WordPress installeren binnen 10 minuten!

WordPress-installeren-binnen-10-minuten

De verschillende manieren om wordpress te installeren

WordPress is op het moment het meest populaire CMS(Content Management System) ter wereld. Dit komt doordat je met wordpress makkelijk, snel en zonder technische kennis een website kunt bouwen. Daarom kiezen veel bedrijven er voor om over te stappen op wordpress. WordPress is namelijk ook nog gratis te downloaden! Heb je nu de knoop doorgehakt om ook de beginnen met wordpress? Wij leggen je hier duidelijk uit op welke manieren je wordpress kunt installeren en hoe je dit vervolgens uitvoert.

Voordat je wordpress kan installeren is het belangrijk om een webhosting te hebben. Een webhosting zorgt er namelijk voor dat jouw website altijd online is. Mocht je jouw website lokaal willen hebben draaien(de website is dan niet bereikbaar voor anderen) dan heb je geen webhost nodig. Wanneer je kiest voor een webhost raad ik je aan om te kiezen voor vimexx of siteground. Deze webhosters leveren snelle websites en hebben de beste klantenservices. Ook krijg je bij vimexx en siteground beide een gratis SSL-certificaat. 

WordPress installeren in een klik

Nu je een hostingpakket en domein hebt gekozen, kun je wordpress gaan installeren. Het installeren van wordpress doe je via de klantlogin. In je klant login kun je terecht voor alle informatie over je hostingpakket, de mail van je website, klantenservice en natuurlijk om wordpress te installeren. 

1 Na het kopen van je hostingpakket en domein heb je een mailtje ontvangen. In dit mailtje staat een link naar DirectAdmin. Hier heb je alle gegevens van je hostingpakket en domein.

2 Selecteer het domein waar je wordpress op wil installeren. Je kunt het domein vinden door de zoekbalk te gebruiken en je domein in te vullen.

3 Scroll naar beneden tot je “Web Applications” ziet staan. Klik op “View more” en kies wordpress.

4 Klik op “Install this application”. Nu krijg je een pagina te zien waar je instellingen kunt wijzigen. Je kunt hier bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord aanpassen. 

5 Klik op “Install”

Mocht het niet lukken dan kan dit komen doordat het domein pas net is gekoppeld. We raden je aan om het een aantal uur later nog eens te proberen.

WordPress handmatig installeren

Als je gebruik wil maken van wordpress.com, hoef je geen software te installeren. Je kunt meteen online beginnen aan het bouwen van je website. Het voordeel van wordpress.com is dat je je website kosteloos kunt laten hosten. 

Een wordpress.com website heeft echter flink wat nadelen. Je hebt namelijk weinig vrijheid in het bouwen van je website, je hebt beperkte webruimte, alleen keuze uit standaard templates, je kunt geen plug-ins installeren en je krijgt advertenties op je website die je bij wordpress.org niet hebt.

Wij raden je aan om de juiste webhosting te kiezen waarmee je in één klik wordpress kunt installeren, een gratis ssl certificaat ontvangt, een gratis domein kunt kiezen en kunt genieten van alle voordelen! In dit geval is Cloud86 zeker een aanrader, maar ook Siteground of Bluehost zijn er geschikt.

WordPress installeren op de Mac

Sinds 2015 is het ook mogelijk om wordpress te installeren op de MAC. Het installeren van wordpress op de mac gaat hetzelfde als hierboven beschreven alleen dien je wel gebruik te maken van MAMP. MAMP is een gratis applicatie waarmee je wordpress kunt installeren op de mac.

De permalinks goed instellen

Nu je wordpress hebt geïnstalleerd kom je in het dashboard van wordpress. Kom je hier niet automatisch, zoek dan in de zoekbalk naar “www.jouwdomein.nl/wp-admin”. Nu krijg je het onderstaande scherm. Je kunt hier inloggen met de gegevens die je tijdens het installeren van wordpress hebt opgegeven.

De permalinks zijn belangrijk voor de vindbaarheid van je website in google. In het menu onder het kopje “Instellingen” kun jij bij  “permalinks” aangeven hoe je wilt dat jouw URL’s worden opgebouwd. Wij raden je eigenlijk altijd aan om te kiezen voor berichtnaam. Ook deze website maakt gebruik van de berichtnaam. Kijk maar naar de URL. Er staat www.nolimitwebdesign.nl/wordpress-installeren. WordPress installeren is in dit geval de naam van het bericht. 

Mocht je een grote nieuwssite hebben dan raden we je aan om in je url ook de datum te zetten. Zo kunnen bezoekers namelijk snel zien wanneer dit bericht geplaatst is.

permalinks-aanpassen-wordpress

Een thema kiezen en installeren

Zodra je wordpress hebt geïnstalleerd is het ook handig om een thema te kiezen. Een thema bepaald namelijk het uiterlijk en een aantal functies van je website. WordPress biedt duizenden gratis thema’s aan die goed zijn voor kleinschalige websites. Mocht je grootse plannen hebben met je website dan raden we je aan om te kiezen voor een betaald thema. Een betaald thema wordt namelijk regelmatig geupdate, zijn unieker en je kunt terecht bij de klantenservice. Voor een betaald thema raden we je aan om te kijken op Themeforest. Themeforest is een online winkel waar je onder andere wordpress thema’s kunt kopen.

In 2020 zijn dit de meest gebruikte en beste WordPress thema’s.

Astra-theme

Een page builder maakt het nog veel makkelijker

Wil je geen thema gebruiken en dus helemaal vanaf scratch beginnen? Dat kan natuurlijk ook. In dit geval raden we je aan om te kiezen voor het thema “Hello”. Dit is een thema van elementor waar niks op staan. Je website zal een stuk sneller zijn aangezien er geen code geladen hoeft te worden die je niet gebruikt. Elementor is in basis een page builder waar je zonder technische kennis, hele mooie websites kunt bouwen. Mocht je weer mogelijkheden willen dan moet je hier wel voor betalen.

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *