Een goede en professionele website is een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf. Je kunt het zien als jouw digitale visitekaartje en het is daarmee de eerste indruk die jij achterlaat bij jouw potentiële klanten. Het is daarom erg belangrijk om een goede website te laten maken, maar wat kost het laten maken van een website?
Iedereen zoekt via zoekmachines naar informatie van producten en diensten. Het is daarom belangrijk om jouw website zo goed mogelijk in te richten. Je kunt hiervoor zelf een eigen website maken, maar je kunt er ook voor kiezen om een professionele website te laten maken.
Kies jij ervoor om een website te laten maken? Dan krijg je te maken met verschillende kosten. In deze blog ga ik jou uitleggen waar deze kosten afhankelijk van zijn en hoeveel het laten maken van een (WordPress) website jou kan gaan kosten.
Website laten maken kosten: De verschillende niveaus
Een goede website laten maken brengt altijd kosten met zich mee. Hoeveel deze kosten precies bedragen is afhankelijk van het soort website dat jij laat maken. Bekijk daarom als eerste welke soort website jij nodig hebt voordat je een offerte aanvraagt bij een webbouwer.
Zodra jij weet wat voor soort website je nodig hebt weet je ook met welke kosten je rekening kunt houden. Er zijn verschillende niveau’s binnen het laten maken van een website. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig een eigen website maken, maar je kunt het ook uitbesteden aan een professionele website maker. Door voor jezelf op een rij te zetten wat je nodig hebt, kun je gerichter kijken naar de samenstelling van jouw eigen website en de verschillende pagina’s die jij voor jouw producten en/of diensten nodig hebt.
1. Zelf een eigen website maken
Je kunt op een groot aantal manieren een eigen website maken. Zo zijn er verschillende platformen waarmee jij eenvoudig zelf een eigen website kunt maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een systeem als Wix of Squarespace.
Dit zijn gratis software programma’s waarmee jij jouw eigen website kunt maken. Ook heb je de keuze uit een groot aantal thema’s waarmee jij jouw website volledig naar wens kunt maken. Vanuit Wix kun je een groot aantal verschillende websites zelf maken, waaronder bijvoorbeeld een zakelijke website, webshop, blog of portfolio. Dit is allemaal gratis toegankelijk en ook voor de hosting hoef je niet te betalen.
De kosten voor een website laten maken zullen hiermee automatisch lager uitvallen dan wanneer je een professional inschakelt. De kosten die je bij Wix vindt, zijn bijvoorbeeld de bedragen voor de eigen domeinnaam, de SSL-certificaten en extra opslagruimte. Je kunt hier prijzen tussen de 4,50 en 26 euro per maand verwachten.
2. Een simpele WordPress website
Je kunt ook een simpele WordPress website laten maken. De kosten voor een website laten maken zullen in dit geval iets hoger uit gaan vallen. Bij de simpele website vind je geen optimalisatie voor jouw verkoop. Ook moet je zelf aan de slag met het aanpassen van de content om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Het zorgt er daarentegen wel voor dat jij een hoop kosten kunt besparen. Je kunt hierbij denken aan kosten tussen de 200 en 1000 euro. Een professional kan jou ook altijd helpen bij de aanpassingen voor meer conversies of bijvoorbeeld een snellere website. In dit geval liggen de kosten tussen de 1000 en 2000 euro. Je kunt het hiermee vrij simpel houden, maar wel meer bezoekers overhalen om jouw producten en diensten aan te schaffen via de website.
3. Een professionele WordPress website
Als je een webshop hebt of afhankelijk bent van de bezoekers die naar jouw website komen om bestellingen te plaatsen, is het belangrijk om naar een professionele WordPress website te kijken. Een professionele website geeft jou namelijk direct een beter en professionele imago. Je kunt een professionele WordPress website gebruiken voor een betere vindbaarheid, meer conversie en een hogere omzet voor jouw bedrijf. De kosten voor het laten maken van een professionele website liggen in dit geval tussen de 2000 en 5000 euro. Het is een investering die jou veel op kan leveren op de lange termijn.
4. Op maat gemaakte website
Een op maat gemaakte website geeft jou alles wat je nodig hebt. Deze website wordt volledig aan jouw wensen aangepast. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een uniek design, maar ook aan optimalisaties op het gebied van snelheid en zoekmachine vriendelijkheid.
De bezoekers gaan hierdoor direct zien dat de website bij jouw bedrijf hoort. Ook is er een optimalisatie van de structuur. Bezoekers navigeren eenvoudig door jouw website naar de juiste informatie. Je kunt ervoor kiezen om een aantal functionaliteiten, zoals een persoonlijke omgeving voor klanten, toe te voegen aan dit soort websites. De conversie en tevredenheid gaan hiermee omhoog. Je kunt hierbij op kosten rekenen tussen de 10.000 en 50.000 euro. Hoeveel het jou gaat kosten is afhankelijk van hoe uitgebreid je de website wilt hebben en wat er allemaal bij nodig is.
Welke factoren bepalen wat de kosten zijn voor het laten maken van een website
Naast de verschillende niveaus zijn er een hoop andere factoren die van invloed zijn op de kosten voor het laten maken van een (WordPress) website. Kosten voor de verschillende werkzaamheden zijn namelijk altijd anders en afhankelijk van een groot aantal factoren. Denk hierbij aan het soort website, hoe uitgebreid de website is op het gebied van het aantal pagina’s en de functionaliteiten die je nodig hebt. Je kunt jouw wensen op het gebied van SEO, snelheid, onderhoud en beveiliging altijd doorgeven aan een professional. Onderstaande factoren mag je daarbij niet vergeten.
1. Het soort website
Je moet als eerste kijken naar het soort website dat je laat maken. De kosten zullen hiermee namelijk aanzienlijk gaan verschillen. Als je jouw website alleen gebruikt om informatie te geven over jouw onderneming of jouw portfolio wilt tonen, zal het over het algemeen niet veel kosten. Je hebt immers minder functionaliteiten nodig. Als je aanvraagformulieren toevoegt aan de website, wordt deze al uitgebreider en gaat het prijskaartje omhoog. Bij een website moeten de producten per pagina weergegeven worden. In dit geval is de navigatie ook belangrijk en wordt het bouwen van een website complexer. De gemiddelde kosten voor het laten maken van een website stijgen hierdoor vrij snel.
2. Het aantal pagina’s dat jij nodig hebt
Je moet ook goed nadenken over het aantal pagina’s op jouw website. Het aantal pagina’s dat je nodig hebt om jouw bedrijf online goed en volledig te laten overkomen.
Een webshop heeft bijvoorbeeld een groot aantal pagina’s. Je kunt ervoor kiezen om ieder product of iedere categorie een eigen pagina te geven. Het kan ook zijn dat je jouw website gebruikt om duidelijk te maken waar jouw bedrijf voor staat. In dit geval zullen het aantal pagina’s aanzienlijk lager worden. Hoe meer pagina’s je toevoegt aan jouw website, hoe meer je moet betalen om de website te laten bouwen. Zet daarom altijd voor jezelf op een rij hoeveel pagina’s er nodig zijn en bespreek dit vervolgens met de website bouwer. Zo ontstaan er geen onnodige kosten voor jouw website en heb je toch voldoende pagina’s.
3. De functionaliteiten die jij op jouw website nodig hebt
De extra functionaliteiten op jouw website zijn ook een belangrijke factor. Bij de functionaliteiten kun je een groot aantal varianten terugvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld als eerste aan een contactformulier. Een contactformulier is een goede manier om in contact te komen met de klanten. Ze hoeven hiervoor alleen maar een aantal gegevens in te vullen, waarna jij deze in jouw mail ontvangt. Een andere functionaliteit, die automatisch ook hogere kosten met zich meebrengt, is een digitale omgeving voor jouw klanten. Deze digitale omgeving wordt ook wel een klantenportaal genoemd en zorgt ervoor dat klanten veel zelf kunnen regelen. Je moet jouw website hiervoor altijd anders in gaan richten om alles in goede banen te leiden.
4. Wensen op het gebied van snelheid en SEO
Jouw website moet te allen tijde goed werken. Als potentiële klanten op jouw website komen en daarbij tegen een lage snelheid aanlopen, zijn ze eerder geneigd om naar jouw concurrenten te gaan. Je moet er daarom voor zorgen dat de laadsnelheid verbetert. Een professional kan jou hier tegen een hoger tarief altijd mee helpen. Als je jouw website voorziet van een hogere laadsnelheid, zal dit er ook voor zorgen dat je beter gevonden wordt in de zoekmachines. Een trage website wordt namelijk afgestraft door Google. De verschillende tools die je bij jouw website krijgt, kunnen jou altijd de snelheid van jouw website testen. Zo kun je snel overgaan tot actie en jouw website verbeteren.
Bij het ontwikkelen van een website moet je ook kijken naar SEO. SEO zorgt ervoor dat jouw website beter gevonden wordt in de zoekmachines. Je moet daarom altijd de juiste content en daarbij ook de juiste zoekwoorden gebruiken. Je kunt hiervoor een professionele tekstschrijver inzetten. Een professional kan het zoekwoordenonderzoek voor jou uitvoeren en de content schrijven. Zo hoef je er zelf niets meer aan te doen. Wel brengt dit weer extra kosten met zich mee. Je verdient dit echter terug door de verbeterde conversie op jouw website.
5. Onderhoud en beveiliging
Je moet er altijd voor zorgen dat de website een veilige omgeving is voor bezoekers. Vooral wanneer jouw klanten gegevens achterlaten, moeten deze voldoende beschermd worden. Vraag daarom altijd aan professionals om de SSL-certificaten op jouw website te plaatsen. De gegevens zullen dan versleuteld verstuurd worden en jouw website is daardoor minder gevoelig voor hackers. Je ziet de beveiliging terug aan de URL en het slotje dat ervoor staat. Voor de aanvraag en de implementatie van de certificaten worden extra kosten gevraagd. Dit kan jouw website dus duurder maken, maar je kunt hiermee direct vertrouwen winnen van de potentiële klanten.
Je moet jou website ook altijd op de goede manier onderhouden. Dit kun je zelf uitvoeren als je hier de tijd voor hebt en uiteraard over de juiste kennis beschikt. Als ondernemer is deze tijd niet altijd beschikbaar, waardoor je het beter uit kunt besteden aan een professional. Zo kun jij je richten op andere zaken binnen de bedrijfsvoering.
Een website ontwikkelaar kan bijvoorbeeld namens jou analyses uitvoeren. Deze analyses zorgen ervoor dat je weet welke pagina’s minder goed presteren. Ook kijkt een professional voor jou naar de snelheid waarmee de website laadt. Je kunt hiervoor altijd een contract aangaan met een ontwikkelaar. Zo zijn de kosten altijd duidelijk en ben je verzekerd van een goed werkende website.
De kosten voor het laten maken van een website door studenten
Veel studenten leren om websites te bouwen. Om hun portfolio uit te breiden en te oefenen met de verschillende technieken bieden zij vaak hun diensten aan. Je kunt hier ook gebruik van maken als je een eigen website wilt laten bouwen. Met gemiddelde kosten website laten maken zullen zij hiermee automatisch goedkoper uit gaan vallen. Je kunt de website namelijk tegen een gereduceerd tarief laten maken door een student. Jij hebt hiermee toch een goede website in handen, terwijl de student kan oefenen met de verschillende technieken. Je geeft jezelf dus altijd de gelegenheid om te besparen op de kosten. Houd dan wel in de gaten of je echt tevreden bent met een website. Net als bij een professional kun je immers altijd jouw eigen inbreng leveren.
Wat zijn de kosten voor het laten maken van een mobiele website
Het hebben van een mobielvriendelijke website is steeds belangrijker. Mensen zoeken namelijk niet alleen naar de informatie via een laptop of computer, maar ook via andere apparaten. Je moet er daarom voor zorgen dat jouw website er ook op een kleiner scherm goed uitziet. Je kunt speciaal hiervoor een mobiele website laten ontwikkelen. Dit houdt in dat jouw digitale visitekaartje uitsluitend goed is voor op een smartphone.
Echter houden website ontwikkelaars al rekening met dit gegeven. Daarom zullen veel websites responsive gemaakt worden. Een responsive website past zich automatisch aan de grootte van het beeldscherm aan. Bedrijven vragen hier vaak geen extra kosten voor, omdat dit binnen de functionaliteiten valt. Sommige professionals zullen echter wel hogere bedragen voor deze werkzaamheden vragen. De mogelijkheden op dit gebied moet je dus altijd navragen voordat je een professional inschakelt.
Brengt het laten maken van een website nog maandelijkse kosten met zich mee?
Een website laten maken brengt een flinke kostenpost met zich mee, maar deze kun je natuurlijk wel beperken. Je wilt er altijd voor zorgen dat jouw website er goed uitziet en ook op termijn goed blijft werken. Daarnaast moet jouw website te allen tijde bereikbaar blijven voor potentiële en bestaande klanten. Om dit te kunnen realiseren krijg je te maken met maandelijkse kosten. Denk hierbij als eerste aan de kosten voor hosting. Voor een vast bedrag per maand blijft jouw website in de lucht en wordt voor een goede verbinding gezorgd. Daarnaast kun je een onderhoudscontract aangaan met de professional. Jouw website zal dan gemonitord worden en eventuele aanpassingen worden direct doorgevoerd.
Je wilt ook dat je voor vernieuwing zorgt bij jouw klanten. Daarom moet je zorgen voor nieuwe content op de website. Een professionele tekstschrijver kan op regelmatige basis nieuwe content verzorgen. Iedere tekstschrijver hanteert een bepaald tarief voor het maken van jouw content. Houd daarom altijd rekening met deze maandelijkse lasten voor jouw website.
Kun je het beste een website laten maken of zelf maken?
De vraag die je je moet stellen is of je het beste de ontwikkeling van de website uit handen kunt geven of dat je er zelf mee aan de slag gaat. Een simpele website kun je eenvoudig zelf maken. Je kunt hiervoor een van de templates gebruiken van bijvoorbeeld WordPress of Wix, waardoor je de lay-out al in handen hebt. Een eigen website laten maken zal dan wel extra tijd in beslag nemen. Op een later moment kun je jouw website altijd nog uitbreiden.
Als je echt professioneel over wilt komen, heb je een professionele website nodig. In dit geval kun je het beste kijken naar een ontwikkelaar. Deze heeft alle kennis in huis om de website van de juiste functionaliteiten te voorzien, de snelheid goed te regelen en de beveiliging in goede banen te leiden. Jouw website gaat hierdoor altijd het beste digitale visitekaartje opleveren, waarmee je jouw producten en diensten aan kunt bieden aan de potentiële klanten. Je zult daarom altijd goed moeten bepalen of dit is wat jij met jouw website wilt bereiken, zodat een goede professional gevonden kan worden.
Wil jij zelf jouw eigen professionele website maken? Dan raad ik je aan om mijn handleiding website maken te downloaden via de knop hieronder!
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!