STRATO review 2024: De juiste keuze? Mijn ervaringen in 2024

Samenvatting: Ben je op zoek naar een (super) goedkope hosting provider waarmee je zelf jouw eerste website of webshop kunt maken? Dan is de hosting van STRATO een erg interessante keuze! STRATO is van origine een Duits bedrijf, maar sinds 2006 leveren ze hun hostingdiensten ook binnen Nederland. Op dit moment kun je onder andere bij STRATO terecht voor verschillende soorten hosting, losse domeinnamen, e-mail, hun eigen website builder, verschillende online marketing functionaliteiten en ga zo maar door! STRATO beschikt zelfs over speciale WordPress hosting voor Elementor websites en webshops. Kies je voor een hostingpakket van STRATO? Dan ontvang je altijd een gratis domeinnaam en SSL certificaat!

Ben je al overtuigd van de hosting van STRATO? Via de knop hiernaast kun je tijdelijk tot 83% korting krijgen! Dit betekent dat je de eerste 12 maanden slechts €1,00 betaalt in plaats van €6,00. Ben je nog niet volledig overtuigd over de hosting van STRATO? Dan raad ik je aan om mijn STRATO review eens te lezen, want hierin deel ik onder andere mijn STRATO ervaringen!

STRATO-logo

Van €6,00 voor €1,00

Gebruiksvriendelijkheid

4.2/5

Klantenservice

3.5/5

Snelheid

3.5/5

Prijs

4.1/5
Inhoudsopgave

Wat is STRATO precies?

Voordat ik je meeneem in deze STRATO review wil ik je eerst wat meer vertellen over STRATO zelf. Door dit te doen krijg je namelijk al een beetje een beeld van wat voor bedrijf STRATO is, hoe ze zijn begonnen en wat hun plannen zijn voor in de toekomst.

Zoals ik in de intro van deze STRATO review al aangaf, is STRATO van origine een Duits bedrijf. Het bedrijf is in 1997 opgericht in Berlijn en is de daarop volgende jaren hard gegroeid. Zo opende STRATO in 2002 het eerste datacenter en werd in 2003 al het tweede datacenter geopend. Nadat ze een aantal jaar flinke stappen hebben gemaakt in Duitsland besloten ze in 2006 om uit te breiden naar Europa. Vanaf dat moment begon STRATO dan ook in Nederland.

Inmiddels zijn we 17 jaar verder en is STRATO uitgegroeid tot een van de bekendste hosting providers binnen Nederland. In deze jaren hebben ze hun aanbod ook flink uitgebreid. Zo kun je op dit moment bij STRATO terecht voor verschillende soorten hosting als WordPress hosting en VPS hosting. Verder kun je ook bij STRATO terecht voor hun eigen website builder, losse domeinnamen, e-mail hosting en een groot aantal online marketing functionaliteiten.

Met dit grote assortiment spreekt STRATO de volledige markt aan, maar toch richten ze zich met hun hostingpakketten met name op de totale beginners. Als je voor het eerst een website of webshop wilt maken zit je namelijk niet te wachten op hoge kosten voor webhosting. STRATO is in dit geval erg interessant, omdat je hier al webhosting kunt aanschaffen vanaf €1,00 per maand! Bij deze hosting pakketten ontvang je ook nog een gratis domeinnaam met SSL certificaat!

STRATO-review

STRATO review: Waarom zou je voor STRATO moeten kiezen?

Inmiddels heb ik je al aardig wat achtergrondinformatie gegeven over het bedrijf STRATO. Zo weet je nu dat STRATO al sinds 1997 actief is en dat hun hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn. Verder weet je precies waarvoor je bij STRATO terecht kunt en weet je dat je al hosting kunt afnemen bij STRATO vanaf €1,00 per maand! Dit is natuurlijk erg waardevolle informatie, maar waarschijnlijk wil je nog wel wat meer weten over de hosting van STRATO.

In het volgende onderdeel van deze STRATO review ga ik daarom dieper in op de functionaliteiten van STRATO. Ook ga ik in dit onderdeel toelichten hoe STRATO zich met hun functionaliteiten onderscheid van andere hosting providers in Nederland en België. Laten we dus maar snel beginnen, zodat je kunt beslissen of STRATO de beste hosting provider is voor jou!

Keuze uit verschillende soorten hosting

Heb je zelf al wat onderzoek gedaan naar een hosting provider voor jouw website of webshop? Dan zal je ongetwijfeld gezien hebben dat je de keuze hebt uit verschillende soorten webhosting. Zo kun je kiezen uit shared hosting of VPS hosting, maar heb je daarnaast ook nog de keuze uit dedicated server hosting, speciale WordPress hosting en cloud hosting. Nu is alleen de vraag: “Welke soort hosting is het beste voor mij?”.

Kies je voor de hosting van STRATO? Dan heb je eigenlijk de keuze uit twee soorten hosting. De goedkoopste optie is shared hosting. Bij deze vorm van hosting deel je de server met meerdere websites. Het voordeel hiervan is dat de hosting aanzienlijk goedkoper is, maar je levert wel wat in op snelheid. Voor de beveiliging geldt dat de shared hosting wat minder goed is beveiligd tegen DoS-aanvallen, omdat je de volledige server deelt en je dus ook afhankelijk bent van de andere websites op de server.

Naast shared hosting kun je bij STRATO ook kiezen uit VPS hosting. Bij VPS hosting krijg je een eigen virtuele server waarop je jouw website of webshop kunt hosten. Het voordeel hiervan is dat het sneller en veiliger is, maar daarbij komen wel een stuk hogere kosten kijken.

Welk type hosting je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je wensen. Ga je voor het een eigen website of webshop maken? Dan is VPS hosting zwaar overbodig en kun je beter voor een goedkoop shared hosting pakket kiezen. Heb je grotere wensen en ben je al bekend met hosting? Dan kun je kiezen voor VPS hosting om het maximale uit jouw website of webshop te halen!

Hostingpakket voor ieder budget

Zoals ik je net heb verteld, heb je bij STRATO de keuze uit twee verschillende soorten webhosting. Je kunt namelijk kiezen voor shared hosting of VPS hosting. Heb je een keuze gemaakt? Dan heb je vervolgens nog de keuze uit verschillende hosting pakketten. Dit is wel zo fijn, want zo kun je een pakket kiezen dat aansluit bij jouw wensen waardoor je niet te veel gaat betalen!

Kies je voor shared hosting van STRATO? Dan heb je de keuze uit vier verschillende hostingpakketten. Het “Starter” pakket raad ik persoonlijk niet aan, omdat je hier minder opslag krijg, je setupkosten moet betalen en de hosting duurder is. Voor het “Starter” pakket betaal je over het eerste jaar dan ook €41,00.

Kies je voor het “Basic” pakket? Dan heb je twee keer zoveel opslag, twee keer zoveel postvakken, 5 keer zoveel SSD databases en worden er geen setup kosten in rekening gebracht. Voor dit hostingpakket betaal je over het eerste jaar maar €12,00 euro. Je bent met dit pakket dus €29,00 goedkoper uit over het eerste jaar!

Kies je voor VPS hosting van STRATO? Dan heb je de keuze uit 5 verschillende pakketten. Hiervoor geldt dat de prijzen beginnen vanaf €6,00 per maand. Deze kosten kunnen vervolgens oplopen tot €49,00 euro per maand afhankelijk van het pakket dat je kiest.

STRATO-hosting

Hosting speciaal afgestemd op WordPress

Ben je van plan om zelf een eigen website te maken met WordPress? Dan is het goed om te weten dat STRATO beschikt over WordPress hosting. Dit is hosting die speciaal is afgestemd op het systeem WordPress. Door te kiezen voor WordPress hosting kan jouw website tot wel 5 keer sneller zijn! De kosten voor deze hosting pakketten zijn gelijk aan die van de normale hosting pakketten van STRATO, maar worden wel wat voordeliger wanneer je het pakket verlengt. Wanneer je kiest voor de hosting van STRATO raad ik je de WordPress pakketten aan!

Ben je van plan om een webshop te maken met WordPress en WooCommerce? Dan is het goed om te weten dat STRATO ook beschikt over WooCommerce hosting. Deze hosting is speciaal afgestemd op WordPress webshops, omdat je hier net wat andere instellingen voor nodig hebt dan websites. Verder geldt ook voor deze pakketten dat ze even duur zijn als de normale WordPress pakketten van STRATO.

Ga je jouw WordPress website opbouwen en inrichten met de Elementor page builder? Dan kun je bij STRATO ook kiezen voor Elementor hosting. In principe is dit hetzelfde als de WordPress hosting van STRATO, maar wordt bij de installatie van WordPress ook direct Elementor geïnstalleerd. Ook voor deze pakketten geldt dat ze even duur zijn als de normale WordPress pakketten van STRATO.

STRATO hosting en snelheid

Een belangrijk onderdeel voor webhosting is natuurlijk snelheid. Je wilt namelijk voorkomen dat bezoekers een lange tijd moeten wachten, voordat ze jouw website krijgen te zien. Het is daarom erg belangrijk dat je kiest voor een hosting provider die beschikt over snelle servers op gunstige locaties.

In het geval van STRATO is het goed om te weten dat ze beschikken over server locaties in Duitsland. Voor de beveiliging is dit top, want Duitsland heeft de strengste regelgevingen voor beveiliging en AVG. Voor de snelheid is het wat minder wanneer jij je met jouw website of webshop wilt focussen op landen als Amerika of Engeland. Focus jij je op de Nederlandse markt en dus op Nederlandse of Belgische bezoekers? Dan is een datacenter in Duitsland geen groot probleem. STRATO beschikt namelijk over directe verbindingen met knooppunten met AMS-IX en NL-IX. Dit klinkt allemaal wat technisch, maar voor jou houd het eigenlijk in dat de vertragingen in laadtijden verwaarloosbaar zijn.

Natuurlijk ben je nu ook nog even benieuwd naar de snelheden die ik heb gehaald met mijn STRATO website. Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van het “Webhosting Basic” pakket van STRATO. Als CMS heb ik WordPress gebruikt met het Twenty Twenty-Three thema. Verder heb ik Akismet, Elementor, Hallo Dolly en de Strato Assistant actief als plugins.

Op onderstaande screenshot kun je de resultaten zien van de snelheidstest die ik heb gedaan. Zoals je kunt zien scoort de website op desktop 100 en bedraagt de totale laadtijd 0,8 seconden. Ook op mobiel scoort de website 100 en heeft de website een laadtijd van 2,1 seconden.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat de website wat slomer wordt wanneer je deze gaat vullen met teksten en afbeeldingen, maar de scores die STRATO nu al haalt zijn meer dan prima voor een hostingpakket van slechts €1,00 per maand!

STRATO-snelheid

Een testomgeving maken met 1-klik

Heb je op dit moment al een website of webshop? Dan zal je deze op termijn ook wel eens willen aanpassen. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan het wisselen van thema’s, het verwijderen van plugins, het aanpassen van functionaliteiten en ga zo maar door. Dit zijn vrij grote aanpassingen die serieus effect kunnen hebben op hoe jouw website werkt.

Het komt erop neer dat veel aanpassingen best wel risicovol zijn, omdat je bezoekers hierdoor problemen kunnen ervaren op jouw website. Denk bijvoorbeeld aan functionaliteiten die niet meer werken, pagina’s die niet meer bereikbaar zijn of een hele website die uit de lucht is. Dit wil je voorkomen en daarom is het belangrijk om dit soort aanpassingen te doen in een testomgeving.

Een voordeel van STRATO is dan ook dat je hier met 1-klik een testomgeving kunt maken. Dit is eigenlijk een exacte kopie van jouw website, maar dan op een ander domein. Op deze kopie kun je jouw volledige website aanpassen zonder dat dit impact heeft op de live website. Heb je alle aanpassingen gedaan en heb je getest of alles nog werkt? Dan kun je de testomgeving eenvoudig vervangen met de live website. Door aanpassingen op deze manier door te voeren ervaren jouw bezoekers geen problemen op je website en kun jij met een gerust hart aanpassingen doen.

Gratis domeinnaam en SSL certificaat

Bij veel hosting providers krijg je een gratis SSL certificaat bij aanschaf van een hostingpakket. Dit is erg prettig, want een SSL certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de server en de website. Door gebruik te maken van dit certificaat is het een stuk lastiger voor hackers om de data te onderscheppen die tussen jouw website en de server wordt uitgewisseld.

Dat je bij een hostingpakket ook een gratis domeinnaam krijgt is een stuk zeldzamer. Voor het registreren van een domeinnaam moeten er namelijk kosten worden gemaakt. Hoeveel deze kosten precies bedragen is afhankelijk van de domeinextensie die jij kiest, maar voor een .nl of .be domeinnaam zal dit ongeveer €10,00 per jaar zijn. Kies je voor een ander domeinnaam extensie? Dan kunnen de kosten oplopen.

Kies je voor een hostingpakket van STRATO? Dan ontvang je standaard een gratis domeinnaam met SSL certificaat. Voor de domeinnaam heb je de keuze uit de volgende domeinextensies: .nl, .be, .eu, .com, .net, .org, .info of .biz. Dat je een gratis domeinnaam krijgt bij STRATO is dan ook een groot voordeel ten opzichte van andere hosting providers.

E-mailhosting is standaard inbegrepen

Ga je een website of webshop maken? Dan hoort daar natuurlijk ook een professioneel e-mailadres bij! Het komt namelijk niet professioneel over wanneer je op jouw website een Gmail of Outlook e-mailadres vermeldt om in contact te komen met de klantenservice.

E-mail hosting lost dit probleem op, want met e-mailhosting kun je e-mailadressen aanmaken die zijn gebaseerd op jouw domeinnaam. Je kunt dus bijvoorbeeld een info@jouwdomeinnaam.nl e-mailadres aanmaken, maar het is ook mogelijk om een e-mailadres te maken per afdeling of per persoon binnen je bedrijf.

Kies je voor de hosting van STRATO? Dan kun je bij elk pakket standaard e-mailadressen aanmaken. Hoeveel e-mailadressen je precies kunt aanmaken is afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen. Bij het “Webhosting Starter” pakket kun je maximaal 2.000 postvakken aanmaken en bij het duurste “Webhosting Pro” pakket kun je maximaal 15.000 postvakken aanmaken. Er is voor iedereen dus wel een geschikt pakket te vinden en je hoeft, als STRATO klant, niet zelf nog op zoektocht naar een goedkope email provider!

STRATO-email-hosting

STRATO beschikt over een eigen website builder

Zoek je naar een extreem makkelijke manier om zonder poespas jouw eigen website te maken? Dan is het ook nog een optie om gebruik te maken van STRATO, hun eigen website builder. Het voordeel van deze website builder is dat het super eenvoudig is om zelf je eigen website te maken.

Voor de hostingpakketten met sitebuilder geldt dat je een eigen domeinnaam met SSL certificaat ontvangt. Verder kun je ook een professioneel e-mailadres als info@jouwdomeinnaam.nl aanmaken en gebruiken op de website. Om je website vervolgens helemaal naar eigen wens te maken kun je gebruikmaken van de templates. Binnen de STRATO sitebuilder heb je namelijk de keuze uit meer dan 140 templates. Binnen het gekozen template kun je vervolgens, zonder technische kennis, de website aanpassen. Denk aan het toevoegen van afbeeldingen, teksten of widgets.

Binnen de STRATO sitebuilder vind je onder andere functionaliteiten voor het toevoegen van contactformulieren en afspraakplanners, kaarten en routeplanners, koppelingen met social media platforms, fotogalerijen en achtergrondvideo’s.

De kosten van de sitebuilder zijn afhankelijk van het hostingpakket dat je kiest. Wanneer je kiest voor het “Basic” pakket betaal je €5 euro per maand en kun je maximaal 5 pagina’s aanmaken op je website. Kies je voor het “Pro” pakket? Dan betaal je voor de eerste 12 maanden €1,00 euro per maand en kun je tot 1.000 pagina’s aanmaken op jouw website. Verder heb je met dit pakket ook meer opslag en heb je toegang tot het versiebeheer van jouw website.

Goede beveiliging van server en website

In deze STRATO review heb ik het al uitgebreid gehad over de hosting van STRATO, maar er is nog een belangrijk onderdeel waar we het nog niet over hebben gehad. Weet je welk onderdeel dit is? De beveiliging! Je wilt er namelijk ten alle tijden voor zorgen dat jouw WordPress website maximaal is beveiligd, zodat deze niet gehackt kan worden.

Bij STRATO nemen ze de beveiliging van hun servers en jouw website of webshop uiterst serieus. Zo is het als eerste goed om te weten dat de webhosting van STRATO volledig voldoet aan de GDPR, ofwel de AVG in Europa. Verder ontvang je ook nog bij elk hostingpakket een gratis SSL certificaat dat zorgt voor de beveiligde verbinding tussen jouw website en de server.

Natuurlijk beschikt STRATO ook nog over de wat meer geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Zo beschikken ze over een SiteGuard die jouw website beschermt tegen hackers en malware. Verder beschikken ze nog over DDoS bescherming om de infrastructuur van jouw website te beschermen en een SiteLock scan. Deze functie scant jouw website dagelijks op malware, monitort 24/7 op spam en waarschuwt je voor potentiële bedreigingen.

STRATO is milieuvriendelijk

Een belangrijk punt dat zeker niet mag ontbreken in deze STRATO review is dat STRATO milieuvriendelijk is. Dit is een groot voordeel van STRATO, want het is maar een van de weinige hosting providers die kan zeggen dat ze milieuvriendelijk zijn.

Je verwacht misschien niet direct veel uitstoot bij hosting providers, maar in praktijk blijken deze ook een flinke uitstoot te genereren. Jouw website staat namelijk op een server die 24/7 aanstaat en van energie moet worden voorzien. Afhankelijk van de grootte en zwaarte van jouw website kost het de server meer kracht om deze te laden. Samenvattend stoot een hosting provider wel degelijk een hoop energie uit.

STRATO is dan ook erg goed bezig, want ze gebruiken sinds 2008 al voor 100% groene stroom. In 2013 hebben ze hun datacenter vernieuwd waardoor ze door directe koeling door buitenlucht nog 33% efficiënter omgaan met energie. Sinds 2021 is STRATO milieuvriendelijk en compenseren ze hun CO₂-voetafdruk.

STRATO-klimaatneutraal

STRATO review: Heeft STRATO ook nadelen?

Net als alle andere hosting providers heeft ook STRATO zo zijn nadelen. Het is voor een bedrijf namelijk vrijwel onmogelijk om het voor iedereen goed te doen. Iedereen heeft namelijk andere wensen en verwachtingen en daardoor is het gewoon onmogelijk om het voor al deze mensen goed te doen.

In dit onderdeel van deze STRATO review wil ik daarom onderzoek doen naar de nadelen van STRATO. Zo kun je namelijk zelf beslissen of deze nadelen voor jou een groot probleem zijn of juist niet. Op basis hiervan kun je vervolgens beslissen of STRATO de beste hosting provider is voor jouw (nieuwe) website of webshop! Laten we dus maar snel naar de nadelen van STRATO gaan kijken.

Geen server locatie in Nederland

Eerder in deze STRATO review gaf ik het al even aan, maar ik wil het hier nog even iets uitgebreider toelichten. STRATO beschikt namelijk niet over een serverlocatie in Nederland. Het kiezen van een hosting provider met een gunstige server locatie is erg belangrijk, omdat dit impact heeft op de snelheid van jouw website.

STRATO beschikt dus niet over een serverlocatie in Nederland, maar heeft al hun servers staan op locaties in Duitsland. Nu kan dit een probleem zijn wanneer je al een professionele website of webshop hebt staan waarmee je goed wordt gevonden in Google, maar voor de beginnende website maker die het puur als hobby doet maakt het weinig uit dat een server gevestigd is in Duitsland.

Wil jij je met jouw website of webshop focussen op de Engelse of Amerikaanse markt? Dan is een serverlocatie niet zo gunstig. In dit geval kun je beter kijken naar een internationale hosting provider met servers in deze landen. In dit geval kun je bijvoorbeeld kijken naar SiteGround of Hostinger.

Upselling wordt veel toegepast

Een ander punt dat je kunt zien als nadeel zijn de upsells die STRATO toepast. Wat dit inhoudt is dat ze je nog extra dingen proberen te verkopen wanneer je al iets bij ze hebt afgenomen. Stel je zit in het bestelproces van een hostingpakket bij STRATO. Dan kies je vervolgens een domeinnaam, maar daarna komen er nog enkele upsells.

De upsells die STRATO bijvoorbeeld gebruikt is het “STRATO Domain Guard”. Dit is een extra beveiliging voor jouw website tegen hackers. Deze upsell kun je toevoegen voor €0,00 per maand, maar naar de eerste 12 maanden betaal je hier €1,00 per maand voor. Vervolgens kun je ook nog enkele marketing tools toevoegen waarvan de kosten variëren tussen de €1,00 en €9,00 euro per maand.

Persoonlijk vind ik dit wat vervelend, omdat ik interesse heb in een hostingpakket en niet al die andere functies. Aan de andere kant kun je de upsells ook zien als een voordeel. Je kunt nu namelijk alleen de extra functionaliteiten toevoegen die je nodig hebt en je hoeft daardoor niet direct een veel duurder hostingpakket aan te schaffen.

STRATO ervaringen: Wat zijn mijn ervaringen met STRATO?

Inmiddels hebben we in deze STRATO review al erg veel onderdelen over STRATO besproken. Zo weet je wat voor bedrijf STRATO is, wat STRATO uniek maakt, wat de nadelen van STRATO zijn en dat ze sinds 2021 milieuvriendelijk zijn.

Dit klinkt allemaal heel erg leuk, maar nu ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar mijn persoonlijke ervaringen met de hosting van STRATO. Nu is het als eerst goed om te vermelden dat ik ongeveer 4 jaar geleden zelf een domeinnaam met hostingpakket heb gekocht bij STRATO. Dit ging aan het begin goed, maar later liep ik tegen problemen aan. De website werd traag en bij de klantenservice moest ik minimaal 2 dagen wachten op reactie. Ook toen mijn website offline lag. Ik besloot mijn website daarom over te zetten naar een andere hosting provider en ook dat ging niet helemaal vlekkeloos. Ik was daarna dan ook goed klaar met STRATO.

Inmiddels zijn we ongeveer 4 jaar verder en ik ben erg benieuwd naar hoe STRATO op dit moment scoort. Zijn de problemen die ik destijds had opgelost of in ieder geval verbeterd? Om dit te testen heb ik een “Webhosting Basic” pakket aanschaft en ben ik de hosting van STRATO daadwerkelijk opnieuw gaan testen.

Wat mij als eerste opviel is dat het dashboard, naar mijn mening, eenvoudiger en overzichtelijker is geworden. Je kunt eenvoudig een CMS als WordPress of Joomla! installeren. Ook het installeren van het SSL certificaat, het aanmaken van een e-mailadres of het maken van een back-up is erg eenvoudig geworden.

Natuurlijk mag ook de klantenservice niet ontbreken, want dit was het grootste probleem waar ik tegenaan liep. De resultaten hiervan zal ik later in deze STRATO review delen waar ik dieper inga op de klantenservice van STRATO.

STRATO ervaringen: Wat vinden andere klanten van STRATO?

Naast de ervaringen die ik heb met STRATO zijn er natuurlijk nog een hele hoop andere klanten die hun eigen ervaringen hebben met STRATO. In dit onderdeel van deze STRATO review ga ik daarom onderzoek doen naar de STRATO ervaringen van andere klanten. Door ook deze ervaringen mee te nemen in deze STRATO review krijg jij een compleet beeld en kun je makkelijker besluiten of STRATO de beste hosting provider is voor jou!

Om een goed beeld te krijgen van de STRATO ervaringen maak ik gebruik van het review platform van TrustPilot. Dit is een onafhankelijk platform waar iedereen zijn of haar ervaringen kan delen met een bedrijf. Voor STRATO is er zowel een “STRATO Nederland” als “STRATO AG” pagina op Trustpilot.

Voor beide pagina’s geldt eigenlijk dat de ervaringen erg wisselend zijn. De ene persoon beoordeelt STRATO met 5 sterren als topbedrijf en de andere persoon met 1 ster, omdat ze problemen hebben ervaren en niet goed zijn geholpen.

Voor STRATO Nederland geldt dat ze gemiddeld worden beoordeeld met 3,3 van 5 sterren op basis van 2.726 ervaringen. 54% van deze ervaringen zijn 5 sterren en 16% van de ervaringen zijn 4 sterren. Dit komt erop neer dat meer dan 70% van de gebruikers goede ervaringen heeft met STRATO.

Wat betreft negatieve ervaringen zijn 22% van de ervaringen 1 ster reviews. Als ik naar deze specifieke reviews kijk gaat het met name om het annuleren van een hostingpakket of het verhuizen van je website en domeinnaam naar een andere hosting provider.

STRATO-ervaringen

STRATO review: Hoe is de klantenservice?

Op basis van de ervaringen van andere klanten met STRATO lijkt het met name mis te gaan bij klantenservice. Nu gaf ik eerder in deze STRATO review al aan dat dit ook het punt was waar ik tegenaan liep. Ik ben dan ook erg benieuwd naar hoe de klantenservice van STRATO op dit moment is.

Voor de klantenservice van STRATO geldt dat ze zowel telefonisch als via mail bereikbaar zijn. De telefonische hotline kun je bereiken, zonder extra kosten, van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00. Voor e-mail geldt dat je deze 24/7 kunt versturen, maar een antwoord zal verstuurd worden op werkdagen tussen 09:00 en 17:00.

Verder beschikt STRATO ook nog over een virtuele assistent, genaamd Pascal, die je kunt raadplegen vanuit je hostingpakket. Deze virtuele assistent is een bot en dus geen mens. Voor simpele vragen werkt dit prima, maar voor wat meer technische dingen heb je er eigenlijk weinig aan. Ook worden vanuit deze virtuele assistent de upsells gepusht, terwijl je hier waarschijnlijk helemaal niet op zit te wachten.

Kies je ervoor om contact op te nemen via het contactformulier op de website van Strato? Dan kun je tijdens werkdagen rekenen op een reactie binnen 24 tot 48 uur. Zelf heb ik dit uiteraard ook getest. Ik heb om 11:45 een inzending van het contactformulier gedaan en de volgende dag om 18:38 had ik een reactie in mijn mail.

Persoonlijk vind ik dit wat aan de slome kant, want stel je voor dat je website offline ligt of andere problemen vertoont. Het laatste wat je dan wilt is dat je 1,5 dag moet wachten op een reactie van de klantenservice. Nu is het natuurlijk ook wel weer zo dat je krijgt waarvoor je betaalt. In vergelijking met andere hosting providers is de klantenservice van STRATO wat minder, maar daar betaal je dan ook naar.

STRATO review: Wat kost de hosting?

We zijn inmiddels bijna aangekomen aan het einde van deze STRATO review, maar toch is er nog een belangrijk onderdeel dat ik nog even wil bespreken. Aan het begin van deze STRATO review hebben we het namelijk al even kort gehad over de hostingpakketten en kosten, maar in dit onderdeel van deze STRATO review wil ik daar toch nog even wat dieper op ingaan.

Voor de hosting van STRATO geldt dat je de keuze uit vier pakketten hebt. Het goedkoopste hosting pakket is het “Starter” pakket, maar dit pakket raad ik je persoonlijk niet aan. Voor dit pakket betaal je namelijk €5,00 opstartkosten. Daarna betaal je elke maand €3,00 euro per maand.

Kies je voor een van de andere pakketten? Dan betaal je gedurende de eerste 6 of 12 maanden maar €1,00 per maand. Na deze periode betaal je gewoon het normale tarief. Het is wel slim om hier goed naar te kijken, want hier zit best een verschil in.

Zelf maak ik gebruik van het “Basic” pakket, wat ideaal is voor beginners die zelf een eigen website willen maken. Je ontvangt met dit pakket een gratis domeinnaam met SSL certificaat. Verder betaal je geen opstartkosten en betaal je daarna voor de eerste 12 maanden maar €1,00 per maand. Verleng je na deze 12 maanden? Dan betaal je vanaf dat moment €6,00 per maand.

STRATO-review-kosten

Conclusie: Is STRATO de juiste hosting provider voor jou?

Nu we inmiddels zijn aangekomen aan het einde van deze STRATO review is het tijd voor een conclusie, want is STRATO nu de beste hosting provider voor jouw website of webshop?

Of STRATO de geschikte hosting provider is voor jou hangt af van je specifieke wensen. Ben je op zoek naar een goedkope hosting provider waarmee je eenvoudig je eigen website kunt bouwen? Dan is STRATO zeker een goede optie.

Ben je op zoek naar een hosting provider die beschikt over een serverlocatie in Nederland, die sneller is en beschikt over een snellere klantenservice? Dan kun je eens kijken naar de hosting van Cloud86 of Mijn.host. Je bent hier wel wat duurder uit dan bij STRATO.

STRATO review - Veelgestelde vragen

Wat kost STRATO na een jaar?

Wat de kosten voor de hosting van STRATO zijn na een jaar is afhankelijk van het hostingpakket dat je hebt gekozen.

  • Hosting Basic: na het eerste jaar €6,00 per maand
  • Hosting Advanced: na het eerste jaar €10,00 per maand
  • Hosting Pro: na het eerste jaar €18,00 per maand

Hoe kun je controleren op storingen bij STRATO?

STRATO heeft geen eigen pagina waar ze storingen bijhouden. Mocht je deze storingen toch willen bijhouden? Dan kun je het beste kijken op allestoringen.nl/storing/strato/.

Kun je STRATO opzeggen?

Voor het opzeggen van je hosting bij STRATO zijn er een aantal dingen die je moet doen. Via deze link kun je precies lezen hoe dit in zijn werk gaat en wat er precies van je wordt verwacht om je hostingpakket succesvol op te zeggen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

STRATO alternatieven

Ook interessant

STRATO-logo
3.8/5

Van €6,00 voor €1,00