WordPress Thema Verwijderen | Zo Verwijder jij een WordPress Thema in 2022

wordpress-thema-verwijderen
Inhoudsopgave

Heb jij op dit moment een wordpress website, maar ben je niet meer tevreden over het thema? Of heb je een ander thema gezien dat je liever gebruikt? Je kunt in WordPress erg makkelijk van thema veranderen, maar het is dan wel belangrijk dat je op een aantal zaken let. In deze blog vertel ik jou daarom precies hoe jij een wordpress thema kunt verwijderen en waar je op moet letten.

Waarom zou je een wordpress thema willen verwijderen?

Voordat jij het wordpress thema dat jij gebruikt gaat verwijderen moet jij jezelf de volgende vraag stellen: “Waarom moet ik dit wordpress thema verwijderen?”. Het verwijderen van een wordpress thema kan een aantal redenen hebben. Ik zal daarom een aantal van de meest voorkomende redenen benoemen en behandelen.

  • Het thema is sloom en niet zoekmachine vriendelijk: Een wordpress thema vormt de bodem van jouw website en die moet dus goed zijn. Een goed wordpress thema is snel en zoekmachine vriendelijk. Is jouw thema dat niet? Dan is dit een erg goede reden om jouw huidige wordpress thema te verwijderen en te kiezen voor een nieuwe. Doe bij het kiezen van een nieuw wordpress thema wel goed onderzoek, want met goed wordpress thema zul jij veel sneller resultaat behalen!
  • Je hebt al een nieuw thema en wil het oude verwijderen: Heb jij al een nieuw thema gevonden? Dan is het zonde om het oude thema te laten staan. Dit thema wordt namelijk niet meer gebruikt, maar neemt toch veel ruimte in en maakt jouw website zwaarder en slomer. Door het oude thema te verwijderen wordt jouw website weer lichter en sneller. Dit resulteert ook in een betere vindbaarheid in Google.
  • Jouw huidige thema wordt slecht onderhouden: Maak jij op dit moment gebruik van een wordpress thema dat slecht wordt onderhouden? Dan kan ik je ook zeker aanraden om te zoeken naar een nieuw wordpress thema en het oude thema te verwijderen. Een slecht onderhouden wordpress thema kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Zo kan jouw website hierdoor offline raken en is het voor hackers makkelijk om in jouw website te komen. Pas hier daarom erg mee op.
  • Er is geen klantenservice: Als jij op dit moment werkt met een thema dat niet beschikt over een klantenservice kun je ook overwegen om te kiezen voor een ander thema. Aangezien een thema namelijk bestaat uit software kan er nog wel iets misgaan en als jij dit niet kunt oplossen is het fijn dat je bij de klantenservice terecht kunt.
  • Het standaard wordpress thema verwijderen: Jij bent nieuw met WordPress en je hebt een thema gevonden, maar je gaat het standaard wordpress thema niet gebruiken? Het is slim om dit wordpress thema dan te verwijderen, want ook dit thema maakt jouw website zwaarder en dus slomer.
 

Ik heb inmiddels een aantal redenen gegeven waarom jij het wordpress thema van jouw website zou willen verwijderen. Bij al deze redenen gaat het verwijderen van het wordpress thema op dezelfde manier. 

Wat moet je controleren voordat jij een wordpress thema verwijdert

Inmiddels heb jij een goede redenen gevonden om een nieuw wordpress thema te gebruiken en het oude wordpress thema te verwijderen. Toch is het nog erg belangrijk dat jij van te voren een aantal zaken gaat controleren, want een thema bepaald alle functionaliteiten van jouw website. Na het verwijderen van een thema zal daarom alles weg zijn gevallen. Ik zal daarom jou daarom even kort vertellen waar jij op moet letten voordat jij jouw wordpress thema gaat verwijderen.

  • Speciale functionaliteiten: Alle wordpress thema’s zijn uniek en beschikken over verschillende functionaliteiten. Het is daarom goed om van te voren te kijken welke functionaliteiten van het huidige thema jij in het nieuwe thema ook wilt hebben. Dit maakt het vinden van een geschikt nieuw wordpress thema wat makkelijker.
  • Thema instellingen: Na het verwijderen van een wordpress thema zijn alle instellingen van dit thema ook weg. Dit is eigenlijk ook heel logisch, maar het is wel belangrijk dat jij dit ook snapt. Want na het verwijderen van jouw huidige wordpress thema is jouw website zo goed als kaal.
  • Testomgeving: Het verwijderen van een wordpress thema en een nieuwe installeren kan van grote invloed zijn op de prestaties van jouw website. Het is daarom aan te raden om dit niet op jouw huidige website te doen, maar probeer het eerst in een testomgeving. Dit kan bijvoorbeeld op een subdomein. Mocht de website op het subdomein helemaal in orde zijn? Dan kun jij deze vanaf het subdomein overzetten op jouw huidige website en voorkom je een hoop problemen.
  • Backup: Zodra jij jouw wordpress thema hebt verwijderd is deze ook echt weg. Mocht jij later toch terug willen of ontstaat er een fout waardoor jij wel terug moet? Dan kan een backup erg handig zijn. Met een backup maak jij namelijk een kopie van jouw wordpress installatie waarmee jij altijd terug kunt naar het laatste backup moment.

Hoe kun jij zelf een wordpress thema verwijderen?

Zo nu we inmiddels de volledige voorbereiding hebben besproken is het tijd voor het echte werk. Ik ga je nu namelijk vertellen hoe jij het wordpress thema van jouw website kunt verwijderen. Dit kan op verschillende manieren, maar in deze blog bespreken wij alleen de makkelijkste manier. Voor deze methode heb je geen technische kennis nodig en het gaat heel snel.

Stap 1: De eerste stap die jij moet nemen om het wordpress thema van jouw website te verwijderen is inloggen op jouw website. Waarschijnlijk weet jij wel moet dit moet, maar mocht je dit niet weten dan heb ik hier ook een blog over geschreven(Inloggen in WordPress)

inloggen-bij-wordpress

Stap 2: Je bent nu op het dashboard van jouw wordpress website gekomen. Het is daarom nu de bedoeling dat je naar Weergave > Thema’s gaat. Je kunt dit pad vinden in het menu aan de linkerkant van het wordpress dashboard net boven Plugins.

wordpress-thema-verwijderen

Stap 3: Klik op het thema dat jij wilt verwijderen. Het thema zal zich nu openen op een groter scherm. In de rechteronderhoek zul jij de knop “Verwijderen” zien staan. Klik hierop op de knop verwijderen. Vervolgens zal WordPress nog om een bevestiging vragen en ook hier moet jij klikken op verwijderen

Zo simpel kan het zijn. Jij hebt nu zelf het wordpress thema van jouw website verwijderd. Mocht het niet zijn gelukt? Dan kan dit komen doordat er op jouw website maar één thema actief is. Aangezien jouw website op dit moment gebruik maakt van dit thema kun jij hem niet verwijderen. Jij kunt dit probleem oplossen door het nieuwe thema alvast toe te voegen en deze vervolgens actief te maken. Na het actief maken kun jij het oude thema verwijderen.

Tip: De Beste wordpress thema’s voor jouw website

Zoals ik aan het begin van deze blog al aangaf is het super belangrijk dat je gebruik maakt van een goed wordpress thema. Een goed wordpress thema is namelijk veel sneller, lichter, beter geoptimaliseerd voor Google en stukken makkelijker in gebruik. Het resultaat hiervan is dat jij beter gevonden gaat worden in Google, meer bezoekers gaat krijgen en uiteindelijk ook meer kunt gaan verdienen. Ik kan je daarom garanderen dat een investering in een wordpress thema het meer dan waard is!

Zelf heb ik hier ook verschillende blogs over geschreven: Zo heb ik onderzoek gedaan naar de beste wordpress thema’s, maar ook specifiek naar wordpress thema’s voor fotografen, portfolio’s, webshops, restaurants, makelaars en blogs. Mocht jij liever gebruik maken van een page builder? Dan heb ik ook hier een blog over gemaakt waarin ik de beste wordpress page builders behandel.

Soledad-seo
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Vergeet jij jouw e-book voor een succesvolle website niet?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je kunt dit e-book vol met tips voor het maken van een succesvolle website nu tijdelijk gratis downloaden!

Handleiding-website-maken-ebook