Wil jij zelf jouw eerste wordpress website of webshop bouwen? Of heb je al een website en wil je hier het thema van veranderen? Dit is allemaal mogelijk, maar het is wel belangrijk dat je van te voren goed onderzoek doet om het beste WordPress thema te kiezen.
Veel mensen denken dat het kiezen van een wordpress thema makkelijk is, maar dat is helaas toch niet helemaal het geval. De keuze uit wordpress thema’s is namelijk reuze en ze zijn allemaal totaal anders.
Al helemaal als beginner zal het daarom erg lastig zijn om een WordPress thema te kiezen. Je zult namelijk niet precies weten waar je op moet letten en wat de invloed van een WordPress thema op de prestaties van jouw website of webshop kan zijn. In deze blog ga ik daarom dieper in op de volgende onderdelen:
- Wat is een WordPress thema precies?
- Wat zijn de beste WordPress thema’s om te kiezen?
- Moet je kiezen voor een gratis of premium WordPress thema?
- Een aantal tips om het beste WordPress thema voor jou te kiezen
Wat is een WordPress thema precies?
Voordat ik je vertel waar je op moet letten bij het kiezen van een wordpress theme is de basis belangrijk. Als jij namelijk weet wat een wordpress thema is en wat de invloed van zo’n thema op jouw website of webshop kan zijn zul jij veel beter onderzoek doen om zo het beste WordPress thema te kiezen.
Zelf maak ik altijd de vergelijking tussen een WordPress thema en de fundering van een huis. Een huis wordt namelijk op een fundering gebouwd, omdat hij anders kan verzakken. Jij zult daarom altijd investeren in een goede fundering, want als je hier bezuinigd en het huis verzakt gaat dit je een hoop tijd en geld kosten.
Voor een WordPress thema geldt eigenlijk hetzelfde, maar het gaat dan niet om de fundering van een huis, maar om die van een website of webshop. Het thema kan in dit geval jouw website maken of breken en daar moet je daarom heel goed op letten. Voor de rest bepaald het thema de functionaliteiten die jouw website ondersteund, het design, hoe jouw website of webshop functioneert, hoe goed jij gevonden kunt gaan worden in Google en nog een groot aantal andere zaken, maar de belangrijkste zaken heb ik inmiddels genoemd.
WordPress Thema Kiezen: Dit zijn de 7 beste thema’s in 2023
Nu jij weet wat een WordPress thema is en wat de invloed van een thema op jouw website of webshop kan zijn is het tijd voor het echte werk. Nu ga ik jou namelijk meenemen door de 7 beste WordPress thema’s van dit moment.
Alle thema’s die ik hieronder ga bespreken zijn al verschillende jaren erg populair en zitten erg goed in elkaar. Tijdens het maken van deze lijst heb ik onder andere rekening gehouden met de volgende punten:
- Snelheid & laadtijden
- Demo websites & website templates
- De kwaliteit van de klantenservice
- SEO(Gevonden worden in Google)
- De ervaringen van andere gebruikers
Heb jij na bekijken van deze lijst nog niet het juiste WordPress thema weten te vinden? Dan bespreek ik later in deze blog ook nog waar jij precies op moet letten bij het kiezen van de beste WordPress thema’s om zelf verder onderzoek te doen.
1. Divi(Elegant Themes)
Op dit moment is het Divi WordPress Theme van Elegant Themes een van de beste WordPress thema’s die jij kunt gebruiken om zelf jouw eigen website of webshop te bouwen. Het voordeel van dit thema is dat het niet alleen een thema is, maar eigenlijk een alles-in-een system waarmee jij zonder technische kennis zelf jouw eigen website kunt bouwen.
Zo krijg je met Divi bijvoorbeeld toegang tot de Divi builder. Dit is een extra toevoeging op het thema waardoor je zonder enige technische kennis zelf een webpagina kunt opbouwen. Verder kun je met deze tool eenvoudig aangepaste lay-outs maken en ontwerpen voor de pagina’s van jouw WordPress-website, inclusief de homepagina. Via de gebruikersinterface van de Divi Builder kun je aangepaste paginalay-outs maken die uit meerdere rijen en kolommen bestaan.
Naast de Divi builder krijg je ook nog toegang tot een flink aantal demo websites & website templates die jij met één druk op de knop kunt importeren. Via de builder kun jij deze vervolgens weer helemaal naar wens maken. Wil je ook nog maximaal gaan op het gebied van marketing? Dan kun je ook nog gebruik maken van de ingebouwde pop-up builder of de module voor split testen.
2. Elementor Pro
Het tweede thema dat ook zeker niet mag ontbreken in deze lijst is Elementor. Elementor is namelijk net als Divi een totaal oplossing. Dit betekent dat het niet alleen een thema is, maar ook direct een page builder met verschillende marketing integraties in één. Dat Elementor erg populair is is goed te zien aan het aantal gebruiken, want op dit moment heeft de Elementor Pro WordPress builder meer dan 5 miljoen gebruikers.
Elementor beschikt over een super gebruiksvriendelijk drag & drop systeem waarmee jij zonder technische kennis zelf jouw eigen website kunt vormgeven. Dit werkt erg simpel door modules uit het menu te slepen en vervolgens op de gewenste plek te plaatsen. Zelfs als beginner kun jij hier jouw website mee bouwen.
Wil je het zo makkelijk mogelijk houden? Dan kun je gebruik maken van de WordPress website templates die standaard meegeleverd worden. Deze zijn net als bij Divi met één druk op de knop te importeren en volledig naar jouw wens te maken.
3. Astra Theme
Het Astra WordPress Theme is op dit moment een van de snelste WordPress thema’s en daarom mag ook dit thema zeker niet ontbreken in deze lijst. Astra werkt wel net even anders dan Elementor en Divi, want Astra is namelijk echt een thema en bevat geen eigen page builder.
Astra is ontwikkeld om het maximale uit jouw website of webshop te halen. Dit betekent dat het thema super licht is waardoor hij makkelijk en snel gelezen kan worden in Google. Dit draagt allemaal weer bij aan een betere vindbaarheid in zoekmachines als Google. Daarbij komt ook nog eens dat Astra speciaal is ontwikkeld om gebruikt te kunnen worden in combinatie met verschillende page builders. Zo kun jij het Astra theme bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met Elementor Pro, Brizy of Beaver Builder.
Persoonlijk ben ik een groot fan van de combinatie tussen het Astra theme en Elementor Pro. Astra zit namelijk super goed in elkaar en wordt geleverd met een groot aantal erg professionele website templates. Deze templates kun jij vervolgens met één van de bovengenoemde page builders volledig naar wens maken. Deze combinatie kan ik daarom meer dan aanraden!
4. Neve Theme
Wil jij een van de beste WordPress thema’s voor jouw website of webshop kiezen? Dan kan het Neve WordPress Theme zo maar eens de beste keuze zijn voor jou. Dit thema is namelijk ontwikkeld door ThemeIsle. Dit is een bekende partij op het gebied van WordPress dus met dit thema maak je in ieder geval een veilige keuze.
Net als Astra is ook dit thema erg snel en volledig gebouwd volgens de richtlijnen van Google. Om goed gevonden te worden in Google is dit thema dus erg geschikt. Een mooi voordeel van dit thema is dat het volledig multifunctioneel is en dat betekent dat het gebruikt kan worden voor letterlijk alle soorten websites. Denk bijvoorbeeld aan een blog website, maar ook een fotografie, makelaars, restaurant, WooCommerce webshop of portfolio website. Het maakt niet uit of het is mogelijk met het Neve theme.
Het is goed om te weten dat het Neve theme niet beschikt over een eigenlijk page builder. Neve is echter wel volledig compatibel met Elementor, Beaver Builder, Visual Composer en Brizy. Jij kunt zonder technische kennis een website bouwen met een page builder naar wens.
5. GeneratePress Theme
Een ander WordPress thema dat ook zeker geschikt is om te kiezen is het GeneratePress WordPress Theme. Dit thema behoort namelijk samen met Astra, Neve & OceanWP tot de snelste WordPress thema’s van dit moment.
In principe hoef ik aan dit daarom ook weinig extra woorden toe te voegen. Ook dit thema is namelijk verschrikkelijk snel, volledig zoekmachine vriendelijk en erg makkelijk in gebruik is. Uiteraard krijg je ook bij GeneratePress toegang tot een flinke bibliotheek aan website templates die jij met één druk op de knop kunt importeren.
Wat GeneratePress wel weer goed heeft geregeld is een functionaliteit waarmee je bepaalde onderdelen kunt uitschakelen. Dit is erg handig, want hiermee kun je onderdelen die je niet gebruikt op jouw website uitschakelen. De code van deze onderdelen wordt dan uit het thema gehaald en dat betekent een snellere website.
6. OceanWP Theme
Het zesde thema in deze lijst is het OceanWP WordPress Theme. Dit thema is wederom erg vergelijkbaar aan de andere thema’s in deze lijst. Hier kan ik verder daarom weinig aan toevoegen.
Het enige wat ik wel even verteld moet worden is dat het OceanWP theme met hun website templates wel een beetje achterloopt op de concurrenten. De templates zijn namelijk erg simpel en persoonlijk vind ik ze ook niet erg professioneel. Voor sommige soorten websites zou dit juist een voordeel kunnen zijn, maar voor anderen weer een nadeel. Doe daarom goed onderzoek voordat jij dit WordPress thema zomaar kiest.
7. Avada Theme
Het een na laatste thema dat ik in deze lijst wil bespreken is het Avada WordPress Theme. Dit is een van de populairste WordPress thema’s op ThemeForest. Het voordeel van dit thema is dat het wordt geleverd met meer dan 69 volledige demo websites die jij met één druk op de knop kunt importeren. Heb jij een geschikte demo website gevonden? Dan hoef jij alleen nog jouw eigen content toe te voegen en dan kan je website of webshop al klaar zijn.
Het Avada theme is niet compatibel met een page builder als Elementor of Divi, maar beschikt wel over een eigen page builder. Met deze page builder kun jij de gekozen demo website volledig naar wens maken zonder ook maar één regel code te gebruiken. Voor velen zal dit thema daarom erg geschikt zijn.
WordPress Thema Kiezen Bonus: Salient Theme
Inmiddels heb ik de 7 beste thema’s behandeld die jij zou kunnen kiezen voor jouw website of webshop. In principe zou jij hier al een goed thema uit moeten kunnen kiezen, maar mocht dit niet het geval zijn? Dan wil ik hier toch nog even een bonus thema bespreken, namelijk het Salient WordPress Theme.
Het Salient Theme is naast het Avada Theme een van de populairste WordPress thema’s op Themeforest. Op dit moment heeft Salient zelfs meer dan 122.000 gebruikers en wordt het thema gemiddeld beoordeeld met 4.81 van de 5 sterren op basis van bijna 6100 ervaringen!
Het voordeel van dit thema is dat het wordt geleverd met een gigantische bibliotheek aan demo websites & templates. Zoals je al kunt raden zijn ook deze met één druk op de knop te importeren en volledig naar jouw wens te maken. Je kunt de website zonder enige technische kennis volledig naar eigen wens maken met de WPBakery page builder.
Een gratis of premium WordPress thema kiezen?
Dit is een vraag die ik zelf regelmatig in mijn mailbox heb ontvangen en op zich snap ik dat ook wel. Al helemaal als je hier zelf nog helemaal geen onderzoek naar hebt gedaan of wanneer je geen idee hebt waar je moet beginnen, maar als je net hebt gelezen wat een wordpress thema is dan zul je mijn voorkeur al weten.
Ik raad iedereen, maar dan ook echt iedereen aan om te kiezen voor betaald wordpress thema. Zoals ik net al aangaf gaan gratis wordpress thema’s gewoon problemen opleveren. Zo zijn gratis wordpress thema’s sloom, niet zoekmachine vriendelijk, slecht gebouwd, hebben ze weinig functionaliteit, worden ze slecht onderhouden en is er vaak geen klantenservice aanwezig. Dit is daarom echt het ultieme recept voor een falende website of webshop.
Een betaald wordpress thema daarentegen lost al deze problemen op. Deze thema’s zijn namelijk gebouwd door professionals wat betekent dat de thema’s snel en zoekmachine vriendelijk zijn. Je kunt met deze thema’s dus wel scoren in Google en jouw concurrenten verslaan. Daarnaast zijn de betaalde thema’s ook stukken professioneler, beschikken ze over koppelingen met page builders, worden ze goed beoordeeld door andere gebruikers, worden ze regelmatig onderhouden en is er een klantenservice aanwezig als jij vragen hebt.
Ik denk dat het goed is om hierbij te vermelden dat een betaald wordpress thema ook helemaal niet duur hoeft te zijn. Zo heb je op ThemeForest al erg goede wordpress thema’s voor zo’n $50 to $60 dollar. Dit is een eenmalig bedrag waarmee je gelijk van al die problemen van de gratis thema’s af bent. Ik kan je dit daarom meer dan aanraden.
Beste WordPress thema kiezen tips
Beste WordPress thema kiezen? Nu ik je inmiddels heb verteld wat een wordpress thema is, waarom een wordpress thema zo belangrijk is en wat de verschillen zijn tussen een gratis en betaald wordpress thema is het tijd om door te gaan. Dit betekent dat we nu aankomen bij de kern van deze blog, want waar moet jij nou op letten bij het kiezen van een wordpress thema?
1 Kies een snel & zoekmachine vriendelijk thema
Het blijft mij persoonlijk erg verbazen hoeveel mensen deze fout nog maken. Ten eerste kiezen ze voor een gratis thema wat al niet erg slim is en vervolgens kijken ze teveel naar het design van de website, want hij moet er natuurlijk wel goed uitzien. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, maar echt veruit het belangrijkste onderdeel van een thema zijn de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid.
Het design van een website gaat namelijk niet bepalen hoeveel bezoekers er op jouw website komen. Sterker nog de mooiste websites ontvangen vaak de minste bezoekers, omdat deze thema’s vaak erg slecht in elkaar zitten. Aangezien de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid van een thema bepalen hoe goed jij scoort in Google moet je vooral hier op letten bij het kiezen van een wordpress thema. In dit geval zijn het Astra Theme, Neve Theme, OceanWP Theme en Generatepress erg goede keuzes. Dit zijn op dit moment namelijk de snelste wordpress thema’s die jij kunt kiezen.
Vaak kun je aan de laadtijd van de website en de ervaringen van andere gebruikers al een goed beeld krijgen, want de ervaringen van andere gebruikers zijn in dit geval goud waard. Vooral op ThemeForest zijn deze ervaringen erg belangrijk, omdat de keuze van wordpress thema’s hier echt gigantisch is.
2. Is het thema multifunctioneel?
Als tweede is het ook goed om te kijken of het thema voor een specifieke niche is bedoeld of dat het thema multifunctioneel is. Inmiddels zullen de meeste thema’s multifunctioneel zijn, maar toch is het goed om dit te controleren. Multifunctioneel betekent dat het thema gebruikt kan worden voor verschillende soorten websites. Zo heb je bijvoorbeeld Avada, TheGem, BeTheme en Soledad. Dit zijn wordpress thema’s die gebruikt kunnen worden voor alle soorten websites. Zo kun je er een blog, portfolio, foto- of videografie, restaurant, makelaars, WooCommerce of wat voor website dan ook mee maken.
Ik kan me voorstellen dat jij je nu afvraagt waarom dit belangrijk is, maar daar kan ik eigenlijk een vrij simpel antwoord op geven. Een multifunctioneel wordpress thema beschikt namelijk over functionaliteiten voor alle soorten websites. Dit betekent dat het thema erg veel code bevat voor functionaliteit en design opties die jij niet nodig zult hebben. Het resultaat hiervan is dat jouw website onnodig traag gaat worden en dat kun je voorkomen door te kiezen voor een niche specifiek wordpress thema.
Hier zijn een aantal thema’s die ik jou kan aanraden voor een specifieke website:
3. Bekijk de demo websites & templates
Om het beste WordPress thema te kiezen is het controleren van de website templates ook erg slim. Alle wordpress thema’s worden inmiddels geleverd met demo websites en/of website templates. Dit zijn vooraf gebouwde websites die jij met een druk op de knop kunt importeren. Vanaf dat moment ben jij de eigenaar van deze demo en kun je ermee doen wat jij wilt.
Door gebruik te maken van de demo websites en website templates kun jij jouw website of webshop veel sneller bouwen. Sterker nog bij sommige thema’s is het zelfs mogelijk om jouw website al binnen één uur online te hebben staan. Ik kan je daarom zeker aanraden om de demo websites eens te bekijken als jij een geschikt thema hebt gevonden. De stijl en functionaliteit van de demo websites verschilt namelijk per thema.
4. Heb je technische kennis nodig voor het thema?
Als derde is het ook goed om te kijken of het thema makkelijk te customizen is. Er zijn namelijk veel wordpress thema’s waar het customizen nog erg lastig is en waar je dus bepaalde zaken zal moeten programmeren. Om dit te voorkomen kan ik je aanraden om te kiezen voor een page builder of een thema dat compatibel is met een page builder.
Een page builder is een programma waarmee je websites of webshops kunt bouwen zonder ook maar één regel code te schrijven. Dit is mogelijk door het drag & drop systeem. Dit systeem bestaat uit een menu gevuld met elementen. Elementen zijn de voorwerpen die jij kunt gebruiken voor het bouwen van jouw website of webshop. Denk dus bijvoorbeeld aan afbeeldingen, teksten, knoppen, video’s, aftellers, formulieren en nog veel meer. Deze elementen kun jij vervolgens op jouw website plaatsen door ze uit het menu te slepen en te plaatsen op de plek waar jij dit element wilt hebben.
Naast het drag & drop systeem beschikken de beste wordpress page builders ook over een live editing systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om tijdens het editen live te kunnen zien wat jij aan het doen bent. Dit maakt het bouwen niet alleen nog makkelijker, maar ook veel veiliger. Je hoeft nu namelijk niet eerst meer wijzigingen op te slaan voordat jij ze kunt bekijken.
Erg populaire wordpress page builders op dit moment zijn Divi, Elementor Pro, Visual Composer, WPBakery, Thrive Architect, Themify, Brizy en Beaver Builder. De meeste thema’s zijn in ieder geval compatibel met een aantal van deze page builders. Vaak zullen dat Elementor, Visual Composer en WPBakery zijn.
5. Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?
Als jij een wordpress thema gaat kiezen is het erg handig om te kijken naar de ervaringen van andere gebruikers. Op basis van deze ervaringen kun jij namelijk een goed beeld krijgen van het thema, de kwaliteit van de klantenservice en alle beloftes die het thema maakt.
Vooral als je een thema op ThemeForest komt is het erg goed om naar deze ervaringen te kijken. ThemeForest is namelijk niet zelf de ontwikkelaar van deze thema’s, maar een verzamelpunt waar alle ontwikkelaars hun thema’s aanbieden en verkopen. Dit betekent dat er grote verschillen zitten in de kwaliteit van de thema’s en door de ervaringen van andere gebruikers te lezen kun jij of dit thema goed of juist slecht is.
Als er tussen de ervaringen een slechte ervaring staat die er al langer dan een week staat zonder antwoord raad ik je het thema niet aan. Dit laat namelijk zien dat de klantenservice van dit thema ver te zoeken is en dat als er bij jou iets mis zou gaan je weinig of zelfs helemaal geen hulp zult krijgen.
6. Wordt het thema nog regelmatig geupdate?
Zoals ik in het begin van deze blog al aangaf is het enorm belangrijk dat het thema snel en zoekmachine vriendelijk is. Dit gaat goed samen met het updaten van het thema, want als een thema lange tijd niet wordt geupdate gaat het gebreken tonen en kan jouw website zelfs helemaal uit elkaar vallen. Ik kan je daarom zeker aanraden om te kijken wanneer dit thema voor het laatst is geupdate.
Op de website van ThemeForest kun je dit erg makkelijk zien. Dit staat bij elk thema namelijk aangegeven in de sidebar aan de rechterkant van de pagina. Je kunt deze informatie vinden onder het aantal sales, comments en de reviews. Hier staat onder andere wanneer het thema voor het laatst is geupdate, wanneer het thema is gemaakt, met welke browsers het thema compatibel s, welke tools je er nog extra bij kunt gebruiken, met welke wordpress versie het thema compatibel is en hoe de klantenservice is.
Het ene thema zal minder vaak geupdate hoeven te worden dan het andere thema, maar je snapt natuurlijk wel dat als er het erg lang geleden is het misschien niet de beste keuze is. Mocht jij dit thema erg goed vinden, maar is hij lang geleden voor het laatst geupdate? Dan kan het handig zijn om eens contact op te nemen met de klantenservice. Zij kunnen je namelijk precies vertellen hoe het allemaal zit.
7. Hoe is de klantenservice van het thema?
De klantenservice is ook een erg belangrijk onderdeel als jij een wordpress thema gaat kiezen, want je wil natuurlijk snel en goed geholpen worden als er wat aan de hand is. Vooral bij website software producten, want hier kan nog wel eens het een en ander misgaan.
In de meeste gevallen zal een wordpress thema beschikken over een documentatie. Dit is eigenlijk een soort van kennisbank waar de veel gestelde vragen en meest voorkomende problemen worden opgelost. Vervolgens beschikken de meeste thema’s ook nog over video tutorials. Hier ben ik zelf een groot fan van, want door deze video’s hoor je niet alleen wat je moet doen, maar je ziet het ook. Als laatste beschikken zo goed als alle thema’s over een persoonlijke support afdeling. Dit is de afdeling waar je rechtstreek in contact kunt komen met de klantenservice medewerkers. Zij zullen er vervolgens alles aan doen om jouw zo snel en goed mogelijk te helpen.
Als het thema dat jij wilt kiezen hier niet over beschikt zal ik nog even extra nadenken, want dit kan in de toekomst problemen opleveren. Uiteraard zolang een thema over de persoonlijke klantenservice afdeling beschikt is er eigenlijk weinig aan de hand.
8. Kun je het thema uitbreiden met plugins?
Veel wordpress thema’s beschikken over erg veel functionaliteiten, maar het kan voorkomen dat jij net die ene functionaliteit nodig hebt waar het thema niet over beschikt. In dit geval zul je op zoek moeten gaan naar een plugin die deze functionaliteit toevoegt, maar dan loop je tegen het volgende probleem aan. Is deze plugin wel compatibel met het thema?
Dit is vrij lastig om te onderzoeken, want vaak weet je van te voren nog niet erg goed wat je precies nodig gaat hebben. Het is daarom handig om te controleren of het thema compatibel is met externe plugins. Dit kun je controleren door te Googlen, de ervaringen van andere gebruikers te lezen of contact op te nemen met de klantenservice.
Bijna alle thema’s zijn in ieder geval compatibel met de belangrijkste plugins. Denk hierbij aan Yoast om beter vindbaar te worden in Google en verschillende plugins om jouw website nog net even wat sneller te maken. Daarnaast zullen de meeste thema’s compatibel zijn met goed onderhouden wordpress plugins die geen schade aan jouw website toebrengen. Als je hier twijfels over hebt is het altijd handig om even contact op te nemen met de klantenservice.
Conclusie: Welk WordPress thema kun jij nu het beste kiezen?
Ik kan me zo voorstellen dat het je inmiddels een beetje veel wordt. Je moet namelijk op zoveel dingen letten, elk thema is net weer evens anders en uiteindelijk zul je er nooit helemaal uitkomen. Daarom wil ik je vertellen wat ik gebruik, waarom ik dit gebruik en wat ik jou kan aanraden.
Zelf heb ik inmiddels meerdere websites en webshops gebouwd, zowel voor klanten als mezelf. Hiervoor maak ik vaak gebruik van het Astra theme, omdat deze super licht en snel. Daarnaast gebruik ik hierbij altijd een page builder, omdat dit het bouwen makkelijk en sneller maakt. Voor page builders kan ik je Elementor Pro aanraden deze is wat mij betreft echt het makkelijkst en ondersteund de meeste functionaliteiten. De combinatie van een snel & zoekmachine vriendelijke thema met een goede page builder is echt de beste combinatie die jij kunt gebruiken voor jouw website of webshop.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!