WordPress Hosting Kosten Website: Wat kost hosting in 2022?

WordPress-hosting-kosten-website

Heb jij plannen om zelf jouw eigen WordPress website of webshop te gaan bouwen? Dan heb je een hele goede keuze gemaakt, want het hebben van een eigen website of webshop voor jouw hobby of onderneming is in deze tijd een erg goede investering. Hoewel een website en webshop erg veel meerwaarde kunnen bieden kosten ze ook geld. Zo heb je hosting nodig, maar ook een domeinnaam, ssl certificaat en misschien wel een premium WordPress thema. Om jou goed inzicht te geven in de kosten ga ik je daar in deze blog meer over vertellen. Zo gaan we onder andere in op de WordPress hosting kosten website.

Waarom heb je website hosting nodig?

Erg veel mensen willen een eigen website bouwen, maar beschikt niet iedereen over dezelfde hoeveelheid technische kennis wat het lastig maakt. Hierdoor zullen er veel mensen zijn die niet weten wat webhosting is en waar je het voor nodig hebt. Laten we daarom eerst maar even antwoord geven op deze vraag.

Wanneer je een website of webshop gaat bouwen wil je dat deze online staat en iedereen deze 24/7 kan bekijken. Om er voor te zorgen dat jouw website of webshop ook daadwerkelijk 24/7 online is heb je een webhosting partij nodig. Een hostingpartij beschikt namelijk over grote servers waar alle bestanden van jouw website of webshop op komen te staan. Wanneer iemand vervolgens jouw website probeert te bezoeken moeten de bestanden vanaf de server naar de computer van jouw bezoeker gestuurd worden. Zonder webhosting staat staat jouw website dus niet online en zal hij ook voor niemand bereikbaar zijn.

Om het simpel te houden is webhosting dus nodig om jouw website op het internet te krijgen. Zodra jij een hostingpakket voor jouw website hebt gekozen en hebt afgesloten zal jouw website voor het grote publiek bereikbaar zijn. Verder komen hier ook nog de kosten voor een domeinnaam en ssl certificaat bij kijken, maar daar zal ik je later in deze blog meer over vertellen.

Welke verschillende vormen website hositng zijn er?

Inmiddels weet je al wat webhosting is en waar je het voor nodig hebt, maar helaas is dat ook nog niet alles. Wanneer je namelijk googled op webhosting zul je namelijk zien dat er erg veel verschillende webhosting soorten zijn. Ook hier moet je goed op letten, want niet elke soort webhosting zal geschikt zijn voor iedereen. Hieronder zal ik daarom even de meest voorkomende hostingpakketten bespreken zodat jij voor jezelf de beste webhosting partij kunt kiezen. 

  • Shared webhosting: De goedkoopste en meest gekozen variant van webhosting is Shared webhosting. Zoals je misschien al wel zult snappen zegt de naam al erg veel over de soort webhosting. Bij Shared webhosting komt jouw website namelijk samen met een groot aantal andere websites en webshops op één server te staan. Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is dan de andere soorten webhosting. Uiteraard heeft Shared webhosting ook nadelen. Zo moet alle rekenkracht van de server verdeeld worden waardoor jouw website een stuk trager is. Daarnaast is shared hosting ook minder veilig. Doordat er namelijk zoveel websites of een server staan kunnen hackers makkelijk een zwakke schakel vinden. Wanneer ze deze vinden kunnen ze de hele server infecteren waardoor ook jouw website besmeurd wordt.
  • WordPress webhosting: Een andere veel gebruikte soort webhosting is WordPress hosting. Deze soort webhosting is speciaal aangepast op websites en webshop die WordPress gebruiken en daardoor kan jouw website tot wel 5x sneller zijn dan wanneer je kiest voor Shared webhosting. Het verschilt per partij of hun WordPress webhosting pakketten gebruik maken van Shared hosting of managed hosting. Het beste kun je in dit geval kiezen voor een partij die managed wordpress website hosting aanbiedt. SiteGround, Hostgator, Kinsta en NeoStrada zijn in dit geval erg goede opties.
  • Reseller webhosting: Ben jij een webbouwer en beheer jij de websites en webshops van jouw klanten? Dan is Reseller webhosting voor jou een erg interessante keuze. Met Reseller hosting kun jij namelijk de diensten van een hostingpartij doorverkopen onder jouw eigen naam. Het voordeel hiervan is dat jij als webbouwer toegang hebt tot alle websites van jouw klanten en dat je vaak een flinke korting kunt krijgen wat het erg interessant maakt. Het nadeel is dan wel weer dat je zelf de technische dienstverlening moet leveren. Dit doet de hosting partij dus niet meer voor je.
  • VPS webhosting: De duurste en beste variant van webhosting is VPS webhosting. Bij VPS webhosting komt jouw website of webshop alleen op een server te staan. Hierdoor hoef je geen rekenkracht te delen en is de kans op hackers ook veel kleiner. Voor de grote websites en webshops is deze vorm van webhosting interessant, omdat je met VPS hosting echt de maximale resultaten kunt gaan behalen. Voor de kleinere websites zal deze vorm van webhosting toch een beetje aan de prijzige kant zijn.
  •  
Astra-vs-Oceanwp-prijs

Welke kosten komen er bij webhosting kijken?

Zoals ik je eerder in deze blog ook al aangaf komen er naast webhosting ook nog andere kosten bij jouw website kijken. Zo heb je namelijk ook nog een domeinnaam en SSL certificaat nodig. Deze zijn net als webhosting zelf noodzakelijk om jouw website of webshop online en bereikbaar te krijgen. Hieronder zal ik zowel de domeinnaam als het ssl certificaat even behandelen zodat jij weet wat het zijn, waar jij ze voor nodig hebt en wat de kosten hiervoor zijn.

Een domeinnaam

De domeinnaam is van groot belang voor het opzetten van een eigen website of webshop. De domeinnaam is namelijk het adres van jouw website en die kun je vinden in de zoekbalk van de browser wanneer je op een website bent. Zo zul je nu in de zoekbalk nolimitwebdesign.nl zien staan en dat klopt, want dat is het adres van deze website.

Een domeinnaam is dus noodzakelijk om een website of webshop online te zetten. Het aanschaffen van een domeinnaam kan bij elke willekeurige hostingpartij, maar er zijn wel een aantal regels. Zo moet de domeinnaam uniek zijn. Je kunt dus niet een domeinnaam kiezen die al in gebruik is. Daarnaast moet de domeinnaam tenminste 2 en maximaal 63 tekens bevatten. 

De kosten voor een domeinnaam bedragen tussen de €20 en €30 euro per jaar. Dit is echter wel afhankelijk van de hostingpartij die jij kiest, want er zijn ook veel hostingpartijen die een gratis domeinnaam naar keuze leveren wanneer jij een hostingpakket afneemt. Zo krijg je onder andere een gratis domeinnaam bij Neostrada, Cloud86, Hostinger en Bluehost.

Een SSL certificaat

Naast een domeinnaam is het hebben van een SSL certificaat ook verplicht. Al helemaal wanneer je werkt met privacy gevoelige data is het echt belangrijk dat jouw website of webshop over dit certificaat beschikt. 

Een SSL certificaat is een certificaat dat een extra beveiligingslaag toevoegt tussen jouw website en de server. Waarschijnlijk zul je dit zelf ook wel eens ervaren hebben, want wanneer een website niet over dit certificaat beschikt krijg je de melding: “Deze website is niet veilig” en zul je een rood kruisje zien in de adresbalk. Wanneer het certificaat wel actief is wordt de data tussen de website en de server verzonden via een HTTPS verbinding. Deze verbinding is een stuk veiliger dan de standaard HTTP verbinding en dat zorgt ervoor dat hackers niet meer bij de data kunnen die hier verzonden wordt. 

De kosten voor een SSL certificaat bedragen net als voor een domeinnaam tussen de €20 en €30 euro per jaar. Ook hiervoor geldt trouwens wel dat dit afhankelijk is van de partij. Bij Neostrada, Cloud86, Hostinger en Bluehost ontvang je naast een gratis domeinnaam namelijk ook een gratis SSL certificaat. 

WordPress hosting kosten website: Wat bepaald de prijs van het pakket?

Zoals je net hebt gelezen heb je de keuze uit verschillende soorten webhosting. De kosten voor webhosting worden hier al voor een groot deel bepaald, omdat het ene pakket een stuk beter is dan het andere pakket. Naast de soort webhosting zijn er ook nog andere factoren die van invloed zijn op de prijs van een webhosting pakket. In dit onderdeel van deze blog zal ik daarom dieper ingaan op de andere factoren die van invloed zijn op de webhosting kosten voor jouw website of webshop.

De prestaties

De prestaties van een pakket hebben de grootste invloed op de prijs. Voor betere prestaties heb je namelijk beter materiaal nodig en dat betekent uiteraard ook hogere kosten. Hierdoor is VPS hosting ook een stuk duurder dan Shared webhosting. Voor de beginners zal dit misschien niet klikken als belangrijk, maar ook als beginner is het belangrijk om te kiezen voor een snelle en betrouwbare webhosting partij. Je wilt namelijk zo snel mogelijk resultaat gaan halen met jouw website en hiervoor is goede webhosting een must.

De schijfruimte

Een andere factor die erg veel invloed op de prijs kan hebben is de hoeveelheid schijfruimte die jij kunt gebruiken binnen jouw hostingpakket. Wanneer jij een website of webshop gaat bouwen nemen al deze pagina’s ruimte in beslag, want jouw volledige website moet opgeslagen worden op de server. Des te groter de website des te meer schijfruimte er nodig is. Hoeveel schijfruimte dit kost is lastig te zeggen, maar kies altijd voor te veel schijfruimte, want met te weinig kun je in de problemen komen. Zo zul je bij de ene hostingpartij namelijk een flinke rekening krijgen wanneer je meer schijfruimte verbruikt terwijl bij de andere hostingpartij gewoon je volledige website offline wordt gehaald.

De kwaliteit van de klantenservice

Ook de klantenservice kan een serieuze invloed hebben op de prijs van het hostingpakket dat jij wilt kopen. Zo zijn er erg veel goedkope hosting pakketten. Je krijgt hier uiteraard klantenservice bij, maar deze is vaak alles behalve goed. Wanneer je namelijk vastloopt wil je zo snel mogelijk antwoord en niet 2 werkdagen moeten wachten. 

Een goede webhostingpartij beschikt daarom over een 24/7 live chat support waar jij altijd snel in contact kunt komen voor hulp. Persoonlijk ben ik een groot fan van de klantenservice van SiteGround en Kinsta. Bij deze partijen ben ik namelijk binnen enkele minuten in contact met een van de medewerkers die mij ook direct kunnen helpen.

De beveiliging

Als laatste is de beveiliging ook van groot belang en ik zal je daarom ook echt aanraden om daarin te investeren. Je wilt namelijk voorkomen dat jouw website of webshop regelmatig offline is, wordt gehackt of wordt besmet met virussen. Kies daarom voor een hostingpartij die veel aandacht besteed aan de beveiliging van hun webhosting. 

Zo scannen partijen als SiteGround, Kinsta en Cloudways om een bepaald aantal minuten elke website om te zien of hij nog online staat en veilig is. Wanneer dit niet het geval is gaan ze direct aan de slag om dit op te lossen, want een website hoort online staan. Let hier daarom bij het kiezen van een geschikte webhosting partij goed op.

Het aantal websites dat in één pakket moet kunnen

Het laatste punt want ook nog van invloed is op de kosten voor webhosting zijn het aantal domeinen dat jij in een hostingpakket kunt laten hosten. Zo zul je bij de meeste partijen in hun goedkoopste pakket maar één domeinnaam kwijt kunnen. Voor de meeste mensen zal dit genoeg zijn, maar wanneer je wilt uitbreiden en/of meerdere domeinen in jouw hostingpakket wilt hebben staan moet dit wel mogelijk zijn. Des te meer domeinen jij in jouw hostingpakket wilt plaatsen des te duurder het pakket wordt. Bedenk daarom goed hoeveel domeinen jij in jouw hostingpakket zou willen plaatsen.

Er zijn trouwens wel partijen waar jij zoveel domeinen in een pakket kunt plaatsen als je zelf wilt. Cloudways is hier een erg goed voorbeeld van en aangezien ze ook nog eens erg snel zijn en aan de veiligheid denken is dit voor jou misschien wel een erg interessante partij.

WordPress hosting kosten website: Wat gaat WordPress hosting in 2022 kosten voor jouw website?

Je weet nu inmiddels wat webhosting is, waar je het voor nodig hebt, welke soorten webhosting er zijn en waar de kosten van een hostingpakket van afhankelijk zijn. Er is nu nog een vraag waar jij waarschijnlijk antwoord op wilt hebben en dat is wat WordPress webhosting voor jouw website gaat kosten? 

Wanneer je deze volledige blog hebt gelezen zal je gezien hebben dat daar geen eenduidig antwoord op is te geven. Dit is namelijk erg afhankelijk van de eisen die jij voor jezelf stelt aan een hostingpakket. Wel kan ik je een goede prijsindicatie geven zodat jij ongeveer weet wat webhosting voor jou gaat kosten. 

Kies je voor Shared webhosting? Dan kun je hiervoor rekenen op kosten van zo’n ongeveer €5 euro per maand. Per jaar zullen de kosten dan zo’n ongeveer €60 euro bedragen. Voor WordPress website hosting zullen de kosten beginnen bij zo’n €10 euro per maand. Per jaar kun je dus rekenen op ongeveer €120 euro wat in mijn optiek nog zeker niet duur is. Kies je voor reseller of VPS hosting dan zullen de website hosting kosten beginnen bij €20 euro per maand.

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WACHT! Laat jij deze kans liggen?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je ontvangt nu tijdelijk 69%  korting op elke hostingpakket van SiteGround!

Wees snel, verloopt bijna!

SiteGround-Logo.png