Welke Hosting Kiezen? | Beste Webhosting Providers in 2023

Welke-webhosting-kiezen
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een eigen website of webshop gaan bouwen? Dan kun je niet direct beginnen met bouwen, want voordat jij kunt beginnen heb je webhosting nodig. Het kiezen van de beste webhosting is echter toch niet de makkelijkste opdracht. In deze blog ga ik daarom dieper in op de vraag: “Welke webhosting kiezen?

In deze blog ga ik jou niet alleen uitleggen waar jij precies op moet letten bij het kiezen van een hosting, maar ook nog een hele hoop meer. Zo vertel ik jou wat hosting precies, wat de beste hosting providers in 2023 zijn en wat hosting ongeveer gaat kosten. Laten we dus maar snel beginnen!

Wat is webhosting precies?

Voordat we kunnen bepalen welke hosting jij moet kiezen is er een andere belangrijke vraag, want wat is webhosting nou precies & waarom heb je het nodig. Laten we deze vraag daarom eerst maar eens beantwoorden.

Webhosting is een online service die wordt aangeboden door een groot aantal hostingpartijen, zowel nationaal als internationaal. De hostingpartij beschikt over grote servers waar alle bestanden van jouw website of webshop op worden opgeslagen. Vervolgens worden de bestanden van deze servers geladen wanneer iemand jouw website of webshop wilt bezoeken.

Deze uitleg klinkt wat simpel, maar er komt toch nog een hoop meer bij kijken. Zo vraagt hosting om veel technische kennis en onderhoud. Het grootste deel van de mensen kiest daarom voor een hostingpartij en niet voor het aanschaffen van een eigen server.

webhosting-kiezen

Welke hosting kiezen: Dit zijn de 9 beste providers in 2023

Natuurlijk wil jij zelf de beste hosting kiezen, want niet elke hostingpartij is voor iedereen even geschikt. Toch heb ik voor jou al uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste hostingpartijen van 2023. De resultaten van deze onderzoeken heb ik uitgewerkt in deze blog om jou zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van de beste hosting provider.

Mocht jij na het lezen van deze lijst nog niet de juiste hosting partij hebben gevonden? Dan bespreek ik later in deze blog ook nog stap voor stap waar jij op moet letten bij het kiezen van de beste hosting om zelf verder onderzoek te doen. Hieronder zet ik de 9 beste hosting providers van 2023 in ieder geval voor jou op een rijtje.

1. Cloud86

Cloud86-hosting-review

Wanneer jij de beste webhosting voor jouw website of webshop wilt kiezen is het zeker de moeite waard om Cloud86 eens te controleren. Cloud86 is namelijk een van de beste hostingpartijen in Nederland. Het voordeel van een nederlandse hostingpartij is dat ze beschikken over servers in Nederland. Hierdoor is jouw website altijd dichtbij de bezoekers en dat zorgt voor een enorm snelle website. Uiteindelijk draagt dit ook weer bij aan de vindbaarheid van jouw website of webshop in Google.

Verder is een ander voordeel dat de klantenservice ook nederlands is. Hierdoor kun jij snel en simpel contact opnemen wanneer je bijvoorbeeld vragen hebt over de hosting of bepaalde zaken op jouw website. 

Kies je voor Cloud86 WordPress Hosting? Dan heb je keuze uit verschillende hostingpakketten, zodat altijd een hostingpakket kan kiezen dat perfect aansluit bij jouw wensen.

2. SiteGround

SiteGround-WordPress-hosting

De tweede hostingpartij die ook erg geschikt is om te kiezen SiteGround. Als jij zelf al wat onderzoek hebt naar webhosting partijen hebt gedaan zul je SiteGround ongetwijfeld voorbij zien hebben komen. SiteGround behoort op dit moment namelijk tot een van de beste WordPress hosting providers. Ze worden zelfs aangeraden door WordPress zelf! 

SiteGround is een internationale hostinpartij, maar ze beschikken wel over servers in Amsterdam. Uiteraard komt jouw website of webshop op deze server te staan als jij je richt op de nederlandse markt. Verder is de hosting van SiteGround bizar snel, waardoor laadtijden van minder dan één seconden helemaal niet raar zijn.

Op het gebied van klantenservice behoort SiteGround zeker tot de top. Ze zijn namelijk 24/7 bereikbaar zowel via mail als live chat. Kies je voor de live chat? Dan ben je binnen enkele minuten al in contact met één van de klantenservice medewerkers. Ook de SiteGround hosting kan ik daarom zeker aanraden.

3. Hostinger

Hostinger-wordpress-hosting-review

Heb je wat minder budget, maar wil je toch goede hosting voor jouw website of webshop? Dan kan Hostinger zo maar eens de beste keuze voor jou zijn. Hostinger is namelijk op internationaal gebied een erg grote speler op het gebied van webhosting. De focus ligt echter wel op WordPress hosting, maar ook voor andere soorten hosting kun je uiteraard bij Hostinger terecht. 

Het voordeel van Hostinger is dat ze het voor hun klanten zo makkelijk mogelijk maken. Je kunt namelijk eenvoudig een hostingpakket afnemen waar je ook direct een gratis domeinnaam & SSL certificaat bij ontvangt. Vervolgens kun je vanuit het dashboard met één druk op de knop WordPress installeren.

Het enige wat ik wel even wil benoemen zijn de verschillende hostingpakketten. Hoewel deze erg goedkoop zijn ze lang niet allemaal even geschikt. Zo zijn de echt goedkope pakketten erg traag en dat biedt geen goede gebruikservaring voor jouw klanten. Investeer daarom altijd in een wat duurder pakket.

4. Hostgator

Hostgator-wordpress-hosting-review

Om de beste webhosting voor jouw website of webshop te kiezen is Hostgator ook zeker de moeite waard om te controleren. HostGator is uiteraard ook een grote speler waar je terecht kunt voor alle soorten webhosting. Denk bijvoorbeeld aan shared hosting, WordPress hosting, WooCommerce hosting, VPS hosting en Dedicated server hosting. 

Een unieke functionaliteit van Hostgator is dat ze beschikken over een eigen website builder. Deze website builder maakt het bouwen van een eigen WordPress website of webshop erg simpel, maar toch zet ik mijn vraagtekens bij deze website software. Mocht je namelijk ooit over willen stappen van hosting kun jij jouw website of webshop waarschijnlijk niet meenemen. Je kunt daarom het beste werken met een goed WordPress thema en eventueel een page builder.

Ook bij Hostgator heb je de keuze uit verschillende hostingpakketten zodat jij het pakket kunt dat het beste aansluit bij jouw wensen. Bij het goedkoopste hosting pakket van Hostgator ontvang je al een gratis domeinnaam en SSL certificaat.

5. Bluehost

Bluehost-wordpress-hosting-review

Net als SiteGround is ook Bluehost een hostingpartij die door WordPress zelf wordt aangeraden. Het is daarom zeker de moeite waard om ook deze hostingpartij eens te bekijken wanneer jij de beste webhosting wilt kiezen voor jouw website of webshop.

Bluehost beschikt over verschillende soorten hosting en uiteraard ook weer verschillende hostingpakketten. Hierdoor is er voor iedereen wel een geschikt hostingpakket te vinden. Daarbij zijn de prijzen ook nog eens erg goed waardoor je goede hosting krijgt voor relatief lage prijzen.

Het goedkoopste hostingpakket van Bluehost is het Basic pakket. Dit pakket is alleen erg beperkt door de lage hoeveelheid SSD opslag. Het is daarom verstandig om minimaal voor het Plus pakket te kiezen wanneer je niet snel tegen de limieten aan wilt lopen.

6. Neostrada

Neostrada-review

Een andere nederlandse hostingpartij die je ook nog zou kunnen kiezen is Neostrada. Deze hostingpartij is al meerdere jaren actief op de nederlandse markt en zit gevestigd in Lelystad. Doordat Neostrada al zo’n lange tijd actief in deze markt draaien ze mee in de top en worden ze ook gezien als autoriteit. 

Dat ze worden gezien als autoriteit is natuurlijk een voordeel, maar daardoor zijn de prijzen ook wat aan de hoge kant. Wanneer we deze bijvoorbeeld vergelijken met die van Cloud86 ben je bij Cloud86 een stuk goedkoper uit. Op het gebied van hosting en klantenservice zijn mijn ervaringen met Cloud86 een stuk beter. Neostrada staat daarom op plaats 6 in deze lijst.

Wil je toch kiezen voor een hostingpakket van Neostrada? Dan heb je keuze uit verschillende hostingpakketten. In de goedkope pakketten zijn zowel de snelheid als veiligheid alleen minimaal. Wil je een goed pakket kiezen? Dan ben je al direct redelijk wat geld kwijt. Het is daarom de vraag of je dit wilt wanneer er ook een hoop andere alternatieven zijn.

7. CloudWays

cloudways-wordpress-hosting-review

Cloudways is een internationale hostingpartij die zich met name richt op hogere prestaties voor jouw website of webshop. Zij maken namelijk geen gebruik van shared hosting, maar alleen van cloud hosting. Dit is een stuk sneller, geeft een hogere uptime en is daarnaast ook nog een stuk veiliger. 

Ook op het gebied van klantenservice heeft Cloudways hun zaken erg goed op orde. Ze zijn namelijk 24/7/365 bereikbaar via mail of live chat. Mocht jij dus vragen of problemen heb kun je deze direct oplossen met behulp van de klantenservice. Verder ontvang je ook nog een gratis SSL certificaat en kun je een ongelimiteerd aantal websites beheren vanuit het hostingpakket. 

Het enige nadeel dat CloudWays heeft is dat ze zich alleen richten op hosting. Wil jij dus ook gebruik maken van e-mailhosting? Om e-mailadressen aan te maken op basis van jouw domeinnaam? Dan is dit mogelijk, maar moet je dit bij een andere partij aanschaffen.

8. Kinsta

Kinsta-WordPress-hosting-review

Wil je echt de allerbeste hosting voor jouw website of webshop kiezen? Dan is Kinsta de perfecte keuze voor jou. Deze hosting provider is vrij vergelijkbaar met die van Cloudways. Ook Kinsta maakt namelijk alleen gebruik van cloud hosting waardoor jij het maximale uit jouw website of webshop kunt halen. 

Kinsta is verschillende jaren uitgeroepen tot snelste en beste webhosting partij, maar daar mag je ook flink voor betalen. De hosting van Kinsta begint namelijk vanaf $30 dollar per maand en dat is toch wel flink. De reden hierachter is eigenlijk vrij simpel. Kinsta richt zich met name op het hogere segment en dus niet de kleinere WordPress websites. Hierdoor zijn de prijzen wat hoger, maar de prestaties zijn het eigenlijk meer dat waard.

Verder geldt bij Kinsta ook dat ze geen e-mail hosting aanbieden. Mocht je dit wel willen? Dan zul je dit bij een andere hostingpartij moeten aanschaffen. In mijn Kinsta hosting review lees je hier meer over.

Welke hosting kiezen bonus: WP Engine

WP-Engine-wordpress-hosting-review

Inmiddels hebben we de 8 beste hostingpartijen besproken die jij zou kunnen kiezen, maar ik wil ook nog even een andere provider behandelen die jij zou kunnen kiezen. WP Engine is namelijk ook een erg populaire hostingpartij. 

Deze hostingpartij zit een beetje tussen Cloudways & Kinsta in. Hij zal daarom niet voor iedereen geschikt zijn, omdat de hosting vrij prijzig is. Maar je krijgt er wel een heleboel voor terug. Zo krijg je bijvoorbeeld een super snelle website of webshop, een hoge uptime, toegang tot de 24/7 klantenservice en je krijgt zelfs toegang tot 10 premium WordPress thema’s. Dat je hier toegang tot krijgt is een mooi voordeel. WP Engine heeft StudioPress namelijk overgenomen en hierdoor krijg jij bij aanschaf van een hostingpakket ook toegang tot de WordPress themes van StudioPress. 

Mocht je hierboven niet de juiste hosting partij hebben gevonden die aansluit bij jouw wensen? Dan is het zeker aan te raden om WP Engine hosting eens te bekijken.

Welke webhosting kiezen? Hier moet je op letten

Heb jij na het lezen van deze blog nog niet de juiste hosting partij voor jouw nieuwe website of webshop gevonden? Dan zal je zelf nog wat meer onderzoek moeten doen om de beste hosting partij voor jouw project te vinden. Natuurlijk wil ik jou wel de goede kant op helpen en daarom zal ik hieronder precies uitleggen waar jij op moet letten bij het kiezen van een hosting provider.

1. Controleer de hoeveelheid opslagruimte

In elk hostingpakket krijg je een bepaalde hoeveelheid opslagruimte tot je beschikking. Al deze opslag wordt gebruikt voor jouw website, e-mailactiviteiten en de database van jouw website of webshop. Het is erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheid opslagruimte kiest. Bij te weinig opslagruimte zul je namelijk problemen gaan krijgen met je website, e-mail of database. Om deze problemen te voorkomen zal ik je even een inschatting geven van de hoeveelheid opslagruimte die jij nodig hebt. Dit is erg belangrijk om te kijken welke webhosting jij moet kiezen.

  • Beginner: Wanneer je een eenvoudige website hebt met een paar pagina’s, één zakelijk mailadres en geen complete database dan heb je niet veel schijfruimte nodig. In de meeste gevallen zul je aan 100GB opslag meer dan genoeg hebben. Houdt hierbij wel rekening met eventuele uitbreiding. Het is vaak ook mogelijk om de hoeveelheid opslagruimte later nog te verhogen.
  • Ervaren: Wanneer jouw website bestaat uit tientallen pagina’s, veel foto’s en video’s en een grote database voor bijvoorbeeld een login systeem of contact formulier. Dan zul je meer ruimte nodig hebben. De hoeveelheid is afhankelijk van de daadwerkelijke grote van de website. Zelf val ik onder deze categorie en daarom heb ik mijn website gehost bij SiteGround. Hier heb je namelijk een onbeperkte hoeveelheid opslagruimte waardoor je nooit tegen dit plateau zult aanlopen.

2. Hoeveel bezoekers kun je ontvangen?

Een ander punt waar je op moet letten bij het kiezen van de beste hosting is de hoeveelheid bezoekers die jij per maand kunt ontvangen. Als je al wat onderzoek hebt gedaan en verschillende hostingpakketten hebt vergeleken zul je gezien hebben dat de hoeveelheid dataverkeer sterk varieert. Het is daarom belangrijk dat je hier goed onderzoek naar doet, want te weinig dataverkeer kan voor problemen zorgen. Zo zal de ene hosting provider jouw website of webshop offline halen en berekent de andere extra kosten door.

Voor een kleine website met enkele tientallen of honderden bezoekers per maand zal het dataverkeer niet zo snel een probleem vormen. Krijg jij echter grote getallen bezoekers? Dan is het aan te raden om een hostingpakket te kiezen met onbeperkt dataverkeer. Hiermee zul je namelijk nooit voor verrassingen komen te staan of een flinke rekening ontvangen.

3. Hoeveel domeinen kun je kwijt in het hosting pakket?

Bij het kiezen van een hostingpartij is het ook goed om te controleren hoeveel domeinen jij in het hostingpakket kwijt kunt. Dit verschilt namelijk ook sterk per hostingpartij en hostingpakket. 

Ben jij een beginner? Dan zal je waarschijnlijk maar één website of webshop willen bouwen. In dit geval kun je prima uit de voeten met een simpel hostingpakket. Heb je echter meerdere websites of uitbreidingsplannen? Dan is het weer verstandig om te kiezen voor een pakket waar je meerdere domeinen en dus websites in kunt opslaan.

Heb je een hostingpakket nodig met ruimte voor meerdere domeinen? Dan is het ook goed om nogmaals de hoeveelheid opslagruimte te controleren. Sommige partijen bieden namelijk ruimte voor een onbeperkt aantal domeinen, maar geven een hele beperkte hoeveelheid opslagruimte waardoor je erg snel op de limiet zit. Het is in dit geval daarom het beste om te kiezen voor een hosting partij met een onbeperkte hoeveelheid opslag.

4. Hoe snel is de hosting?

Een ander punt dat erg belangrijk is om te controleren bij het kiezen van een hostingprovider is de snelheid. De snelheid van jouw website of webshop is namelijk erg belangrijk om goed gevonden te worden in Google. Je kunt hier zelf een aantal optimalisaties voor doen, maar door te kiezen voor een goede hostingpartij maar je de grootste sprongen vooruit. 

De goedkoopste hosting pakketten maken gebruik van shared webhosting. Deze pakketen zijn op gebied van prijs erg gunstig, maar zoals de naam al zegt is het gedeelde hosting. Dit betekent dat jij de server deelt met een groot aantal andere websites en webshops. Hierdoor moet alle kracht van de server verdeeld worden waardoor je nooit de maximale prestaties kunt behalen. Daarbij komt ook nog eens dat hackers makkelijker op de server kunnen inbreken, omdat er altijd wel een zwakke website is te vinden.

Het is daarom verstandig om te investeren in goede hosting. Als beginner is shared hosting van bijvoorbeeld cloud86 erg geschikt. Heb jij grote plannen of ontvang je al grotere getallen bezoekers? Dan kun je beter kiezen voor een VPS hosting pakket van bijvoorbeeld Cloudways, Kinsta of WP Engine.

beste-wordpress-hosting-kiezen

5. Hoe wordt jouw website of webshop beveiligd?

Beveiliging is een ander punt dat belangrijk is om te controleren bij het kiezen van de beste hosting provider. Een goede beveiliging is namelijk erg belangrijk om jouw website of webshop te allen tijde online te hebben staan. 

Een hostingprovider neemt een hele hoop stappen om dit zo goed mogelijk te doen. Zo maken ze vaak gebruik van software die hackers uitsluiten en worden de servers 24/7 gecontroleerd of aanvallen en/of eventuele infecties. Mocht dit het geval zijn? Dan wordt er uiteraard direct geschakeld. 

Om het ook voor jou als gebruiker zo maximaal mogelijk in te richten zijn er ook functionaliteiten voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het SSL certificaat dat je vaak gratis zult ontvangen bij een hostingpakket en de functionaliteit om automatisch dagelijks back-ups te laten maken van jouw website of webshop.

6. Kun je gebruik maken van e-mailhosting?

Een ander belangrijk punt dat goed is om te controleren is of je ook gebruik kunt maken van e-mailhosting. Wanneer dit namelijk niet zit inbegrepen kun jij geen e-mailadressen aanmaken op basis van jouw domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan een info@jouwdomeinnaam.nl. In dit geval zul e-mailhosting los moeten aanschaffen, maar dat kost natuurlijk weer extra.

Het is daarom goed om te controleren of e-mail hosting zit inbegrepen bij de hostingpartij die jij zou willen kiezen. Is dit het geval? Dan is het vervolgens goed om te controleren wat hier allemaal bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal e-mailadressen dat jij kunt aanmaken en het aantal e-mails dat jij kunt versturen. Bij hosting partijen als SiteGround, Neostrada & Cloud86 zit e-mailhosting standaard inbegrepen.

7. Hoe is de klantenservice?

Misschien is dit nog wel het belangrijkste om op te letten bij het kiezen van een hosting provider. Wanneer je namelijk een hele snelle website hebt, maar je website staat offline wegens een foutmelding. Dan wil je hem zo snel mogelijk weer online hebben toch? Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een hosting partij die beschikt over een goede klantenservice en ook snel reageert om jou zo snel mogelijk te helpen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit echt heel belangrijk is. Ik heb namelijk regelmatig gehad dat ik met een probleem zat. Dat de hosting partij binnen 5 minuten kon oplossen. Helaas kreeg ik hier dan altijd pas de volgende dag reactie op. Dit is een van de reden waarom ik mijn website destijds heb verhuisd naar de hosting van SiteGround.

Deze klantenservice is namelijk 24/7 bereikbaar via mail en live chat. Maak je gebruik van de live chat? Dan zit je binnen enkele minuten al met een van de medewerkers in contact en wordt je direct geholpen met het oplossen van jouw probleem.

klantenservice-vimexx

Welke hosting kiezen: Wat gaat het ongeveer kosten?

Inmiddels heb ik jou al verteld waar je op moet letten bij het kiezen van een hosting provider, maar natuurlijk is ook de prijs erg belangrijk, want wat kost webhosting eigenlijk

Hoeveel hosting precies gaat kosten is ten eerste afhankelijk van de soort hosting die jij gaat gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor shared hosting? Dan ben je in ieder geval onder de €10 euro per maand klaar. Dit is bij veel partijen inclusief een domeinnaam, SSL certificaat en email hosting. 

Wil je de wat betere webhosting? Dan kies je voor VPS hosting. De kosten hiervoor beginnen vaak rond de €15 euro per maand en kunnen oplopen tot zo’n €30 per maand. De exacte kosten zijn afhankelijk van het hostingpakket dat jij kiest en de eisen die jij daaraan stelt. 

Om exact te weten te komen wat webhosting voor jou gaat kosten kun je het beste de bovenstaande partijen eens een beetje gaan vergelijken. Cloud86 is bijvoorbeeld een partij die altijd wel leuke aanbiedingen heeft.

Conclusie: Welke hosting kun jij nu het beste kiezen?

We zijn inmiddels aangekomen aan het einde van deze blog en dat betekent dat het tijd is voor een conclusie, want welke hosting kun jij nu het beste kiezen voor jouw website of webshop?

Zoals je hebt gelezen is dit voor een groot deel afhankelijk van jouw wensen en het budget dat jij hebt. Ben je een beginner die voor het eerst een website of webshop gaat maken? Dan kun je het beste kiezen voor een shared hosting pakket van bijvoorbeeld Cloud86 of SiteGround

Kies jij voor VPS hosting? Dan kun je ook hiervoor terecht bij Cloud86. Een andere optie die je ook hebt voor VPS hosting is Kinsta, maar daar betaal je wel direct een stuk meer. Mocht je hier nog vragen over hebben kun je altijd even contact met mij opnemen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Cloud86-Logo
4.9/5

Tot 80% korting ontvangen bij de beste webhosting providers?

In deze gids lees jij hoe je de beste hosting provider kunt kiezen en vergelijk ik de 8 beste hosting providers met elkaar. Ook kun jij via deze gids tot 80% korting krijgen!

Hosting-gids