Wat is webhosting en welke soorten zijn er?

Wat-is-webhosting

Ben jij van plan om zelf een eigen website of webshop te gaan bouwen? Dan zal je ongetwijfeld de term webhosting regelmatig voorbij horen komen. Webhosting is namelijk nodig om een website of webshop op het internet te krijgen. Dit lijkt erg makkelijk, maar het is toch wel wat lastiger dan dat je in eerste instantie dacht. Er zijn namelijk een hoop zaken waar je op moet letten en dat maakt het voor vooral de beginners erg lastig. In deze blog ik daarom de volgende vraag beantwoorden: “Wat is webhosting en welke vormen zijn er?”.

Wat is webhosting?

Zoals je net in de intro al hebt gelezen is webhosting een term die je regelmatig tegen zult komen wanneer je van plan bent om een website of webshop te gaan bouwen. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat webhosting is, welke vormen er zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste webhosting voor jou. 

De betekenis van webhosting wordt op elke pagina anders uitgelegd en dat maakt het vaak erg lastig. Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal op hetzelfde neer, maar toch is de ene uitleg makkelijker en begrijpbaarder dan de ander. Laten we in deze blog daarom is maar eens kijken wat volgens Wikipedia de betekenis van webhosting is. Volgens Wikipedia is webhosting een dienst die particulieren en/of bedrijven ruimte aanbieden voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, ruimte of andere inhoud die op een website vertoond moet worden. Voor de wat meer ervaren gebruikers klinkt dit vast erg logisch, maar wat wordt hier nou precies mee bedoeld?

Om het heel makkelijk te zeggen kun je webhosting zien als een soort van opslagplaats van jouw website. Op jouw website staan namelijk allemaal teksten, afbeeldingen en nog veel meer andere inhoud. Al deze data wordt opgeslagen op een server van de webhosting partij die jij hebt gekozen. Uiteraard moet deze server wel toegang hebben tot het internet, want anders is jouw website of webshop niet bereikbaar. Door deze samenwerking tussen de server, de computer en jouw webhost wordt jouw website voor iedereen op welk moment dan ook bereikbaar via het internet. Een webhosting is dus echt noodzakelijk om een website of webshop op het internet te kunnen krijgen.

Nolimit-webdesign

Waar heb je webhosting voor nodig?

In principe heb ik je dit net al uitgelegd, maar voor als het nog niet helemaal duidelijk was zal ik dit hier nog even toelichten. Wanneer jij zelf een website of webshop wilt gaan maken moet deze natuurlijk op het internet komen te staan, want jij wilt via jouw website of webshop bezoekers krijgen die uiteindelijk klant bij jou worden. Het probleem is dat jouw website niet zomaar online komt te staan. Om jouw website of webshop online te krijgen moet je namelijk een webhosting pakket afnemen. Hier worden alle bestanden van jouw website of webshop opgeslagen zodat deze opgehaald kunnen worden wanneer iemand via het internet jouw website of webshop bezoekt.

Webhosting is in dit geval niet alleen voor websites en webshops, maar ook voor e-mails. Je wilt natuurlijk ook e-mails vanaf jouw zakelijk e-mailadres versturen en/of ontvangen. Ook hiervoor heb je een webhosting pakket nodig of een e-mail hostingpakket wanneer het alleen gaat om het aanmaken van een e-mailadres.

Welke soorten webhosting zijn er?

Ik heb je nu inmiddels verteld wat webhosting is, wat het betekent en waar je het voor nodig hebt. Deze informatie is al heel handig, omdat deze zeker van pas gaat komen wanneer jij zelf een eigen website wilt gaan bouwen. Helaas is het toch niet zo makkelijk als jij zelf dacht. Wanneer jij je namelijk gaat verdiepen in webhosting zul je zien dat er verschillende soorten webhosting zijn. Ook hiervoor is het erg belangrijk dat je de juiste soort webhosting kiest en daarom zal ik de verschillende soorten webhosting hieronder even toelichten.

Shared hosting

Shared hosting is de goedkoopste vorm van webhosting die jij kunt krijgen. Shared hosting betekent vertaald naar het nederlands namelijk “gedeelde hosting” en dat is het ook. Jouw website komt namelijk met tientallen, honderden of soms zelfs wel duizenden websites op één server te staan. Doordat er zoveel websites op deze server staan kunnen de webhosting kosten voor jou erg laag blijven. Veel mensen kiezen daarom voor Shared hosting, maar deze vorm van webhosting kent ook een groot aantal nadelen.

Doordat er zoveel websites op dezelfde server staan heeft de server erg veel rekenkracht nodig. Hierdoor wordt jouw website een stuk slomer dan wanneer je kiest voor een andere hosting vorm. Daarbij is de kans ook nog eens groter voor hackers om jouw website offline te krijgen, omdat er altijd wel een zwakke website op de server staat waar ze makkelijk in kunnen komen.

WordPress hosting

Wil jij jouw website gaan bouwen met een Content Management Systeem(CMS) als WordPress? Dan is WordPress hosting de beste webhosting die jij voor jouw website of webshop kunt kiezen. Deze hostingpakketten zijn namelijk speciaal afgestemd om WordPress om het maximale uit jouw website te kunnen halen. Hierdoor is jouw website tot wel 5x sneller dan wanneer je kiest voor Shared hosting. 

Vaak komt WordPress hosting overeen met Managed hosting. In beide vormen van webhosting worden namelijk extra beveiligingsmaatregelen genomen om jouw WordPress website een stuk beter te kunnen beveiligen. Daarbij worden aan de achterkant van de website ook alle updates voor jou gedaan waardoor jij zelf enorm veel tijd kunt besparen die je in leukere dingen kunt stoppen.

Reseller hosting

Ben jij een webbouwer of heb jij meerdere websites in beheer? Dan is Reseller hosting waarschijnlijk een erg goede keuze voor jou! Bij reseller hosting kun jij namelijk de hostingdiensten van een bepaalde hostingpartij beheren en doorverkopen onder jouw eigen naam. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer jij de websites van klanten beheert, omdat je zo af en toe wel eens in dit gedeelte moet komen om bepaalde zaken aan te passen. Je moet bij deze vorm van webhosting wel zelf de technische support leveren aan jouw klanten, want dit doet de hosting partij niet meer voor jou. 

Wat wel een groot voordeel is van reseller hosting is dat de kosten een stuk lager liggen, omdat jij flinke kortingen krijgt. Je moet dan uiteraard wel zelf de technische dienstverlening leveren aan jouw klanten waarvoor je wel weer over technische kennis moet beschikken. Reseller hosting is daarom niet voor iedereen even geschikt.

VPS hosting

VPS is de duurste en beste vorm van webhosting, maar hierdoor niet voor iedereen even geschikt. VPS staat namelijk voor Virtual Private Server en dat betekent dat jouw website of webshop helemaal alleen op een server komt te staan. Er zijn dus geen andere websites die rekenkracht van jouw server vragen waardoor jij echt het maximale uit jouw website kunt gaan halen. Ook is er geen gevaar meer voor hackers die via zwakke websites op jouw server kunnen binnendringen, omdat er geen andere websites op de server staan. Voor beginners en middelgrote websites zal VPS hosting niet nodig zijn, maar als je een grote website of webshop hebt en hier nog meer uit wilt halen is VPS hosting een erg goede keuze.

Wat is een webhosting pakket?

Wanneer je eenmaal een geschikte webhosting soort hebt gekozen kom je bij de volgende stap. Bij bijna elke soort webhosting heb je namelijk weer de keuze uit verschillende pakketten, maar wat is een webhosting pakket nou eigenlijk?

Het webhostingpakket bepaald een aantal belangrijke functionaliteiten die jij kunt gebruiken binnen de webhosting. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid opslagruimte, het aantal bezoekers dat jij per maand kunt krijgen, hoeveel e-mailaccounts jij kunt aanmaken, of je een SSL certificaat krijgt en nog veel meer. Maak daarom een goede keuze tijdens het kiezen van het beste webhosting pakket voor jouw website.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een webhostingpakket?

Zoals je net hebt gelezen moet je na het kiezen van een soort webhosting ook nog een pakket kiezen. Dit lijkt makkelijker dan dat het is, want er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten. Deze punten kunnen namelijk een serieuze invloed maken op de prestaties en veiligheid van jouw website. In dit onderdeel van deze review zal ik daarom de belangrijkste punten bespreken zodat jij honderd procent zeker het beste webhosting pakket voor jouw project kiest.

Neostrada-hosting-prijzen-kosten

SSL certificaat en domein

Bij het kiezen van een hostingpakket moet je ook een domeinnaam kiezen. De domeinnaam is het adres van jouw website en via dit adres kunnen bezoekers jouw herkennen en vinden op het internet. Het kiezen van een domeinnaam is daarom erg belangrijk en het is al helemaal handig wanneer deze ook nog aansluit bij de naam van jouw bedrijf of wat jij met jouw bedrijf doet. Een domeinnaam is uniek en kan dus niet door meerdere websites of webshops gebruikt worden.

Om jouw website beter te beveiligen heb je een SSL certificaat nodig. Dit is een certificaat dat jouw dat enkele tientjes per jaar kosten en ervoor zorgt dat er een beveiligde verbinden ontstaat tussen jouw website en de server. De gegevens die hiertussen verstuurd worden kunnen hierdoor niet meer bekeken worden door bijvoorbeeld hackers. De kosten van zo’n certificaat bedragen vaak enkele tientjes per jaar, maar bij sommige webhosting partijen krijg jij deze ook gratis bij aanschaf van een van hun pakketten.

Schijfruimte

Het eerste punt waar je goed op moet letten bij het kiezen van een hostingpakket is de schijfruimte die jij kunt gebruiken. De schijfruimte bepaald namelijk hoe groot jouw website of webshop mag worden en hoeveel ruimte er is voor afbeeldingen en andere documenten die op jouw website komen te staan. Hoeveel schijfruimte je precies nodig hebt is lastig te vertellen, omdat dit volledig afhankelijk is van de grote van jouw website of webshop en de hoeveelheid afbeeldingen die jij gebruikt. In hosting pakketten wordt de hoeveelheid schijfruimte vaak aangeduid in MB’s of GB’s. In het geval van schijfruimte kun jij bij twijfel beter kiezen voor wat meer, omdat je anders een probleem gaat hebben.

Dataverkeer

Als tweede is het ook belangrijk om goed naar het dataverkeer te kijken waar jij bij elk pakket gebruik van kunt maken. Het dataverkeer bepaald namelijk hoeveel bezoekers jij per maand op jouw website of webshop kunt gaan verwelkomen. Voor elke bezoeker die jouw website bezoekt moeten er namelijk bestanden worden gedownload. Deze bestanden nemen ruimte in beslag en daarom zit er bij veel hostingpakketten een limiet op de hoeveelheid dataverkeer. Als je voor het eerst een website gaat bouwen is dit nog niet heel belangrijk, omdat je niet direct veel bezoekers zult krijgen. Maar wanneer je al een website hebt en deze bijvoorbeeld wilt verhuizen naar een andere webhost is het goed om de hoeveelheid dataverkeer eens te gaan controleren.

Aantal websites

Ben jij van plan meerdere domeinen en websites op een hostingpakket te plaatsen? Dan is het belangrijk om te controleren of dit mogelijk is. Er zijn namelijk veel hostingpakketten waar dit niet in mogelijk is en je dus maar één domeinnaam in een hostingpakket kunt plaatsen. Wanneer jij meerdere domeinen in één hostingpakket wilt plaatsen kom je vaak bij een wat duurder pakket uit, omdat je meer dataverkeer gaat gebruiken en ook meer schijfruimte nodig gaat hebben.

Back-ups

Wanneer jij zelf een website of webshop hebt gebouwd wil je er natuurlijk zeker van zijn dat deze altijd en voor iedereen bereikbaar is. Toch kan er altijd wat fout gaan. Dit kan zowel door jezelf komen, maar bijvoorbeeld ook door een update die gedaan wordt door jouw webhosting partij. In sommige gevallen kan hierdoor jouw website offline raken of kan het gebeuren dat bepaalde functionaliteiten op jouw website niet meer werken. In dit geval is het belangrijk om regelmatig back-ups van jouw website of webshop te maken. Door back-ups te maken ben jij er verzekerd van dat jij altijd terug kunt naar een vorige versie van jouw website of webshop als er wat mis is gegaan. 

Het verschilt per webhosting pakket hoeveel back-ups jij kunt maken, hoe lang deze blijven staan en van welke informatie ze allemaal een backup maken. Ook zijn er hostingpartijen met pakketten waar dagelijks of wekelijks automatisch back-ups van jouw website worden gemaakt. Bekijk ook deze functionaliteit daarom goed. Bij hostingpartijen als Neostrada, SiteGround en Hostinger worden er in ieder geval automatisch back-ups van jouw volledige hostingpakket gemaakt.

Snelheid & SEO vriendelijk

Als jij jouw website of webshop eenmaal live hebt staan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk bezoekers op gaan krijgen en klanten krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om een snelle en zoekmachine vriendelijke website te hebben. Het WordPress thema dat jij hiervoor gaat gebruiken speelt hier al een erg grote rol in, maar ook met het kiezen van de juiste webhosting kun jij de snelheid en zoekmachine vriendelijkheid van jouw website of webshop een flinke boost geven. Kies daarom voor een snelle webhost die hun zaakjes goed op orde hebben en waar jij er zeker van kunt zijn dat jouw website of webshop veilig is. Door dit allemaal voor elkaar te hebben ga jij namelijk beter gevonden worden in Google.

Tim Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *