Wil jij zelf een website of webshop gaan bouwen? Of ben je hier al mee bezig? Dan zul je ongetwijfeld wel eens van een SSL certificaat gehoord hebben. Al helemaal wanneer jij al bent begonnen met het bouwen van jouw website, want waarschijnlijk geeft chrome namelijk aan dat jouw website niet veilig is. Al deze problemen kun je oplossen met een SSL certificaat, maar wat is een SSL certificaat nou eigenlijk en welke soorten zijn? In deze blog vertel ik jou er alles over!
Wat is een SSL certificaat?
De eerste en belangrijkste vraag is: “Wat is een SSL certificaat?” en laten we daar dan ook maar direct een antwoord opgeven. In principe is een SSL certificaat helemaal niet heel technisch en hoef je hier zelf vrij weinig aan te doen. Wel is het handig om te weten wat het inhoudt, wat het doet en waarom jij het voor jouw website of webshop moet gebruiken.
SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit klinkt misschien vaag, maar je kunt dit zien als een beveiligde laag tussen de server waar jouw website op staat en de internet browser. Door deze beveiligde laag kunnen hackers of andere personen niet zomaar de gegevens zien die van de browser naar de server en andersom worden gestuurd.
Het SSL certificaat maakt gebruik van een beveiligde verbinding. Deze verbinding wordt ook wel de https verbinding genoemd, die je kunt herkennen aan het witte slotje in de adresbalk van jouw browser. Wanneer er geen SSL certificaat actief op jouw website wordt er gebruik gemaakt van een http verbinding die niet veilig. De browser zal daarom ook een rood slotje laten zien met de tekst “niet veilig”. Zorg er daarom altijd voor dat jouw website of webshop veilig is en gebruik maakt van een SSL certificaat.
Is een SSL certificaat verplicht?
Dit een erg belangrijke vraag, want als website eigenaar wil jij je natuurlijk wel aan de wetten houden. In dit geval is het erg belangrijk dat je gebruik maakt van een SSl certificaat, want deze is namelijk verplicht volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG). Om heel eerlijk te zijn vind ik dit ook niet heel raar, want op een website of webshop kom je snel in aanraking met veel privacygevoelige data van jouw bezoekers waar goed mee omgegaan moet worden.
Waarom moet jij een zo'n certificaat gebruiken
Nu je weet wat een SSL certificaat is lijkt dit misschien alles, maar er zijn nog een aantal belangrijke andere punten. Een SSL certificaat is namelijk niet alleen verplicht, maar brengt ook een groot aantal voordelen. Wat de voordelen van zo’n certificaat zijn zal ik hieronder even voor jou opsommen.
- Verplicht: Zoals je net hebt gelezen is een SSL certificaat verplicht volgens de AVG wet en daarom moet jij dit certificaat gebruiken wanneer jij persoonsgegevens verwerkt op jouw website.
- Voordelen voor SEO: Wanneer jouw website of webshop gebruik maakt van een SSL certificaat wordt jouw website beloond door Google. Google wil namelijk alleen veilige en goede websites laten zien aan hun bezoekers en daarom belonen ze websites met een SSL certificaat hiervoor. Het gebruik van een SSL certificaat zal alleen om deze reden al een echte aanraden zijn.
- Veilige website: Wanneer jij geen SSL certificaat op jouw website gebruikt krijg je de melding dat jouw website niet veilig is. Deze melding krijgen al jouw bezoekers te zien. Uit onderzoek is gebleken dat dit geen goed tekenen is en dat bijna alle bezoekers jouw website weer verlaten zonder ook maar één actie uit te voeren. Voor een goede en professionele website is een SSL certificaat dus echt een must!
Welke soorten SSL certificaten zijn er?
Heb jij zelf al onderzoek gedaan naar SSL certificaten gedaan? Dan zul je gezien hebben dat je de keuze hebt uit verschillende soorten certificaten, maar welke heb jij nu nodig voor jouw website of webshop? Hieronder zal ik de verschillende soorten certificaten even bespreken zodat jij makkelijk kunt bepalen welk certificaat jij het beste kunt gebruiken voor jouw website.
Single domain SSL certificaat
Het eerste en meest gebruikte SSL certificaat is het Single domain SSL certificaat. Zoals de naam al zegt is dit een SSL certificaat dat geldig is voor één domeinnaam. Wanneer jij één website of webshop hebt is dit certificaat dus ideaal, maar wanneer je meerdere websites hebt of gebruik maakt van subdomeinen is dit certificaat niet voldoende.
Wildcard SSl certificaat
Maak je gebruik van een domein met daaronder meerdere subdomeinen? Bijvoorbeeld voor een inlogsysteem, een online cursus of iets anders? Dan wil je al deze subdomeinen natuurlijk ook beveiligd hebben, want ook hier krijg je te maken met de privacygevoelige data van jouw bezoekers. In dit geval is het Wildcard SSL certificaat ideaal voor jou! Gebruik je meerdere domeinen? Dan is ook dit certificaat niet geschikt voor jou, omdat dit certificaat alleen geldig is op één domeinnaam met daaronder alle subdomeinen.
Extended Validation SSl certificaat
Heb jij een echt grote onderneming waarmee je betrouwbaar en professioneel wilt overkomen? Dan is het Extended Validation SSL certificaat een erg goede oplossing voor jou. Dit certificaat is namelijk precies hetzelfde als het Single domain SSL certificaat, maar met dit certificaat kun je vervolgens nog extra bedrijfsinformatie toevoegen. In principe heb je dit niet per se nodig, want deze gegevens worden niet in elke browser weergegeven, maar voor sommige ondernemingen en websites kan dit certificaat toch de beste keuze zijn.
Multi domain SSL certificaat
Zoals je aan de naam al kunt zien is dit certificaat ideaal wanneer je gebruik maakt van meerdere domeinen. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer je meerdere domeinen in een webhosting pakket hebt staan. Ook voor bedrijven die in meerdere landen opereren is dit een erg goede keuze, want deze ondernemingen maken gebruik van verschillende domeinextensies als .nl, .de, .be en ga zo maar door. Met dit certificaat kun jij al deze domeinen in één keer beveiligen en heb je verder niks meer nodig!
Een SSL certificaat kopen? Wat kost dat?
Zoals je inmiddels hebt gelezen is het noodzakelijk om een SSL certificaat op jouw website te installeren, maar wat gaat dit dan kosten? Met deze kosten houdt niemand namelijk rekening, omdat dit certificaat bij vele nog niet bekend zal zijn. Daarbij denken veel mensen ook dat een SSL certificaat geen toegevoegde waarde biedt terwijl het certificaat dat zeker wel doet.
Het is lastig te vertellen wat een SSL certificaat kost, omdat dit sterk afhankelijk is van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Vaak kun je er van uit gaan dat een SSL certificaat zo’n enkele tientjes per jaar kost. Dit geldt trouwens niet overal, want bij sommige hostingpartijen is zo’n certificaat zelfs gratis inbegrepen wanneer jij een hostingpakket bij hun afneemt.
Wanneer jij op dit moment nog geen webhostingpakket hebt afgenomen raad ik je aan om mijn blog over de beste webhosting partijen eens te lezen. In deze blog bespreek ik namelijk alles waar je op moet letten, wat het inhoudt en bij welke hostingpartij jij een gratis SSL certificaat kunt ontvangen.
Hoe kun jij een SSL certificaat aanvragen voor jouw website?
Wil jij een SSL certificaat aanvragen om jouw website of webshop te beveiligen? Dan kun je dit erg eenvoudig doen. Hoe dit precies moet is lastig te vertellen, omdat dit afhankelijk is van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Bij elke hostingpartij werkt dit namelijk net even anders. Ik kan je wel het volgende vertellen.
Het aanvragen van een SSL certificaat is voor de meeste mensen niet nodig. Vaak zit het SSL certificaat namelijk al inbegrepen bij het hostingpakket dat jij hebt gekozen. Is dit niet het geval? Dan kun je het beste even contact opnemen met jouw hostingpartij, omdat dit overal net even anders werkt.
Hoe kun jij zelf een SSL certificaat installeren?
Heb jij een SSL certificaat gekocht? Dan wil je deze zo snel mogelijk gaan installeren om jouw website of webshop zo snel mogelijk te beveiligen. In deze blog gaan wij er daarom vanuit dat je gebruik maakt van WordPress om jouw website te bouwen.
Wanneer je het SSL certificaat hebt gekocht of gratis hebt ontvangen bij het afsluiten van een hostingpakket kun je deze erg makkelijk installeren. Je hoeft namelijk alleen maar in te loggen in jouw hosting account. Zodra je bent ingelogd moet je zoeken naar de instellingen voor een SSL certificaat. Hier hoef je vervolgens alleen nog aan te geven dat je het certificaat wilt instellen op de door jouw gebruikte domeinnaam. Na enkele minuten zal jouw website of webshop beveiligd zijn en kun jij alle voordelen van SSL gaan benutten.
Probeer jij op een bestaande website een SSL certificaat te installeren? Dan is er een grote kans dat jouw website na enkele minuten nog steeds niet beveiligd is. De website heeft namelijk al erg veel pagina’s en content en hierdoor kan het voorkomen dat jouw website niet volledig beveiligd kan worden. In dit geval moet je de Really Simple SSL plugin voor WordPress even downloaden. Deze plugin zet vervolgens alle pagina’s op jouw website om van http naar https.
Kun je zo'n certificaat ook gratis krijgen?
Moet jij nog een hostingpakket afnemen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een partij waar je gratis al een SSL certificaat ontvangt. Dit maakt het namelijk veel makkelijker om hem actief te maken en het scheelt je een hoop geld. Partijen die op dit moment gratis SSL certificaten leveren zijn Cloud86, SiteGround, Neostrada en Hostinger.
SSL certificaat - Eigen website maken
Wat is een SSL certificaat?
Wat is een SSL certificaat? SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit klinkt misschien vaag, maar je kunt dit zien als een beveiligde laag tussen de server waar jouw website op staat en de internet browser. Door deze beveiligde laag kunnen hackers of andere personen niet zomaar de gegevens zien die van de browser naar de server en andersom worden gestuurd.
Wat kost een SSL certificaat?
Wat kost een SSL certificaat? Het is lastig te vertellen wat een SSL certificaat kost, omdat dit sterk afhankelijk is van de hostingpartij die jij hebt gekozen. Vaak kun je er van uit gaan dat een SSL certificaat zo’n enkele tientjes per jaar kost. Dit geldt trouwens niet overal, want bij sommige hostingpartijen is zo’n certificaat zelfs gratis inbegrepen wanneer jij een hostingpakket bij hun afneemt.
Waarom heb je een SSL certificaat nodig?
Waarom heb je een SSL certificaat nodig? Je moet een SSL certificaat gebruiken, omdat je hiermee de gegevens tussen jouw website en de server kunt beschermen. Verder weegt het ook mee in hoe goed jij gevonden gaat worden in Google en kom je natuurlijk betrouwbaarder over bij jouw potentiële klanten.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!