doordat het eenvoudiger is, sneller is en veel meer mogelijkheden heeft.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook