WordPress Website met Forum maken | 2024 Handleiding!

WordPress-website-met-forum-maken
Inhoudsopgave

Als je een WordPress website voor je bedrijf hebt gemaakt, heb je ook een manier nodig om de betrokkenheid van klanten ten behoeve van je online bekendheid te vergroten. Er zijn vele manieren om dit te doen: het ontwerpen van een intuïtieve website, het creëren van uitzonderlijke content en het voeren van e-mail marketing trekken allemaal bezoekers naar je dienst of product. Maar hoe zit het met klanten bij elkaar brengen? In deze blog zal ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een (WordPress) website met forum kunt maken!

Inderdaad, forums zijn tegenwoordig nuttig voor veel meer dan het posten van memes. Ze bevorderen zinvolle discussies met betrekking tot je online content, die op hun beurt de relaties tussen klanten versterken en het vertrouwen in jouw merk opbouwen en vergroten. Bij forums draait alles om de community en dat is iets dat elk online bedrijf zou moeten nastreven om zo jouw bedrijf te bevorderen en onderhouden.

Wat is een forum precies?

Een forum wordt gedefinieerd als een online gemeenschap waar bezoekers onderwerpen van gemeenschappelijk belang kunnen lezen en plaatsen.

Forums kunnen discussieforums of vraag- en antwoord forums zijn. Discussieforums zijn zeer populaire forum types waarin gebruikers met elkaar communiceren in “threads”. Threads zijn in wezen verschillende gesprekken, meestal over een bepaald onderwerp. Vraag- en antwoord forums, zijn een meer gestructureerde versie van een discussieforum, dat “voorgestelde antwoorden” en “geaccepteerde antwoorden” kan omvatten. Het doel van een V&A-forum is een concrete oplossing te vinden voor de vraag van een gebruiker, terwijl een gebruiker van een discussieforum meer geïnteresseerd kan zijn in de verschillende inzichten, debatten en meningen van andere gebruikers. Natuurlijk kan dit veranderen, afhankelijk van de thread en het forum.

Forums hebben meerdere voordelen, zoals het helpen van bedrijven bij het oplossen van problemen met de klantenservice, het bevorderen van de naamsbekendheid en het vertrouwen, het leveren van belangrijke inzichten aan een bedrijf en het bevorderen van zoekmachine vriendelijke en authentieke door gebruikers gegenereerde inhoud.

Waarom een website met forum maken?

Forums werken omdat alle klanten een interesse in jouw product of dienst delen. Een forum geeft hen simpelweg een middel om deze interesse te bespreken, samen met andere gerelateerde onderwerpen. Bijvoorbeeld, als je website online cursussen aanbiedt, kunnen studenten de inhoud van de lessen bekijken en elkaars leerproces ondersteunen.

Het beste van alles is dat een forum deze interacties op je eigen domein houdt, in plaats van gebruikers naar een ander platform door te sluizen. Hoe meer gebruikers op jouw website blijven, hoe meer ze uiteindelijk bij jou zullen kopen.

Met welke software kun jij zelf een website met forum maken

De meest populaire manier om een forum op een WordPress website te maken is met een plugin. Er zijn vele plugin opties beschikbaar voor het runnen van een forum op je site. Zorg ervoor dat de plugin van je keuze zorgt voor forums die eenvoudig zijn in te stellen, aan te passen, te beheren en geschaald kunnen worden aan de hand van de groei van je site.

Sommige populaire, goed beoordeelde plugin opties voor het maken van een forum website met WordPress zijn onder andere:

1. bbPress

Het is vrijwel onmogelijk om over discussieforums en WordPress te praten zonder bbPress te bekijken. Met meer dan 300.000 actieve installaties, is het de duidelijke leider in deze branche en wordt het ondersteund door de meest populaire en beste WordPress thema’s (inclusief Total). Met een tevredenheids beoordeling van 3,9 sterren houdt het zich dan ook prima staande tegenover nieuwkomers, maar heeft het ook enkele punten van zorg.

bbPress wordt door de ontwikkelaars beschreven als zijnde gericht op integratie gemak, gebruiksgemak, webstandaarden en snelheid. Om dit te bereiken hebben ze de kern plugin klein en licht gehouden, terwijl ze hem volledig uitbreidbaar hebben gemaakt via extra plugins. Deze aanpak heeft uiteraard zijn nadelen, en als je de volledige functionaliteit van een ander forum systeem wilt reproduceren, zul je wellicht veel verschillende plugins moeten implementeren met bbPress.

Veel van de klachten over bbPress komen van gebruikers die misschien niet helemaal hebben begrepen dat bbPress niet is ontworpen om een compleet forum systeem aan te bieden. De kernfunctionaliteit is op zich best krachtig, maar je zult vrijwel zeker andere functies willen toevoegen. In dit geval is The Huddle een betere optie. Deze plugin kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor het maken van een vereniging website met forum.

WordPress-website-met-forum-maken-bbPress

2. BuddyPress

Deze plugin is niet per se een forum plugin. BuddyPress is eigenlijk de sociale netwerk gigant in de WordPress wereld, maar kan daarnaast ook gebruikt worden als een community forum. Er is een wereldwijde gemeenschap van duizenden mensen die BuddyPress gebruiken en is gemakkelijk om mee te werken, dus is het zeker de moeite waard om er een kijkje naar te nemen.

BuddyPress is een uiterst krachtige en flexibele community plugin voor WordPress. Het bevat functies zoals gebruikersprofielen, groepen, activiteiten streams en notificaties. Dus de standaard functionaliteit kan in feite worden gebruikt om een community forum voor discussie te bieden. Het is tevens gemakkelijk te integreren met andere plugins (zoals bbPress) als je een complete forum community wilt creëren.

Website-met-forum-maken-Buddypress

3. Muut

Discussies voeren is voornamelijk waar het bij een forum om gaat, maar plugins zoals Muut zijn aan het herinterpreteren welke vorm dat zou moeten aannemen. Met slechts 1.000 actieve installaties is Muut duidelijk nog nieuw op het gebied van discussieforums, maar een tevredenheids beoordeling van 4,3 sterren geeft aan dat het de moeite waard is.

Muut beschrijft zichzelf als een beter community platform, en ze hebben een frisse kijk op hoe gesprekken op WordPress websites moeten verlopen. Muut combineert de kracht van discussieforums met de directheid van commentaar, en biedt volledige realtime forums met vlakke of threaded commenting, spam filtering en e-mail notificaties. Het is ook volledig aanpasbaar met CSS zodat het volledig op de layout van je site kan aansluiten.

Het gebruik van Muut is volledig gratis, maar je kunt upgraden naar een premium account voor meer functionaliteit. Dit heeft in het verleden voor enige verwarring gezorgd, maar de ontwikkelaars hebben hun documentatie en meldingen bijgewerkt zodat het nu stukken duidelijker is. De plugin is nog in een vroeg stadium, maar vertegenwoordigt een interessante richting als je niet van het standaard discussieforum concept houdt.

Muut-website-met-forum-maken

4. phpBB

phpBB is een van de beste gratis content management systemen als je een forum wil beginnen. Let op: dit is geen WordPress plugin, maar afzonderlijke forum website software. Het is een CMS systeem zoals WordPress zelf. Er zijn tal van sjablonen en add-ons beschikbaar voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun standaard PHP installatie. Als je phpBB gebruikt om een forum toe te voegen aan je WordPress installatie, dan zul je zeker een paar phpBB WordPress plugins moeten aanschaffen om deze twee systemen beter met elkaar te laten communiceren.

Website-met-forum-maken-phpbb

Is het ook mogelijk om een forum website te maken met WordPress

Tegenwoordig kun je met WordPress zo’n beetje elk type website bouwen. Of het nou gaat om een fotografie website, portfolio website, makelaars website, blog website, affiliate marketing website of restaurant website, met WordPress is echt alles mogelijk!

Voor alles wat je nodig hebt is er een plan, een plugin en andere de middelen die je ervoor nodig hebt. De mogelijkheden en de innovaties die je kunt implementeren tijdens bouwen zijn praktisch grenzeloos, en dus is het absoluut mogelijk een forum website te bouwen met WordPress.

Forum maken op website? Handige tips

De meeste bedrijven gebruiken forums om klanten aan zich te binden en allerhande vragen te beantwoorden die mensen hebben over hun producten en diensten. Gebruikers kunnen openhartig spreken en communiceren met andere klanten die dezelfde interesses, vragen en kritiek hebben. Het is uiteraard wel belangrijk om de juiste richtlijnen te volgen als je een website met forum wilt maken, dus volgen hieronder enkele handige tips voor jouw eigen website met forum.

1. Een onderwerp kiezen voor het forum

Bij het kiezen van een onderwerp voor je gloednieuwe forum is het verstandig om veel gebruikte zoektermen die betrekking hebben op je dienst of product in gedachten te houden. Dit zal ervoor zorgen dat je forum pagina’s een goede rangschikking verwerven in de zoekmachines, omdat deze zoektermen herhaaldelijk terug te vinden zijn op je website.

Post interessante en boeiende inhoud en vraag je vrienden om mee te doen om een goede eerste laag van aantrekkelijke, interessante inhoud te starten. Plaats polls, wedstrijden en andere interactieve discussies om de gebruiker aan te trekken en vervolgens te boeien. Het is meestal een goed idee om een Introductie-categorie te maken, waar nieuwe gebruikers over zichzelf kunnen berichten en bestaande gebruikers hen kunnen verwelkomen.

