De 12 Snelste WordPress Thema’s in 2024 | Strak & Betaalbaar

snelste-wordpress-thema's
Inhoudsopgave

Als jouw website of webshop niet zelf genoeg laad, zullen veel bezoekers besluiten jouw website te verlaten en naar de website van jouw concurrent te gaan. Aangezien je dit natuurlijk wilt voorkomen is het hebben van een snelle website of webshop super belangrijk. In deze blog ga ik daarom uitleggen waarom een snel WordPress thema belangrijk is en wat de 12 snelste WordPress thema’s zijn van dit jaar.

Sinds 2010 is snelheid al een ranking factor in Google op desktops en sinds 2018 voor mobiel. Wanneer jouw concurrenten een snellere website hebben kunnen zij de klanten sneller helpen en dat zorgt voor een hogere positie in Google. Omdat jij met jouw website hoger dan jouw concurrenten gevonden wilt worden is het kiezen van een snel en zoekmachine vriendelijk WordPress thema erg belangrijk.

Veel thema’s claimen snel te zijn, maar in de praktijk valt dit vaak toch vies tegen. In deze blog ga ik daarom de 12 snelste WordPress thema’s voor jou op een rijtje zetten.

Waarom is een snel WordPress thema belangrijk?

In de intro van deze blog heb ik het hier ook al even over gehad, maar laten we het toch ook hier nog even bespreken. Snelheid is namelijk van groot belang voor het opzetten van een succesvolle website of webshop.

Laten we heel eerlijk zijn, er is niemand die houdt van een trage website. Wanneer jij in Google op een link klikt en je vervolgens moet wachten is de kans groot dat je weer terugkeert naar Google en verder zoekt. Dit is als klant erg begrijpelijk, want dat doen we allemaal. Helaas is het voor de website eigenaar minder, want hierdoor loop je erg veel bezoekers mis en dat betekent ook minder klanten en dus omzet.

Om de snelheid nog maar eens te benadrukken zal ik er eens een studie bij pakken. Een studie heeft namelijk aangetoond dat het bouncepercentage met 40% tot 50% toeneemt voor elke extra seconden die een pagina nodig heeft om te laden. Uit deze zelfde studie is ook gebleken dat bezoekers 5,6 pagina’s meer bekijken wanneer een pagina binnen 2 seconden geladen is. 

Zoals je hoort is de snelheid van jouw website of webshop super belangrijk. Niet alleen voor Google, maar ook voor de gebruiksvriendelijkheid en de hoeveelheid omzet die jij hierdoor extra kunt verdienen.

Hoe heb ik de snelste WordPress thema’s getest?

Ik had ervoor kunnen kiezen om in deze blog 12 snelle WordPress thema’s te vergelijken, maar hoe weet je dan precies welk thema echt het snelste is? Omdat ik zelf erg benieuwd was wat nou daadwerkelijk het snelste WordPress thema is en omdat ik jou zo goed mogelijk wil helpen heb ik hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ik zal je even kort uitleggen hoe.

Om de snelheid van een WordPress thema te testen heb je een domeinnaam en webhosting pakket nodig. Ik heb daarom een domeinnaam gebruikt die in mijn beheer is en gehost staat in het Grow-Big pakket SiteGround. Vervolgens heb ik op een kale WordPress installatie het thema geïnstalleerd en vervolgens een test gedraaid. Op het thema na zijn er geen andere zaken actief in WordPress.

Ik ben ervan overtuigd dat dit de veiligste en betrouwbaarste manier is om zelf te testen wat de snelste WordPress thema’s zijn. Alle thema’s worden namelijk op dezelfde methode getest en beschikken over dezelfde specificaties in het hostingpakket. De verschillen die nu worden aangegeven zitten dus echt in het thema, want ze worden op dezelfde manier getest.

De uiteindelijk resultaten zijn gemeten met de Google PageSpeed Insight tool. Deze tool geeft een score tussen de 0-100 voor zowel mobiel als desktop. Uiteraard geldt hierbij hoe hoger hoe beter. In de lijst met de snelste WordPress thema’s ga ik de resultaten met jou delen.

Dit zijn de 12 snelste WordPress thema’s

Nu jij precies weet waarom een snel WordPress thema belangrijk is en hoe ik de 12 snelste WordPress thema’s heb geselecteerd is het tijd om hier eens verder in te duiken. In het volgende onderdeel ga ik namelijk de 12 snelste WordPress thema’s bespreken en met elkaar vergelijken. Laten we daarom maar snel beginnen.

1. Astra WordPress theme

Astra-wordpress

Astra is naar mijn mening 100% van het Snelste WordPress website dat jij voor jouw website of webshop kunt gebruiken. Dit thema is namelijk speciaal ontwikkeld voor prestaties en dat heeft ervoor gezorgd dat het thema inmiddels ook zo razend populair is geworden. Het Astra WordPress theme hoort op dit moment namelijk tot de beste WordPress thema’s en dat zegt al erg veel. 

Het Astra theme is ontwikkeld door Brainstorm Force en zij hebben veel tijd gestopt in de ontwikkeling van dit thema. Het is namelijk bijzonder ligt en uit de testen blijkt zelfs dat het thema minder dan 50KB weegt. Dit is echt super licht en dat zorgt echt voor topprestaties. Het Astra theme beschikt bijvoorbeeld over templates voor de volgende soorten websites:

 

Houdt er wel rekening mee dat dit gaat om het kale thema. Kies je ervoor om demo websites te importeren en een hoop extra plugins toe te voegen? Dan neemt de laadtijd automatisch toe, maar hij zal altijd sneller blijven dan de echt zware thema’s. Probeer daarom zo min mogelijk extra’s toe te voegen, want dan ga je inleveren op prestaties.

Prestaties:

 • PageSpeed Score: 99%
 • YSlow Score: 95%
 • Laadtijd: 0,7S
 • Totale Paginagrootte: 48KB

2. GeneratePress

Generatepress

Het tweede thema dat zeker niet mag ontbreken in deze lijst met snelste WordPress thema’s is GeneratePress. Het GeneratePress thema is namelijk net als Astra puur ontwikkeld voor het behalen van resultaat. Hierdoor is het thema erg licht, volledig geoptimaliseerd voor Google en razendsnel. 

GeneratePress is naast snel en zoekmachine vriendelijk ook nog eens super gebruiksvriendelijk. Het thema is namelijk super makkelijk in gebruik en beschikt over verschillende website templates die jij met één druk op knop kunt importeren. Uiteraard is hierbij ook weer rekening gehouden met het gewicht en de snelheid van de website.

Toch zal het importeren van een van de templates toch weer invloed hebben op de laadtijd van jouw website of webshop. Dit kun je namelijk niet voorkomen. Elk element moet geladen worden en dat vergt nou eenmaal wat tijd. Wel behoort het GeneratePress Pro theme zeker tot de snelste WordPress thema’s van dit moment. 

Prestaties:

 • PageSpeed score: 99%
 • YSlow Score: 94%
 • Laadtijd: 0,9S
 • Totale paginagrootte: 40KB

3. OceanWP

OceanWP-Wordpress

Een echte concurrent van het Astra en GeneratePress theme is OceanWP. Ook het OceanWP WordPress Thema is namelijk specifiek ontwikkeld voor het behalen van resultaat en daar doen ze alles voor. Voor veel mensen zal OceanWP daarom een erg goede keuze zijn wanneer jij op zoek bent naar het snelste WordPress thema voor jouw website of webshop.

Een voordeel van OceanWP is dat het over een functionaliteit beschikt die alle elementen kan verwijderen die niet worden gebruikt. Dit betekent dus dat op jouw website alleen de data wordt geladen die daadwerkelijk nodig is. Alle data die niet op de pagina nodig is zal dus verwijderd worden en hoeft ook niet geladen te worden. Dit zorgt voor een super goede laadtijd en dat resulteert weer in een betere vindbaarheid in Google.

Om het helemaal af te maken wordt ook het OceanWP theme geleverd met een groot aantal demo websites. Deze zijn met één druk op de knop te importeren en vervolgens helemaal naar jouw wens te maken. Wel moet ik eerlijk toegeven dat deze demo websites vrij standaard zijn en dat de concurrenten dat wel een stukje beter doen.

Prestaties:

 • PageSpeed score: 98%
 • YSlow Score: 92%
 • Laadtijd: 1,2S
 • Totale paginagrootte: 278KB

4. StudioPress

StudioPress-WordPress-Review

Een ander thema dat zeker een plekje verdiend in deze lijst met snelste WordPress thema’s is StudioPress. Het StudioPress thema is namelijk ontwikkeld door een partij die erg goed is in het ontwikkelen van snelle en zoekmachine vriendelijke WordPress thema’s. Echter is het thema later overgenomen door WPEngine die het nog weer een stukje beter hebben gemaakt.

Het StudioPress is perfect in combinatie met het Genesis Pro framework. Dit kun je eigenlijk zien als een soort van page builder net als Elementor Pro, Divi van Elegant Themes, en Visual Composer. Het voordeel van Genesis is alleen dat deze een stuk lichter is en daarvoor jouw website of webshop een stuk lichter is. Het bijkomend nadeel is dan wel weer dat Genesis Pro alleen gebruikt kan worden in combinatie met een van de StudioPress WordPress thema’s.

Wanneer je kiest voor StudioPress heb je de keuze uit een groot aantal verschillende thema’s. Dit is een voordeel, want hierdoor is er voor iedereen wel een thema te vinden dat aansluit bij jouw wensen. 

Prestaties:

 • PageSpeed score: 97%
 • YSlow Score: 93%
 • Laadtijd: 1,1S
 • Totale paginagrootte: 315KB

5. Hello theme

Elementor-vs-beaver-builder-hello-theme

Ben jij van plan jouw website of webshop te gaan bouwen met de Elementor Pro page builder? Dan is het Hello WordPress thema ook een erg goede keuze. Dit thema is namelijk gebouwd door Elementor en ook specifiek voor hun page builder. 

Dit thema bevat echt helemaal niks waardoor het supersnel is. Vervolgens kun jij met behulp van de Elementor page builder en de standaard meegeleverde templates zelf het thema gaan opbouwen zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Je kunt dit thema ook uitstekend gebruiken in combinatie met Advanced Custom Fields, Yoast SEO en/of WooCommerce.

Een bijkomend voordeel is dat het Hello theme ook helemaal gratis is. Wel heb je vrij weinig aan het thema zonder Elementor Pro, want het thema bevat zelf namelijk helemaal niks. Ook met de gratis versie van Elementor zul je snel tegen het plafond aanzitten. Het aanschaffen van Elementor Pro kan ik daarom meer dan aanraden.

Prestaties:

 • PageSpeed score: 99%
 • YSlow Score: 95%
 • Laadtijd: 1,2S
 • Totale paginagrootte: 25KB

6. Neve

Neve-wordpress-theme

Neve is een modern en super snel WordPress thema dat is ontwikkeld door ThemeIsle. Zij hebben meerdere WordPress thema’s, maar het Neve Theme behoort tot wel echt tot de absolute top. Het is daarom ook niet gek dat dit thema een verdiende plek heeft in deze lijst met snelste WordPress thema’s.

De laatste jaren neemt het gebruik van telefonisch zoekverkeer rap toe. Het is daarom erg belangrijk dat het thema dat jij voor jouw website gebruikt volledig geoptimaliseerd is voor mobiele telefoons en laat dat bij het Neve theme dan ook het geval zijn. Verder is dit thema ook nog een multifunctioneel waardoor het voor alle doeleinden gebruikt kan worden. 

Beschik jij niet over veel technisch kennis? Ook dan is het Neve theme een erg goede keuze, want dit thema is namelijk compatibel met de beste en meest populaire WordPress page builders van dit moment. 

Prestaties:

 • PageSpeed score: 99%
 • YSlow Score: 93%
 • Laadtijd: 1,0S
 • Totale paginagrootte: 60KB

7. Page Builder Framework

Page-builder-framework

Wil jij jouw website of webshop gaan bouwen met een page builder? Dan hoef je eigenlijk niet meer verder te zoeken, want het Page Builder Framework is hier precies voor ontworpen. Het maakt niet uit welke page builder je wilt gebruiken, want het Page Builder Framework is compatibel met Brizy, Beaver Builder en Elementor. Voor iedereen dus wel wat wils. 

Een voordeel van dit thema is dat het speciaal voor page builders is ontworpen en dat het gewicht en de snelheid ook nog eens goed zijn. Dit is daarom een van de enige WordPress thema’s die perfect zijn wanneer jij jouw website of webshop wilt gaan bouwen met een page builder. 

Het thema beschikt ook nog over een aantal add-ons. Deze zul je aan het begin niet direct nodig hebben, maar het kan later wel handig zijn wanneer je meer of betere functionaliteiten wilt gebruiken.

Prestaties:

 • PageSpeed score: 99%
 • YSlow Score: 94%
 • Laadtijd: 1,1S
 • Totale paginagrootte: 47KB

8. Schema

Snelste-wordpress-thema-schema

Het Schema theme is een WordPress thema dat wordt aangeboden door MyThemeShop. Ze adverteren met dit thema als snelste WordPress thema en dat klopt ook voor een deel. Uit mijn onderzoek is gebleken dan het Schema theme niet het snelste WordPress thema is, maar het verdiend wel een plek in deze lijst met snelle WordPress thema’s.

Het Schema WordPress theme is volledig zoekmachine vriendelijk, erg snel en makkelijk in beheer. Het thema is zelfs volledig compatibel met Elementor waarvoor het ook voor beginners een erg goede keuze is. Dit thema is met name geschikt voor bloggers of magazine websites. 

Prestaties:

 • PageSpeed score: 93%
 • YSlow Score: 87%
 • Laadtijd: 1,6S
 • Totale paginagrootte: 112KB

9. Zakra

Snelste-wordpress-thema-zakra

Een ander WordPress thema dat ook een plekje heeft verdiend in deze lijst met snelste WordPress thema’s is Zakra. Zakra is namelijk een thema dat is ontwikkeld door ThemeGrill. Een voordeel van dit thema is dat het multifunctioneel is en daardoor voor alle soorten websites gebruikt kan worden.

Mocht dit thema jou nog niet bekend voorkomen? Dan is het goed om te weten dat het Zakra theme meer dan 60.000 tevreden gebruikers heeft. Om het helemaal makkelijk te maken kun krijg je wanneer je voor het Zakra theme kiest ook nog eens toegang tot meer dan 65 volledige website templates. Deze templates zijn met één druk op de knop te importeren en vervolgens volledig naar jouw wens te maken.

Prestaties:

 • PageSpeed score: 90%
 • YSlow Score: 87%
 • Laadtijd: 0,7S
 • Totale paginagrootte: 95KB

10. Customify

Customify-snelste-wordpress-thema

Wil jij online producten gaan verkopen? Dan heb je aan een “standaard” website niet genoeg. In dit geval zul je daarom voor een webshop moeten kiezen en daar zijn weer net wat andere dingen belangrijk voor. Het Customify theme is een erg goede keuze wanneer jij opzoek bent naar een snel WordPress thema voor jouw webshop.

Zo is het thema super snel, volledig zoekmachine vriendelijk en beschikt het gewoon over alles wat jij nodig hebt om zelf jouw eigen WordPress webshop te bouwen. Mocht je niet super veel technisch kennis hebben is het thema ook nog eens volledig compatibel met verschillende page builders waardoor dit thema voor iedereen super toegankelijk is. 

Prestaties:

 • PageSpeed score: 99%
 • YSlow Score: 95%
 • Laadtijd: 1,5S
 • Totale paginagrootte: 140KB

11. Sydney

Sydney-beaver-builder-thema

Het een na laatste thema dat niet in deze lijst met snelste WordPress thema’s mag ontbreken is het Sydney theme. Dit thema is ontwikkeld door aThemes en ook zij hebben een erg goede reputatie op het gebied van WordPress en ontwikkeling van website software tools voor WordPress. 

Het thema is super snel en vrij minimalistisch. Dit maakt het thema erg geschikt voor kleine bedrijven en freelancers die een mooie, professionele en snelle website willen neerzetten. Ook wanneer je niet super technisch bent aangelegd is dit thema ideaal, want het thema is volledig compatibel met Elementor waardoor je er echt alle kanten mee op kunt gaan. 

Uiteraard is het Sydney thema ook volledig responsive. Dit wil zeggen dat het thema meeschaalt op de grote van het scherm en aangezien steeds meer zoekopdrachten via mobiele apparaten worden gedaan is dit erg belangrijk.

Prestaties:

 • PageSpeed score: 98%
 • YSlow Score: 90%
 • Laadtijd: 1,7S
 • Totale paginagrootte: 347KB

12. Divi theme

Elegant-themes-divi-review

Het Divi WordPress theme van Elegant Themes behoort niet tot de allersnelste WordPress thema’s, maar het maakt het bouwen van een professionele website of webshop voor iedereen toegankelijk. Divi is daarmee voor beginners een stuk interessanter dan de andere thema’s in deze lijst.

Je kunt Divi zien als een totaaloplossing waar je verder helemaal geen technisch kennis voor nodig hebt. Het installeren van het thema is namelijk erg eenvoudig en je hebt de keuze uit meer dan 1.000 website templates die jij met één druk op de knop kunt importeren. Vervolgens kun jij deze met behulp van de page builder volledig naar jouw wens maken.

Hoewel Divi niet de snelste keuze is kun je hier toch nog echt prima laadtijden mee halen. Wel kan dit wat technischer worden, maar hier kun je genoeg informatie over vinden op het internet. Omdat Divi naar mijn mening een hele goede oplossing is wilde ik dit thema wel behandelen in deze lijst met WordPress thema’s.

Prestaties:

 • PageSpeed score: 88%
 • YSlow Score: 82%
 • Laadtijd: 2,3S
 • Totale paginagrootte: 678KB

Hoe kun jij de snelheid van een WordPress thema zelf testen?

Wil jij zelf nog even verder zoeken naar een snel en zoekmachine vriendelijk WordPress thema dat jij voor jouw website kunt gebruiken? Dan is het verstandig om het thema in ieder geval goed te testen op snelheid. Ik zal je even uitleggen hoe je dit kunt doen.

Als eerste kun je ervoor kiezen om de website van het thema zelf eens door een snelheidstest te gooien. Bijvoorbeeld PageSpeed Insight, PingDom of GTMetrix. Als deze resultaten goed zijn zal het thema zeker niet slecht zijn.

Wil je het helemaal zeker weten? Dan kun je het beste dezelfde methode gebruiken die ik ook heb gebruikt. Het thema installeren op een schone WordPress installatie en vervolgens de snelheid testen. Veel thema’s werken met een niet goed geld terug garantie dus je kunt hem in veel gevallen weer gratis inleveren.

Snelste WordPress thema? Ook webhosting is erg belangrijk

Zoals je in deze blog hebt gelezen is een snel WordPress thema super belangrijk, maar er is één ding misschien nog wel belangrijker. Misschien kun je het al wel raden, want webhosting bepaald namelijk voor een groot deel hoe snel jouw website geladen kan worden. Kies daarom altijd voor goede webhosting en niet een goedkoop alternatief

Zelf heb ik meerdere blogs geschreven over webhosting en verschillende onderzoeken gedaan. Hieruit heb ik de beste webhosting partijen in een blog uitgebreid met elkaar vergeleken. Het is daarom ook zeker de moeite waard om deze blog eens te lezen. Wil je direct een goed advies? Dan raad ik je aan om eens naar de webhosting van SiteGround, Cloudways of Kinsta te kijken. Kies je liever voor een Nederlandse hostingpartij? Dan kan ik de webhosting van Cloud86 ook zeker aanraden!

Conclusie: Welk thema kun jij het beste gaan gebruiken?

Als jij een snelle website of webshop wilt hebben is het kiezen van een snel WordPress echt een must. In deze blog heb ik daarom de snelste WordPress thema’s, voor jou op een rijtje gezet. Maar welk thema kun jij nu het beste gaan gebruiken?

Ik heb de thema’s genummerd van 1 tot 12 op basis van mijn mening, ervaringen en uiteraard de behaalde resultaten. Omdat iedereen andere wensen heeft raad ik je aan om voor de jou de beste thema’s te kiezen en daar vervolgens de demo websites en templates eens van te kijken. Wanneer je een echte winnaar hebt gevonden kun je het beste dat thema gaan gebruiken, omdat die het beste aansluit bij wat jij nodig hebt.

Heb je vragen over de snelste WordPress thema’s in deze blog of heb je hulp nodig? Dan kun je hiervoor altijd contact met mij opnemen!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Astra-WordPress-theme-logo
4.9/5

Van $59 voor $49

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand