Vraag je je af wat een sitemap is en wat het voordeel van een sitemap maken voor WordPress is? Een sitemap maken zorgt ervoor dat zoekmachines gemakkelijk door de inhoud van je website kunnen navigeren. Het geeft hen een lijst van al je content in een zoekmachine-leesbaar formaat. Maar wat is het nou precies en hoe maak je een sitemap?
Een sitemap maken helpt Google, Bing, Yahoo, en andere zoekmachines om erachter te komen waar je content zich bevindt, wanneer de pagina voor het laatst werd bijgewerkt, hoe belangrijk de pagina is voor je website, en nog veel meer informatie.
De zoekmachine zal je sitemap crawlen om de website pagina’s te vinden, het zal dan de zoekwoorden identificeren in de inhoud op de pagina’s die in de sitemap staan en die relevante pagina’s naar mensen doorsturen wanneer ze aan het zoeken zijn. In deze handleiding zal ik je uitleggen wat een sitemap is en hoe je zelf op een eenvoudige manier een sitemap kunt maken.
Wat is een Sitemap?
Denk aan een sitemap als de plattegrond van je huis. De website is het huis, en elke pagina is een kamer. De sitemap maken ofwel een plattegrond helpt google de pagina’s van je website te vinden. Het is een bestand waarin je informatie geeft aan de zoekmachine over de pagina’s, video’s, en andere inhoud op je site. Wanneer een sitemap is gemaakt creëert het een vitale link tussen de website pagina’s en de zoekmachine. Een sitemap maken bevordert ook de navigatie van de bezoeker, wat natuurlijk essentieel is voor de conversie van de website. Een sitemap helpt jouw website dus om beter gevonden te worden in Google.
Het is ook belangrijk om te weten dat er eigenlijk twee verschillende types van sitemaps zijn:
XML sitemaps
Deze site maps helpen Google om je website te ontdekken en te navigeren. Ze geven zoekmachines een URL van een website en bieden de volledige kaart van alle pagina’s van de website. Dit helpt zoekmachines om de website te crawlen en prioriteit te geven aan de pagina’s. Deze worden gebruikt voor grote websites waar het normaal een lange tijd duurt om de sitemap te crawlen. Elke site heeft een specifiek ‘crawl budget’, geen enkele zoekmachine zal alle URL’s de eerste keer crawlen. De XML sitemap is dan ook een goede manier om de zoekmachines de sitemap te geven met de belangrijkste pagina’s die je wilt dat het eerst crawlt.
HTML sitemaps
Deze site maps pushen de hele site map naar de zoekmachine om te crawlen. Het is een aanklikbare lijst van pagina’s op de website die je zou kunnen vinden in bijvoorbeeld de footer van een website. Deze zijn beter geschikt voor kleinere websites en zijn eigenlijk meer bedoeld om de bezoekers van je website te assisteren bij de navigatie en het zoeken naar specifieke paginas of informatie.
Hou er wel rekening mee dat het toevoegen van een HTML sitemap als een link in de footer ten einde bezoekers te helpen om door je site heen te navigeren een verouderde praktijk is. De meeste bezoekers vinden het niet belangrijk en het maakt je website erg druk, dus dat moet niet de bedoeling zijn. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat mensen door de links op je sitemap gaan zoeken om de inhoud te vinden die ze nodig hebben. Richt je in plaats daarvan op het optimaliseren van de hoofdnavigatie van je site. Dit zal uiteindelijk gunstiger zijn voor het uiterlijk van je website en voor je bezoekers.
Waarom is het maken van een Sitemap belangrijk?
Een sitemap maken is van groot belang voor je SEO ranking. Wanneer je elke pagina van je website op je sitemap hebt staan, zal de zoekmachine je sitemap crawlen en elke link daarop volgen. Dat betekent dat elke pagina van de website die je hebt gemaakt geïndexeerd wordt door de zoekmachine. Wanneer de zoekmachine je pagina’s heeft geïndexeerd en toegevoegd aan de database, is het waarschijnlijker dat je pagina’s naar de top van de zoekresultaten zullen worden geduwd.
Als je nieuwe inhoud hebt zonder backlinks, zal Google er moeite mee hebben om je content te ontdekken en deze mogelijk niet indexeren. Wanneer je content niet geïndexeerd wordt, zal het niet scoren in de zoekresultaten. Met een sitemap, laat je zoekmachines zoals Google en Bing weten waar ze pagina’s of blogs op je site kunnen vinden. De crawler zal de pagina’s ontdekken en ze indexeren.
Kort samengevat zal en sitemap maken de zoekmachines helpen om gemakkelijk de inhoud van je website vinden en identificeren, deze toevoegen aan zijn database zodat je site hoog gerangschikt wordt en meer kans heeft om gepusht te worden naar de consument wanneer deze aan het zoeken is. Het helpt de consument of bezoeker door de zoektocht heen die leidt tot conversie.
Hoe kun jij zelf een sitemap in WordPress maken?
Na je weet wat een sitemap is en waarom een sitemap maken voordelen met zich meebrengt, ben je er klaar voor om te leren hoe een sitemap maken voor je website nou precies in elkaar zit.
Er zijn verschillende manieren om een sitemap voor een WordPress website te maken, maar ik laat je de meest populaire en eenvoudige methode zien. Bij deze methode doet de plugin al het werk, en krijg je een bijgewerkt XML bestand dat je op de site kunt plaatsen. Er zijn natuurlijk nog meer plugins beschikbaar die een sitemap maken voor je website en je kunt uiteraard zelf kiezen wat voor jou het beste werkt.
1. Installeer Yoast SEO
Yoast SEO is een van de beste plugins voor zoekmachine optimalisatie en het maakt tevens automatisch XML sitemaps aan voor je WordPress website. Een sitemap maken met deze plugin is super eenvoudig dus kan het bijna niet mis gaan.
Eerst moet je de Yoast SEO plugin installeren en activeren.
Log in op je WordPress website, en navigeer naar Plugins → Nieuwe Toevoegen. Zodra je de vereiste plugin vindt, klik op de installatieknop en activeer deze na de installatie.
2. Schakel de XML sitemaps in
Navigeer na het activeren van de plugin naar SEO → Algemeen, en klik op het tabblad Functies. Schakel de XML-sitemaps optie in en sla de wijzigingen op.
3. Bekijk of jouw sitemap werkt
De XML sitemap is nu ingeschakeld op je WordPress site. De plugin zal doorgaan met het updaten van de XML sitemap. Klik op het vraagteken tooltip icoontje om je WordPress Sitemap te zien. Door de URL van je sitemap in je browser te typen (jouwdomeinnaam.nl/sitemap.xml), kun je zien of je sitemap goed is ingesteld.
Meld jouw sitemap aan bij Google Search Console
Google search console (voorheen Google Webmaster Tools) is een gratis tool waarmee je een website kunt beheren vanuit het perspectief van de zoekmachine. Het laat je zien hoe Google jouw site bekijkt en de organische aanwezigheid ervan optimaliseert. Dat omvat het bekijken van je verwijzende domeinen, mobiele site prestaties, zoekresultaten, en de meest populaire zoekopdrachten en pagina’s.
Wanneer we een website maken, is een van de belangrijkste zaken die we moeten aanpakken, hoe we de site kunnen opnemen in zoekmachines zoals Google. Als ik met nieuwelingen praat die niet weten hoe de zoekmachine werkt, blijkt vaak genoeg dat ze denken dat ze Google of andere zoekmachines moeten betalen om hun website op te laten nemen. Dit is natuurlijk niet het geval. Je kunt je website gewoon gratis in een Google zoekopdracht laten zien. Het enige wat je daarvoor moet doen is een sitemap maken voor Google zodat ze jouw site kunnen vinden.
Dit zijn stappen die je moet volgen om je sitemap bij Google Search Console aan te melden:
- Meld je aan bij Google search console
- Selecteer vervolgens jouw website
- Klik op Sitemap in de linker zijbalk
- Voeg je Sitemap URL toe
- Klik op verzenden
Brengt het maken van een WordPress sitemap kosten met zich mee?
Indien je al een WordPress website hebt, dan is een sitemap maken voor Google geheel kosteloos omdat je hiervoor gewoon de gratis versie van de Yoast SEO plugin die in deze handleiding wordt genoemd kunt gebruiken. Heb je nog geen eigen WordPress website? Dan brengt dit uiteraard wel kosten met zich mee. Denk hierbij aan het aanschaffen van hosting en een WordPress thema waarmee je de website vorm zult moeten geven.
Conclusie: Kun jij zelf een Sitemap maken in WordPress?
Jazeker! Je kunt zonder enige technische kennis helemaal zelf een sitemap maken voor je WordPress website. Na het lezen van deze handleiding heb je kennis van de verschillende soorten sitemaps opgedaan en weet je ook waarom het essentieel is voor het indexeren van webpagina’s in zoekmachines. Je hebt ook de WordPress plugin en methode voor het maken van XML-sitemaps verkend, zoals de Yoast SEO voor WordPress en geleerd hoe je een XML-sitemap bij Google Search Console kunt indienen. Hiermee zou de vraag: Hoe maak je een sitemap volledig beantwoord moeten zijn.
Mocht je echter nog meer vragen hebben of baat hebben bij een nog gedetailleerdere uitleg, dan kun je mijn ebook downloaden waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je een sitemap maken in WordPress snel voor elkaar kunt krijgen.
WordPress sitemap maken - Veelgestelde vragen
Hoe maak je een XML sitemap aan?
Je kunt op verschillende manieren zelf een sitemap voor jouw website maken. Wanneer je gebruik maakt van WordPress kun je dit doen met bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin. Deze plug-in maakt automatisch een sitemap voor jouw website.
Wat moet er in een sitemap staan?
De sitemap van jouw website is een bestand dat aangeeft welke pagina’s er te vinden zijn op jouw website en waar deze te vinden zijn. Door jouw sitemap aan te melden in Search Console weet Google waar het moet zijn om alle pagina’s van jouw website te bekijken.
Kun je een sitemap maken in WordPress?
Ja, je kunt eenvoudig een sitemap van jouw website maken in WordPress. Wanneer je gebruik maakt van de plug-in Yoast SEO wordt er zelfs automatisch een sitemap voor jouw website gegenereerd.
Hoe vind je een sitemap?
Vaak kun je de sitemap van jouw website vinden door /sitemap.xml achter jouw domeinnaam te zeten. Je zet in dit geval dus de volgende url in jouw zoekbalk: Jouwdomeinnaam.nl/sitemap.xml
Hoe maak je een sitemap voor Google?
Een sitemap maken voor Google is mogelijk door gebruik te maken van een plug-in als Yoast SEO. Deze plug-in genereerd een sitemap voor jou die jij kunt aanbieden in Google Search Console.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!