Zelf een eenvoudige website maken met WordPress? 2021 Tips

Zelf-eenvoudig-website-maken-WordPress

Wil jij zelf en eenvoudig een website maken? Dan ben je waarschijnlijk al verschillende programma’s tegengekomen waar dit mogelijk mee zou moeten zijn, maar is het bouwen van een eenvoudige website echt zo makkelijk en waar moet je op letten bij het bouwen van een eigen website? Dit zijn allemaal erg belangrijke vragen die veel invloed hebben op jouw website en daarom is het ook belangrijk dat je hiervoor de juiste informatie tot jouw beschikking hebt.

In deze blog ga ik jou hier daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een eenvoudige website kunt maken. Hierdoor ben jij in staat om na het lezen van deze blog een eigen website te maken waar geen enkel vorm van technische kennis voor nodig is. Verder behandelen we ook nog de volgende punten die zeker van belang zijn:

  • Waarom zou je zelf een eigen website willen maken?
  • Met welke systemen kun jij zelf een eigen website maken?
  • Waarom je moet oppassen met het gebruik van gratis systemen
  • Wat de kosten zijn voor het maken van een eigen webpagina
  • Hoe jij jouw webpagina het beste kunt gaan onderhouden

Waarom zelf een eenvoudige website maken?

Voordat je begint met het bouwen van een eigen website is het belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: “Waarom zou ik zelf een website willen/moeten maken?” De ene persoon kan hier waarschijnlijk veel sneller en makkelijker antwoord op geven dan de ander, maar het is wel belangrijk om deze vraag van te voren te beantwoorden. Het bouwen van een eenvoudige website hoeft namelijk niet lastig te zijn, maar het kan wel onnodig lastig worden door gebruik te maken van de verkeerde programma’s.

De meeste mensen zullen zelf een eenvoudige website willen bouwen, omdat ze nog aan het begin van hun onderneming staan of het simpelweg voor hun hobby is. Het is best logisch dat deze mensen ervoor kiezen om zelf een website te gaan bouwen, omdat het laten bouwen van een website vaak veel duurder is.

Daarnaast is een groot voordeel van het bouwen van een eigen website dat je ook de volledige controle hebt en precies kunt maken wat je zelf wilt. Er is dus geen webbouwer die alles voor jou gaat bepalen, maar jij kunt dit allemaal volledig zelf doen. Hierdoor heb je ook echt het gevoel dat het jouw website is en kun je trots zijn op wat je hebt gemaakt.

Wat hierbij wel een nadeel is is dat je goed moet op letten welke programma’s je gebruikt. Een website moet namelijk snel, zoekmachine vriendelijk en veilig zijn om er het maximale uit te halen. Wanneer jij jouw website laat bouwen kun je hier standaard al vanuit gaan, maar wanneer je zelf een website gaat bouwen zul je hier extra op moeten letten. Wanneer je deze blog hebt gelezen moet dat echter helemaal goed komen!

Nolimit-webdesign

Met welke software kun jij zelf eenvoudig een website maken?

Zoals ik net ook al aangaf heb je waarschijnlijk zelf al wel wat onderzoek gedaan naar het bouwen van een eigen website. Je bent vervolgens een groot aantal programma’s tegengekomen waar dit mogelijk mee zou moeten zijn, maar toen werd het lastig. Welke software kun je namelijk het beste gaan gebruiken, waar moet je op letten en wat is er überhaupt belangrijk bij het kiezen van de beste software voor het bouwen van een website.

De meeste mensen komen direct met systemen als Wix, Joomla, Drupal of JouwWeb. Deze zullen voor de meeste mensen namelijk lekker goedkoop zijn, maar dat is dan ook direct een van de grootste nadelen. Met deze systemen heb je namelijk erg weinig vrijheid en wordt je erg beperkt door het bedrijf achter de software. Verder staan de websites van deze partijen met veel te veel anderen op een server, waardoor de kracht verdeeld moet worden, en jouw website stukken slomer zal zijn dan wanneer je WordPress zult gebruiken.

Juist! WordPress is het systeem dat ik jou zal aanraden om zelf jouw eigen website mee te bouwen, Waarom? Dat is eigenlijk erg simpel. WordPress is namelijk super populair, op dit moment het beste systeem om zelf een eigen website te bouwen, enorm makkelijk in gebruik, beschikt over tienduizenden thema’s waardoor jij echt volledig zelf kunt gaan bepalen hoe jouw website of webshop eruit moet komen te zien. Verder valt er ook nog enorm veel informatie over WordPress te vinden, omdat er super veel mensen zijn die deze software gebruiken en dus precies weten wat jij moet doen als je op een bepaald punt vast loopt.

Zelf een eenvoudige website maken? Pas op met gratis software!

Het bouwen van een eigen eenvoudige website hoeft niet lastig te zijn. Wel is het zo dat jij het jezelf een stuk lastiger kunt maken door gebruik te maken van de verkeerde programma’s. Het bouwen van de website zelf hoeft in dit geval nog niet eens veel lastiger te worden, maar alle zaken die hierbij komen kijken maken het grote verschil.

Zoals ik eerder in deze blog ook al aangaf is het vooral bij gratis programma’s vragen om problemen. Je moet namelijk binnen de lijntjes blijven van het programma en vaak is er hierdoor enorm weinig mogelijk. Veel mensen lopen daarom al snel tegen het probleem aan dat ze niet precies kunnen bouwen wat zij zelf in gedachten hadden.

Een ander nadeel van deze gratis software programma’s is dat ze niet snel en vaak ook niet zoekmachine vriendelijk zijn. Een trage website zorgt ervoor dat bezoekers jouw website of webshop weer zo snel mogelijk willen verlaten en dus ook geen aankoop zullen doen. Door de combinatie van de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid mag je met een website, gebouwd door deze gratis systemen, al blij zijn als je überhaupt gevonden gaat worden in Google en bezoekers krijgt.

Wil jij daadwerkelijk een professionele website of webshop gaan opzetten, bijvoorbeeld voor jouw onderneming? Dan is het belangrijk om echt gebruik te maken van goede tools, want dit gaat jou in de toekomst erg veel tijd en energie besparen. Ook het overzetten naar een ander programma is vaak niet mogelijk en dat betekent dat je weer helemaal bij nul kunt gaan beginnen.

Zo kun jij zelf een eenvoudige website maken met WordPress

Inmiddels heb ik jou al een hoop super waardevolle informatie gegeven, maar dat is natuurlijk niet waarom jij deze blog leest. Jij wilt namelijk antwoord op de vraag hoe jij zelf een eenvoudige website kunt maken. Ik ga jou hierbij helpen en ik zal je precies uitleggen hoe jij dit kunt gaan doen, waar je op moet letten en daarbij geef ik ook nog een aantal tips.

Let hierbij wel goed op, want ik leg in deze blog uit hoe jij zelf een eenvoudige website of webshop kunt gaan maken met WordPress. Maak jij op dit moment gebruik van een ander programma als Wix, Joomla of JouwWeb? Dan zal ik je aanraden om alsnog over te stappen op WordPress. Wil je dit niet? Dan is deze blog helaas niet geschikt voor jou en zul je verder moeten zoeken.

Webhosting & domeinnaam

Voordat je begint met het bouwen van een eigen eenvoudige website heb je een domeinnaam en webhosting nodig. De domeinnaam functioneert namelijk als het adres van jouw website en hierdoor kan Google dus de juiste website laten zien wanneer mensen op jouw domeinnaam zoeken. De hosting heb je vervolgens nodig om jouw website of webshop ook echt online te krijgen. Zonder hosting zal jouw website namelijk niet online staan en dus ook voor niemand bereikbaar zijn.

Een webhosting is ook niet een onderdeel dat je zo maar ergens afsluit, omdat dit veel impact op jouw website kan hebben. De webhosting bepaald namelijk voor een groot deel hoe snel jouw website is en dat is echt van enorm belang om goed gevonden te worden in Google. Om echt goed van start te gaan is een goede webhosting echt wel aan te raden!

Naar mijn mening is de beste webhosting partij op dit moment zonder twijfel SiteGround. Deze partij wordt namelijk door WordPress zelf aangeraden en is gewoon bizar snel. Verder kun je WordPress met één druk op de knop installeren, heb je geen technische kennis nodig en ben je via de livechat binnen 5 minuten met één van de medewerkers in contact. Een nadeel van SiteGround kan zijn dat de webhosting alleen in het engels beschikbaar is. Is dit een probleem en wil je liever een nederlandse webhosting partij? Dan is hosting van Neostrada ook een erg goede keuze!

WordPress installeren

Zodra je een domeinnaam en webhosting pakket hebt gekocht is het tijd om WordPress te installeren. Hoe dit moet en hoe lang dit gaat duren is afhankelijk van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Het kan daarom maar zo zijn dat je bij de hostingpartij, die jij hebt gekozen, een beetje technische kennis nodig hebt om WordPress te kunnen installeren.

Heb je dit niet? Of wil je het jezelf niet onnodig lastig maken? Dan zal ik je echt aanraden om te kiezen voor een domeinnaam en webhosting van SiteGround of Neostrada. Bij deze partijen maken ze het je namelijk echt zo makkelijk. Het bij deze partijen hierdoor onder andere mogelijk om met één druk op de knop WordPress te installeren. Uiteraard is er nog een ding dat jij hier zelf moet gaan doen en dat is het aanmaken van een account. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen zomaar in jouw website of webshop kan inloggen.

Thema downloaden

Zoals je inmiddels wel hebt gelezen is het gebruiken van een goed WordPress thema echt super belangrijk. Een thema bepaald namelijk voor 90% procent hoe jouw website werkt, hoe jouw website eruit ziet, of jouw website veilig is, hoe snel jouw website is en hoe makkelijk het is om met dit thema zelf een eigen website te bouwen. Wil je in de toekomst problemen voorkomen en er zeker van zijn dat jij zo snel mogelijk resultaat kunt gaan boeken met jouw website of webshop? Dan zal ik je echt aanraden om een thema te kiezen dat aan al deze eisen voldoet.

Het kiezen van het beste WordPress thema is vaak erg lastig, waarom? Nou, de keuze is gewoon gigantisch waardoor je al helemaal als beginner geen idee hebt waar je op moet letten en eigenlijk geen idee hebt wel thema jij nu het beste kunt gaan gebruiken.

Wil jij er zeker van zijn dat je gebruik maakt van een goed WordPress thema? Dan zijn er een aantal thema’s die ik je zeker kan aanraden. Al deze thema’s zijn snel, zoekmachine vriendelijk, worden geleverd met templates en zijn erg makkelijk in gebruik. Mocht er een probleem zijn? Dan kun je ook altijd snel contact opnemen met de klantenservice die jou zo goed mogelijk gaan helpen. In dit geval heb ik het over de volgende thema’s:

 

Bouwen maar

Zodra je een goed WordPress thema hebt gekozen en deze hebt geïnstalleerd op jouw website is het tijd om te beginnen met bouwen. Het bouwen is erg leuk, maar kan toch nog wel een beetje lastig zijn. Niet omdat het technisch is, maar omdat het systeem nieuw voor jou is en je daardoor best wat aan het zoeken zult zijn. Zodra je WordPress eenmaal onder de knie hebt is het bouwen van een website of webshop echt een fluitje van een cent geworden.

Doordat het bouwen van een eigen website toch nog wel wat lastig kan zijn voor beginners zijn er verschillende page builders op de markt gebracht. Deze page builders zijn systemen die jij aan WordPress kunt toevoegen en het bouwen van een website super makkelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld een website bouwen door simpelweg elementen uit het menu te slepen en vervolgens te plaatsen op de plek waar jij deze wilt hebben staan. Ook het aanpassen van deze elementen gaat vervolgens erg makkelijk.

Waar je vervolgens wel weer goed op moet letten is dat niet elk thema compatibel is met elk WordPress thema. Dit kan het daarom nog eens extra lastig maken om een goede keuze te maken. Mocht je dus een page builder willen gebruiken kun je het beste gebruik maken van een van de volgende alternatieven:

 

Zelf een eenvoudige website maken? Hoe zit het met het onderhoud?

Het bouwen van een website is een, maar wanneer jouw website of webshop eenmaal online staat moet deze ook onderhouden worden. Veel mensen vergeten hun website te onderhouden en dat is super zonde. Door jouw website slecht of helemaal niet te onderhouden ga je namelijk al snel tegen problemen aanlopen. Zo wordt jouw website trager, minder veilig en is er zelfs een kans dat jouw website deels of volledig offline raakt.

Je moet er daarom echt voor zorgen dat jij jouw website regelmatig onderhoud. Een mooi voordeel van WordPress is dat dit ook helemaal niet lastig is. Jij kunt hier namelijk super makkelijk en snel jouw website updaten door simpelweg op update te klikken. Zelf probeer ik dit elke week even te doen zodat ik zeker weet dat alles lekker werkt.

Let er wel op dat je van te voren even een backup maakt. Er kan tijdens het updaten namelijk altijd wat fout gaan doordat bepaalde versies nog niet lekker werken. Wanneer dit het geval is en je een backup hebt gemaakt kun je deze erg eenvoudig terugzetten en is er niks aan de hand.

Zelf een eenvoudige website maken? Wat gaat dat ongeveer kosten?

Veel mensen zullen inmiddels overtuigd zijn om zelf een eigen website te maken, maar wat gaat dat ongeveer kosten? De kosten horen eigenlijk maar een kleine rol te spelen, maar toch zullen deze voor veel mensen belangrijk zijn. Aan de ene kant kan ik dit snappen, want het is je eerste website en je weet niet precies hoe het allemaal moet en wat voor resultaat je hiermee kunt behalen.

 Toch zal ik je aanraden om toch wel wat kosten te gaan maken. Je wilt namelijk echt gebruik maken van goed materiaal, omdat dit veel sneller resultaat gaat opleveren, makkelijker werkt en een stuk veiliger is. Om een goed beeld van de kosten te kunnen geven zal ik de tools die ik aanraadt even behandelen. Je kunt ongeveer rekening houden met de volgende kosten:

  • Domeinnaam en Webhosting: Rond de €100 euro per jaar.
  • WordPress thema: Een goed en professioneel WordPress thema kost zo’n €40 tot €60 euro.
  • WordPress page builder: Wil je ook gebruik maken van een page builder? Dan zijn de kosten hiervoor afhankelijk van het aantal websites dat jij wilt bouwen. Voor een website zullen de kosten rond de €50 euro.
Astra-vs-Oceanwp-prijs

En hoe nu verder?

Inmiddels zijn we aangekomen aan het einde van deze blog en heb ik jou alle informatie gegeven die jij nodig hebt om zelf een eenvoudige website te maken. Toch kan ik mijzelf zo voorstellen dat je geen idee meer hebt waar je nu moet beginnen. Ik je heb je namelijk zo veel informatie gegeven, maar dan zijn er vervolgens nog een hele hoop dingen die niet lastig zijn maar waar je wel echt op moet letten.

Omdat zo belangrijk is heb ik een eigen e-boek geschreven. Dit e-boek kun je zien als stap voor stap handleiding waarin ik jou uitleg hoe jij zelf een eigen website kunt bouwen. Daarnaast komen hier ook andere onderdelen aan bod zoals snelheid optimalisatie, zoekmachine optimalisatie en jouw website veilig maken. Heb jij interesse in dit e-boek? Dan kun jij deze via de knop hieronder tijdelijk gratis downloaden.

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *