Indien je exclusieve content wil leveren aan je publiek of klanten dan is een WordPress website met leden login een interessant concept. Er zijn namelijk maar weinig andere methodes waarbij je volledige controle hebt over welk deel van je content bezoekers toegang kunnen verkrijgen. Met een normaal product of een boek, is dergelijke controle simpelweg niet mogelijk. Men heeft namelijk de neiging om boeken of andere fysieke producten met elkaar te delen of door te geven aan derden, terwijl men in de meeste gevallen hun inloggegevens niet gemakkelijk doorspeelt aan anderen.
Dit maak het aanbieden van een website met leden login een fantastisch idee, omdat je op basis van lidmaatschap, precies de juiste inhoud kunt aanbieden.
In deze handleiding zal ik alle ins en outs van lidmaatschap sites bespreken en hoe je deze kunt maken met WordPress. Ik ga je dus stap-voor-stap door het gehele proces van een kale WordPress website naar een functionele website met leden login meenemen.
Waarom een website maken met leden login?
Er zijn verschillende redenen waarom een website met leden login een aantrekkelijke optie kan zijn, maar in de regel komt het vaak erop neer dat je hiermee specifieke content kunt aanbieden tegen een bepaald tarief. Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden van situaties waarbij een website met leden login bij uitstek de beste keus is.
1. Online cursus
De online onderwijs industrie is booming en uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wereldwijde online onderwijssector tegen 2025 meer dan 300 miljard dollar waard zal zijn. Online cursussen verkopen is dus een geweldige manier om maandelijks een passief inkomen binnen te halen. Je doet het werk om een cursus te maken, die je vervolgens promoot om terugkerende inkomsten te genereren. En hoe meer cursussen je maakt, hoe meer inkomen je uiteraard krijgt!
Er zijn tegenwoordig online platforms zoals LearnDash en The Huddle waarmee jij zelf eenvoudig een eigen online cursus kunt maken. Ook mijn eigen online WordPress cursus is bijvoorbeeld gemaakt met The Huddle. Het voordeel van deze software is dat de inhoud van jouw cursus door middel van een modulair model, vooraf, of op specifieke tijdstippen geleverd en verkocht kan worden tegen een vaste prijs met de mogelijkheid om in één keer of in termijnen te betalen. Op deze manier hoef je geen promotietarieven af te staan, bouw je een merk op en word je tevens een autoriteit in jouw niche
2. Forum
Een forum met leden login is handig wanneer bepaalde inhoud betrekking heeft op een specifiek onderwerp dat van gemeenschappelijk belang is en een groep mensen verenigt. Voor toegang tot specifieke content kan een maandelijkse vergoeding gevraagd worden. Ook een forum is daarom erg handig wanneer jij een website wilt maken met leden login.
3. (Sport) vereniging
Ook verenigingen kunnen baat hebben bij een website met leden login. Voordat de technologie voor online terugkerende betalingen en lidmaatschap sites bestond, wierven verenigingen leden via email en mond-tot-mondreclame. Ze moesten inden de contributie per cheque, verwerkten papieren aanvragen en belden leden om verlenging aan te moedigen.
De meeste managers van verenigingen zijn dus vaak bekend met het beheren van hun lidmaatschap op een volledig offline manier en vinden dit waarschijnlijk ook erg comfortabel. Met een website kun je leden echter een eenvoudig en papierloos registratieproces voor hun lidmaatschap aanbieden. Verenigingen die technologie omarmen zullen sneller en makkelijker groeien en ook nog eens leden behouden om hun missies te bevorderen.
Wat heb je nodig om een (WordPress) website te maken met een leden login?
Allereerst moet ik toegeven dat dit klusje niet zo eenvoudig is als je zou denken. Het maken van een WordPress website met leden login, heeft veel meer voeten in aarde dan het simpelweg installeren en activeren van een WordPress ledenadministratie plugin en dan maar hopen dat de rest vanzelf goed gaat.
Wat hierbij van bijzonder groot belang is, is het uitkiezen van de juiste plugins die allemaal hun specifieke taken afhandelen. Deze dien je goed te configureren en hierna creëer je de content voor je leden website om het vervolgens allemaal aan elkaar te koppelen. Je hebt niet per se technische kennis nodig, maar je moet wel goed op letten wat je precies aan het doen bent.
Handleiding website met leden login laten maken
Laten we eerst even een minuutje de tijd nemen om te bespreken waarom WordPress oorspronkelijk niet bedoeld was om een lidmaatschap site te runnen. Rustig maar, wat ik eigenlijk bedoel is niet dat WordPress niet kan worden gebruikt om een geweldige website met leden login te maken, maar dat het gewoon niet gemaakt was voor dat doel toen het platform oorspronkelijk werd gecreëerd. Maar je kunt de tekortkomingen van WordPress overwinnen door een goede briefing te maken en te brainstormen over wat je echt zou willen bereiken met jouw website.
In de handleiding hieronder wordt gebruik gemaakt van verschillende plug-ins. De volgende plug-ins zijn handig om ook te gebruiken voor jouw website met leden login.
Twee van deze plugins zijn gratis, en de derde is een PRO versie van een gratis plugin die beschikbaar is in de WordPress bibliotheek. Om de volledige functionaliteit te krijgen die ik hier bespreek, zul je die PRO versie nodig hebben. Als je echter gewoon wilt leren hoe je een functionele WordPress website met leden login moet maken, zal de gratis versie ook volstaan. Een complete WordPress leden plugin gebruiken is prijzig en zal er vaak in resulteren dat een bepaalde functionaliteit niet of nauwelijks aanwezig is.
Dit zijn de belangrijkste details van WordPress die moeten worden aangepakt/opgelost om een fantastische website met leden login te creëren:
Stap 1: Extra gebruikersrollen aanmaken
In WordPress, krijg je standaard slechts één zinvolle gebruikersrol die je kunt toewijzen aan je leden of abonnees. Maar wat nu als je meer lidmaatschap niveaus hebt? En stel je voor dat je meer lidmaatschaps programma’s wil plaatsen op dezelfde site? Hoe zit het als je medewerkers aparte lidmaatschap accounts wil kunnen geven? Uiteindelijk moet er dus gewoon een manier gevonden worden om extra gebruikersrollen te creëren.
WordPress heeft slechts een handvol gebruikersrollen: Abonnee, Bijdrager, Auteur, Redacteur en Beheerder. Deze rollen zijn bedoeld om te regelen wie wat kan bewerken/toegankelijk kan maken in de back-end van een WordPress site. Ze zijn echter niet volledig geoptimaliseerd om te werken met front-end gebruikers (maw. jouw leden), dus hebben we wat extra rollen nodig.
Dit wordt gedaan met de Members plugin. Na het installeren van deze plugin, ga je in het menu naar Gebruikers -> Rollen en klik je op “Nieuw Toevoegen”. Laat in de lijst ‘Role Capabilities’ slechts één ding aangevinkt: lezen. Op dit moment zal de extra gebruikersrol zichtbaar worden tussen de andere gebruikersrollen manager bij Gebruikers -> Gebruikersrollen.
Stap 2: Registratie en login formulier maken
Dit is waar de volgende plugin, genaamd Profile Builder, in beeld komt. Laten we eerst naar Profile Builder > General Settings gaan om er zeker van te zijn dat de basis parameters juist zijn ingesteld. Deze parameters betreffen de wijze van inloggen (bijv. met gebruikersnaam of emailadres), de minimumlengte van een wachtwoord en de sterkte van het wachtwoord.
Het is hierbij handig om iedereen toe te staan om in te loggen met zowel email als gebruikersnaam op de WordPress lidmaatschap site. Als je dit op “alleen e-mail” laat staan, zou dat de bestaande gebruikers – redacteuren en auteurs die al een accounts op de site hebben – kunnen hinderen.
Vervolgens ga je naar de Profile Builder > Admin Bar Instellingen tab. Hier kun je instellen welke gebruikersrollen toegang hebben tot de admin balk die in de front end van de website te zien is. Het is dus raadzaam om de gebruikersrollen die betrekking hebben op leden hier geen toegang toe te verschaffen.
Je kunt nu de vereiste profielvelden voor registratie van de leden kiezen. Om dit te doen, ga je naar Profile Builder > Manage Fields. Er zijn een heleboel standaard velden, maar je kunt de meeste verwijderen door op de Delete link te klikken die in de laatste kolom van de tabel staat. Je kunt nu de shortcode gebruiken waarmee je het formulier met de betreffende vereiste velden op een pagina kunt weergeven (bijv. [wppb-register role=”leden”] ). Nu kun je dan eindelijk jouw eerste front-end formulier gaan maken, namelijk het registratieformulier.
Omdat het om WordPress gaat, kan dit worden gedaan via de standaard pagina bewerkings interface, dus ga gewoon naar Pagina’s > Nieuw toevoegen en voer de gewenste informatie in. Dit is waarschijnlijk een goed moment om uit te leggen waar de gebruiker zich voor inschrijft.
Om het registratieformulier op de pagina weer te geven, gebruik je de shortcode die voor de betreffende gebruikersrol bedoeld is. Dit zorgt ervoor dat wie zich via dit formulier registreert, de juiste rol krijgt toebedeeld.
Stap 3: Mogelijkheid om profielgegevens te wijzigen
Hoewel slechts een handvol gebruikers van een dergelijke mogelijkheid gebruik zal maken, is het toch handig als je leden hun informatie desgewenst zelf kunnen wijzigen. Dit is waar de profiel bewerkingspagina om de hoek komt kijken. We gaan nogmaals naar Pagina’s > Nieuw Toevoegen om de profielpagina aan te maken. Het belangrijkste element voor deze pagina is de shortcode: [wppb-edit-profile].
Je kunt ook enkele aanpassingen maken in een van de aangepaste blokken, genaamd ‘Content Permission’, die zichtbaar is onder het hoofdbewerkingsveld van de pagina. Dit maakt dat de pagina alleen zichtbaar is voor de gebruikersrol van leden. Dit zal ervoor zorgen dat alleen leden hun profiel kunnen bewerken. Het formulier voor het bewerken van het profiel lijkt in wezen heel veel op het registratieformulier, dus valt hier verder niet zoveel over te vertellen.
Stap 4: Beschermde content toevoegen
De kern van elke website met leden login is uiteraard dat de inhoud uitsluitend beschikbaar is voor de leden. Het enige dat je moet doen als het gaat om toegangscontrole van een bepaalde pagina, is het juiste vakje selecteren in het hierboven genoemde ‘Content Permission’ blok. Hoeveel gebruikersrollen je voor leden wilt implementeren ligt uiteraard volledig aan je persoonlijke behoeften. WordPress en de plugins die we hiervoor gebruiken kunnen elk formaat van een lidmaatschap website aan.
Stap 5: Aangepast menu maken voor leden
De volgende stap voor het maken van een eigen website met leden login is het creëren van een aangepast menu voor het weergeven van alle lidmaatschap linkjes. In plaats van het maken van een eenvoudig menu, gaan we bepaalde links uitsluitend weergeven op basis van de lidmaatschaps status van de persoon die op dat moment de site bezoekt. Hiervoor hebben we de laatste plugin van de 3 nodig: Nav Menu Rolls.
We gaan hiervoor naar Weergave > Menus. Maak een normaal menu aan en noem het bijv. ‘Leden Content’. Selecteer al je lidmaatschap pagina’s en voeg ze toe aan het menu.
Nu komt het leukste gedeelte: de subpagina’s beschikbaar maken op basis van lidmaatschap niveaus. Als je op de pijl omlaag klikt naast een menu-item, dan kun je zien dat er onder ‘Display Mode’ 3 mogelijkheden zijn. Het menu kan weergegeven worden voor iedereen, ingelogde gebruikers of uitgelogde gebruikers. Daaronder zie je bij ‘Access Role’ dat je ook specifieke gebruikersrollen kunt kiezen om het menu alleen zichtbaar te maken voor bepaalde bezoekers. Met deze aanvullende instellingen kun je elk toegangsniveau toewijzen op basis van de lidmaatschaps status van de gebruiker.
Kun jij zelf een (WordPress) website met leden login maken of kun je dit beter uitbesteden?
Dat was het! Op dit moment is je WordPress website met leden login compleet en klaar om nieuwe leden te verwelkomen.
Het heeft in principe alles wat je nodig hebt om een goede en functionele lidmaatschap site te creëren, maar indien je graag betaalmethoden wil koppelen aan verschillende lidmaatschap niveaus dan is het wellicht verstandig professionele hulp in te schakelen.
Ook voor ingewikkelde lidmaatschap websites in het handig als je dit aan een gespecialiseerde developer uitbesteed omdat het al snel onoverzichtelijk kan worden als je weinig ervaring hebt met het bouwen van websites. Al met al is je uiteindelijke beslissing dus sterk afhankelijk van wat je precies nodig hebt en welke expertise daarmee gepaard gaat.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!