2. Kies een goede hosting provider

Vanwege de vele en frequent terugkerende bezoekers die een forum vaak rijk is, is het belangrijk om een goede hosting provider uit te kiezen voor je website. Als een forum steeds offline is terwijl de bezoekers middenin een interessante discussie zitten is dit natuurlijk erg frustrerend en kan het ertoe leiden dat men het forum weinig of uiteindelijk zelfs helemaal niet meer bezoekt. De volgende hosting providers kan ik in dit geval zeker aanraden:

  1. Cloud86
  2. SiteGround
  3. Hostinger
  4. CloudWays
  5. Bluehost
Cloud86-WordPress-webhosting-review

3. Forum regels opstellen

Forum regels zijn belangrijk voor het bewaren van de orde en zorgen ervoor dat discussies op een nette manier verlopen.

Een grote fout die echter veel beheerders maken is het aanstellen van een veel te groot team van forum moderators, die vervolgens iets te vaak gebruik gaan maken van hun nieuwe bevoegdheden. Moderators die constant berichten bewerken/verwijderen irriteren de meeste gebruikers, hetgeen een slechte reputatie kan opleveren.

Vergeet niet dat vrijheid van discussie is wat je forum succesvol maakt; een grote mate van moderatie kan problemen veroorzaken. Wanneer je een klein gebruikersbestand hebt is het meestal niet nodig om een moderatieteam aan te stellen; pas wanneer je een middelgroot tot groot gebruikersbestand hebt moet je beginnen met het toevoegen van moderators die kunnen helpen met de dagelijkse taken van het runnen van een forum.

4. Maak het forum overzichtelijk met categorieën

Gebruikers zullen zich aanmelden en berichten plaatsen op je forum als ze de bestaande inhoud interessant vinden en het de moeite waard vinden om deel te nemen. Probeer een niche categorie te vinden om je forum op te baseren. Iets dat nog niet eerder is behandeld (of in ieder geval niet uitgebreid of succesvol). Maak een aantal interessante categorieën binnen je forum aan, zonder te overdrijven. Dit zorgt ervoor dat je forum overzichtelijk blijft. Maar hou wel in gedachten dat als je teveel categorieën hebt, de helft ervan meestal geen berichten zullen bevatten.

Forum-maken-categorieën

5. Voeg een inlogsysteem toe

Een inlogsysteem toevoegen zorgt ervoor dat je veel spam en ongewenste berichten buiten de deur houd. Maar een van de grootste fouten die een forumbeheerder kan begaan, is het registratieproces te ingewikkeld maken. Sommige forums laten je bijvoorbeeld instemmen met regels, veiligheidsvragen beantwoorden, je identiteit valideren via e-mail en wachten op goedkeuring van een moderator. Hoewel dit allemaal ook goed is om spam tegen te gaan, zullen veel gebruikers het opgeven als het aanmeldproces tergend lang is. Probeer dus een goed evenwicht te vinden tussen veiligheid en gebruiksgemak.

Gratis website met forum maken? Is dat verstandig?

Het vergelijken van een gratis website met forum vs een betaalde vertelt eigenlijk een interessant verhaal. Natuurlijk zijn de meeste gratis forum websites minder krachtig en functioneel dan het betaalde alternatief, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze niet nuttig zijn. Indien het een non commerciële instelling betreft dan kan een gratis website met forum al voldoende zijn om je doelstellingen te behalen.

Helaas kunnen we echter niet aanraden om een gratis website met forum te gebruiken voor een zakelijke of commerciële website. Dit omdat ze over het algemeen beperkte functies hebben in tegenstelling tot een betaalde versie, weinig of geen e-commerce ondersteuning en slechts basis klantenondersteuning van de gebruikte plugin of software bieden. Natuurlijk kun je een paar euro besparen met een gratis forum website, maar op zakelijk gebied is het uiteindelijk niet echt de moeite waard.

Conclusie: Hoe kun jij het beste een forum website maken?

Een forum op een website plaatsen is een tijdrovend, moeilijk en complex proces dat specifieke vaardigheden, kennis en soms ook een redelijke investering in geld en moeite vereist. De complexiteit van het forum ontwikkelingsproces zal uiteindelijk worden bepaald door je doelstellingen, talenten en het niveau van je web design expertise, evenals kennis van speciale project details.

De software die wordt gebruikt om een forum te maken is al even belangrijk en de eerder genoemde plugins zijn een goede handvatten om het proces iets makkelijker te laten verlopen. Mocht je echter een professionele aanpak en extra ondersteuning prefereren, dan is het aan te raden om een website met forum te laten maken.

Het maken van een Facebook groep kan echter ook een goede optie zijn voor jou en je online community leden als je niet van plan bent om meer dan 1-2 gespreksonderwerpen online te zetten en te updaten. Forums maken daarentegen nog steeds deel uit van de sociale media sfeer en kunnen het beste gebruikt worden om sterke gemeenschappen op te bouwen en bestaande gemeenschappen samen te brengen. Ondanks het feit dat sociale netwerken altijd in ontwikkeling zijn, zijn forums niet simpelweg een reserveband. Forums zijn nog een lang leven beschoren, indien het op de juiste wijze geïmplementeerd wordt.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand