WooCommerce 5.0: Een volgende stap naar perfectie?

WordPress-WooCommerce-5-0
Inhoudsopgave

Beheer jij op dit moment een webshop die is gebouwd met WooCommerce en WordPress? Dan heb ik goed nieuws voor jou! WooCommerce heeft namelijk een nieuwe update aangekondigd, genaamd WooCommerce 5.0.

Deze update valt niet onder de super grote updates zoals bijvoorbeeld WooCommerce 4.0. Net als WordPress-updates betekent een kleine update vaak dat er problemen worden opgelost. Denk bijvoorbeeld aan bugfixes en prestatieverbeteringen. Met de WooCommerce 5.0 release is het ook mogelijk om achterwaarts compatibel te zijn met eerdere versies van de plug-in.

Vanaf de release van 5.0 zal WooCommerce de WordPress-versie van scheming gebruiken om vooruit te komen. Vóór deze release gebruikte WooCommerce Semantic Version (Smever), wat er meestal toe leidde dat het een release met achterwaartse compatibiliteit verbrak. Dit is nu dus verleden tijd!

Wat is WooCommerce?

De meeste lezers van deze bloggen zullen allemaal al wel weten wat WooCommerce is, maar voor de lezers die dit nog niet weten zal ik even kort uitleggen wat WooCommerce is. Wanneer je namelijk niet weet wat WooCommerce is zul je de rest van deze blog namelijk ook niet snappen.

WooCommerce is een WordPress plugin die een e-commerce functionaliteit aan jouw website toevoegt. Door deze toevoeging kun jij een eigen webshop opzetten en producten online gaan verkopen. Het voordeel van WooCommerce is dat het erg makkelijk in gebruik is en compatibel is met elk WordPress thema en zo goed als alle page builders. Wanneer je WooCommerce gebruikt in combinatie met Elementor, Divi van Elegant Themes, Beaver Builder, Brizy of Visual Composer wordt het opzetten van een eigen webshop echt een eitje.

Wanneer je zelf een eigen WordPress webshop wilt bouwen zonder technische kennis en ook nog eens betaalbaar is WooCommerce een veel betere keuze dat Shopify.

Wat is er nieuw in WooCommerce 5.0?

Nu we inmiddels allemaal weten wat WooCommerce is en waarom dit een zo’n interessante oplossing is, is het tijd om verder te gaan. Jij komt hier namelijk met een andere reden en dat is, omdat je wilt weten wat er in WooCommerce 5.0 allemaal gaat veranderen voor jouw webshop. In dit onderdeel van deze blog zal ik daarom alle onderdelen langs gaan die in WooCommerce 5.0 zijn opgelost of toegevoegd. Laten we dus maar snel beginnen.

Product ervaringen teller

Heb jij een “redelijk” grote webshop en worden er veel bestellingen gedaan? Dan zal er waarschijnlijk ook regelmatig een review achtergelaten worden. Deze reviews kunnen andere bezoekers vervolgens bekijken, om de ervaringen van andere gebruikers te lezen, voordat ze een aankoop doen.

In de vorige update heeft WooCommerce dit ook geprobeerd op te lossen, maar dit loste het probleem niet volledig op. Door deze update werd het probleem alleen opgelost wanneer er nieuwe reviews werden toegevoegd. Met deze nieuwe update in WooCommerce 5.0 wordt dit op alle reviews toegepast.

Verouderde rapporten afgekeurd

Met de WooCommerce 4.0 update kon je er als gebruiker zelf nog voor kiezen om gebruik te blijven maken van de oude WooCommerce Analytics. Met de komst van WooCommerce 5.0 is dat niet meer mogelijk. Als je nog gebruik maakt van de oude analytics zul je dus moeten overstappen op de nieuwere analyses die WooCommerce sinds update 4.0 heeft toegevoegd.

Producten, bestellingen en kortingsbonnen herstellen

Elke webshop bevat producten, bestellingen en in veel gevallen ook kortingsbonnen. In het dashboard van jouw WooCommerce account kon je al deze data beheren. In dit geval gaat het met deze update specifiek om het verwijderen van producten. Je kon er namelijk voor kiezen om producten te verwijderen. Wilde je deze actie vervolgens ongedaan maken? Dan kwamen de producten weer terug, maar dan wel in conceptmodus. Met de komst van WooCommerce 5.0 worden producten, bestellingen en kortingsbonnen die jij terug wilt halen niet meer als concept teruggehaald, maar weer zoals ze stonden op het moment dat jij ze verwijderde.

Variabele CSS

WooCommerce heeft in update 5.0 ook CSS variabelen toegevoegd. Dit is met name erg handig voor de programmeurs onder ons, omdat dit zorgt voor een eenvoudigere uitbreidbaarheid wanneer ontwikkelaars dezelfde standaardstijl moeten gebruiken. Door deze functionaliteit te gebruiken hoef jij, als programmeur, niet meer de volledige CSS opnieuw te maken.

Producttype wijzigen met bijgevoegde bestanden

Maak jij op jouw webshop gebruik van een producttype waar downloadbare bestanden aan kunnen worden toegevoegd? Dan had je bij WooCommerce 4.0 een probleem wanneer je het producttype wijzigde. Het downloadbare bestand werd namelijk verwijderd wanneer het producttype werd gewijzigd. Met de komst van WooCommerce 5.0 is dit niet meer van toepassing, want de downloadbare bestanden blijven nu aanwezig wanneer het producttype wordt aangepast.

WooCommerce-5-0-update

WooCommerce 5.0 beschikt over een eigen blokeditor

Een andere erg waardevolle toevoeging aan WooCommerce is de block editor. Door gebruik te maken van deze functionaliteit kun jij gemakkelijk producten in berichten of pagina’s op jouw webshop weergegeven. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer jij op jouw blog ook producten behandeld en vanuit het artikel wil linken naar het product. Producten kunnen worden gefilterd en gesorteerd op allerlei criteria, en je kunt daarnaast ook nog weergave functies aanpassen, zoals het aantal rijen of kolommen.

Het is een veel krachtigere, visuele en intuïtievere manier om producten in inhoud weer te geven in vergelijking met eerdere oplossingen zoals shortcodes of werkbalkknoppen in de klassieke WordPress editor.

Het productenboek is momenteel een add-on op de WooCommerce plugin. Op dit moment zit deze functionaliteit dus nog niet ingebouwd in WooCommerce. WooCommerce is nog bezig om de block editor zo goed mogelijk te maken, maar wanneer de block editor klaar is wordt het onderdeel van de WooCommerce plugin en is het voor elke webshop eigenaar te gebruiken.

Kun jij zonder problemen updaten naar WooCommerce 5.0?

Over de hele wereld genieten al miljoenen WooCommerce gebruikers van de nieuwste update. Waarom zou jij jouw webshop niet aan toevoegen?

Zoals je hebt gelezen in deze blog is WooCommerce 5.0 in vergelijking met WooCommerce 4.0, maar een kleine update. Het gaat vooral om problemen die zijn opgelost en een paar kleine aanpassingen. Wel is er ook aandacht gestopt in de Google Core Web Vitals update om jouw webshop sneller en gebruiksvriendelijker te maken.

Vergeet niet om een back-up van jouw webshop te maken voordat jij jouw webshop update naar WooCommerce 5.0. Loop jij vast met het opzetten van jouw nieuwe webshop of wil je sparren over ideeën? Dan kun je altijd contact met mij opnemen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant