WordPress thema installeren | Zo doe jij dit zelf in 2024

WordPress-thema-installeren
Inhoudsopgave

Een WordPress website maken? WordPress is op dit moment het meest gebruikte Content Management System(CMS) waarmee jij zonder technische kennis jouw eigen website kunt maken. Na het installeren van WordPress is de volgende stap het kiezen en installeren van een WordPress thema, maar een WordPress thema installeren? Hoe moet dat precies?

Een WordPress thema installeren kan op verschillende manieren en kan daarbij ook de nodige frustraties met zich mee brengen. In deze blog ga ik jou daarom vertellen op welke manieren jij een WordPress thema kunt installeren. Daarnaast leg ik je natuurlijk ook stap voor stap uit hoe jij zelf een WordPress thema op jouw website kunt installeren!

Waar vind je een WordPress thema?

Voordat jij een WordPress thema kunt installeren moet je natuurlijk eerst een WordPress thema kiezen, maar waar moet je in dit geval op letten? Een WordPress thema heeft veel invloed op de functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van jouw website. Het is daarom verstandig om in ieder geval naar de volgende punten te kijken:

  • Snel & zoekmachine vriendelijk: Je wilt waarschijnlijk zoveel mogelijk bezoekers op jouw website of webshop krijgen, maar daarvoor is het wel belangrijk om te kiezen voor een snel en zoekmachine vriendelijk WordPress thema. Op dit moment zijn het Astra theme, OceanWP theme en het GeneratePress theme hier het meest voor geschikt.
  • Het type website: Natuurlijk is het ook belangrijk om een thema te kiezen dat goed aansluit bij jouw wensen. Persoonlijk raad ik je aan om te kiezen voor een multifunctioneel WordPress thema, omdat je hier eigenlijk alle soorten websites mee kunt maken.
  • Goede klantenservice: Ben je zelf niet super technisch aangelegd? Dan kan ik mij voorstellen dat je ook ergens terecht wilt kunnen met vragen of problemen. In dit geval is het dan ook verstandig om een WordPress thema te kopen dat beschikt over een goede klantenservice.
 

Wanneer je zoekt naar een WordPress thema dat aan al deze eisen voldoet kun je op een aantal plekken terecht. Zo is Themeforest een plek waar je super veel WordPress thema’s kunt vinden. Daarnaast kun je ook eens bij Elementor of Divi kijken. Hiermee kun jij zonder technische kennis zelf jouw eigen website maken. Verder heb ik ook nog een blog geschreven waarin ik de beste WordPress thema’s van dit moment met elkaar vergelijk.

De verschillende manieren om een WordPress thema te installeren

Zoals je in de intro van deze blog al las zijn er verschillende manieren waarop jij een WordPress thema kunt installeren. Ik zal alle methoden hieronder even kort toelichten, zodat jij weet op welke manieren jij een WordPress thema kunt installeren:

  • WordPress thema installeren via WordPress: De makkelijkste methode is om een WordPress thema te installeren via WordPress zelf. Je hebt hier namelijk de keuze uit een super groot aantal thema’s. Deze thema’s zijn allemaal gratis en dat betekent wel dat er veel troep tussen zit. Doe daarom goed onderzoek voordat jij zomaar een WordPress thema installeert.
  • WordPress thema installeren via FTP: Een iets technischer manier om een WordPress thema te installeren is via FTP. FTP staat voor File Transfer Protocol en geeft je toegang tot alle bestanden waaruit jouw website bestaat. Hier kun jij de bestanden van het thema toevoegen en bewerken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een child theme wilt maken.
  • Gedownload WordPress thema installeren: Een andere veel voorkomende methode is het installeren van een gedownload WordPress thema. Dit zijn thema’s die jij direct van de website van de ontwikkelaar kunt downloaden. Het bestand kun jij vervolgens uploaden in WordPress en op deze manier installeer jij het thema.
 

Er zijn zoals je hierboven kunt zien dus verschillende manieren om een WordPress thema te installeren. In deze blog wil ik je methode 1 & 2 laten zien, omdat deze het minst technisch zijn en daardoor ook voor de meesten het meest interessant is.

Video afspelen over WordPress-thema-installeren-video

Een WordPress thema installeren via WordPress

De makkelijkste methode om een WordPress thema te installeren is door dit simpelweg te doen via WordPress zelf. Hieronder laat ik jou stap voor stap zien hoe jij via deze methode eenvoudig een WordPress thema kunt installeren.

Stap 1: Login op jouw WordPress website

De eerste stap die jij moet nemen om een WordPress thema te kunnen installeren is inloggen op jouw WordPress website. Hoogstwaarschijnlijk weet jij wel hoe je dit moet doen, maar mocht dit niet het geval zijn heb ik hier een blog over geschreven.

Thema-verwijderen-in-WordPress-inloggen

Stap 2: Ga in WordPress naar thema’s

Zodra het is gelukt om in te loggen in WordPress belandt jij op het dashboard van jouw website. Hier navigeer jij vervolgens via het menu aan de linkerkant naar “Weergave” en klik je vervolgens op “Thema’s”. Je krijgt hier alle thema’s te zien die op dit moment op jouw WordPress website staan geïnstalleerd.
Thema-installeren-WordPress

Stap 3: Zoek een thema

Aan de bovenkant van je scherm naast “Thema’s” zie je nu een knop met een blauwe rand waarin staat “Nieuwe toevoegen”. Hier klik je op en je krijgt dan toegang tot de bibliotheek van WordPress waarin jij erg veel thema’s kunt vinden. Je ziet hier standaard de populairste WordPress thema’s, maar je kunt ook filteren op de nieuwste thema’s of andere specifieke wensen.
WordPress-thema-zoeken

Stap 4: Installeer en activeer het WordPress thema

Heb je het thema gevonden dat jij wilt installeren in WordPress? Dan kun je op dit thema klikken. Vervolgens krijg jij op een groter scherm te zien hoe dit thema er in praktijk uit gaat zien. Aan de linkerkant zie je de beschrijving van het thema en daarboven een knop met de tekst “Installeren”. Hier klik je op en vervolgens klik je op “Activeren”.

Nu het nieuwe WordPress thema op jouw website geïnstalleerd en kun jij jouw WordPress website gaan inrichten.

WordPress-thema-activeren

Een gedownload WordPress thema installeren

Heb jij een WordPress thema gedownload via het internet? Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij de gratis variant van het Astra theme download van hun website. Ook wanneer je een betaald WordPress hebt gekocht zal je vanuit jouw account een .zip mapje kunnen downloaden. Dit .zip bevat alle bestanden van jouw thema.

Hieronder zal ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij een gedownload WordPress thema kunt installeren op jouw WordPress website.

Stap 1: Login op jouw WordPress website

Ook voor deze methode geldt dat je eerst ingelogd moet zijn op jouw WordPress website. Ik ga er in dit geval al wel vanuit dat het is gelukt om het bestand van jouw thema te downloaden. Is dit nog niet gelukt? Dan kun je dit doen vanuit het account dat jij hebt aangemaakt bij de website waar jij het thema hebt gekocht.
Thema-verwijderen-in-WordPress-inloggen

Stap 2: Ga in WordPress naar thema’s

Wanneer je bent ingelogd in WordPress belandt je op het dashboard van jouw website. Ook hier ga jij nu in het menu aan de linkerkant naar “Weergave” en klik je op “Thema’s”. Je krijgt hier vervolgens een overzicht te zien van alle thema’s die op jouw website geïnstalleerd staan.
Thema-installeren-WordPress

Stap 3: Upload het gedownloade thema

Wanneer je op het overzicht van de thema’s staat klik je ook hier “Nieuwe toevoegen”. Je krijgt nu een overzicht van alle WordPress thema’s die jij kunt installeren. Hier zie bovenin naast “Thema’s toevoegen” een knop met de tekst “Thema uploaden”. Hier klik je nu op. Vervolgens klik je op “Bestand kiezen” en selecteer je het .zip bestand dat je al op jouw computer hebt staan. Klik nu op “Nu installeren” en daarna op “Activeren”

Het is je nu gelukt om een zelf gedownload WordPress thema in WordPress te installeren. Zoals je ziet is dit dus helemaal niet zoveel werk, maar moet je wel net even weten waar je deze knoppen kunt vinden.

Gedownload-WordPress-thema-installeren

Wat moet je doen met het oude WordPress thema?

Is dit de eerste keer dat jij een WordPress thema hebt geïnstalleerd of überhaupt met WordPress aan de slag gaat? Dan zal je waarschijnlijk hebben gezien dat er meerdere WordPress thema’s op jouw website zijn geïnstalleerd.

Hoogstwaarschijnlijk zal jij deze thema’s niet gaan gebruiken en daarom is het verstandig om deze WordPress thema’s te verwijderen. In mijn WordPress thema verwijderen handleiding leg ik je precies uit hoe jij dit kunt doen en waar je op moet letten. Zeker handig om die blog eens te lezen aangezien jouw website sneller is wanneer je niet meerdere thema’s op jouw website gebruikt.

Conclusie: Is een WordPress thema installeren makkelijk?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze blog is het tijd voor een conclusie, want kun jij nu zelf veilig een WordPress thema installeren?

Ja, je kunt zelf veilig een WordPress thema installeren. Doe van te voren alleen wel goed onderzoek naar een WordPress thema. Vooral wanneer je kiest voor een gratis WordPress thema, want hier zitten aardig wat slechte thema’s tussen.

Hulp nodig bij het kiezen van een WordPress thema of het maken van een WordPress website? Via de onderstaande knop kun jij nu tijdelijk gratis mijn WordPress website maken handleiding downloaden!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand