Wil je STRATO opzeggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen, ik heb alle stappen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je je hostingpakket of domeinnaam bij STRATO kunt opzeggen, zonder onnodig gedoe.
We kennen het allemaal: lage prijzen die uitnodigen tot het starten van een nieuw project, maar uiteindelijk loop je tegen issues aan die je niet had verwacht. Misschien zijn de kosten toch hoger dan je dacht, of is de klantenservice minder behulpzaam dan je had gehoopt. Wat je reden ook is, na het lezen van dit artikel kun je met een gerust hart STRATO opzeggen.
Waarom zeggen mensen hun hostingpakket bij STRATO op?
Voordat je de knoop doorhakt en je kiest voor STRATO opzeggen, is het goed om te weten dat je niet de enige bent. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan als het gaat om webhosting.
1. Verborgen kosten
Als je naar de TrustPilot pagina van STRATO kijkt, zul je snel opmerken dat verborgen kosten een veelgehoord punt van kritiek zijn. Op het eerste gezicht lijken de prijzen voor een hostingpakket en domein bij STRATO aantrekkelijk. Maar zoals de oude zegswijze gaat: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
Bij STRATO zit het zo: ze raden je aan om voor elk domein een aparte ‘domain guard’ aan te schaffen om je te beschermen tegen hackers. Hier komt de grap: die domain guard kan duurder uitvallen dan je oorspronkelijke hostingpakket. Dat is toch raar? Je zou verwachten dat het basis hostingpakket al veilig genoeg is om je domein te beschermen, maar blijkbaar is dat niet zo.
En dan zijn er ook nog de extra kosten rondom SSL. Je kunt niet gewoon een gratis Let’s Encrypt certificaat toevoegen. Nee, je moet ook een SSL-certificaat bijkopen. Dat tikt dus aardig aan, bovenop je oorspronkelijke contract.
Daarnaast missen er volgens de reviews ook verschillende instelmogelijkheden die je bij andere hostingpartijen wel hebt, bijvoorbeeld via cPanel of Plesk. Dus hoewel je misschien begon met het idee dat je een voordelig pakket had afgesloten, blijkt je contract uiteindelijk minder gunstig dan je dacht.
2. Slechte / slome klantenservice
Wat is er frustrerender dan met een probleem te zitten en er vervolgens achter te komen dat de klantenservice je niet kan of wil helpen? Als we een duik nemen in de reviews van STRATO, zien we dat slechte klantenservice een veelvoorkomende klacht is.
Een ervaring die iemand deelde, is dat zijn domein zomaar was opgeheven door STRATO. Hij gebruikte dat domein voor zakelijke e-mails en andere belangrijke zaken. Stel je voor: op een dag is je domein gewoon weg, in quarantaine gezet, en moet je 95 euro betalen om het terug te krijgen. Dat is geen kleinigheid, zeker als je bedenkt dat andere providers vaak veel minder vragen voor zo’n service. En wat krijg je als je contact opneemt met de klantenservice? Weinig tot geen uitleg. Geen toegang tot een leidinggevende. Je zit vast aan je contract, maar goede hulp blijft uit.
Of neem het verhaal van een andere klant die vertelt over een eindeloze reeks telefoontjes naar STRATO vanwege een simpel formulier dat nodig was voor een domeinverhuizing. Na uren wachten en meerdere beloftes bleef de benodigde hulp uit.
3. Serverproblemen(snelheden en downtime server)
Een goede hostingdienst valt of staat met betrouwbare servers. Je sluit een contract af met het idee dat je website altijd snel en bereikbaar is. Maar wat als dat niet zo is? Bij STRATO komen we op reviewsites verschillende klachten tegen over serverproblemen en dan hebben we het niet alleen over trage snelheden, maar ook over serieuze downtimes.
Neem het verhaal van een klant wiens VPS (Virtual Private Server) al drie dagen onbereikbaar was. Het bedrijf kon niet aangeven wanneer het probleem opgelost zou zijn. Daarnaast ging er iets grondig mis bij het terugzetten van een backup. Terwijl hij nog bezig was met het herstellen van zijn data, maakte het systeem gewoon een nieuwe backup. Dat is alsof je je huis aan het schoonmaken bent en iemand gooit er ondertussen een bak modder in.
Dit soort serverproblemen kunnen een enorme impact hebben, zeker als je bedenkt dat we het hier hebben over betaalde contracten voor hostingpakketten. Downtime betekent verlies van bezoekers en in sommige gevallen zelfs verlies van omzet als je een webwinkel runt. Het is daarom cruciaal dat je kunt rekenen op je provider als het gaat om serverbetrouwbaarheid.
Kortom: voordat je een contract tekent voor een hostingpakket of domein bij STRATO, is het de moeite waard om je af te vragen of je die extra kopzorgen wel erbij kunt hebben. Want laten we eerlijk zijn: je betaalt niet alleen voor een stukje serverruimte, maar ook voor betrouwbaarheid en gemoedsrust. En als die laatste twee ontbreken, is geen enkel pakket zijn prijs waard.
4. Prijzen bij contractverlenging
Ah, het oude vertrouwde ‘stilzwijgende verlenging’ trucje. Je tekent ooit een contract voor een schappelijk bedrag en denkt er verder niet meer over na. En dan, pats-boem, zit je ineens vast aan een nieuw jaarcontract met een prijskaartje dat je niet zag aankomen. Dat is niet alleen vervelend; het voelt ook een beetje als een valstrik.
Zoals een klant deelt: zijn contract werd na een jaar zonder enige melding stilzwijgend verlengd. En het ergste? Toen hij de klantenservice belde om naar een oplossing te zoeken, was de boodschap duidelijk: “Jammer, maar helaas, betalen zul je.” Er werd niet meegedacht, geen coulance, niets. Dus ook als je je pakket niet eens gebruikt hebt, blijft STRATO je achtervolgen met die factuur.
Dat dit niet alleen een onprettige verrassing is, maar ook een verdienmodel blijkt wel uit meerdere recensies. Het is slim om dit soort praktijken in je achterhoofd te houden als je overweegt een contract af te sluiten voor een domein of hostingpakket bij STRATO. Vraag jezelf af of je in zee wilt gaan met een bedrijf dat op deze manier geld verdient. Het kan zijn dat je je pakket met plezier gebruikt, maar als je ineens vastzit aan kosten die je niet zag aankomen, kan die ervaring snel zuur worden.
STRATO opzeggen? Dit is het stappenplan!
Oké, je hebt de knoop doorgehakt. Na het lezen over verborgen kosten, trage klantenservice, serverproblemen en sluwe contractverlengingen, heb je besloten dat het tijd is om STRATO op te zeggen. Je bent niet de enige en geloof me: het is makkelijker dan je denkt.
1. Login op op jouw STRATO account
STRATO opzeggen begint bij inloggen in het beheerpaneel. Je moet inloggen met je klantnummer en wachtwoord om toegang te krijgen tot de menu’s die je nodig hebt om je contract te wijzigen of beëindigen. Een kleine heads-up: als je inlogt met een domeinnaam en het bijbehorende wachtwoord, dan zijn deze opties niet beschikbaar. Dus zorg dat je met het juiste klantnummer en wachtwoord inlogt.
2. Je contract beheren
Goed, je bent ingelogd. De lay-out en de navigatie binnen websites zoals die van STRATO kunnen af en toe veranderen en dat is bij STRATO ook zo. In tegenstelling tot wat het officiële artikel van STRATO aangeeft, vind je de optie voor het beheren van je contract nu aan de rechterbovenhoek van het scherm.
Hoe navigeer je naar ‘Contract beheren’?
- Ga naar het dashboard van je STRATO account
- Klik in het menu, in de rechterbovenhoek, op “Je contract”
- Klik op “Contract beheren”
Door op ‘Contract beheren’ te klikken, beland je op de pagina waar je al je contract details kunt inzien en wijzigingen kunt aanbrengen, zoals het opzeggen van je domein of hostingpakket. Dit is de plek waar je actie gaat ondernemen, afhankelijk van wat je wilt doen met je contract, domein of hostingpakket.
3. Je STRATO pakket opzeggen
Nu je in het ‘Contract beheren’ zit, is het tijd om te beslissen wat je precies wilt doen. Je hebt hier de optie om je volledige STRATO hosting pakket op te zeggen, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts een specifiek product of domein te stoppen.
Volg deze stappen voor het opzeggen van je STRATO hostingpakket.
- Zoek naar ‘Volledig pakket opzeggen’: Deze optie zou duidelijk zichtbaar moeten zijn op de pagina. Het kan in een lijst staan met andere opties zoals ‘Contract verlengen’ of ‘Product toevoegen’.
- Klik op ‘Volledig pakket opzeggen’: Door hierop te klikken, start je het proces om je hele hostingpakket bij STRATO stop te zetten.
Daarbij krijg je vaak een overzicht van alle domeinnamen die in dit pakket zitten. Je kunt dan kiezen wat er met deze domeinnamen moet gebeuren na het beëindigen van je pakket.
Let goed op de instructies en de kleine lettertjes, want opzeggen kan soms bepaalde financiële consequenties hebben, afhankelijk van de looptijd van je contract en de voorwaarden van STRATO.
4. Bevestig je opzegging bij STRATO
Deze stap is vergelijkbaar met het proces van Mijndomein opzeggen. Het proces is bijna voltooid, maar je bent er nog niet helemaal. Na het aangeven welk product of welk pakket je wilt opzeggen, word je gevraagd om een reden waarom je STRATO opzegt. Dit is over het algemeen optioneel, maar het kan STRATO helpen om hun diensten in de toekomst te verbeteren. Je kunt hier eerlijk je beweegredenen delen of dit veld leeglaten als je dat liever hebt.
Volgende stappen:
- Wachtwoord invoeren: STRATO zal je vragen om je wachtwoord in te voeren. Dit is een extra beveiligingsmaatregel om er zeker van te zijn dat jij het bent die het contract wilt opzeggen.
- Klik op ‘Beëindiging bevestigen’: Na het invoeren van je wachtwoord vind je een knop die zegt ‘Beëindiging bevestigen’. Door hierop te klikken, geef je het definitieve akkoord voor het stopzetten van je product of pakket.
Als alles goed is gegaan, ontvang je een bevestigingsmail of -melding waarin staat dat je product of pakket is opgezegd. Bewaar deze bevestiging goed voor je eigen administratie. Zo heb je altijd bewijs mochten er in de toekomst onduidelijkheden ontstaan.
Gefeliciteerd: het STRATO opzeggen is met succes voltooid!
Verhuizen naar een andere hosting provider
Als je van plan bent om je website te verhuizen na het STRATO opzeggen, moet je een verhuiscode aanvragen. Deze code bewijst dat jij de eigenaar bent van het domein en maakt verhuizen mogelijk. Bij STRATO kun je deze code aanvragen zodra je het domein hebt opgezegd. Log in op je STRATO account en ga naar ‘Je pakket –> Overzicht’ om de code aan te vragen.
De code wordt verstuurd naar het e-mailadres van de domeinhouder. Dus zorg dat dit klopt. Eenmaal de code ontvangen, kun je bij een andere hosting provider je website verhuizen. Meestal bieden zij een handleiding of verhuisservice aan.
Let op: als je je STRATO pakket opzegt, vervallen ook alle domeinnamen en extra diensten. Dus zorg dat je alles regelt voor je opzegt.
STRATO opzeggen: dit zijn je alternatieven
Heb je definitief besloten dat je jouw STRATO contract wil opzeggen? Dan betekent dit niet dat je ook je online aanwezigheid hoeft op te geven. Je kunt je domeinnaam, website of webshop en e-mailadressen namelijk prima overzetten naar een andere hosting provider.
Zoals ik hierboven al aangaf, wil je in dit geval zoeken naar een webhosting provider die beschikt over een gratis verhuisservice. Hieronder bespreek ik twee STRATO alternatieven die wellicht beter aansluiten bij je wensen en behoeften en ook nog eens beschikken over een gratis verhuisservice.
1. Cloud86
Ben je op zoek naar een goed alternatief voor STRATO? Dan kan ik je zeker aanraden om eens naar de webhosting van Cloud86 te kijken! Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider die meermaals is uitgeroepen tot snelste hosting provider in Nederland.
Naast dat de hosting erg snel is, is de webhosting van Cloud86 ook nog eens erg betrouwbaar. Cloud86 levert namelijk een uptime van 99,98%, terwijl dit bij andere hosting providers in Nederland maar 99,90% is. Op jaarbasis betekent dit dat jouw website bij Cloud86 veel minder downtime heeft.
Lijkt de webhosting van Cloud86 je interessant? Dan is het goed om te weten dat ze beschikken over verschillende hostingpakketten. Persoonlijk raad ik je aan om te kiezen voor het “Webhosting Medium” pakket, omdat je bij dit pakket ook recht hebt op de gratis verhuisservice. Dit betekent dat Cloud86 jouw domeinnaam, website en e-mails van STRATO kan overzetten. De kosten voor dit pakket bedragen €2,95 per maand. Meer weten over de hosting van Cloud86? Lees dan mijn Cloud86 review!
2. mijn.host
Een ander goed alternatief voor STRATO is mijn.host. Mijn.host is namelijk net als Cloud86 een Nederlandse hosting provider die is gevestigd in Amsterdam en behoort tot de beste webhosting providers in Nederland.
Kijk je naar de performance van de hosting van mijn.host in vergelijking met die van Cloud86? Dan lever je hier wel een klein beetje op in, maar voor een hobby website zal je hier in praktijk weinig van merken. Wat betreft de betrouwbaarheid van de hosting geeft mijn.host een uptime van 99,90% op. Verder is het goed om te weten dat mijn.host groene hosting levert, want de hostingpakketten van mijn.host draaien voor 100% op hernieuwbare energie.
Lijkt de hosting van mijn.host je interessant? Dan is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket is interessant voor de echte beginners, maar is voor de wat grotere websites alweer wat beperkt. Ik raad je daarom aan om te kiezen voor minimaal het “Webhosting basic” pakket. De kosten voor dit pakket bedragen €3,99. Wil je meer weten over de hosting van mijn.host? Lees mijn mijn.host review!
Conclusie; kun je jouw STRATO contract zelf opzeggen?
Het opzeggen van je STRATO contract is goed zelf te doen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor STRATO opzeggen. Dit kan variëren van ontevredenheid over de service tot de behoefte aan specifieke functies die STRATO niet biedt.
Het opzegproces is vrij rechttoe rechtaan: je logt in op je account, gaat naar het beheren van je contract en volgt de stappen om je hostingpakket en/of domein op te zeggen. Vergeet niet om, als je wilt overstappen, ook je verhuiscode op te vragen.
Als je op zoek bent naar een nieuwe hosting provider zijn er meerdere opties. Twee daarvan heb ik uitgelicht: Cloud86 en mijn.host. Beide bieden uitstekende service en zijn op hun eigen manier een goed alternatief voor STRATO. Cloud86 valt op door zijn snelheid en uitstekende klantenservice, terwijl mijn.host vooral scoort op het gebied van duurzaamheid.
Geïnteresseerd in een overstap? Neem een kijkje bij de hosting van Cloud86. Ze bieden zelfs een gratis verhuisservice aan, wat de overstap nog makkelijker maakt.
STRATO opzeggen - Veelgestelde vragen
Kun je STRATO per direct opzeggen?
Nee, het is niet mogelijk om STRATO per direct op te zeggen. Zit je nog in je eerste contractduur? Dan kun je jouw STRATO contract opzeggen en loopt deze door tot het einde van je contract. Heb je de eerste contractperiode al doorlopen? Dan is je STRATO contract vanaf dat moment maandelijks opzegbaar.
Is STRATO maandelijks opzegbaar?
Ja, STRATO is maandelijks opzegbaar nadat je de eerste contractperiode hebt doorlopen. Zit je nog binnen de eerste contractperiode? Dan kun je jouw contract met STRATO opzeggen, maar deze verloopt dan pas zodra het contract afloopt.
Kan je je domeinnaam behouden na het opzeggen?
Ja, na het opzeggen van je contract bij STRATO kun je jouw hostingpakket, mail en/of domeinnaam overzetten naar een andere hosting provider. Je hebt hiervoor wel de verhuiscode(EPP-code) nodig. Deze code ontvang je 30 dagen voor de opzegdatum automatisch in je mail.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!