Zelf een Simpele Webpagina Maken in 2024 | Handleiding & Tips

Zelf-een-eigen-simpele-webpagina-maken
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een eigen (simpele) webpagina maken? Dan zul je hier waarschijnlijk al aardig wat onderzoek naar hebben gedaan en gemerkt hebben dat dit op gigantisch veel manieren mogelijk is. Aan de ene kant is dus heel fijn, maar aan de andere kant zul je al snel het gevoel krijgen dat je geen idee meer hebt waar je op moet letten en welke software jij het beste kunt gaan gebruiken.

In deze blog ga ik jou hier daarom stap voor stap bij helpen. Hierdoor ben jij in staat om na het lezen van deze blog een eigen webpagina te maken waar geen enkel vorm van technische kennis voor nodig is. Verder behandelen we ook nog de volgende punten die zeker van belang zijn:

  • Waarom zou je zelf een eigen webpagina moeten maken?
  • Met welke systemen kun jij zelf een eigen webpagina maken?
  • Waarom je moet oppassen met het gebruik van gratis systemen
  • Waarom je het beste WordPress kunt gebruiken
  • Wat de kosten zijn voor het maken van een eigen webpagina
  • Hoe jij jouw webpagina het beste kunt gaan onderhouden

Waarom zelf een eigen (simpele) webpagina maken?

De belangrijkste vraag die jij jezelf vooraf moet stellen is: “Waarom moet ik zelf een eigen webpagina maken?” Dit is een belangrijke vraag, omdat het bouwen van een eigen webpagina nog best wel wat tijd kan kosten. Wanneer je al inkomsten hebt en geen tijd wil stoppen in het maken van een eigen webpagina kun je er ook voor kiezen om een webpagina te laten bouwen. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden kan dit je een hoop tijd kosten, maar brengt dit wel kosten met zich mee.

Omdat veel ondernemers of hobbyisten nog niet zo’n groot budget hebben is het zelf bouwen van een eigen webpagina vaak een betere keuze. De laatste jaren is het bouwen van een eigen webpagina of zelfs een volledige website een fluitje van een cent geworden. Hierdoor is het zelfs mogelijk geworden om een eigen website te bouwen wanneer je überhaupt nog nooit op het internet geweest bent.

Het bouwen van een eigen (simpele) webpagina bespaard niet alleen een hoop kosten, maar je kunt jouw webpagina ook helemaal naar jouw eigen wensen maken en dat is een ander groot voordeel. Er is dus geen webbouwer die alles voor jou gaat bepalen, want jij kunt dit allemaal zelf. Nu zul je vast denken: “Dat is helemaal mooi, maar waar haal ik die kennis vandaan?”. 

Dit is een goede vraag, maar wanneer je gebruik maakt van de juiste programma’s heb je hier helemaal geen speciale kennis voor nodig. In deze blog zal ik jou hier daarom meer informatie over geven zodat jij vandaag nog jouw eigen webpagina kunt gaan maken!

Eigen-webpagina-maken

Waarmee kun jij zelf een eigen webpagina maken?

Als jij zelf al wat onderzoek hebt gedaan naar het bouwen van een eigen webpagina zul je ongetwijfeld een groot aantal programma’s zijn tegenkomen. Ze schijnen allemaal de beste te zijn en daarbij zijn ze ook nog een gratis of krijg je een gigantische korting. Dit ziet er op het eerste gezicht allemaal vaak erg goed uit, maar wanneer je verder gaat kijken zijn deze programma’s vaak toch niet zo geschikt als dat jij van te voren dacht.

Het is daarom nu tijd om een aantal verschillende softwareprogramma’s voor het bouwen van websites te bespreken. Waarschijnlijk ben jij deze software zelf ook al tegengekomen op Google en zul je hier lezen wat de voor- en nadelen van deze tools zijn. Na het lezen van dit onderdeel heb jij een goed beeld van de beste software die jij kunt gebruiken om jouw eigen webpagina te maken!

Jimdo

Jimdo is een partij die volop adverteert in Google en daarom door de meeste mensen ook als eerst gezien gaat worden. Deze partij weet vervolgens erg veel bezoekers om te zetten in gebruikers doordat ze extreem goedkoop zijn en zelfs claimen dat je met hun systeem gratis een professionele website kunt maken. Dit klinkt allemaal erg mooi, maar wanneer je verder gaat kijken zul je snel een aantal belangrijke punten zien die ontbreken.

Zo krijg je bij Jimdo de keuze uit een subdomein. Je hebt dus geen eigen domein, maar een subdomein op jimdo.nl. Dit wil zeggen dat jouw website bijvoorbeeld jouwwebsite.jimdosite.com staat. Dit heeft een aantal nadelen, want het komt niet professioneel over, je zult niet of zelfs helemaal niet gevonden gaan worden in Google en vaak is de website ook nog eens erg traag omdat deze samen met honderden andere websites of één server gehost staat. Om het helemaal af te maken komt jouw website of webshop ook nog eens helemaal vol te staan met reclame van Jimdo wat jouw bezoekers/klanten echt niet zullen waarderen. Wil je vervolgens overstappen op een andere software? Dan zul je alles kunnen verwijderen, want je kunt jouw website of webshop niet meenemen. 

Wil je al dit gezeur niet hebben? Dan kun je kiezen voor een betaald abonnement die er al zijn vanaf €9,00 per maand. Hierbij krijg je wel een eigen domein en zul je geen advertenties op jouw website. Toch zal ik zelf nooit €9,00 per maand voor deze website software betalen, omdat het lang niet zo goed is als WordPress. Wel kun je erg makkelijk met Jimdo een website maken als je dit als hobby eens wilt proberen.

zelf-een-eigen-webpagina-maken

WordPress

WordPress is Content Management Systeem(CMS) waarmee jij zelf een eigen website of webshop kunt bouwen en onderhouden. Een aantal jaar geleden begon WordPress als blog platform, maar inmiddels zijn ze flink uitgebreid en kun je er echt letterlijk alles mee maken wat jij graag zou willen maken. Op dit moment is WordPress zelfs het populairste en beste CMS systeem dat jij kunt gebruiken voor het ontwikkelen van jouw eigen website of webshop. Om je een beeld te geven is WordPress zelfs zo goed dat verschillende Fortune 500 bedrijven gebruik maken van deze software!

Een groot voordeel van WordPress is dat het volledig gratis te downloaden en gebruiken is. Het is zelfs mogelijk om helemaal gratis jouw website te bouwen, maar bedenk dan wel dat de kwaliteit niet veel beter zal zijn dan wanneer je een website bouwt met programma’s als Jimdo of Wix.

Doordat WordPress open source is kan iedereen hier zijn eigen programma’s aan toe voegen en dat zorgt er voor dat letterlijk alles mogelijk is. Zo kun jij een WordPress thema kiezen dat het design en de functionaliteiten van jouw website of webshop bepaald. Vervolgens kun je ook nog gebruik maken van een WordPress page builder om zonder enige vorm van technische kennis een eigen website of webshop te bouwen.

Doordat WordPress super makkelijk werkt, erg snel is, geoptimaliseerd voor Google is, regelmatig wordt geupdate en daardoor ook veilig voor jouw website bezoekers is zal deze software voor veruit de meeste mensen echt de beste keuze zijn.

zelf-een-eigen-webpagina-maken-met-wordpress

Wix

Het laatste systeem dat ik ook nog even wilde benoemen is Wix. Wix is namelijk net als Joomla en JouwWeb een systeem dat door erg veel mensen wordt gebruikt. Op dit moment wordt Wix door enorm veel mensen gebruikt om zelf een eigen webpagina te maken, maar net als bij de andere tools komt dit doordat ze adverteren met het gratis bouwen van een website. Hoewel dit niet helemaal waar is, want voor het bouwen van een website met Wix zul je minimaal €4,50 per maand moeten betalen.

Met het goedkoopste pakket kun je een basis, maar dan ook echt hele basis website bouwen. Dit is leuk om een keer te testen, maar wanneer je echt een professionele website wilt gaan bouwen vind ik dit persoonlijk zeker geen optie. Ook krijg je bij dit goedkoopste pakket geen gratis domeinnaam, heb je een erg beperkte bandbreedte en kun je maar gebruik maken van 500 mb opslagruimte. 

Wil jij meer met jouw Wix website gaan doen? Dan zijn er ook andere licenties. De kosten voor deze licenties lopen snel en hard op waardoor het je toch echt serieus geld gaat kosten. Wanneer je het mij vraag zal ik je daarom aanraden om WordPress te gaan gebruiken en vervolgens te investeren in een goed en beginners vriendelijk WordPress thema. Dit zal stukken makkelijker werken, je kunt er meer mee en op termijn zul je er veel meer resultaat uit gaan halen!

eigen-webpagina-maken

Zelf een eigen webpagina maken? Gebruik geen gratis systemen!

Zoals je net al hebt gelezen ben ik geen voorstander van gratis systemen om zelf een eigen webpagina mee te maken. Deze systemen lijken op het eerste oog namelijk een erg goede keuze, maar wanneer je vervolgens verder onderzoek gaat doen blijk je toch een verkeerde keuze gemaakt te hebben. Wil je dan nog overstappen? Dan zul je zoals ik eerder ook al aangaf weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

Het probleem van veel van deze gratis systemen is dat je ten eerste geen eigen domein hebt. Hierdoor kom je niet professioneel over en zul je niet goed gevonden gaan worden in Google. Dit resultaat dit minder of zelfs helemaal geen bezoekers en dat betekent indirect ook geen klanten en inkomsten. Verder heb je weinig vrijheden binnen deze tools, omdat je alleen kunt doen wat het systeem wil dat jij kan doen. Hierdoor zul je al snel tegen problemen aanlopen, omdat jij bepaalde dingen wilt gaan plaatsen op jouw webpagina die niet mogelijk gaan zijn.

Dit zijn al erg belangrijke dingen, maar er is nog een ander belangrijk ding. Je moet er namelijk bewust van zijn dat deze partijen ook de informatie van jouw website bezoekers zullen zien. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar je moet dan wel echt weten dat deze partij goed en volgens de regels met deze privacy gevoelige informatie overweg gaat. Om al deze problemen te voorkomen kun je het beste kiezen voor een populaire en veilige software als WordPress!

Waarom zelf een eigen webpagina maken met WordPress

Heb jij inmiddels besloten om zelf een eigen webpagina te maken? Dan zul je waarschijnlijk net als 95% van de andere ondernemers gekozen hebben om jouw eigen webpagina te maken met WordPress. Zoals je net hebt gelezen heeft dit namelijk een groot aantal voordelen ten opzichte van andere software programma’s waarmee jij zelf een website kunt bouwen.

Hieronder zal ik een aan voordelen van WordPress benoemen en direct ook een aantal tips geven. Hierdoor weet jij zeker dat jij direct dat jij echt het maximale uit jouw eigen webpagina kunt gaan halen. Om het helemaal af te maken zal ik ook nog een aantal speciale kortingen delen voor tools die het bouwen van een eigen website super makkelijk gaan maken.

Geen technische kennis nodig

Zoals je eerder in deze blog al hebt gelezen is veruit het populairste programma om een eigen website mee te maken WordPress. WordPress is namelijk een Content Management Systeem waarmee het enorm simpel is om zelf een eigen webshop of website te bouwen. Doordat WordPress zoveel mogelijkheden ondersteund kun jij jouw eigen webpagina ook voor de volle 100 procent naar jouw wens maken. Er is dus niemand die hier invloed op heeft!

De laatste jaren is WordPress flink geëvolueerd, want een aantal jaar geleden was het bouwen van een eigen webpagina met dit systeem nog vrij lastig. Je had bijvoorbeeld kennis nodig van programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript en PHP. Aangezien dit voor de meeste mensen al abracadabra was begonnen zij hier nooit aan. De enige optie die er toen nog was was het laten bouwen van een website, maar dat was zoals je inmiddels wel weet erg duur.

Nu WordPress inmiddels flink geupdate is kan ik je garanderen dat er geen betere en makkelijkere manier is om zelf een eigen webpagina te maken. Denk jij dat WordPress geen goede keuze is voor jou? Bedenk dan eens dat er een aantal Fortune 500 bedrijven ook gebruik maken van deze software!

WordPress is gratis

Een ander groot voordeel van WordPress is dat het gratis is. Hierdoor is het voor veel mensen al een erg interessante optie, maar tegelijkertijd roept dit bij veel mensen ook direct al vraagtekens op. Om heel eerlijk te zijn snap ik dat ook wel, want zonet zei ik nog dat het bouwen van een website in een gratis systeem geen slimme keuze. Toch is WordPress hier een uitzondering in en ik zal je daarom ook uitleggen waarom dat zo is.

WordPress is volledig gratis te gebruiken, maar wanneer je echt een klantvriendelijke, snelle, veilige en zoekmachinevriendelijke website of webshop wilt maken zul je in verschillende onderdelen moeten installeren. Denk bijvoorbeeld aan een WordPress thema, want dit vormt de fundering van jouw website. Wanneer jij hier al een fout maakt kan dit in de toekomst grote problemen gaan veroorzaken. Ik zal je daarom aanraden om in ieder geval te investeren in een goed WordPress thema. De kosten voor zo’n thema bedragen vaak rond de €50.

Voor de rest heb je natuurlijk ook een webhosting nodig om jouw website online te zetten. Zoals je hebt gezien kost dit bij systemen als Wix en Joomla al gauw rond de €10 euro per maand. Wanneer je kiest voor de webhosting van SiteGround krijg je een domeinnaam, gigantisch snelle webhosting en een gratis SSL certificaat voor maar €5,99 per maand. Die is dus al een stuk goedkoper dan een systeem als Wix en daarbij zul je met WordPress in combinatie met SiteGround ook veel sneller resultaat gaan zien!

Keuze uit een super groot aantal thema’s & templates

Zoals je net hebt gelezen is het bij WordPress super belangrijk dat je kiest voor een goed WordPress thema. Een WordPress thema kun je namelijk zien als de fundering van jouw website. Zit hier iets niet helemaal lekker? Dan is de kans groot dat jouw volledige website gebreken gaat vertonen of zelfs helemaal uit elkaar valt.

Het is daarom dus belangrijk dat je kiest voor een WordPress thema dat voldoet aan een aantal belangrijke eisen. Zo moet het thema als aller eerst snel en zoekmachine vriendelijk zijn. Is het thema dat niet? Dan kun je hem gelijk overslaan, want dit gaat gegarandeerd voor problemen en/of frustraties zorgen. Door de grote keuze uit WordPress thema’s kan het erg lastig zijn om een thema te vinden dat wel aan deze eisen voldoet. Ik heb daarom vast wat voorwerk gedaan om een aantal WordPress thema’s te vinden die perfect zijn voor zowel het bouwen van een eigen website als webshop.

Alle thema’s die ik aanraad zijn snel & zoekmachine vriendelijk, makkelijk in gebruik, beschikken over een goede support, worden standaard geleverd met demo websites en templates die jij met een druk op de knop kunt importeren. Een betere en makkelijkere keuze zul je daarom niet snel vinden. De thema’s die ik aanraad zijn: NeveAstra, GeneratePress, OceanWP of StudioPress. Deze thema’s behoren op dit moment tot de beste WordPress thema’s en dat maakt ze direct ook erg geschikt voor beginners.

Astra-wordpress

Iedereen maakt gebruik van WordPress

Doordat WordPress inmiddels al jaren het meest gebruikte CMS systeem van de wereld is valt er ook enorm veel informatie te vinden. Bij veel andere systemen is dit nog wel eens een probleem, omdat er vaak weinig mensen zijn die hetzelfde probleem als jou hebben of waarbij dezelfde zaken niet werken. 

Wanneer je in WordPress vastloopt of je wilt iets op jouw webpagina hebben, maar het lukt niet kun je eenvoudig op google zoeken. Doordat WordPress zoveel gebruikers heeft zul je binnen enkele minuten direct een oplossing hebben gevonden hoe jij dit probleem kunt oplossen of hoe jij een bepaalde functionaliteit aan jouw website of webshop kunt toevoegen. 

Mocht je er helemaal niet uitkomen en heb jij jouw website gehost van SiteGround? Dan kun je ook hier nog contact opnemen met de klantenservice. Wanneer je dit doet via de livechat zul je ook al binnen enkele minuten een antwoord op jouw vraag hebben!

Zelf een eigen webpagina maken: Wat kost dat?

Wanneer jij zelf een eigen webpagina wilt gaan maken wil je natuurlijk ook weten wat dit zo ongeveer gaat kosten. Helaas is het lastig om hier een goede indicatie van te geven, omdat dit sterk afhankelijk is van de programma’s die jij hiervoor gaat gebruiken. Ik kan daarom niet exact zeggen wat dit gaat kosten, maar ik kan wel een goede inschatting maken. 

Zoals je wel zult weten is een webhosting verplicht. In dit geval zal ik aanraden om te kiezen voor SiteGround, omdat dit op dit moment de beste webhosting is voor een website of webshop. De hosting kosten hiervoor bedragen €5.99 per maand en dat betekent dat je voor het eerste jaar webhosting €105,60 moet betalen. Dit is dan wel direct inclusief domeinnaam en uiteraard de btw die hier nog bij op komt.

Ga je direct goed van start? Dan heb je ook een goed WordPress thema nodig. De kosten voor een goed WordPress thema zijn vrij gelijk. Vaak zul je daarom zo’n €50 tot €60 euro kwijt zijn afhankelijk van het thema dat jij kiest. Om het vervolgens helemaal af te maken kun je ook nog gebruik maken van een page builder. Dit is uiteraard niet verplicht, maar voor beginners kan ik dit zeker aanraden. Een goede page builder als Elementor, Visual Composer of Beaver Builder is al verkrijgbaar vanaf €50 euro.

Wanneer jij dus een webhosting pakket afneemt, een goed WordPress thema koopt en een page builder gaat gebruiken zullen de kosten oplopen tot ongeveer €200,-. Vind je dit teveel? Dan kun je de page builder schrappen en bedragen de kosten nog maar €150. Wanneer je deze kosten gaat vergelijken met programma’s als Wix en Joomla zul je dus weinig verschil in prijs zien, maar wel een super groot verschil in mogelijkheden en resultaten die behaald kunnen worden.

Zelf-eigen-webpagina-maken-simpel

Zelf een eigen(simpele) webpagina maken: Hoe werkt het onderhoud?

Het bouwen van een eigen webpagina is een, maar wanneer jouw webpagina eindelijk online staat betekent dat nog niet dat je klaar bent. Het internet is namelijk constant in ontwikkeling en dat betekent dat jouw website ook elk moment verouderd. Dit is volkomen normaal, maar het is wel belangrijk dat jij jouw website daarom goed onderhoud. Wanneer jij dit niet doet kan dit in de toekomst namelijk problemen gaan opleveren. Sterker nog ik heb zelfs klanten gehad waar de volledige website van offline is geraakt doordat ze nooit werden geupdate.

Je weet nu dat het onderhouden van een website ook super belangrijk is, maar hoe doe je dat dan? Het onderhouden van een website is normaal aardig lastig, maar ook daarvoor is WordPress een super geschikt systeem. WordPress heeft namelijk een afdeling waar alle updates voor jouw website komen te staan. Jij kunt vervolgens met één druk op de knop jouw volledige website + plugins updaten naar de meest recente versie om problemen te voorkomen. 

Wel is het handig om voor het updaten van jouw website een back-up te maken voor het geval dat er toch wat mis gaat. Wanneer je hebt gekozen voor de webhosting van SiteGround is dit niet noodzakelijk, want SiteGround maakt automatisch elke dag een back-up van jouw volledige website, database en mailbox!

Zelf een professionele eigen website bouwen?

Inmiddels heb ik jou een hele hoop nuttige informatie gegeven waarmee jij zelf een eigen webpagina kunt gaan bouwen. Toch kan ik mij zo voorstellen dat je door de grote hoeveelheid informatie een beetje de weg bent kwijt geraakt. Is dit bij jou het geval? Dan heb ik een erg goede optie die speciaal voor jou is.

Ik heb namelijk een eigen e-boek geschreven waarin ik stap voor stap uitleg hoe jij als beginner een eigen website kunt bouwen. Hierin bespreek ik letterlijk stap voor stap hoe jij zelf een succesvolle website kunt opzetten. Beginnend bij de webhosting, WordPress installeren, een thema kiezen & installeren, een page builder installeren, jouw website naar jouw smaak maken en deze vervolgens onderhouden en juist inrichten om zoveel mogelijk bezoekers op jouw website te krijgen?

Dit e-boek is tijdelijk volledig gratis te downloaden en kan het bouwen van een eigen webpagina voor jou een stuk makkelijker maken. Heb jij hier interesse in? Via de onderstaande knop kun jij deze gratis downloaden!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand