Goede website structuur maken | 2023 handleiding, Tools & Tips

Goede-website-structuur-maken
Inhoudsopgave

Het starten van een blog of website is tegenwoordig niet echt een moeilijke opgave. Maar daarna is het vergroten van de zichtbaarheid en het verbeteren van de zoekmachine ranking een enorme taak waarmee je geconfronteerd wordt. Dit is de grootste uitdaging voor bloggers, kleine bedrijven, en andere website-eigenaren. Een website met een laadtijd van meer dan 3 sec resulteert bijvoorbeeld in een hogere bounce rate en dat is waar een goede website structuur een belangrijke rol gaat spelen. Vanwege de hedendaagse gehaaste leefstijl vindt niemand het fijn om lang te wachten of tijd te verliezen bij het zoeken naar informatie online. Het is daarom van cruciaal belang om je website op een gemakkelijk te navigeren manier te structureren om de interesse van je publiek te behouden.

Zoals we allemaal weten zorgt een goed gestructureerde stad ervoor dat de inwoners op een strategische manier kunnen reizen en hun weg kunnen vinden en dit is ook het geval met een website. Een website bestaat uit verschillende pagina’s en berichten en deze moeten worden ondergebracht in een uitstekende website structuur die de gebruikers in staat stelt gemakkelijk door alle inhoud te navigeren.

Website structuur is een vitaal aspect van je SEO-strategie. De structuur van je website laat Google zien welke pagina’s van jouw website het belangrijkst zijn. Dit betekent dat je met de structuur van je site kunt beïnvloeden welke inhoud het hoogst zal scoren in de zoekmachines. Het is ook een zeer actiegericht onderdeel van je SEO-strategie; je kunt vandaag nog beginnen met het verbeteren van je sitestructuur. Maar hoe maak je een website structuur? In deze handleiding kun je lezen waarom sitestructuur SEO helpt, en geef ik je de tools en tips zodat je meteen kunt beginnen met het verbeteren ervan.

Wat is een website structuur?

Een website structuur of website architectuur verwijst naar hoe je website ontworpen is of hoe verschillende pagina’s op je website zijn verbonden om een uitstekende gebruikerservaring te kunnen bieden. De website structuur opbouw speelt zonder twijfel een cruciale rol bij het behouden van gebruikers en het stimuleren van conversies.

Het implementeren van een goede website structuur helpt je om je website te ontwerpen voor de beste gebruikerservaring. Je kunt de meest verbazingwekkende content hebben, maar als gebruikers het niet kunnen vinden, zullen ze vertrekken naar de site van de concurrent.

Een typische website structuur opbouw ziet eruit als een boomstructuur met wortels, waarvan de startpagina de wortel is. Bij een boomstructuur website zijn de pagina’s die vanaf de startpagina zijn gelinkt de takken. Van daaruit heeft elke pagina nog meer takken die eruit ontspruiten. Deze takken linken vervolgens weer naar elkaar.

Wat-is-een-website-structuur

Waarom is het hebben van een goede website structuur belangrijk?

Wanneer je consistente methoden gebruikt bij het maken van je website of webshop om informatie te organiseren en weer te geven, stel je gebruikers in staat om hun kennis uit te breiden van bekende naar onbekende pagina’s. Als je gebruikers misleidt met een structuur die noch logisch noch voorspelbaar is, of voortdurend verschillende of dubbelzinnige termen gebruikt om website functies te beschrijven, zullen ze uiteraard gefrustreerd raken. Het wordt voor hen moeilijker om wegwijs te worden en te begrijpen wat je nou precies te bieden hebt. Laten we eens kijken naar verschillende redenen waarom website structuur belangrijk is.

1. Betere vindbaarheid in Google

Zoals eerder aangegeven is een goede website structuur niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van de gebruiker, maar ook voor de optimalisatie van zoekmachines. Je kunt technische SEO niet bijbenen zonder een solide structuur. Veel technische SEO aspecten die verantwoordelijk zijn voor het crawlen en indexeren van pagina’s zijn afhankelijk van de structuur. Voor zoekmachines is de gebruikerservaring erg belangrijk. Rankings in de zoekmachines zijn nauw verbonden aan hoe gemakkelijk een website te gebruiken en te navigeren is. Elke overgang tussen pagina’s moet natuurlijk zijn en elke pagina moet toegankelijk zijn in minder dan 3 klikken.

2. Meer link juice naar de belangrijkste pagina’s

In de meeste gevallen vindt je een reeks linkjes in de tekst van een blog op jouw website, nietwaar? Deze praktijk verrijkt de leeservaring door gerelateerde inhoud aan te bieden, maar het doet veel meer dan dat. Deze links hebben een positieve invloed op de manier waarop Google websites rangschikt. Link Juice is het gedeelte van de ranking optimalisatie die elke link doorgeeft aan de landingspagina en een goede structuur kan hiertoe bijdragen.

3. Bezoekers kunnen eenvoudig de juiste pagina’s vinden

Wanneer gebruikers geconfronteerd worden met nieuwe of ingewikkelde informatie, bouwen ze mentale modellen op. Vervolgens gebruiken ze deze modellen om relaties tussen onderwerpen te beoordelen en om te raden waar zij dingen kunnen vinden die zij nog niet eerder hebben gezien. Het succes van de organisatie van je website zal grotendeels worden bepaald door hoe goed de informatiearchitectuur van je website aansluit bij de verwachtingen van je bezoekers. Een logische, consequent benoemde site-organisatie stelt gebruikers in staat succesvolle voorspellingen te doen over waar ze bepaalde items kunnen vinden.

Waarom-is-een-website-structuur-belangrijk

Welke verschillende soorten website structuren zijn er?

Er zijn drie belangrijke types die je kunt gebruiken voor de structuur van je website. Hoewel er ook enkele andere opties beschikbaar zijn, houd ik het in deze handleiding bij deze klassiekers omdat die hebben bewezen dat ze het beste resultaat opleveren.

De voorbeelden van website structuur opbouw die hieronder worden beschreven, moeten eigenlijk hoog op je lijstje staan voordat je andere types overweegt of bekijkt. Waarom zou je het wiel opnieuw willen uitvinden, toch? De keuze is natuurlijk aan jou, maar ik geef je de feiten, zodat je kunt beslissen wat het beste is voor jouw situatie. Bij het bepalen van hoe je de juiste structuur moet toepassen zal je het website design plan erbij moeten pakken. Dit zal je helpen bepalen welke optie het beste past bij de behoeften van je klanten tijdens de interactie met je site.

1. De piramidestructuur

Een piramide website-structuur bestaat al sinds begin 2000. Het idee is om een website te maken waarvan de homepage gericht is op het meest belangrijke en algemene zoekwoord en hoe dieper je de website ingaat hoe specifieker de categorieën en pagina’s worden. Uiteindelijk, zullen zicht op het diepste niveau van een site, de bodem van de piramide, meer van de zoekwoorden die uiterst specifiek zijn zoals een product, merk, model grootte of kleur van een artikel.

2. De lineaire structuur

Websites in lineaire stijl hebben een simpele website structuur, en soms is die eenvoud precies wat je nodig hebt. Niet elke website zal even eenvoudig zijn en de mogelijkheid bieden om dit type te gebruiken, maar sites met weinig pagina’s kunnen baat hebben bij deze onderhoudsarme optie.

Dit type website structuur kan worden gevonden op sites van kleine bedrijven die een klein aantal pagina’s hebben – zonder subcategorieën of subpagina’s. Zoals de naam al doet vermoeden, is het niet hiërarchisch of uitgebreid. Het wordt gecreëerd door een hoofdpagina, homepage of landingspagina te implementeren met een aantal andere basis pagina’s die in een rechte lijn onder de homepage verschijnen, of van links naar rechts lopen, wanneer bekeken vanuit een visuele sitemap. Ze leiden een bezoeker met andere woorden door een vooraf bepaalde volgorde.

3. De boomstructuur

De boomstructuur website ofwel het hiërarchische model is het meest voorkomende structuurtype. Het is ook het gemakkelijkst te begrijpen. Je vindt deze op websites die grote hoeveelheden informatie en pagina’s bevatten. Simpel gezegd is het een homepage, de top-level pagina’s, en dan de subpagina’s. Er kunnen interne links zijn, maar de hiërarchische structuur van de website maakt gebruik van een zeer eenvoudige top-down benadering.

Om een boomstructuur goed te gebruiken, moet je echt een grondig begrip hebben van hoe deze werkt en het vermogen bezitten om grote hoeveelheden informatie te verwerken op de juiste manier om het ten volle te benutten. Er moet een gezonde balans zijn tussen logisch redeneren bij het maken van beslissingen ten aanzien van de plaatsing van pagina’s. Je moet er namelijk rekening mee houden dat dit geen beperkingen mag veroorzaken voor gebruikers die snel door de website heen willen surfen. Het aanbieden van opties om van de ene kant van een website naar de andere te gaan kan worden gedaan door middel van navigatie links op elke pagina.

Website-boomstructuur

Hoe maak jij zelf de beste website structuur voor jouw website?

Je zult je nu waarschijnlijk afvragen: hoe maak je een website structuur die het beste is voor jouw eigen site? Er zijn een aantal manieren waarop je de beste aanpak voor jouw website structuur in kaart kunt brengen. Hieronder zal ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een website structuur voor jouw website kunt maken.

1. Doe een zoekwoorden onderzoek

Neem een kijkje op de websites van uw concurrenten. Ga na wie ze zijn en hoe ze hun websites hebben opgebouwd en welke zoekwoorden ze vaak gebruiken. Kijk hoe ze de informatie op hun website hebben georganiseerd: hoeveel secties ze hebben en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Door na te gaan welke pagina’s van jouw concurrenten de meeste zoekresultaten opleveren, wat hun website structuur is en welke zoekwoorden zij gebruiken, kun je een voorbeeld nemen aan succesvolle websites.

Je kunt al deze informatie vergaren door gebruik te maken van research tools zoals Ubersuggest, Mangools en Answer the Public. Deze tools zullen je helpen je rivalen te vinden en de pagina’s met de hoogste ranking in Google’s organische en betaalde zoekresultaten te ontdekken.

mangools-seo

2. Groepeer alle zoektermen

Nadat je hebt geanalyseerd welke zoekwoorden werken voor jouw concurrenten is het tijd om meer onderzoek toe te voegen aan deze observaties en een volledige trefwoordenlijst voor je website te verzamelen. Gebruik andere tools zoals Google Keyword Planner en Google Trends en bezoek relevante forums om de lijst van zoekwoorden uit te breiden. Het is belangrijk om zoekopdrachten van verschillende zoekvolumes op te nemen om zowel algemene als zeer specifieke zoekopdrachten te ontdekken.

Wanneer je een enorme lijst van zoekwoorden hebt verzameld, is het moment aangebroken om de irrelevante zoekwoorden te filteren. Streep alle zoekopdrachten door die niet geschikt zijn voor jouw website en classificeer de rest op basis van criteria die voor jou het beste werken: intentie, zoekvolume, moeilijkheidsgraad, en dergelijke. Zo kun je zoekopdrachten clusteren op basis van hun gelijkenissen in de zoekmachines. Door deze resultaten te bekijken, kun je groepen van zoekwoorden matchen met verschillende secties en pagina’s die je van plan bent te ontwerpen.

3. Kies je voor een diepe of platte structuur?

De twee meest voorkomende navigatiestructuren voor websites zijn diepe sites en platte structuren. Diepe website structuren zijn websites die lange paden gebruiken om toegang te geven tot specifieke pagina’s op de site. Platte website structuren zijn websites die proberen elke webpagina met zeer weinig klikken beschikbaar te maken.

Het nadeel van diepe structuren is dat website bezoekers en zoekmachine crawlers er veel langer over doen om diep te graven en daadwerkelijk de inhoud te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Een platte website structuur maakt het makkelijker voor website bezoekers en zoekmachines om alle pagina’s van je website te vinden zonder al te veel werk. Hoe minder pagina’s je bezoekers moeten doorlopen voordat ze de inhoud vinden waar ze naar op zoek zijn, hoe beter. Dit is de huidige trend van de One-Page thema lay-outs die zijn geoptimaliseerd om een eeuwige of oneindige scroll op de homepage te bewerkstelligen.

Hoe kun jij in WordPress een website structuur kiezen?

Het gebruiken van de juiste permalink instellingen kan helpen bij het kiezen van een goede website structuur voor je WordPress website. WordPress pagina’s en berichten hebben achtervoegsels van URL’s die ook wel een ‘slug’ genoemd worden – bijvoorbeeld www.domein.nl/website-structuur. Het is ontzettend belangrijk dat om gebruik te maken van ‘slugs’ met de juiste zinnen waar belangrijke zoekwoorden in voorkomen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je wel de correcte permalink structuur instellen voor je website. Een permalink is de permanente link die wordt gebruikt met de volledige URL van een pagina, bericht, of het aangepaste post type voor je WordPress website.

Als onderdeel van een webadres, zijn permalinks nuttig om een snelle indicatie te geven van de inhoud van een webpagina of post aan de lezers en bezoekers van je WordPress website. En als je wilt dat het vanuit de zoekresultaten meteen duidelijk is waar een pagina over gaat, dan is het zeer belangrijk om dat middels de URL meteen duidelijk te maken. Voor de meeste bekende websites, spelen permalinks een zeer belangrijke rol in het stimuleren van de SEO prestaties, omdat als ze erg behulpzaam zijn bij het indexeren van pagina’s en berichten op je website.

WordPress-website-bouwen-permalinks-aanpassen

Conclusie; kun jij zelf een (goede)website structuur maken?

Het bouwen van een solide en eenvoudige website structuur gaat niet alleen over secties en links – het gaat ook over gebruikerservaring en design. Zorg ervoor dat je tijd en middelen investeert in het creëren van een SEO-vriendelijke structuur voordat je de website zelf bouwt. 

Bestudeer de structuren van je concurrenten, doe grondig zoekwoordenonderzoek en categoriseer je webpagina’s op basis van deze bevindingen. Zorg voor een duidelijke URL-structuur, verbindt pagina’s met interne links, en ontwerp navigatie-elementen waarmee gebruikers alles wat ze nodig hebben in een mum van tijd kunnen vinden.

Als je website al online is, analyseer hem dan vanuit het perspectief van de huidige structuur, zoek de zwakke punten en begin met het doorvoeren van wijzigingen. Zie een goede structuur voor je website maken echter niet over het hoofd, want het is jouw kans om je rankings en gebruikerservaring te verbeteren.

Website structuur maken - Veelgestelde vragen

Een goede website structuur is een structuur van een website waar jouw bezoekers eenvoudig de juiste pagina’s kunnen vinden. Ze hoeven dus niet tientallen keren te klikken, voordat ze bij de juiste pagina zijn. Met een juiste structuur is jouw website of webshop daarom een stuk gebruiksvriendelijker.

Er zijn een aantal verschillende website structuren, maar de populairste zijn de piramidestructuur, de lineaire structuur en de boomstructuur. Je kunt een van deze structuren gebruiken voor jouw website. In dit artikel leg ik jou precies uit wat ze inhouden.

Een website structuur is belangrijk om jouw website zo eenvoudig mogelijk te maken voor jouw bezoekers. Ook zorgt een goede website structuur voor een betere vindbaarheid in Google en meer linkjuice naar de belangrijkste pagina’s. Het is daarom zeker de moeite waard om te investeren in een goede website structuur.

Ja, een website structuur is belangrijk voor SEO. Met een goede website structuur begrijpen niet alleen jouw bezoekers de website beter, maar ook Google. Zij zullen jou hiermee belonen door jouw website hoger te vertonen in Google waardoor jij meer bezoekers zult ontvangen op jouw website.

Ja, je kunt zelf een website structuur maken in WordPress. Binnen WordPress kun jij volledig zelf bepalen hoe jij jouw website structuur wilt vormgeven. In deze blog vertel ik je daar alles over.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook