Beste WordPress Thema Kiezen? Hier Moet Je Op Letten! 🧐

Beste-WordPress-thema-kiezen

Wil jij jouw eerste wordpress website bouwen? Of heb je al een website en wil je hier het thema van veranderen? Dit is allemaal mogelijk, maar het is wel belangrijk dat je van te voren goed onderzoek doet om het Beste WordPress Theme te kiezen.

Veel mensen denken dat het kiezen van een wordpress thema makkelijk is, maar dat is helaas niet het geval. De keuze uit wordpress thema’s is reuze en ze zijn allemaal anders. Al helemaal als beginner zul je daarom geen idee hebben waar je op moet letten, maar ook voor de meer gevorderde wordpress gebruikers is het kiezen van een thema lastig. In deze blog vertel ik je daarom wat een wordpress thema is, waarom een wordpress thema zo belangrijk is, wat de verschillen zijn tussen gratis en betaalde wordpress thema’s en uiteraard waar jij op moet letten bij het kiezen van het beste wordpress theme voor jou.

Wat is een WordPress thema?

Voordat ik je vertel waar je op moet letten bij het kiezen van een wordpress theme is de basis belangrijk. Als jij namelijk weet wat een wordpress thema is en wat de invloed van zo’n thema op jouw website of webshop is zul je hier namelijk veel beter onderzoek naar doen.

Zelf maak ik altijd de vergelijking tussen een wordpress thema en de fundering van een huis. Een huis wordt namelijk op een fundering gebouwd, omdat hij anders kan verzakken. Jij zult daarom altijd investeren in een goede fundering, want als hier problemen ontstaan gaat dit je erg veel tijd en geld kosten. 

Voor een wordpress thema geldt eigenlijk hetzelfde, maar het gaat dan niet om de fundering van een huis, maar om die van een website of webshop. Het thema kan in dit geval jouw website maken of breken en daar moet je daarom heel goed op letten. Voor de rest bepaald het thema de functionaliteiten die jouw website ondersteund, het design, hoe jouw website of webshop functioneert, hoe goed jij gevonden kunt gaan worden in Google en nog een groot aantal andere zaken, maar de belangrijkste zaken heb ik inmiddels genoemd.

WordPress thema kiezen: Gratis of betaald?

Dit is een vraag die ik zelf regelmatig in mijn mailbox ontvang en opzich snap ik dat ook wel. Al helemaal als je hier zelf nog helemaal geen onderzoek naar hebt gedaan of wanneer je geen idee hebt waar je moet beginnen, maar als je net hebt gelezen wat een wordpress thema is dan zul je mijn voorkeur al weten.

Ik raad iedereen, maar dan ook echt iedereen aan om te kiezen voor betaald wordpress thema. Zoals ik net al aangaf gaan gratis wordpress thema’s gewoon problemen opleveren. Zo zijn gratis wordpress thema’s sloom, niet zoekmachine vriendelijk, slecht gebouwd, hebben ze weinig functionaliteit, worden ze slecht onderhouden en is erg geen klantenservice aanwezig. Dit is daarom echt het ultieme recept voor een falende website of webshop

Een betaald wordpress thema daarentegen lost al deze problemen op. Deze thema’s zijn namelijk gebouwd door professionals wat betekent dat de thema’s snel en zoekmachine vriendelijk zijn. Je kunt met deze thema’s dus wel scoren in Google en jouw concurrenten verslaan. Daarnaast zijn de betaalde thema’s ook stukken professioneler, beschikken ze over koppelingen met page builders, worden ze goed beoordeeld door andere gebruikers, worden ze regelmatig onderhouden en is er een klantenservice aanwezig als jij vragen hebt. 

Ik denk dat het goed is om hierbij te vermelden dat een betaald wordpress thema ook helemaal niet duur hoeft te zijn. Zo heb je op ThemeForest al erg goede wordpress thema’s voor zo’n $50 to $60 dollar. Dit is een eenmalig bedrag waarmee je gelijk van al die problemen van de gratis thema’s af bent. Ik kan je dit daarom meer dan aanraden.

Het beste WordPress thema kiezen: Hier moet je op letten

Nu ik je inmiddels heb verteld wat een wordpress thema is, waarom een wordpress thema zo belangrijk is en wat de verschillen zijn tussen een gratis en betaald wordpress thema is het tijd om door te gaan. Dit betekent dat we nu aankomen bij de kern van deze blog, want waar moet jij nou op letten bij het kiezen van een wordpress thema?

Is het thema snel & zoekmachine vriendelijk?

Het blijft mij persoonlijk erg verbazen hoeveel mensen deze fout nog maken. Ten eerste kiezen ze voor een gratis thema wat al niet erg slim is en vervolgens kijken ze teveel naar het design van de website, want hij moet er natuurlijk wel goed uitzien. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, maar echt veruit het belangrijkste onderdeel van een thema zijn de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid. 

Het design van een website gaat namelijk niet bepalen hoeveel bezoekers er op jouw website komen. Sterker nog de mooiste websites ontvangen vaak de minste bezoekers, omdat deze thema’s vaak erg slecht in elkaar zitten. Aangezien de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid van een thema bepalen hoe goed jij scoort in Google moet je vooral hier op letten bij het kiezen van een wordpress thema. In dit geval zijn het Astra Theme, OceanWP Theme en Generatepress erg goede keuzes. Dit zijn op dit moment namelijk de snelste wordpress thema’s die jij kunt kiezen.

Vaak kun je aan de laadtijd van de website en de ervaringen van andere gebruikers al een goed beeld krijgen, want de ervaringen van andere gebruikers zijn in dit geval goud waard. Vooral op ThemeForest zijn deze ervaringen erg belangrijk, omdat de keuze van wordpress thema’s hier echt gigantisch is.

Elementor-vs-beaver-builder-snelheid

Is het thema voor een specifieke niche of multifunctioneel?

Als tweede is het ook goed om te kijken of het thema voor een specifieke niche is bedoeld of dat het thema multifunctioneel is. Inmiddels zullen de meeste thema’s multifunctioneel zijn, maar toch is het goed om dit te controleren. Multifunctioneel betekent dat het thema gebruikt kan worden voor verschillende soorten websites. Zo heb je bijvoorbeeld Avada, TheGem, BeTheme en Soledad. Dit zijn wordpress thema’s die gebruikt kunnen worden voor alle soorten websites. Zo kun je er een blog, portfolio, foto- of videografie, restaurant, WooCommerce of wat voor website dan ook mee maken.

Ik kan me voorstellen dat jij je nu afvraagt waarom dit belangrijk is, maar daar kan ik eigenlijk een vrij simpel antwoord op geven. Een multifunctioneel wordpress thema beschikt namelijk over functionaliteiten voor alle soorten websites. Dit betekent dat het thema erg veel code bevat voor functionaliteit en design opties die jij niet nodig zult hebben. Het resultaat hiervan is dat jouw website onnodig traag gaat worden en dat kun je voorkomen door te kiezen voor een niche specifiek wordpress thema. 

Hier zijn een aantal thema’s die ik jou kan aanraden voor een specifieke website:

Demo websites en website templates

Alle wordpress thema’s worden inmiddels geleverd met demo websites en/of website templates. Dit zijn vooraf gebouwde websites die jij met een druk op de knop kunt importeren. Vanaf dat moment ben jij de eigenaar van deze demo en kun je ermee doen wat jij wilt. 

Door gebruik te maken van de demo websites en website templates kun jij jouw website of webshop veel sneller bouwen. Sterker nog bij sommige thema’s is het zelfs mogelijk om jouw website al binnen één uur online te hebben staan. Ik kan je daarom zeker aanraden om de demo websites eens te bekijken als jij een geschikt thema hebt gevonden. De stijl en functionaliteit van de demo websites verschilt namelijk per thema.

Porto-theme-demo

Heb je technische kennis nodig om het thema te gebruiken?

Als derde is het ook goed om te kijken of het thema makkelijk te customizen is. Er zijn namelijk veel wordpress thema’s waar het customizen nog erg lastig is en waar je dus bepaalde zaken zal moeten programmeren. Om dit te voorkomen kan ik je aanraden om te kiezen voor een page builder of een thema dat compatibel is met een page builder.

Een page builder is een programma waarmee je websites of webshops kunt bouwen zonder ook maar één regel code te schrijven. Dit is mogelijk door het drag & drop systeem. Dit systeem bestaat uit een menu gevuld met elementen. Elementen zijn de voorwerpen die jij kunt gebruiken voor het bouwen van jouw website of webshop. Denk dus bijvoorbeeld aan afbeeldingen, teksten, knoppen, video’s, aftellers, formulieren en nog veel meer. Deze elementen kun jij vervolgens op jouw website plaatsen door ze uit het menu te slepen en te plaatsen op de plek waar jij dit element wilt hebben.

Naast het drag & drop systeem beschikken de beste wordpress page builders ook over een live editing systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om tijdens het editen live te kunnen zien wat jij aan het doen bent. Dit maakt het bouwen niet alleen nog makkelijker, maar ook veel veiliger. Je hoeft nu namelijk niet eerst meer wijzigingen op te slaan voordat jij ze kunt bekijken.

Erg populaire wordpress page builders op dit moment zijn Divi, Elementor Pro, Visual Composer, WPBakery, Thrive Architect, Themify, Brizy en Beaver Builder. De meeste thema’s zijn in ieder geval compatibel met een aantal van deze page builders. Vaak zullen dat Elementor, Visual Composer en WPBakery zijn.

Wat-is-een-page-builder

Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?

Als jij een wordpress thema gaat kiezen is het erg handig om te kijken naar de ervaringen van andere gebruikers. Op basis van deze ervaringen kun jij namelijk een goed beeld krijgen van het thema, de kwaliteit van de klantenservice en alle beloftes die het thema maakt. 

Vooral als je een thema op ThemeForest komt is het erg goed om naar deze ervaringen te kijken. ThemeForest is namelijk niet zelf de ontwikkelaar van deze thema’s, maar een verzamelpunt waar alle ontwikkelaars hun thema’s aanbieden en verkopen. Dit betekent dat er grote verschillen zitten in de kwaliteit van de thema’s en door de ervaringen van andere gebruikers te lezen kun jij of dit thema goed of juist slecht is.

Als er tussen de ervaringen een slechte ervaring staat die er al langer dan een week staat zonder antwoord raad ik je het thema niet aan. Dit laat namelijk zien dat de klantenservice van dit thema ver te zoeken is en dat als er bij jou iets mis zou gaan je weinig of zelfs helemaal geen hulp zult krijgen.

Brooklyn-theme-review

Wordt het thema nog regelmatig geupdate?

Zoals ik in het begin van deze blog al aangaf is het enorm belangrijk dat het thema snel en zoekmachine vriendelijk is. Dit gaat goed samen met het updaten van het thema, want als een thema lange tijd niet wordt geupdate gaat het gebreken tonen en kan jouw website zelfs helemaal uit elkaar vallen. Ik kan je daarom zeker aanraden om te kijken wanneer dit thema voor het laatst is geupdate.

Op de website van ThemeForest kun je dit erg makkelijk zien. Dit staat bij elk thema namelijk aangegeven in de sidebar aan de rechterkant van de pagina. Je kunt deze informatie vinden onder het aantal sales, comments en de reviews. Hier staat onder andere wanneer het thema voor het laatst is geupdate, wanneer het thema is gemaakt, met welke browsers het thema compatibel s, welke tools je er nog extra bij kunt gebruiken, met welke wordpress versie het thema compatibel is en hoe de klantenservice is.

Het ene thema zal minder vaak geupdate hoeven te worden dan het andere thema, maar je snapt natuurlijk wel dat als er het erg lang geleden is het misschien niet de beste keuze is. Mocht jij dit thema erg goed vinden, maar is hij lang geleden voor het laatst geupdate? Dan kan het handig zijn om eens contact op te nemen met de klantenservice. Zij kunnen je namelijk precies vertellen hoe het allemaal zit.

Hoe is de klantenservice van het thema?

De klantenservice is ook een erg belangrijk onderdeel als jij een wordpress thema gaat kiezen, want je wil natuurlijk snel en goed geholpen worden als er wat aan de hand is. Vooral bij software producten, want hier kan nog wel eens het een en ander misgaan. 

In de meeste gevallen zal een wordpress thema beschikken over een documentatie. Dit is eigenlijk een soort van kennisbank waar de veel gestelde vragen en meest voorkomende problemen worden opgelost. Vervolgens beschikken de meeste thema’s ook nog over video tutorials. Hier ben ik zelf een groot fan van, want door deze video’s hoor je niet alleen wat je moet doen, maar je ziet het ook. Als laatste beschikken zo goed als alle thema’s over een persoonlijke support afdeling. Dit is de afdeling waar je rechtstreek in contact kunt komen met de klantenservice medewerkers. Zij zullen er vervolgens alles aan doen om jouw zo snel en goed mogelijk te helpen. 

Als het thema dat jij wilt kiezen hier niet over beschikt zal ik nog even extra nadenken, want dit kan in de toekomst problemen opleveren. Uiteraard zolang een thema over de persoonlijke klantenservice afdeling beschikt is er eigenlijk weinig aan de hand.

Uncode-support

Kun je het thema uitbreiden met plugins

Veel wordpress thema’s beschikken over erg veel functionaliteiten, maar het kan voorkomen dat jij net die ene functionaliteit nodig hebt waar het thema niet over beschikt. In dit geval zul je op zoek moeten gaan naar een plugin die deze functionaliteit toevoegt, maar dan loop je tegen het volgende probleem aan. Is deze plugin wel compatibel met het thema? 

Dit is vrij lastig om te onderzoeken, want vaak weet je van te voren nog niet erg goed wat je precies nodig gaat hebben. Het is daarom handig om te controleren of het thema compatibel is met externe plugins. Dit kun je controleren door te Googlen, de ervaringen van andere gebruikers te lezen of contact op te nemen met de klantenservice. 

Bijna alle thema’s zijn in ieder geval compatibel met de belangrijkste plugins. Denk hierbij aan Yoast om beter vindbaar te worden in Google en verschillende plugins om jouw website nog net even wat sneller te maken. Daarnaast zullen de meeste thema’s compatibel zijn met goed onderhouden wordpress plugins die geen schade aan jouw website toebrengen. Als je hier twijfels over hebt is het altijd handig om even contact op te nemen met de klantenservice.

WordPress thema kiezen: Welk thema gebruik ik & Wat kan ik jou aanraden?

Ik kan me zo voorstellen dat het je inmiddels een beetje veel wordt. Je moet namelijk op zoveel dingen letten, elk thema is net weer evens anders en uiteindelijk zul je er nooit helemaal uitkomen. Daarom wil ik je vertellen wat ik gebruik, waarom ik dit gebruik en wat ik jou kan aanraden.

Zelf heb ik inmiddels meerdere websites gebouwd, zowel voor klanten als mezelf. Hiervoor maak ik vaak gebruik van het Astra theme, omdat deze super licht en snel. Daarnaast gebruik ik hierbij altijd een page builder, omdat dit het bouwen makkelijk en sneller maakt. Voor page builders kan ik je Elementor aanraden deze is wat mij betreft echt het makkelijkst en ondersteund de meeste functionaliteiten. De combinatie van een snel & zoekmachine vriendelijke thema met een goede page builder is echt de beste combinatie die jij kunt gebruiken voor jouw website of webshop.

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties