Strato website maken | 2024 handleiding & mijn ervaringen!

Strato-website-maken
Inhoudsopgave

Wil jij zelf een eigen professionele website maken? Dan kun je dit doen met een hele hoop verschillende website makers. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een eigen website te maken met systemen als Wix en Jimdo. Het maken van een Strato website is echter ook mogelijk.

Strato is een populaire hosting provider door hun erg goedkope hosting. Ook beschikken ze inmiddels over hun eigen website maker waarmee jij zonder technische kennis jouw eigen website kunt maken. Zoals je al kunt raden is ook deze weer erg goedkoop.

In deze blog ga ik uitzoeken hoe jij zelf een Strato website kunt maken, waar je precies op moet letten en wat de nadelen zijn bij het maken van een Strato website.

Wat is Strato?

Zoals je waarschijnlijk al wel zal weten is Strato een erg grote hosting provider die oorspronkelijk uit Duitsland komt. Binnen Duitsland is het een van de populairste hosting providers en de laatste jaren groeit Strato ook flink in Nederland & België.

Dat Strato zo populair is geworden komt door hun erg goedkope hosting en het grote advertentie budget dat ze gebruiken op tv. Zelfs als jij nog nooit van hosting gehoord hebt zal jij het bedrijf Strato wel eens voorbij hebben of horen komen.

Naast hosting heeft Strato nu ook een eigen website maker. Dit is geen hele gekke stap, want grotere internationale hosting providers als Hostinger en HostGator beschikken ook over een eigen website maker.

Kun jij met de Strato website maker zelf een eigen website maken?

Ja, het is met Strato mogelijk om zonder technische kennis zelf een eigen website maken. Velen zullen denken dat dit nog niet mogelijk is. Enkele jaren geleden had je hier namelijk nog veel technische kennis voor nodig. Zo moest je bijvoorbeeld programmeertalen als JavaScript, PHP en CSS beheersen.

De afgelopen jaren heeft deze markt gelukkig veel ontwikkelingen doorgemaakt. Hierdoor zijn er nu erg veel systemen waarmee jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website kunt maken. De Strato website builder is er hier een van.

Naast Strato zijn er ook nog een flink aantal andere systemen waarmee jij zonder technische kennis zelf een eigen website kunt maken. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan het maken van een website met Wix, het maken van een website met Jimdo of het maken van een website met WordPress.

Strato website maken stappenplan

Het maken van een eigen Strato website hoeft helemaal niet lastig te zijn. Sterker nog. Aan het begin van deze handleiding heb je gelezen dat je hier helemaal geen technische kennis voor nodig hebt en dat klopt. Er zijn echter wel een paar belangrijke stappen die je moet volgen om zelf jouw eigen website te maken.

Hieronder ga ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf, zonder enige technische kennis, een eigen Strato website kunt maken. Het is goed om te weten dat je met Strato vrijwel alle soorten websites kunt maken. Of het nu gaat om het maken van een blog website, advertentie website of vakantie website. Het is allemaal mogelijk!

1. Schaf de Strato website maker aan

Voordat je kunt beginnen met het maken van jouw eigen Strato website maken moet je natuurlijk wel eerst de website maker aanschaffen.

Bij Strato heb je de keuze uit drie verschillende pakketten in combinatie met de Strato website maker. Het is goed om hier even te kijken welk pakket het beste aansluit bij jouw wensen, want er zitten nogal wat verschillen in het aantal pagina’s dat je kunt maken en de hoeveelheid opslag die jij kunt gebruiken.

Ik raad je ook aan om goed te kijken naar de prijzen. Het lijkt namelijk allemaal super goedkoop, maar wanneer je moet verlegen worden de pakketten toch wel een heel stuk duurder.

Strato-website-maker

2. Login op jouw Strato website

Zodra jij een hostingpakket met website maker hebt gekozen en betaald hebt is de volgende stap het inloggen op jouw Strato website. Dit kun je doen om naar de inlogpagina van jouw klant login te gaan.

3. Kies een Strato website template

Ben jij ingelogd in jouw Strato account en heb jij nog niet gewerkt met de site builder? Dan zal je direct de melding krijgen om een ontwerp te kiezen. Dit is het ontwerp dat je kunt gaan gebruiken voor het maken van jouw eigen Strato website maker.

Je hebt hier de keuze uit een groot aantal verschillende soorten ontwerpen. Zoals je eerder hebt gelezen kun je hier vrijwel alle soorten websites mee maken. Het is dus allemaal mogelijk met de Strato website maker.

4. Maak jouw website helemaal naar wens

Zodra jij een website template hebt gekozen kun jij jouw volledige website echt helemaal naar wens maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van afbeeldingen, het aanpassen van teksten of het toevoegen van knoppen. Het is via de Strato website maker allemaal mogelijk zonder enige technische kennis. Wel is de website maker in vergelijking met andere website makers wat beperkt.

Wat zijn de nadelen bij het maken van een Strato website?

Strato is een erg goedkope hosting provider. Dit lijkt in eerste instantie erg prettig, maar vaak komen er bij goedkope dingen ook wel een aantal nadelen kijken. Dit geldt in dit geval ook voor goedkope hosting. Wanneer je namelijk kijkt naar Strato en de ervaringen van andere gebruikers met Strato zijn deze niet heel positief. Hieronder wil ik daarom dieper ingaan op de nadelen die ik bij Strato heb gevonden.

1. De website builder is erg traag

Hoe Strato het aanpakt is eigenlijk best vies. Als je namelijk een pakket kiest zit je namelijk direct vast aan een jaarcontract. Als je eenmaal aan de slag bent gegaan met het maken van jouw Strato website kom je pas achter de nadelen.

Het eerste nadeel is dan ook dat de website builder erg traag is. Wanneer jij even snel een afbeelding op jouw website wilt aanpassen of een stukje tekst wilt aanpassen wil je dit snel en soepel kunnen doen. Met de Strato website builder is dit helaas niet mogelijk. Je moet hier echt wel wat geduld voor hebben.

2. Weinig keuze uit templates

Het tweede nadeel van Strato is dat de templates voor de Strato website builder wel erg basis zijn. Wanneer je ze vergelijkt met templates die jij kunt gebruiken in WordPress lijken de templates van Strato net ingekleurde word documenten. Natuurlijk is het ook niet gek dat de templates van Strato zo simpel zijn, want omdat de website maker zo goedkoop is hebben ze ook geen geld om deze te verbeteren.

3. Niet goed geoptimaliseerd voor mobiel

Een ander nadeel dat de Strato website maker heeft is dat de templates niet goed zijn geoptimaliseerd voor mobiel. Dit vind ik persoonlijk ook een erg groot nadeel. Google heeft namelijk aangegeven dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten wordt gedaan via mobiele apparaten.

Is jouw website niet mobielvriendelijk? Dan zal je minder goed gevonden worden in Google en een stuk minder bezoekers krijgen. Dat Strato daarom geen mobiel vriendelijke website templates maakt vind ik daarom erg slecht.

4. Slechts bereikbaar in één taal

Was jij van plan om met de Strato website maker een meertalige website te maken? Dan moet ik je helaas teleurstellen, want het maken van een meertalige website is niet mogelijk met de Strato website maker. Je kunt binnen Strato één taal aanhouden en dat is het. Voor het maken van een meertalige website kun jij daarom beter kiezen voor WordPress.

5. Trage website

Het laatste nadeel van Strato is dat hun hosting erg traag is en dat maakt jouw website weer erg sloom. Een trage website is super irritant voor bezoekers en ze zullen daarom ook direct jouw website verlaten wanneer deze niet snel laadt.

Voor het maken van een snelle website is goede hosting erg belangrijk. Persoonlijk raad ik daarom niet aan om te kiezen voor de hosting van Strato. In dit geval kun je beter kiezen voor de hosting van Cloud86. Dit is ook een nederlandse hosting provider en de kosten beginnen vanaf €1,95 per maand.

trage-website

Is het verstandig om een Strato website te maken?

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft Strato niet helemaal mijn voorkeur. Zo’n 5 jaar terug tijdens het maken van mijn eerste website heb ik de hosting van Strato geprobeerd. Ik dacht namelijk ook dat dat lekker goedkoop was, maar daar heb ik mij flink op verkeken.

De hosting was wel super goedkoop, maar er kwamen zoveel nadelen bij kijken. Zo lag mijn website 5 dagen offline, omdat de klantenservice druk was en het daarna weekend was. In een weekend werkt Strato natuurlijk niet.

Na enkele maanden was ik er helemaal klaar mee en ben ik direct overgestapt naar een goede hosting provider. In dit geval heb ik toen gekozen voor SiteGround en tot nu toe ben ik daar super tevreden over. Wel is deze ietsje duurder, maar daar krijg je dan ook wel een hoop voor terug.

Wat kost het maken van een Strato website?

Het laatste onderdeel dat ik nog even wil behandelen gaat over de kosten voor het maken van een Strato website. Dit is namelijk ook een belangrijk onderdeel wanneer jij zelf een eigen website wilt gaan maken.

Zoals je hebt gelezen heb je bij Strato de keuze uit 3 verschillende pakketten. Het eerste pakket is de eerste maand gratis en kost daarna €5 euro per maand.

Het tweede pakket kost de eerste 12 maanden €1 euro per maand. Na het eerste jaar gaat de prijs naar €8 euro per maand.

Het duurdere pakket is de eerste 6 maanden €1 euro per maand. Na deze periode stijgt de prijs naar €14 euro per maand.

In vergelijking met veel andere hosting providers kan ik daarom zeggen dat de hosting van Strato in vergelijking met andere hosting wel vrij prijzig is. Al helemaal wanneer je dit vergelijkt met de kwaliteit die jij ervoor terugkrijgt.

Kosten-strato-website-maken

Conclusie: Is een Strato website wat voor jou?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze handleiding is het tijd voor een conclusie, want kun jij het beste een Strato website maken?

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gelezen raad ik het maken van een Strato website niet aan. In eerste instantie lijkt het allemaal erg goedkoop en mooi, maar zodra je een pakket hebt aangeschaft kom je erachter dat het helemaal niet zo goed is. Pas hier daarom echt voor op.

Mocht je wel zelf zonder enige technische kennis een goede, maar betaalbare website willen maken? Dan kan ik je zeker aanraden om mijn e-book te downloaden. Hierin leg ik jou stap voor stap uit hoe jij zelf een eigen website kunt maken.

Strato website maken - Veelgestelde vragen

Heeft het maken van een Strato website nadelen?

Ja, het maken van een Strato website heeft een hoop nadelen. Zo stijgen de prijzen flink na de eerste contract duur, is de klantenservice erg slecht, is de hosting super traag en zal je snel tegen problemen aanlopen.

Hoe maak je een website bij Strato?

Je kunt eenvoudig zelf jouw eigen website maken bij Strato. Om dit te doen kun je de stappen uit deze handleiding volgen.

Hoeveel kost het om een website te maken met Strato?

De kosten voor het maken van een website met Strato zijn afhankelijk van het pakket dat jij kiest. Voor de eerste contractduur bedragen de kosten allemaal €1 euro per maand. Daarna stijgen de prijzen al snel naar minimaal €5 euro per maand. Ook kun je zelfs naar €14 euro per maand gaan.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand