Vereniging website maken in 2024? | Gratis handleiding!

Inhoudsopgave

Wil je zelf een website voor een vereniging maken, omdat je lid bent geworden van een vereniging die nog geen website heeft? Of heeft je vereniging al wel een website, maar is deze niet al te bijzonder en wil je deze verbeteren? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel ga ik je namelijk vertellen hoe je zelf, zonder technische kennis, een vereniging website kunt maken!

Naast dat ik je stap voor stap ga vertellen hoe je een website voor een vereniging kunt maken ga ik ook nog een hoop andere belangrijke dingen vertellen. Zo ga ik je vertellen wat je precies nodig hebt voor het maken van een website voor je vereniging, wat de beste templates zijn voor de website van een vereniging en met welke kosten je rekening moet houden voor het maken van een vereniging website. Als laatste deel ik ook nog een paar tips, zodat je de kans op fouten aanzienlijk kunt verkleinen.

Wil je zelf een website maken voor je vereniging? Dan kan ik je zeker aanraden om dit artikel goed door te lezen en de stappen te volgen!

Kun je zelf een website voor een vereniging maken?

Voordat ik je, stap voor stap, ga vertellen hoe je zelf een website voor een vereniging kunt maken wil ik eerst even ingaan op een andere belangrijke vraag. De laatste tijd is mij namelijk vaak gevraagd of het wel mogelijk is om zelf een website te maken voor een vereniging. Veel mensen beschikken namelijk niet over technische kennis.

Gelukkig kan ik je direct geruststellen, want het is mogelijk om zonder technische kennis zelf een website te maken voor een vereniging. Hoewel het maken van een eigen website misschien lastig klinkt, kan ik je garanderen dat het je zal verbazen hoe eenvoudig het kan zijn. Uiteraard is het wel belangrijk dat je gebruikmaakt van de juiste programma’s, widgets, plug-ins en niet te vergeten, een actuele handleiding. Zonder deze gereedschappen zal het maken van een website voor je vereniging een stuk lastiger worden.

Stappenplan website vereniging maken

Nu je weet dat je, zonder kennis van programmeren, een eigen website kunt maken voor je vereniging, is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. In dit onderdeel van deze handleiding ga ik je daarom stap voor stap meenemen door het volledige proces om zelf een vereniging website te maken.

Door de stappen samen met mij te doorlopen weet je precies wat je nodig hebt, welke stappen je moet doorlopen en waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van een website voor je vereniging. Laten we dus maar gelijk beginnen, zodat je vandaag nog kunt starten met het maken van je eigen website.

Zo maak je zelf gemakkelijk een vereniging website:

1. Hosting en domeinnaam aanschaffen

Cloud86-hosting-review

Voordat je kunt beginnen met het maken van een website voor een vereniging, is het eerst belangrijk om een domeinnaam te registreren en een hostingpakket aan te schaffen. Een domeinnaam is namelijk het adres van je website en het hostingpakket zorgt ervoor dat je website bereikbaar is via het internet. Zonder hostingpakket en domeinnaam is het niet mogelijk om een website te maken die via het internet bereikbaar is voor, in dit geval de leden van de vereniging.

Nu is het kiezen van een goede webhosting provider helaas een flinke uitdaging. Alleen binnen Nederland heb je namelijk al de keuze uit tientallen verschillende hosting providers. Doordat al deze hosting providers ook nog eens beschikken over een ander aanbod met sterk uiteenlopende eigenschappen, is het vergelijken van webhosting providers erg lastig.

Omdat ik je toch zo goed mogelijk wil helpen heb ik al uitgebreid onderzoek voor je gedaan naar de beste webhosting providers in Nederland. Op dit moment kan ik je dan ook zonder twijfel aanraden om voor de hosting van Cloud86 te kiezen. Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider die al verschillende jaren op rij is uitgeroepen tot snelste hosting provider in Nederland. Bovendien is de hosting super gebruiksvriendelijk waardoor je met één klik een CMS als WordPress kunt installeren.

Wat ook een groot voordeel van Cloud86 is, is dat ze als een van de weinige hosting providers in Nederland beschikken over een telefonische klantenservice. Als je vragen of problemen hebt kun je dus snel en gemakkelijk in contact komen met de klantenservice. De kosten voor een hostingpakket van Cloud86 beginnen vanaf €1,95 per maand. Persoonlijk raad ik je aan om voor het “Webhosting Medium” pakket te kiezen, omdat hier de uitgebreide ondersteuning bij is inbegrepen en je meer snelheid tot je beschikking hebt.

2. Een CMS kiezen

Is het registreren van een domeinnaam en het aanschaffen van een hostingpakket gelukt? Dan is de volgende stap het kiezen van een Content Management Systeem(CMS). Een Content Management Systeem is namelijk het systeem dat je nodig hebt om je eigen website te bouwen en te beheren zonder technische kennis nodig te hebben.

Helaas geldt voor de CMS systemen hetzelfde als voor de hosting providers. De keuze uit CMS systemen is groot en omdat ze allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben is het kiezen van het beste CMS systeem lastig. Op dit moment zijn onderstaande CMS systemen het populairst voor het maken van een eigen website of webshop:

 1. WordPress
 2. Joomla
 3. Drupal
 4. HubSpot
 5. Magento

Persoonlijk raad ik je aan om voor WordPress te kiezen, omdat ongeveer 50% van alle websites op dit CMS is gebouwd. Bovendien is een WordPress website maken erg gemakkelijk wanneer je gebruikmaakt van de juiste thema’s en plug-ins. Gebruik je liever een ander CMS? Dan is het verstandig om mijn artikel over de beste website makers door te lezen.

3. WordPress installeren

Heb je ervoor gekozen om WordPress te gebruiken als CMS voor het maken van de website voor je vereniging? Dan is de volgende stap het installeren van het WordPress CMS op je domeinnaam. Hoe het installeren van WordPress precies in zijn werk gaat, is afhankelijk van de hosting provider die je hebt gekozen.

Heb je gekozen voor de hosting van Cloud86? Dan kun je de stappen hieronder volgen om WordPress gratis te installeren op je domeinnaam:

Volg deze stappen om WordPress te installeren via Cloud86:

 1. Log in op de website van Cloud86.
 2. Ga onder “Actieve diensten” naar je hostingpakket.
 3. Klik in het snelmenu op “Inloggen op Plesk”.
 4. Klik in het menu aan de linkerkant op “WordPress”
 5. Klik op “Install WordPress”

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, krijg je een scherm te zien waar je een aantal belangrijke instellingen moet doorlopen. Deze instellingen bepalen onder andere hoe WordPress op je domeinnaam wordt geïnstalleerd en hoe WordPress in praktijk zal gaan werken. Dit zijn te veel instellingen om in dit artikel te doorlopen. Daarom heb ik een gratis WordPress handleiding gemaakt waarin ik de basisinstellingen van WordPress met je doorloop.

WordPress-installeren-Cloud86

4. Een vereniging thema of template kiezen

Is het installeren van WordPress gelukt? Dan is de volgende stap het kiezen van een WordPress thema of template dat geschikt is voor het maken van een website voor een vereniging. Helaas geldt hiervoor wel dat het kiezen van een goed WordPress thema lastig kan zijn. WordPress kent namelijk duizenden thema’s en al deze thema’s verschillen van elkaar. Het is daarom erg belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende WordPress thema’s, voordat je zonder onderzoek een WordPress thema installeert.

Voordat je een WordPress thema kiest is het belangrijk om te weten wat een WordPress thema precies is. Om het simpel te houden kun je een WordPress thema zien als een bestand dat de code bevat voor de functionaliteiten en het uiterlijk van je website. Daarnaast heeft het thema dat je gebruikt veel invloed op de snelheid, gebruiksvriendelijkheid en zoekmachine vriendelijkheid van je website. Om deze reden is het super belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de verschillende WordPress thema’s, zodat je de juiste keuze maakt.

Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een vereniging website heb ik al onderzoek voor je gedaan naar de beste WordPress thema’s van dit moment. Ik kan je dan ook aanraden om in ieder geval te kiezen voor een multifunctioneel WordPress thema. Het voordeel van een multifunctioneel thema is namelijk dat deze thema’s voor alle soorten websites en webshops gebruikt kunnen worden. Je kunt deze thema’s dus niet alleen gebruiken voor het maken van een website voor een vereniging, maar ook voor een bedrijfs website of blog website.

5. Handige plug-ins voor een vereniging website

Ondanks dat WordPress standaard al beschikt over een hele hoop functionaliteiten, ontkom je er in de meeste gevallen niet aan om gebruik te maken van extra WordPress plugins. WordPress plug-ins zijn namelijk stukjes code die je aan je website kunt toevoegen om extra functionaliteiten op je website of webshop te kunnen gebruiken.

Nu zijn er binnen WordPress alleen duizenden plug-ins te vinden voor écht alle soorten functionaliteiten. Helaas kun je deze niet zomaar installeren, want er zijn veel plug-ins op de markt die niet goed worden onderhouden en daardoor een risico vormen voor je website. Toch zijn er wel een aantal belangrijke plugins die handig zijn voor het maken van een website voor een vereniging.

Deze plug-ins kun je gebruiken voor het maken van een website voor een vereniging:

 1. WPForms: WPForms is een WordPress plugin die je kunt gebruiken om zonder technische kennis formulieren aan je website toe te voegen. Als je een website voor een vereniging gaat maken kun je deze plugin bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een contact- of inschrijfformulier.
 2. Classic editor: Classic editor is een WordPress plugin die de nieuwe editor van WordPress vervangt door de oude klassieke versie van de editor. Het gebruik van deze plug-in is niet verplicht, maar persoonlijk vind ik de classic editor een stuk gebruiksvriendelijker en overzichtelijker dan de nieuwe. Ik raad je dan ook aan om dit in ieder geval te testen, zodat je kunt kijken welke editor je zelf het prettigst vindt werken.
 3. UpdraftPlus: UpdraftPlus is een WordPress plugin die het mogelijk maakt om gemakkelijk backups te maken van je volledige website. Je kunt de plug-in zelfs instellen, zodat UpdraftPlus dagelijks of wekelijks automatisch een backup maakt van je volledige website. Omdat er dagelijks ongeveer 30.000 websites worden gehackt is deze plugin een must voor iedere website!
 4. The Events Calendar: The Events Calendar is een WordPress plugin die je kunt gebruiken voor het tonen van een agenda op de website van je vereniging. In deze agenda kun je alle evenementen van de vereniging zetten, zodat de leden deze gemakkelijk kunnen vinden via de website.
 5. bbPress: bbPress is een populaire WordPress plugin die je kunt gebruiken wanneer je een forum wilt implementeren op de website van je vereniging. Dit kan handig zijn wanneer je wilt dat leden met elkaar kunnen communiceren via het forum.

Tips voor het kiezen van een website template

Inmiddels weet je precies welke stappen je moet doorlopen voor het maken van een website voor een vereniging. Dit was belangrijke informatie, maar ik kan me voorstellen dat je nog niet volledig weet waar je nu precies op moet letten bij het kiezen van een goed website template voor je website.

Bij het kiezen van een geschikt template gaat het namelijk niet alleen om hoe het thema eruitziet en wat er binnen het thema allemaal mogelijk is. Voor een WordPress thema is het namelijk erg belangrijk dat de techniek goed in elkaar zit, zodat je website vlekkeloos werkt. In dit onderdeel van dit artikel wil ik je daarom een aantal tips geven, zodat je precies weet wat je moet controleren bij je zoektocht naar een geschikt template voor het maken van een website voor de vereniging waarbij je zit aangesloten.

1. Het template moet snel zijn

Wanneer je op zoek bent naar een geschikt website template voor het maken van een vereniging website is snelheid super belangrijk. Google gebruikt de snelheid van je website namelijk als ranking factor en dat betekent dat de snelheid van je website invloed heeft op de vindbaarheid van je website in Google. Gevonden worden in Google zou daarom makkelijker moeten zijn met een snel template dan met een traag template.

Nu is het probleem alleen dat het testen van de snelheid van een WordPress thema of template lastig is. Je kunt namelijk alleen een goede meting doen door het thema zelf te installeren en vervolgens een snelheidstest te doen via een tool als Google PageSpeed Insights of GTmetrix.

Naast dat je de snelheid van het thema zelf kunt testen, kun je ook kijken naar de ervaringen van andere gebruikers met het WordPress thema. Uit deze ervaringen kun je in de meeste gevallen wel halen of het thema snel of sloom is.

Zakelijke-website-maken-snelheid

2. Het template moet zoekmachine vriendelijk zijn

Naast dat het template snel moet zijn, is het ook erg belangrijk dat het thema dat je kiest zoekmachine vriendelijk is. Dit punt gaat goed samen met de snelheid, want zoals ik net vertelde heeft de snelheid van je website invloed op de vindbaarheid van je website in Google.

Naast de snelheid is het voor een zoekmachine vriendelijk WordPress thema ook belangrijk dat de code van het thema goed in elkaar zit. Google ziet een website namelijk niet hetzelfde als hoe wij een website zien. Google kijkt namelijk naar de code van een website en bepaalt op basis daarvan of de code zoekmachine vriendelijk is of niet. Is de code van je website voor Google niet gemakkelijk te scannen? Dan kan dit negatieve effecten hebben op de vindbaarheid van je website in Google.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de WordPress thema’s die gigantische hoeveelheden functionaliteiten bevatten. Al deze functionaliteiten staan in de code van je website en moeten geladen worden wanneer iemand je website bezoekt. In praktijk zal je 80% van deze functionaliteiten alleen niet gebruiken, maar Google ziet de code wel omdat het standaard vanuit het thema wordt ingeladen.

3. Het template moet veilig zijn

Als derde is het belangrijk dat het thema dat je kiest veilig is. Dagelijks worden er namelijk ongeveer 30.000 websites gehackt, doordat meer dan 45% van de websites onvoldoende beveiligd is. Nu zijn er zelf een hele hoop maatregelen die je kunt nemen om je website beter te beveiligen, maar het begint allemaal bij het kiezen van een stabiel, betrouwbaar en veilig WordPress thema.

Om ervoor te zorgen dat je een veilig WordPress thema kiest raad ik je aan om de gratis WordPress thema’s te vermijden. Gratis WordPress thema’s zitten in de meeste gevallen namelijk slecht in elkaar en worden weinig tot niet geüpdatet. Dit is ook niet gek, want de ontwikkelaars verdienen geen geld aan het thema en stoppen daarom ook geen tijd in het beheer en onderhoud van het thema. Het risico voor jou is hierdoor dat de kans aanwezig is dat je website wordt gehackt.

Ik raad je daarom altijd aan om te kiezen voor een premium WordPress thema. De kosten voor een premium WordPress thema bedragen tussen de €50 en €100 euro per jaar. Wanneer je deze investering maakt ben je verzekerd van kwalitatief goede code, regelmatige updates en een klantenservice die je kunt benaderen bij vragen of problemen.

4. Het template moet mobielvriendelijk zijn

Als vierde is het belangrijk dat het thema dat je kiest mobielvriendelijk is. Wat ik hier precies mee bedoel is dat het thema volledig responsive is. Dit betekent namelijk dat je website automatisch meeschaalt op de grootte van het scherm. Het voordeel hiervan is dat je website op elk apparaat de beste gebruikservaring kan bieden voor je bezoekers.

Het is super belangrijk om voor een responsive WordPress thema te kiezen. Uit cijfers van Google blijkt namelijk dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten afkomstig is vanaf mobiele apparaten. Is je website niet geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers? Dan zal dit negatieve effecten hebben op de vindbaarheid van je website in de mobiele zoekresultaten van Google. Kies daarom altijd voor een WordPress thema dat volledig responsive is, zodat de vindbaarheid van je website, in de basis, op mobiele apparaten zo optimaal mogelijk is.

5. Kies een template dat aansluit bij je wensen

Als laatste is het ook niet geheel onbelangrijk om voor een thema of template te kiezen dat aansluit bij je wensen en behoeften. Je hebt er namelijk niks aan als je een snel en zoekmachine vriendelijk WordPress thema kiest waarmee je niet de website kunt maken die je graag had gewild.

Om deze reden raad ik je, zoals ik eerder in dit artikel vertelde, in vrijwel alle situaties aan om te kiezen voor een multifunctioneel WordPress thema. Het voordeel van een multifunctioneel thema is namelijk dat deze thema’s voor alle soorten websites en webshops gebruikt kunnen worden. Het maakt dus niet uit of je een website voor een vereniging, fotografie of portfolio website wilt maken. Met een multifunctioneel WordPress thema is het allemaal mogelijk zonder dat je daarvoor, in de meeste gevallen, technische kennis nodig hebt.

Vereniging website maken? Dit zijn de 3 beste thema’s!

Inmiddels weet je hoe je een website kunt maken voor je vereniging, waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikt website template en dat het erg belangrijk is om gebruik te maken van een actuele handleiding. Hoewel dit erg belangrijke informatie is, kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt namelijk zoveel informatie tot je gekregen dat het vinden, vergelijken en kiezen van een WordPress thema lastig zal worden.

Om die reden heb ik gezocht naar de beste WordPress thema’s voor het maken van een website voor je vereniging. Uiteraard zijn dit allemaal thema’s die je kunt gebruiken zonder technische kennis nodig te hebben, zodat iedereen met deze thema’s aan de slag kan.

In totaal heb ik drie WordPress thema’s gevonden die voldoen aan alle bovenstaande eisen en ook nog eens gebruikt kunnen worden voor het maken van een vereniging website. Hieronder zal ik deze thema’s een voor een bespreken en met elkaar vergelijken, zodat je op basis hiervan het thema kunt kiezen dat het beste bij je wensen aansluit.

1. Astra thema

Astra-wordpress

Het beste WordPress thema dat je kunt gebruiken voor het maken van een website voor een vereniging is zonder twijfel het Astra theme. Het Astra theme is namelijk al verschillende jaren een van de beste WordPress thema’s op de markt. Doordat het Astra thema maar 50 KB nodig heeft kan het thema laden in 0,5 seconden en daarmee is het een van de snelste WordPress thema’s van dit moment!

Een groot voordeel van het Astra theme is dat het multifunctioneel is. Dit betekent dat je het thema kunt gebruiken voor echt alle soorten websites en webshops. Dit is ook goed te zien aan de meer dan 250 starter templates die standaard worden meegeleverd bij het thema. Binnen het thema zijn er namelijk templates te vinden voor echt alle soorten websites en webshops. Voor het maken van een vereniging website zijn er dan ook meer dan genoeg geschikte templates te vinden. Het is ook goed om te weten dat het Astra thema volledig compatibel is met de plug-ins die ik eerder in dit artikel noemde. Je kunt dus altijd een forum of agenda aan je website toevoegen.

Naast dat het Astra theme multifunctioneel is, is het thema volledig geoptimaliseerd voor Google en automatisch responsive. Met het Astra theme ben je dan ook verzekerd van een goede basis voor het maken van je eigen droom website. De kosten voor het Astra Pro theme bedragen op dit moment $49 dollar per jaar.

2. Elementor Hello

Elementor-hello-theme-review

Het tweede thema dat uitermate geschikt is voor het maken van een vereniging website, is het Hello theme van Elementor. Elementor is met meer dan 10.000.000 gebruikers namelijk de populairste website builder binnen WordPress. Het voordeel van Elementor is dat je zonder enige technische kennis je volledige website naar eigen wens kunt opbouwen en inrichten.

Omdat Elementor een page builder is heb je geen zwaar WordPress thema nodig met veel functionaliteiten, want dit kun je met Elementor allemaal zelf bouwen. Kies je voor een los thema in combinatie met Elementor of Elementor Pro? Dan worden veel functionaliteiten dubbel in de code gezet wat negatieve effecten heeft voor de snelheid en zoekmachinevriendelijkheid van je website. Om dit probleem op te lossen heeft Elementor een eigen WordPress thema ontwikkeld, genaamd Elementor Hello.

Het is overigens wel goed om te weten dat het Astra theme ook volledig is afgestemd op Elementor. Je kunt in plaats van het Hello theme dus ook het Astra theme gebruiken in combinatie met Elementor. Een voordeel van het Elementor Hello theme is dan wel weer dat het gratis is.

3. Divi

Divi-wordpress

Het laatste thema dat je kunt overwegen voor het maken van een vereniging website is het Divi theme. Divi is namelijk een totaaloplossing die bestaat uit een WordPress thema en WordPress builder. Doordat het thema en de builder door hetzelfde team zijn ontwikkeld zijn ze perfect op elkaar afgestemd.

Je kunt het Divi theme eigenlijk vergelijken met de combinatie van het Elementor Hello theme in combinatie met de Elementor page builder. Het voordeel van Divi is dan wel dat je nog meer templates tot je beschikking hebt. Met Divi krijg je namelijk toegang tot meer dan 2.500 pagina layouts en 348 volledige website templates. Aan deze templates valt ook goed te zien dat het thema multifunctioneel is, want echt voor alle soorten websites zijn er wel templates te vinden.

Wat verder nog een voordeel van Divi is, is dat ze ook over enkele geavanceerde functionaliteiten beschikken. Zo beschikt Divi bijvoorbeeld over een standaard ingebouwde functionaliteit voor het uitvoeren van splittesten. Dit is een handige functionaliteit voor als de basis van je website goed staat en je al grotere aantallen bezoekers krijgt.

Een vereniging website maken? 2 belangrijke tips

Het maken van een eigen website voor een vereniging is super leuk, maar op sommige momenten kan het ook best wel uitdagend en/of frustrerend zijn. Er zijn namelijk veel zaken waar je rekening mee moet houden. Om die reden wil ik in dit onderdeel van dit artikel twee belangrijke tips met je delen, zodat je die kunt meenemen bij het maken van je website. Door rekening te houden met deze punten ga je een hele hoop tijd en frustraties besparen tijdens het bouwen van de website voor je vereniging.

Het is overigens belangrijk om te weten dat deze tips niet alleen van toepassing zijn op het maken van een website voor een vereniging, want deze tips gelden voor iedereen die zelf een website wilt gaan maken.

1. Bedenk een huisstijl

De eerste belangrijke tip die ik met je wil delen heeft betrekking op de huisstijl. In de meeste gevallen wordt er namelijk voor gekozen om direct een template te importeren, omdat deze mooi is. Er wordt alleen helemaal niet nagedacht over wat de website uitstraalt en of deze uitstraling aansluit bij wat je precies uit wil stralen.

Voordat je begint met het maken van een website is het daarom erg belangrijk om na te denken over de huisstijl. De huisstijl wil je namelijk niet alleen terug laten komen op je website, maar ook in het logo, de visitekaartjes, je social media profielen en ga zo maar door.

Het bedenken van een goede huisstijl kun je in deze tijd gelukkig eenvoudig zelf doen. Er zijn namelijk grote aantallen websites die je kunnen helpen bij het bedenken van aansluitende kleuren voor in je huisstijl. Een goed voorbeeld hiervan is Coolors.co, maar je kunt het natuurlijk ook aan ChatGPT vragen.

2. Gebruik rechtenvrije afbeeldingen

Een andere belangrijke tip die ik met je wil delen heeft betrekking op de afbeeldingen die je op je website gaat gebruiken. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar afbeeldingen op je website te plaatsen. Op afbeeldingen staat namelijk een auteursrecht en dat betekent dat je deze niet mag gebruiken zonder toestemming van de persoon die het auteursrecht heeft. Negeer je deze regels? Dan kun je hier serieus mee in de problemen komen.

Ik snap dat je wel afbeeldingen op je website wilt gebruiken en daarom zijn er oplossingen. De beste oplossing is om zelf afbeeldingen te maken die je op je website gebruikt. Deze afbeeldingen zijn namelijk helemaal uniek en dat kan de vindbaarheid van je website in Google verbeteren.

Wil je zelf geen foto’s maken voor je website? Dan kun je er ook nog voor kiezen om gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen die geen auteursrecht bevatten en die je dus zonder problemen op je website kunt gebruiken. Voor rechtenvrije afbeeldingen kun je bijvoorbeeld eens kijken op Pixabay.com of Pexels.com.

Wat kost het maken van een website voor een vereniging?

Je weet nu wat je nodig hebt voor het maken van een vereniging website, hoe je een geschikt website template vind en wat de beste website templates zijn voor het maken van een website voor een vereniging. Daarnaast heb ik nog twee belangrijke tips met je gedeeld die zullen helpen bij het maken van je eigen website.

Er is nu alleen nog een belangrijk onderdeel dat we nog niet hebben besproken en dat zijn de kosten. In dit onderdeel van dit artikel wil ik het daarom nog even hebben over de kosten voor het maken van een vereniging website.

De kosten voor het maken van een vereniging website heb ik opgedeeld in verschillende categorieën:

 1. Domeinnaam en webhosting: de kosten voor een domeinnaam en hostingpakket zijn noodzakelijk om een website voor je vereniging te kunnen maken. Zoals ik je eerder in dit artikel vertelde raad ik je aan om te kiezen voor het webhosting medium pakket van Cloud86. Dit pakket bevat namelijk alles wat je nodig hebt om goed van start te kunnen gaan met je eigen website. De kosten voor dit hostingpakket bedragen €2,95 per maand.
 2. WordPress thema: de kosten voor een WordPress thema zijn niet noodzakelijk, maar ik raad je wel aan om te investeren in een snel, veilig en zoekmachine vriendelijk WordPress thema. Je kunt in dit geval kijken naar het Astra theme. De kosten voor dit thema bedragen $49 dollar per jaar.
 3. Page builder: de kosten voor een page builder zijn ook niet noodzakelijk, maar ook dit raad ik je wel aan. Een page builder maakt het namelijk mogelijk om zonder technische kennis je eigen website op te bouwen en in te richten. Ik raad je in dit geval aan om te kiezen voor Elementor Pro, omdat dit met meer dan 10 miljoen gebruikers de populairste pagina bouwer is. De kosten voor een Elementor Pro licentie bedragen €59 per jaar. Je kunt natuurlijk ook eerst de gratis versie van Elementor proberen.

Tel je alle kosten bij elkaar op? Dan ben je voor het maken van een strakke en professioneel uitziende website voor een vereniging ongeveer €150 euro per jaar kwijt. Uiteraard kan dit duurder worden wanneer je kiest voor een duurder hostingpakket of WordPress thema, maar met €150 heb je een goede indicatie.

Is het slim om zelf een website voor een vereniging te maken?

Nu we zijn aangekomen aan het eind van dit artikel is het tijd voor een conclusie, want is het nu slim om zelf een website voor een vereniging te maken?

Persoonlijk kan ik je zeker aanraden om zelf een website voor je vereniging te maken. Vaak bestaat een vereniging namelijk uit vrijwilligers en is er weinig geld om een professionele website te laten maken. Daarnaast is het ook de vraag of je dat als vereniging nodig hebt. Om die reden is het voor de meeste verenigingen slimmer om zelf een website te maken en met behulp van WordPress kan dat gemakkelijk!

Zoek je een methode om zonder technische kennis zelf een vereniging website te maken? Dan raad ik je aan om mijn gratis WordPress handleiding te downloaden. In deze handleiding leg ik je namelijk stap voor stap uit hoe je met WordPress eenvoudig je eigen website kunt maken!

Vereniging website maken - Veelgestelde vragen

Wat kost het maken van een website voor een vereniging?

Hoeveel het maken van een website voor een vereniging precies kost is afhankelijk van een hele hoop verschillende factoren. Wanneer je ervoor kiest om een vereniging website te maken met WordPress heb je een hostingpakket, domeinnaam, WordPress thema en page builder nodig. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €150 euro per jaar.

Kan je gratis een vereniging website maken?

Ja, er zijn voldoende systemen waarmee je gratis een website voor je vereniging kunt maken. Je moet je alleen wel afvragen of dit is wat je wilt. Bij gratis systemen heb je namelijk geen eigen domeinnaam en worden er advertenties op je website getoond. Bovendien weet je niet hoe de partij omgaat met je privacygevoelige gegevens. Ik raad het maken van een eigen website via gratis systemen daarom altijd af!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Gratis-WordPress-handleiding-CTA
4.9/5

5.200+ mensen gingen je voor!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand