Website bouwen software: Onze top 10 programma’s van 2021

Zelf-een-website-bouwen-software

Het is een vrij simpele, maar toch ook een super belangrijke belangrijke vraag. Want wat is nou de beste software die jij kunt gebruiken om zelf een eigen website te bouwen? Aangezien ik deze vraag de afgelopen zo vaak in mijn mailbox heb ontvangen vond ik het tijd om hier eens een blog over te schrijven. In deze blog ga ik daarom de beste software bespreken voor het bouwen van een website.

Naast het bespreken van de beste software voor het bouwen van een website gaan we natuurlijk ook nog een aantal andere alternatieven bespreken. Na het lezen van deze blog heb jij een goed beeld van alle beschikbare software programma’s waarmee jij zelf een eigen website kunt gaan bouwen. Laten we dus maar snel beginnen!

Waarom is de juiste software voor het bouwen van een eigen website zo belangrijk?

Als je zelf al wat onderzoek hebt gedaan naar het bouwen van een website of webshop ben je waarschijnlijk erg veel verschillende methodes en programma’s tegengekomen. De ene schijnt nog goedkoper te zijn dan de ander, maar waar moet je nou op letten bij het kiezen van de beste software?

Doordat er zoveel keuze is is het kiezen van de beste software erg lastig, maar toch is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Het kiezen van een geschikte software is namelijk de eerste stap en wanneer je er later achterkomt dat je toch wilt veranderen van software zul je in de meeste gevallen weer helemaal opnieuw moeten beginnen met het bouwen van jouw website of webshop. 

Het grootste verschil van software programma’s zit hem vaak in de prijs en functionaliteiten. Het is dan ook super belangrijk dat je hier goed onderzoek naar gaat doen, want je wilt natuurlijk een software programma gaan gebruiken dat het beste aansluit bij jouw wensen en dat goed kan bijdragen aan het doel van jouw website of webshop.

Andere belangrijke punten zijn de snelheid, zoekmachine vriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice bij het kiezen van de beste software voor het bouwen van een website. Door direct te kiezen voor goede software scoort jouw website of webshop goed op deze punten en daar ga je in de toekomst veel profijt van ervaren.

Wat is de beste software om zelf een eigen website te bouwen?

Wanneer je op zoek bent naar de beste website software om zelf een eigen website te bouwen kom je al snel uit bij WordPress. Natuurlijk zijn er nog een groot aantal andere software systemen waarmee jij zelf een eigen website kan maken, maar er is geen enkel systeem zo makkelijk en direct ook zo uitgebreid als WordPress. 

Wil je bewijs hebben dan WordPress echt het beste softwaresysteem is om jouw website mee te bouwen? Dan moeten deze statistieken dat jou kunnen bewijzen. WordPress is het populairste content management systeem(CMS) op dit moment. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat ongeveer 60% van alle websites met het WordPress CMS zijn ontwikkeld. Op de tweede plaats dat Joomla met een marktaandeel van 7% en op de derde plek staat Drupal met zo’n 5%. Zoals je ziet is WordPress veruit het beste systeem dat jij kunt gebruiken voor het bouwen van jouw eigen website of webshop.

Waarom WordPress gebruiken?

Zoals je net hebt gelezen is WordPress het beste software programma dat jij kunt gebruiken voor het bouwen van jouw eigen website of webshop. Het marktaandeel van deze partij is enorm, maar natuurlijk kent WordPress nog veel meer voordelen en functionaliteiten die andere partijen vaak niet kennen. In dit onderdeel van deze blog zal ik daarom even kort alle voordelen van WordPress voor jou op een rijtje zetten.

  1. Makkelijk in gebruik/geen technische kennis nodig: Wanneer je een softwareprogramma kiest om een website te bouwen wil je natuurlijk dat deze er strak uitziet, makkelijk werkt en overzichtelijk is. Bij WordPress is dit dan ook zeker het geval. Het systeem is echt geschikt voor iedereen en het maakt daarbij niet uit of je al tientallen websites hebt gebouwd of dat jij nu jouw eerste wilt gaan bouwen. Dit is een erg groot voordeel van WordPress, want voor veel andere systemen is er vaak technische kennis nodig wat voor de meeste niet geschikt is.
  2. Alles is mogelijk: WordPress kent geen grenzen en dat is een goed teken. Doordat WordPress geen grenzen kent is het mogelijk om helemaal zelf een website te kunnen bouwen die volledig aansluit bij jouw wensen. Het is dus echt mogelijk om alle soorten websites en webshops met dit systeem te bouwen zonder dat daar enige vorm van technische kennis voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een blog, restaurantfotografie website, makelaars website, portfolio website, bedrijfswebsite, een webshop, een cursus website of wat dan ook. Met WordPress is het allemaal mogelijk! 
  3. Populariteit: Doordat WordPress zo populair is wordt het door enorm veel mensen gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je op internet makkelijk informatie kunt vinden over oplossingen voor problemen of juist inspiratie voor het opzetten van jouw eigen website. Bij veel andere programma’s ontbreekt het hier nog wel eens, omdat ze lang niet zo populair zijn.
  4. Thema’s: Wanneer je gebruik maakt van WordPress moet je ook een thema kiezen. Het thema bepaald vervolgens de functionaliteiten en voor een groot deel het design van jouw website. Het is daarom belangrijk dat je een WordPress thema zoekt dat goed bij jouw wensen aansluit. Doordat WordPress beschikt over een gigantische bibliotheek aan WordPress thema’s kan ik je garanderen dat deze zoektocht naar een geschikt thema echt niet lastig gaat zijn!
  5. Uitbreiden: Zodra jij jouw website live hebt staan, maar nog wilt uitbreiden kan dit erg eenvoudig. WordPress is namelijk een systeem dat constant wordt geupdate en daardoor ook constant over nieuwe functionaliteiten en design opties beschikt. Door hier met enige regelmatig eens naar te kijken kun je jouw website nog flink uitbreiden of automatiseren. 
  6. Open-source: WordPress is een open-source systeem en dat betekent dat iedereen hier zijn ideeën in kwijt kan. Dit kan door middel van het ontwikkelen van thema’s en plugins. Vervolgens zijn deze thema’s en plugins voor iedereen beschikbaar. Doordat WordPress een open-source systeem is zijn er nog meer mogelijkheden die jij op jouw website of webshop kunt toevoegen. Daarbij verhoogd dit ook de kwaliteit van het systeem!
  7. Gratis: Waar je voor veel andere website bouwen software systemen moet betalen is WordPress volledig gratis. Dit een mooi teken en ook super fijn, maar wanneer je echt een goede website wilt gaan opzetten zul je later wel aankopen moeten gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een WordPress thema, bepaalde plugins en/of andere systemen die jij aan jouw website zou kunnen toevoegen.
  8. Veilig: WordPress wordt regelmatig geupdate. Vaak zorgen deze updates voor een betere beveiliging van het systeem wat super belangrijk is. Je wilt jouw website namelijk veilig houden en door middel van deze updates wordt dat een stuk makkelijk. Naast de updates voor beveiliging worden er ook regelmatig updates uitgebracht die extra functionaliteiten bevatten.
Wordpress-logo

Website bouwen software: Dit is de top 10 beste software voor WordPress

Wanneer je eenmaal met WordPress aan de slag gaat heb je in basis al de beste website bouwen software gekozen, maar binnen WordPress kun je ook nog erg veel kanten op. Er zijn namelijk nog zoveel softwareprogramma’s binnen WordPress waar jij een keuze uit zal gaan moeten maken. In dit onderdeel van deze blog wil ik je daar daarom wat meer over vertellen. 

Ik ga hier daarom een lijst maken van de beste website bouwen software die jij kunt gebruiken binnen WordPress. Natuurlijk zijn deze programma’s niet noodzakelijk, maar de kunnen toch wel erg veel bijdragen aan de prestaties van jouw website en/of webshop. In dit geval gaan we het vooral hebben over WordPress hosting, thema’s, page builders en plugins die jij niet kunt misschien voor het bouwen van jouw eigen WordPress website.

SiteGround

Voordat je begint met het bouwen van een eigen website is het belangrijk om een goede webhosting partij te kiezen. Een webhosting partij zorgt er vervolgens voor dat jouw website of webshop op elk moment van de dag voor iedereen bereikbaar is. Doordat een hostingpartij daarnaast ook nog een erg grote impact kan hebben op de prestaties van jouw website of webshop is het belangrijk om voor een goede partij te kiezen.

Om direct goed van start te gaan raad ik je daarom aan om te kiezen voor een domeinnaam en webhosting pakket van SiteGround. SiteGround behoort op dit moment namelijk tot de beste webhosting partijen en wordt zelfs door WordPress zelf aangeraden als een van de beste webhosting partijen voor hun systeem. 

Wanneer je voor SiteGround hebt gekozen weet je zeker dat je het maximale uit jouw website of webshop kunt gaan halen. Een ander groot voordeel van SiteGround is dat het installeren van WordPress bij deze partij met één druk op de knop mogelijk is. SiteGround is daarmee voor de meeste personen echt veruit de beste partij om voor te kiezen.

Astra Theme

Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd is het tijd om een thema te kiezen. Zoals je eerder in deze blog al hebt gelezen is het ook heel belangrijk om hier goed onderzoek naar de doen, want ook een thema kan een flinke impact maken op jouw website. 

In de meeste gevallen zal ik je daarom aanraden om te kiezen voor het Astra WordPress theme. Dit is op dit moment namelijk een van de snelste WordPress thema’s en daarnaast is het thema uitgebreid geoptimaliseerd voor zoekmachine optimalisatie(SEO). Wanneer je voor dit thema kiest weet je daarom direct dat je echt het maximale uit jouw website of webshop kunt gaan halen.

Natuurlijk wil niet iedereen in die deze blog leest een zelfde type website bouwen en daarom is dit Astra theme juist zo’n goede keuze. Het thema beschikt namelijk over demo websites en templates in alle soorten niches. Er is dus echt voor iedere onderneming of hobby wel een geschikte template te vinden die aansluit bij jouw wensen. Door dit thema in combinatie met een page builder te gebruiken wordt het bouwen van een eigen website nog eens veel makkelijker!

Elementor Pro

Een page builder is een erg handige en goede toevoeging op een WordPress thema. Door een page builder te koppelen aan het WordPress thema heb je namelijk nog meer vrijheden en wordt het mogelijk om zonder enige vorm van technische kennis toch een volledig website te bouwen.

Er zijn op dit moment enorm veel page builders te vinden, maar persoonlijk ben ik toch het grootste fan van Elementor Pro. Deze page builder behoort op dit moment namelijk tot de beste WordPress page builders die jij voor jouw website kunt gebruiken. Doordat Elementor super goed samenwerkt met het Astra theme is deze combinatie echt precies wat jij nodig gaat hebben.

Het bouwen van een website met Elementor wordt door het drag & drop systeem een fluitje van een cent. Je kunt simpelweg functionaliteiten uit het menu slepen en vervolgens op jouw website plaatsen. Vervolgens opent er een nieuw menu waar je aanpassingen voor dit elementor kunt doen. Door de vele meegeleverd templates is de combinatie van Elementor Pro en het Astra theme na mijn mening onoverwinnelijk.

Divi(Elegant Themes)

Een alternatief voor het Astra theme en Elementor Pro kan het Divi WordPress Theme van Elegant Themes zijn. Divi bestaat namelijk uit zowel een thema als een page builder en daardoor is ook deze tool enorm krachtig. Doordat het allemaal onder een systeem valt zou dit voor velen een keuze kunnen zijn om voor Divi te kiezen. Je bent er namelijk zeker van dat alles goed met elkaar samenwerkt, omdat de tools ontwikkeld zijn door hetzelfde bedrijf.

Wanneer je kiest om met Divi te werken krijg je toegang tot meer dan 110 volledige websites templates en meer dan 880 pagina designs. Ik kan je daarom garanderen dat er voor iedere soort onderneming wel een geschikte template te vinden zal zijn. Verder beschikt Divi nog over een groot aantal erg handige functionaliteiten als splittesten, een popup builder, een form builder en verschillende functionaliteiten waarmee jij jouw volledige website of webshop kunt gaan opschalen en automatiseren.

Divi zou voor velen een betere keuze kunnen zijn dan de combinatie tussen het Astra theme en Elementor Pro. Toch maakt het op basis van prijs niet heel veel uit, want Divi is even duur dan wanneer je zowel Astra als Elementor zou kopen. Maak daarom een weloverwogen keuze zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

GeneratePress

Wil jij echt het maximale uit jouw website gaan halen? Dan kan het GeneratePress WordPress theme voor jou zomaar de beste keuze zijn. Dit thema is namelijk net als Astra ontwikkeld voor snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. Wanneer jij voor een van deze thema’s kiest weet je dus zeker dat je echt het maximale uit jouw website kunt gaan halen en dat maakt dit een super goede software om jouw website mee te bouwen.

Op dit moment wordt het GeneratePress theme gebruikt door meer dan 70.000 mensen en is het thema actief op meer dan 300.000 websites. Uiteraard wil je het maximale uit jouw website gaan halen en dat kan met de vooraf gebouwde templates van dit thema. GeneratePress wordt namelijk geleverd met een flink aantal templates voor zowel Elementor als Beaver Builder. Deze templates zijn met één druk op de knop te importeren en vervolgens nog helemaal naar jouw wens te maken.

OceanWP

OceanWP is eigenlijk erg vergelijkbaar met GeneratePress. Beide thema’s zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor prestaties en dat betekent dat ze super licht en snel. Ook betekent dit dat ze goed zijn geoptimaliseerd voor Google waardoor het makkelijker wordt om goed gevonden te gaan worden in Google

OceanWP is daarmee dus een erg goed alternatief voor GeneratePress. Voordat je een WordPress theme kiest is het goed om bij alle thema’s even de demo websites te bekijken. Elk thema beschikt namelijk over andere demo websites en misschien is er wel een thema die beschikt over een demo die perfect aansluit bij jouw wensen. Wanneer dit zo is kun je enorm veel tijd en energie besparen. De kosten van deze thema’s zijn vrijwel gelijk wat natuurlijk weer erg fijn is, omdat je dan zeker weet dat je niet teveel gaat betalen.

Avada

Wil jij snel een mooie en strakke website bouwen? Dan moet je natuurlijk gebruik maken van de juiste software voor het bouwen van een website. Het Avada WordPress theme zou in dat geval een erg goed alternatief kunnen zijn.

Avada is op dit moment het beste en meest verkochte WordPress thema op ThemeForest. Op dit moment heeft het thema zelfs meer dan 656.000 gebruikers en dat is echt bizar veel. Het thema beschikt over alle functionaliteiten die jij nodig zou kunnen hebben en wordt geleverd met 78 vooraf gebouwde website templates. Deze templates kun jij met één druk op de knop naar jouw website of webshop importeren.

BeTheme

Wanneer je opzoek bent naar een geschikt WordPress thema wil je natuurlijk zoveel mogelijk alternatieven bekijken. Alle thema’s verschillen namelijk van elkaar en worden geleverd met unieke demo websites & templates. Het is daarom erg slim om meerdere thema’s te onderzoeken voordat jij zelf begint met het bouwen van jouw eigen website.

Het BeTheme behoort op dit moment samen met Avada tot de beste WordPress thema’s op ThemeForest. Dit komt met name door het grote aantal professionele templates die jij met één druk op de knop kunt importeren, maar er is nog meer. Zo is het thema ook nog erg snel en geoptimaliseerd voor Google. Verder is er geen technische kennis nodig om met dit thema aan de slag te kunnen gaan.

Visual Composer

De juiste software vinden voor het bouwen van een website of webshop kan erg lastig zijn. Vooral omdat er veel thema’s zijn waar toch nog enige vorm van technische kennis nodig is. Wanneer jij niet over deze kennis bezit is het een verstandige zet om je eens te verdiepen in een page builder. 

Visual Composer is een super populaire page builder die vaak al standaard wordt meegeleverd bij WordPress thema’s op ThemeForest. Door het drag & drop systeem van Visual Composer wordt het bouwen van een website een fluitje van een cent. Zelfs wanneer je als totale beginner een eigen website wilt gaan bouwen.

Yoast SEO

Inmiddels hebben we al een aantal WordPress thema’s en page builders besproken. Wanneer jij met een van deze alternatieven aan de slag gaat kan ik je garanderen dat je een goede keuze hebt gemaakt, maar natuurlijk wil jij nog veel meer uit jouw eigen website of webshop gaan halen.

Met de plugin Yoast SEO heb jij de volledige controle over de SEO instellingen van jouw website of webshop. Zo kun jij per pagina zelf instellen op welke zoektermen jij met deze pagina gevonden wilt worden en hoe de vertoning van deze pagina er in Google uit moet gaan zien. Daarnaast krijg je ook tips van Yoast om jouw pagina’s nog beter te optimaliseren voor bepaalde zoektermen. Yoast SEO is daarom voor iedere website en webshop echt een must. En het grootste voordeel is dan ook nog eens dat deze plugin volledig gratis te gebruiken is!

Andere software om zelf een eigen website te bouwen

Denk jij dat dit niet de juiste software voor jou is om zelf een eigen website te bouwen? Ik kan het mij bijna niet voorstellen, maar mocht dit toch het geval zijn dan zijn er ook nog een aantal andere systemen die jij kunt gebruiken om zelf een eigen website te bouwen. In dit onderdeel van deze blog zal ik deze software programma’s even kort toelichten.

Phoenix

De eerste software voor het bouwen van websites dat een erg goed alternatief is voor WordPress is Phoenix. Dit is een software die ontwikkeld is door de Internet Marketing Unie(IMU). Dit is een nederlands bedrijf die al meer dan tien jaar actief zijn in dit vakgebied actief zijn en daardoor precies weten wat er wel en niet werkt en hoe jij het beste zelf een eigen website kunt bouwen.

Alle kennis die ze bij de IMU de afgelopen tien jaar hebben opgedaan zit verwerkt in het Phoenix website systeem en dat maakt deze tool daarom ook enorm krachtig. Net als alle andere systemen die ik in deze blog al heb besproken wordt ook deze software geleverd met een flink aantal demo websites waardoor het bouwen van een eigen website echt een fluitje van een cent wordt!

Huddle

Wil jij een eigen online cursus website gaan bouwen? Dan zullen in de meeste gevallen de bovenstaande software programma’s niet voldoen. Je moet voor het bouwen van een eigen online leeromgeving een speciaal systeem gebruiken dat beschikt over deze functionaliteiten.

In dit geval zal ik je aanraden om gebruik te maken van Huddle. Dit is net als Phoenix een systeem dat is ontwikkeld door de Internet Marketing Unie(IMU). Je weet dus direct dat je echt gaat werken met de best mogelijke software om zelf een eigen online cursus omgeving te kunnen maken. Dit systeem beschikt over alle functionaliteiten die jij nodig zou kunnen hebben, is makkelijk in gebruik en door de meegeleverde templates hoeft het bouwen ook helemaal niet lastig te zijn!

Zelf een eigen website bouwen software: Zijn deze programma’s verplicht?

Natuurlijk zullen er mensen zijn die dit dit lezen en zich afvragen of al deze programma’s verplicht zijn? Nee, deze programma’s zijn niet verplicht maar ze kunnen het bouwen van een website of webshop wel een stuk makkelijker maken. Daarnaast weet je ook zeker dat je gebruik maakt van de beste software voor het bouwen van een eigen website of webshop. Hierdoor weet je ook zeker dat je echt het maximale uit jouw website of webshop kunt gaan halen.

Deze programma’s zijn dus niet verplicht, maar ik zal je wel aanraden om te investeren in een goede webhosting partij, een goed premium WordPress thema en eventueel een page builder. Wanneer jij deze software met elkaar combineert kun jij jouw website volledig naar jouw wensen gaan opbouwen en inrichten!

Website bouwen software: Wat gaat dat kosten?

Een belangrijke vraag is wat deze software voor het bouwen van een eigen website gaat kosten. Hier kan ik lastig antwoord op geven, omdat dit erg afhankelijk is van de programma’s die jij gaat gebruiken. Wel kan ik je een goede inschatting geven zodat je een goed beeld hebt van wat het zo ongeveer zal gaan kosten.

In de meeste gevallen zal de webhosting het duurste zijn, maar dat is ook heel normaal. Deze partij zorgt er namelijk voor dat jouw website veilig is, dat er backups worden gemaakt en dat jouw website vanaf waar dan ook en wanneer dan ook bereikbaar is. De kosten van een domeinnaam en webhosting pakket bij SiteGround beginnen bij €170,83 per jaar. Wanneer je via de onderstaande knop een aankoop doet bij SiteGround ontvang je 60% korting! Hierdoor betaal je geen €170,83, maar slechts €105,06.

De kosten voor het thema’s variëren erg en daarom is het lastig om hier een goede kostenindicatie voor te geven. Wanneer je mijn favoriete combinatie gebruikt van Elementor en het Astra theme zullen deze programma’s samen net geen $100 dollar kosten. In totaal zul je voor de webhosting, het thema en een page builder niet meer dan €200,00 euro kwijt zijn. Dit is een stuk minder dan wanneer jij een website wilt laten bouwen.

Astra-vs-Oceanwp-prijs

Website bouwen software: Hoe kun jij nu het beste verder gaan?

Ik snap dat jij inmiddels een beetje de weg bent kwijt geraakt en geen idee meer hebt waar je nu het beste verder mee kunt gaan. In dit geval heb ik een erg goede tip voor jou.

Afgelopen week heb ik namelijk een eigen e-boek geschreven. Je kunt dit e-boek zien als handleiding voor het opzetten van een eigen website zonder dat daar technische kennis voor nodig is. In dit e-boek leg ik jou van a tot z uit hoe jij zelf een website bouwt, waar je op moet letten, hoe je alles installeert en vervolgens het maximale uit jouw website kunt gaan halen.

Persoonlijk denk ik dat dit een super waardevol e-boek is die je wel zou moeten lezen. Het e-boek staat namelijk bomvol met tips en stap voor stap handleidingen om jouw website of de juiste manier in te stellen zodat jij het maximale uit jouw website kunt halen. Je kunt het e-boek hieronder tijdelijk gratis downloaden!

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *