WordPress Thema Verwijderen | Een thema verwijderen in WordPress handleiding

WordPress-thema-verwijderen
Inhoudsopgave

Ga jij een WordPress website maken en wil jij de standaard WordPress thema’s verwijderen? Of heb jij al een website, maar wil jij van thema wisselen en het oude WordPress thema verwijderen? Dan ben je hier op de juiste plek.

Meerdere WordPress thema’s in WordPress geïnstalleerd hebben is zonde, omdat het extra gewicht is en dat maakt jouw website slomer. Het is daarom altijd verstandig om thema’s in WordPress te verwijderen die jij niet gebruikt. In deze blog ga ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij een thema in WordPress kunt verwijderen.

Waarom zou je een WordPress thema willen verwijderen?

Een WordPress website maken is dus gelukt of hier ben jij nu mee bezig, maar je wilt nu dus een thema in WordPress verwijderen. Voordat jij een thema in WordPress gaat verwijderen is het alleen wel belangrijk dat je jezelf de volgende vraag stelt: “Waarom moet ik dit WordPress thema verwijderen?”. Het verwijderen van een WordPress thema kan namelijk een aantal redenen hebben. Ik zal daarom een aantal van de meest voorkomende redenen benoemen en behandelen.

  • Het thema is sloom en niet zoekmachine vriendelijk: Een WordPress thema vormt de bodem van jouw website en die moet dus goed zijn. Een goed WordPress thema is snel en zoekmachine vriendelijk. Is jouw thema dat niet? Dan is dit een erg goede reden om jouw huidige WordPress thema te verwijderen en te kiezen voor een nieuwe. Doe bij het kiezen van een nieuw WordPress thema wel goed onderzoek, want met goed WordPress thema zal jij veel sneller resultaat behalen!
  • Je hebt al een nieuw thema en wil het oude verwijderen: Heb jij al een nieuw thema gevonden? Dan is het zonde om het oude thema te laten staan. Dit thema wordt namelijk niet meer gebruikt, maar neemt toch veel ruimte in en maakt jouw website zwaarder en slomer. Door het oude thema te verwijderen wordt jouw website weer lichter en sneller. Dit resulteert ook in een betere vindbaarheid in Google.
  • Jouw huidige thema wordt slecht onderhouden: Maak jij op dit moment gebruik van een WordPress thema dat slecht wordt onderhouden? Dan kan ik je ook zeker aanraden om te zoeken naar een nieuw WordPress thema en het oude thema te verwijderen. Een slecht onderhouden WordPress thema kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Zo kan jouw website hierdoor offline raken en is het voor hackers makkelijk om in jouw website te komen. Pas hier daarom erg mee op. Een veilige website maken begint dan ook met een goed WordPress thema.
  • Er is geen klantenservice: Als jij op dit moment werkt met een thema dat niet beschikt over een klantenservice kun je ook overwegen om het oude thema in WordPress te verwijderen. Aangezien een thema namelijk bestaat uit software kan er nog wel iets misgaan en als jij dit niet kunt oplossen is het fijn dat je bij de klantenservice terecht kunt die dit wel voor jou kan doen.
  • Het standaard WordPress thema verwijderen: Jij bent nieuw met WordPress en je hebt een thema gevonden, maar je gaat het standaard WordPress thema niet gebruiken? Het is slim om dit WordPress thema dan te verwijderen, want ook dit thema maakt jouw website zwaarder en dus slomer.
 

Ik heb inmiddels een aantal redenen gegeven waarom jij het WordPress thema van jouw website zou willen verwijderen. Bij al deze redenen gaat het verwijderen van het WordPress thema op dezelfde manier. Hieronder zal ik jou daarom vertellen hoe jij zelf eenvoudig een thema in WordPress kunt verwijderen.

Video afspelen over WordPress-thema-verwijderen-video

Thema in WordPress verwijderen? Dit moet je van te voren controleren

Inmiddels heb jij een goede reden gevonden om een nieuw WordPress thema te gebruiken en het oude WordPress thema te verwijderen. Toch is het nog erg belangrijk dat jij van te voren een aantal zaken gaat controleren, want een thema bepaald alle functionaliteiten van jouw website. Na het verwijderen van een thema zal daarom alles weg zijn gevallen. Ik zal daarom jou daarom even kort vertellen waar jij op moet letten voordat jij jouw WordPress thema gaat verwijderen.

  • Speciale functionaliteiten: Alle WordPress thema’s zijn uniek en beschikken over verschillende functionaliteiten. Het is daarom goed om van te voren te kijken welke functionaliteiten van het huidige thema jij in het nieuwe thema ook wilt hebben. Dit maakt het vinden van een geschikt nieuw WordPress thema wat makkelijker.
  • Thema instellingen: Na het verwijderen van een WordPress thema zijn alle instellingen van dit thema ook weg. Dit is eigenlijk ook heel logisch, maar het is wel belangrijk dat jij dit ook snapt. Want na het verwijderen van jouw huidige WordPress thema is jouw website zo goed als kaal.
  • Testomgeving: Het verwijderen van een WordPress thema en een nieuw WordPress thema installeren kan van grote invloed zijn op de prestaties van jouw website. Het is daarom aan te raden om dit niet op jouw huidige website te doen, maar probeer het eerst in een testomgeving. Dit kan bijvoorbeeld op een subdomein. Mocht de website op het subdomein helemaal in orde zijn? Dan kun jij deze vanaf het subdomein overzetten op jouw huidige website en voorkom je een hoop problemen.
  • Backup: Zodra jij jouw WordPress thema hebt verwijderd is deze ook echt weg. Mocht jij later toch terug willen of ontstaat er een fout waardoor jij wel terug moet? Dan kan een backup erg handig zijn. Met een backup maak jij namelijk een kopie van jouw WordPress installatie waarmee jij altijd terug kunt naar het laatste backup moment. Een backup maken van WordPress is daarom altijd aan te raden voordat jij een thema in WordPress gaat verwijderen.

Hoe kun jij zelf een WordPress thema verwijderen?

Inmiddels weet jij precies waarom je een WordPress thema zou willen verwijderen en waar je op moet letten voordat jij een thema in WordPress gaat verwijderen. Natuurlijk hebben we het belangrijkste nog niet besproken en dat is hoe jij nu eenvoudig zelf een thema in WordPress kunt verwijderen.

Het verwijderen van een WordPress thema kan op verschillende manieren, maar in deze handleiding wil ik je de makkelijkste manier uitleggen. Voor deze manier heb je namelijk geen technische kennis nodig en het is daarnaast ook nog eens de snelste methode.

Stap 1: Inloggen op jouw WordPress website

De eerste stap die jij moet nemen om het WordPress thema van jouw website te verwijderen is inloggen op jouw website. Waarschijnlijk weet jij wel moet dit moet, maar mocht je dit niet weten dan heb ik hier ook een blog over geschreven(Inloggen in WordPress)

Thema-verwijderen-in-WordPress-inloggen

Stap 2: Navigeer naar Thema’s

Wanneer je bent ingelogd op jouw WordPress website ben je nu op het dashboard van jouw website beland. Het is nu de bedoeling dat je naar Weergave > Thema’s gaat. Je kunt dit pad vinden in het menu aan de linkerkant van het WordPress dashboard net boven Plugins.

WordPress-thema's-overzicht

Stap 3: Thema verwijderen in WordPress

Klik op het thema dat jij wilt verwijderen. Het thema zal zich nu openen op een groter scherm. In de rechteronderhoek zie je de knop “Verwijderen” staan. Klik hier op verwijderen. Vervolgens zal WordPress nog om een bevestiging vragen en ook hier moet jij klikken op verwijderen.

Zo simpel kan het zijn. Jij hebt nu zelf het WordPress thema van jouw website verwijderd. Mocht het niet zijn gelukt? Dan kan dit komen doordat er op jouw website maar één thema actief is. Aangezien jouw website op dit moment gebruik maakt van dit thema kun jij hem niet verwijderen. Jij kunt dit probleem oplossen door het nieuwe thema alvast toe te voegen en deze vervolgens actief te maken. Na het actief maken kun jij het oude thema verwijderen.

WordPress-thema-verwijderen-stap

Tip: De Beste WordPress thema’s voor jouw website

Zoals ik aan het begin van deze blog al aangaf is het super belangrijk dat je gebruik maakt van een goed WordPress thema. Een goed WordPress thema is namelijk veel sneller, lichter, beter geoptimaliseerd voor Google en stukken makkelijker in gebruik.

Het resultaat hiervan is dat jij beter gevonden gaat worden in Google, meer bezoekers gaat krijgen en uiteindelijk ook meer kunt gaan verdienen. Ik kan je daarom garanderen dat een investering in een WordPress thema het meer dan waard is!

Van de volgende WordPress thema’s ben ik zelf een groot fan en die kan ik dan ook zeker aanraden:

 

Wil je een totaaloverzicht? Dan kun je ook hier mijn blog over de beste WordPress thema’s van dit moment lezen!

Conclusie: Kun je veilig een WordPress thema verwijderen?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want kun je nu veilig een WordPress thema verwijderen?

Ja, je kunt veilig een WordPress thema verwijderen wanneer je deze niet gebruikte. Stap je over op een nieuw WordPress thema en wil je het huidige WordPress thema verwijderen? Dan kan dit op dezelfde manier, maar maak in dit geval van te voren wel een backup. Mocht er dan wat fout gaan kun je altijd snel terug naar de vorige versie.

Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw WordPress website? Je kunt via de onderstaande knop tijdelijk gratis mijn WordPress handleiding downloaden!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand