WordPress website verhuizen | 2023 handleiding & tips

WordPress-website-verhuizen-handleiding
Inhoudsopgave

Heb jij een website gemaakt, maar ben jij niet tevreden over de hosting? Of heb je een website overgekocht van iemand en wil je deze nu verhuizen naar jouw eigen hostingpakket? In dit artikel ga ik jou uitleggen hoe jij op een veilige en snelle manier een WordPress website kunt verhuizen.

Een WordPress website verhuizen kan dus verschillende redenen hebben. In veel gevallen zijn mensen bijvoorbeeld niet tevreden over de snelheid of de kwaliteit van de klantenservice van hun huidige hosting provider. Ook prijsverhogingen kunnen hier een grote rol in hebben.

Het verhuizen van een WordPress website klinkt misschien wat lastig, maar ik kan je garanderen dat dit helemaal niet zo lastig hoeft te zijn. In dit artikel vertel ik jou alles over het verhuizen van een WordPress website, zodat jij simpelweg deze handleiding kunt volgen!

Je WordPress website zelf verhuizen of laten verhuizen?

Een WordPress website maken is makkelijk, maar het verhuizen kan vervolgens best een klus zijn. Wanneer je hebt besloten dat je jouw WordPress website wilt verhuizen heb je twee mogelijkheden. Je kunt er namelijk voor kiezen om jouw website zelf te verhuizen, maar het is ook mogelijk om jouw website te laten verhuizen. Nu is alleen de vraag welke methode jij het beste kunt kiezen?

Als je niet tevreden bent over jouw huidige hosting provider en je wilt overstappen van hosting provider is het verstandig om jouw website te laten verhuizen. Er zijn namelijk hosting providers die een gratis verhuisservice aanbieden wanneer jij een hostingpakket bij hun aanschaft. Door dit te doen heb jij geen omkijken naar alle technische zaken en wordt alles gratis voor jou geregeld. Benieuwd welke hosting providers gratis verhuisservice aanbieden? Je kunt hier de beste hosting providers vergelijken.

Heb jij een website overgekocht van iemand anders? Dan is de kans groot dat jij deze naar jouw eigen hosting pakket wilt overzetten. In dit geval kun je de website eenvoudig overzetten, maar als je dit wilt uitbesteden kun je dit vaak ook laten doen door de hosting provider. In dit geval brengen ze hier wel kosten voor in rekening.

Website verhuizen: De verschillende manieren

Heb je ervoor gekozen om jouw website zelf te gaan verhuizen? Dan kun je jouw website vervolgens op verschillende manieren gaan verhuizen. Ik zal alle methodes hieronder uitgebreid toelichten, maar het is wel goed om te weten dat de ene methode iets technischer is dan de andere methode.

Als niet super technisch bent aangelegd kun je het beste kiezen voor methode 1 of 3. Ben jij wat meer technischer aangelegd en wil jij jouw website via de FTP verhuizen? Dan kun je kiezen voor methode 2.

1. WordPress website verhuizen via een plugin

De makkelijkste manier om een WordPress website te verhuizen is door gebruik te maken van een plugin. WordPress kent verschillende plugins die jij kunt gebruiken om eenvoudig jouw volledige WordPress website naar een nieuwe locatie te verhuizen. Een plugin die hier bijvoorbeeld erg veel voor wordt gebruikt is de All-In-One WP Migration plugin.

Voor deze plugin heb je geen technische kennis nodig. De plugin neemt de volgende zaken mee: database, mediabestanden, plugins en het WordPress thema. Volg de volgende stappen om jouw WordPress website te verhuizen met een plugin.

 1. Hostingpakket aanschaffen: Schaf een hostingpakket aan bij jouw nieuwe hostingprovider en installeer hier WordPress.
 2. Inloggen in WordPress: Login op jouw huidige WordPress website.
 3. Plugin installeren: Installeer de All-In-One WP Migration plugin op jouw huidige website.
 4. Exporteer de bestanden: Ga naar de migratie plugin en klik op “Exporteer naar”. Kies vervolgens het bestandstype wanneer jij jouw website wilt exporteren.
 5. Backup maken: Maak een backup van jouw volledige website. Dit kan via een plugin, maar ook via het hostingpakket. Download de backup vervolgens naar jouw computer.
 6. Login op jouw nieuwe website: Log na het installeren van WordPress in op jouw nieuwe website.
 7. Plugin installeren: Installeer ook op de nieuwe website de All-In-One WP Migration plugin.
 8. Importeer de website: Ga in de plugin naar “Importeer naar” en kies het bestand dat je in stap 4 hebt gedownload.

Na het doorlopen van deze stappen is het gelukt om jouw WordPress website eenvoudig naar een nieuwe omgeving te verhuizen. Hoe lang het importeren van jouw huidige website precies duurt is afhankelijk van de grootte van jouw website.

WordPress-website-verhuizen-plugin

2. WordPress website verhuizen via FTP

Ben jij iets technischer aangelegd? Dan wil je misschien niet gebruik maken van een WordPress plugin om jouw website te verhuizen. In dit geval kun je ervoor kiezen om jouw WordPress website te verhuizen met behulp van de FTP. Het voordeel hiervan is dat je iets meer controle hebt over hoe alles verloopt. Om een WordPress website te verhuizen met behulp van FTP kun je de volgende stappen volgen:

 1. Hostingpakket aanschaffen: Schaf een hostingpakket aan bij jouw nieuwe hostingprovider en installeer hier WordPress.
 2. Backup maken: Maak een backup van jouw volledige website. Dit kun je doen met behulp van een WordPress plugin, maar ook via jouw hosting provider.
 3. Backup invoeren: Voer de back-up van jouw huidige website in via de FTP bij de nieuwe hosting.
 4. Bestanden verplaatsen: Verplaats nu alle bestanden en de database naar jouw nieuwe hosting omgeving.

Ga jij naar het verhuizen over op een nieuwe domeinnaam? Dan dien je ook de volgende stappen nog mee te nemen:

 1. Domeinadres aanpassen: Voordat je jouw WordPress website verhuist moet je het domeinadres aanpassen in het beheerderspaneel van jouw huidige hostingbedrijf.
 2. Verplaats de bestanden: Zodra je het domeinadres hebt aangepast kun je de bestanden en de database verhuizen naar jouw nieuwe hostingpakket.
 3. Pas het wp-config.php bestand aan: Dit bestand moet worden aangepast, zodat het de gegevens van de juiste database bevat. Wanneer je dit niet doet kunnen de bestanden niet gevonden worden. In het artikel van Kinta lees je hier meer over.

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen heb jij op een veilige manier jouw eigen WordPress website verhuist met behulp van FTP. Zoals je ziet is dit wat technischer en kan er meer fout gaan wanneer je niet erg technisch bent aangelegd.

Website-backup-maken-updraftplus

3. WordPress website verhuizen bij overstap hosting

Stap jij over van hosting provider en is dat de reden dat jij jouw website wilt verhuizen? Dan is het het makkelijkst om voor een hosting provider te kiezen die jou hierbij kan helpen. Op dit moment zijn er verschillende hosting providers die dit aanbieden als service, maar hier zal ik later in deze WordPress website verhuizen handleiding meer over vertellen.

Het nadeel van een (WordPress) website verhuizen is dat er veel fout kan gaan. Dit geldt voor zowel methode 1 als 2. Er zullen daarom erg veel mensen zijn die het verhuizen van een website liever laten doen en dat snap ik maar al te goed.

Het voordeel van het laten verhuizen van een website is dat je hier zelf helemaal geen omkijken naar hebt. Bij het hostingbedrijf zitten namelijk altijd experts die inmiddels al honderden of zelfs duizenden websites hebben verhuisd en precies weten wat ze moeten doen. Jij hebt hier zelf dus geen omkijken naar en zal ook helemaal geen tijd kwijt zijn, omdat je zelf niks hoeft uit te voeren.

Welke hosting providers kunnen jouw website gratis verhuizen?

Zoals je hebt gelezen in deze handleiding zijn er veel hosting providers die jou kunnen helpen bij het verhuizen van jouw WordPress website. Deze hosting providers gebruiken dat als extra dienst om zich zo te onderscheiden van hun concurrenten en meer klanten te krijgen.

Op dit moment zijn er een aantal hosting providers die jou hierbij kunnen helpen. Op welke manier ze precies helpen verschilt alleen wel. Zo beschikt de ene hosting provider over een WordPress plugin die jouw website kan verhuizen en heeft de andere hosting provider een heel team klaar staan dat jou persoonlijk kan helpen bij het verhuizen van jouw website. Hieronder zal ik de beste WordPress hosting providers bespreken die beschikken over een verhuisservice.

1. Cloud86

Cloud86-hosting-review

De eerste hosting provider die beschikt over een verhuisservice is Cloud86. Cloud86 is een Nederlandse hosting provider die in 2020 is uitgeroepen tot snelste hosting provider. Dit is erg knap en dat heeft er ook voor gezorgd dat Cloud86 snel is gegroeid en inmiddels behoort tot de beste hosting providers binnen Nederland. Je kunt bij Cloud86 terecht voor losse domeinnamen, WordPress hosting, WooCommerce hosting, VPS hosting en e-mail hosting.

Bij Cloud86 heb je de keuze uit verschillende hostingpakketten. Zo beginnen de prijzen voor het goedkoopste hostingpakket vanaf €1,95 per maand. Met dit pakket kun je alleen niet gebruik maken van de gratis verhuisservice. Wil jij wel gebruik maken van de gratis verhuisservice t.w.v €75 euro? Dan dien je voor het hostingpakket van €2,95 per maand per maand te kiezen.

De verhuisservice van Cloud86 is een groot voordeel en ook nog eens volledig gratis. Bij het verhuizen zet Cloud86 jouw website, database, e-mailadressen en domeinnaam over. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben zijn de inloggegevens van het control panel van jouw huidige hostingpakket en de verhuiscode van jouw domeinnaam. Voor de rest voor Cloud86 de volledige verhuizen voor jou uit!

2. SiteGround

Makkelijk-website-maken-SiteGround

SiteGround is een super grote en populaire internationale hosting provider waar jij hoogstwaarschijnlijk al wel eens van gehoord zult hebben. Ze bestaan namelijk al erg lang en concurreren op dit moment met andere grote hosting providers als Hostinger en Bluehost.

Wil jij overstappen naar de hosting van SiteGround? Dan kun je op 2 manieren jouw huidige website verhuizen. Je kunt namelijk gratis verhuizen met behulp van SiteGround hun eigen WordPress plugin. Dit gaat makkelijk, maar je hebt wat minder controle. Het kan hierdoor voorkomen dat iets niet helemaal lekker overgezet wordt en dat je dat later zelf moet oplossen.

Wil jij jouw website niet overzetten met behulp van zo’n plugin? Dan beschikt ook SiteGround over een team dat jou kan helpen bij het verhuizen van jouw website. Helaas brengt dit wel kosten met zich mee. De kosten hiervoor bedragen namelijk €24 euro per website. Je bent er dan wel van verzekerd dat alles goed gaat, want SiteGround voert meer dan 50.000 website verhuizingen uit per jaar.

3. Vimexx

vimexx-hosting

Een andere Nederlandse hosting provider die jou ook kan helpen bij het verhuizen van jouw website is Vimexx. Vimexx behoort ook al lange tijd tot een van de beste hosting providers van dit moment. Het verschilt hier echter wel sterk per pakket hoe goed jouw hosting is. Je hebt de keuze uit verschillende pakketten, maar in vergelijking met Cloud86 en SiteGround liggen deze bij Vimexx wel een stukje hoger.

Wil je bij Vimexx gebruik kunnen maken van de gratis verhuisservice? Dan dien je minimaal voor het Webhosting Plus pakket te kiezen. Dit pakket komt met een prijs van €4,49 per maand. Hierbij verschilt het per pakket ook nog hoeveel tijd Vimexx hiervoor vrijgeeft. Met het Plus pakket heeft Vimexx 1 uur de tijd.

Lukt het Vimexx niet om binnen deze tijd jouw website te verhuizen? Dan heb je vervolgens 2 keuzes. Je kunt de verhuizing verder laten afronden door Vimexx. Dit brengt een prijs €69,95 per uur met zich mee. De andere optie is de verhuizing zelf verder uitvoeren. Zoals je wel zult snappen ben ik zelf dus niet zo’n fan van de verhuisservice van Vimexx.

WordPress website verhuizen: Hier moet je op letten

Heb jij besloten om jouw website zelf te gaan verhuizen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je ervoor kiest om een verhuizing te laten doen dan hoef je zelf niet op deze zaken te letten. De hosting provider zorgt er namelijk voor dat dit allemaal netjes wordt geregeld.

 • Downtime: Wanneer jij jouw website verhuist is de downtime erg belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat jouw website onbereikbaar raakt tijdens het verhuizen. Bij Cloud86 verhuizen ze de domeinnaam pas als alles goed werkt. Hierdoor kunnen ze de downtime maximaal beperken.
 • De gegevens: Het is belangrijk om toegang te hebben tot de juiste gegevens. Zo heb je de inloggegevens van jouw control panel nodig, moet jouw website up to date zijn en is het belangrijk om de verhuiscode van jouw domeinnaam te hebben.
 • Duur van de verhuizing: Een verhuizing moet natuurlijk goed gebeuren, maar het liefst ook zo snel mogelijk. In de meeste gevallen is een verhuizing binnen enkele uren afgerond. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe groot jouw website of webshop is.
 • E-mail: Wanneer jij jouw website gaat verhuizen wil jij jouw mail natuurlijk ook meenemen. Het is daarom goed om te controleren of dit ook het geval is wanneer jij van hosting provider wisselt. Bij Cloud86 wordt de mail volledig meegenomen.
 • Domeinnaam: Het is mogelijk om je domeinnaam ook direct mee te verhuizen. Dit is wel zo prettig, omdat je dan alles bij een hosting provider hebt staan. Om een domeinnaam te kunnen verhuizen heb je alleen wel de verhuiscode nodig. Deze kun je opvragen bij jouw huidige hosting provider. De nieuwe hosting provider heeft deze vervolgens nodig om jouw domeinnaam naar hun over te zetten.

Conclusie: Hoe kun jij jouw WordPress website het beste verhuizen?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze WordPress website verhuizen handleiding is de belangrijkste vraag hoe jij jouw website het beste kunt verhuizen.

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende methodes om jouw WordPress website te verhuizen. Ik raad je persoonlijk aan om jouw website te laten verhuizen. Zeker wanneer je toch overstapt van hosting provider. Er kan namelijk veel fout gaan tijdens een verhuizing en dat kan grote gevolgen hebben voor jouw website.

Wil jij jouw website echt zelf verhuizen? Dan kun je gebruik maken van een WordPress plugin of het handmatig doen via de FTP.

Website verhuizen - Veelgestelde vragen

Hoe verhuis ik een website?

Je kunt jouw website verhuizen op verschillende manieren. Wanneer je een WordPress website hebt kun je deze verhuizen met behulp van een plugin of handmatig via FTP. Daarnaast is het ook mogelijk om jouw website gratis te laten verhuizen door een hosting provider als je ook overstapt op een nieuwe hosting provider.

Hoe kan ik mijn domeinnaam verhuizen?

Je kunt jouw domeinnaam verhuizen door de volgende stappen te volgen:

 • Stap 1: Kies een nieuwe hosting provider.
 • Stap 2: Vraag de verhuiscode aan bij jouw huidige hosting provider.
 • Stap 3: Geef de verhuiscode door aan jouw nieuwe hosting provider door, zodat zij de domeinnaam kunnen verhuizen.
 • Stap 4: De domeinnaam verhuizing wordt uitgevoerd.

Hoe lang duurt het verhuizen van een domeinnaam?

Hoe lang het duurt om een domeinnaam te verhuizen is afhankelijk van de hosting provider en de domeinextensie. In de meeste gevallen vindt een domeinnaam verhuizing plaats binnen enkele uren.

Hoe lang is een verhuistoken geldig?

Een verhuistoken, oftewel de verhuiscode om jouw domeinnaam te verhuizen is na het aanvragen 40 dagen geldig. De code voor een EU domeinnaam kun je herkennen aan 16 letter en cijfers.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Cloud86-Logo
4.9/5

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je kunt deze handleiding om binnen 2 uur jouw eigen droom website te maken nu tijdelijk gratis downloaden!

Handleiding-website-maken-ebook