Shopify website maken in 2024? | Gratis beginners handleiding

Website-maken-Shopify
Inhoudsopgave

Ben je klaar om je eigen webshop te lanceren en denk je eraan om Shopify te gebruiken? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze gids neem ik je stap voor stap mee door het hele proces van een Shopify website maken. Deze handleiding is speciaal ontworpen voor beginners, dus maak je geen zorgen als je nieuw bent in de wereld van e-commerce. Ik zorg ervoor dat alles duidelijk en eenvoudig te volgen is.

Shopify is een all-in-one platform dat het makkelijk maakt om een webshop op te zetten en te beheren. Met een scala aan tools en functies kan het een goede keuze zijn voor veel startende ondernemers. Maar is het echt de beste optie voor jou? Dat gaan we samen ontdekken.

In deze gids bekijken we niet alleen hoe je een Shopify webshop opzet, maar vergelijken we het ook met andere opties, zoals WordPress. Want geloof me: er zijn genoeg redenen om beide opties goed tegen het licht te houden. Laten we beginnen!

Kun je zelf een website maken met Shopify?

Het antwoord is simpel: ja, je kunt absoluut zelf een Shopify website maken. Dit platform is ontworpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor iedereen, zelfs als je geen technische kennis hebt. Met een gebruiksvriendelijke interface en een scala aan aanpasbare sjablonen, kun je zonder veel moeite een professioneel ogende webshop opzetten. Maar – en dit is een grote ‘maar’ – gemak komt met zijn eigen beperkingen.

De drag-and-drop interface wordt door veel gebruikers gewaardeerd. Maar ik lees in een review ook dat gebruikers tegen beperkingen aanlopen als het gaat om aanpassingen. Dit is waar het verschil met een WordPress website maken naar voren komt. Terwijl Shopify ideaal is voor snelheid en gemak, biedt WordPress een hogere mate van flexibiliteit en controle. Je kunt met WordPress echt elk aspect van je website aanpassen, maar dit vereist wel meer technische kennis.

Dus moet je voor Shopify gaan of toch voor WordPress kiezen? Het hangt allemaal af van wat je zoekt in een platform. Wil je snel en eenvoudig online, zonder veel gedoe? Dan is Shopify een prima keuze. Maar als je op zoek bent naar meer controle en maatwerk, dan is het de moeite waard om te overwegen een WordPress website te maken. Wees je bewust van wat elk platform te bieden heeft en kies degene die het beste past bij jouw behoeften en vaardigheden.

Stappenplan Shopify website maken

Aan de slag met het opzetten van jouw eigen Shopify webshop? Dit stappenplan leidt je door het hele proces van een Shopify website maken, zodat je zonder gedoe jouw online winkel kunt starten en inrichten. Volg de stappen hieronder voor een vlotte en succesvolle opzet van je Shopify webshop. Wil je meer weten over Shopify in het algemeen? Lees dan mijn Shopify review.

1. Maak een gratis account aan

De eerste stap in je Shopify-avontuur is het aanmaken van een gratis account. Dit is heel eenvoudig: navigeer naar de Shopify-website en klik op de knop voor een gratis account. Een leuk extraatje is dat je Shopify drie dagen gratis kunt uitproberen zonder dat je betaalgegevens hoeft in te voeren. Dit betekent dat er na de proefperiode niets automatisch verlengd wordt. Je kunt dus zonder risico’s en verplichtingen ontdekken of Shopify iets voor jou is. Dus ga er gewoon voor, probeer het uit en zie zelf of Shopify echt wat voor jou is.

Webshop-maken-Shopify

2. Beantwoord de vragen

Gefeliciteerd, je hebt nu een account aangemaakt en bent een stap dichter bij het realiseren van je eigen Shopify webshop. Nu is het tijd voor een belangrijke fase in het proces van een Shopify website maken. Shopify stelt je een aantal vragen om je beter te kunnen begeleiden bij het opzetten van jouw webshop. Deze vragen zijn essentieel om Shopify te helpen begrijpen wat jouw specifieke behoeften en doelen zijn.

Enkele voorbeelden van vragen die je kunt verwachten zijn:

  1. Ben je net begonnen of heb je al ervaring in e-commerce?
  2. Wat voor type Shopify webshop wil je maken?
  3. Wat wil je precies verkopen op je Shopify webshop?

Jouw antwoorden op deze vragen zijn cruciaal. Ze helpen Shopify om je een gepersonaliseerde ervaring te bieden en zorgen ervoor dat je alle nodige hulp krijgt in het proces van een Shopify website maken. Dus neem even de tijd om deze vragen zorgvuldig te beantwoorden. Het zal je helpen om jouw Shopify webshop succesvol en efficiënt op te zetten.

3. Kies een thema voor je Shopify website

Zodra je de initiële vragen hebt beantwoord, beland je in de backend van Shopify. Dit is waar het echte werk begint in het proces van een Shopify website maken. Hier krijg je de installatiegids te zien, een cruciale tool voor het opzetten van je Shopify website. Klik op “Je online winkel opzetten” om te starten met de volgende belangrijke stap: het kiezen van een thema voor je Shopify webshop.

Shopify biedt een diversiteit aan thema’s, elk met zijn eigen unieke stijl en functies. Het is belangrijk om een thema te kiezen dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook past bij de aard van jouw producten en merk. Neem de tijd om de thema’s te verkennen en gebruik de preview-functie om een voorproefje te krijgen van hoe je Shopify website eruit zou kunnen zien.

Hoewel Shopify tal van opties biedt, bieden deze mogelijk niet de flexibiliteit en maatwerk die een WordPress thema kan bieden. Dit is een belangrijk punt om te overwegen in het proces van je Shopify website maken. Als je eenmaal een thema hebt gekozen dat aan je wensen voldoet, kun je het eenvoudig installeren en verdergaan met het personaliseren van je Shopify website.

Shopify-thema-kiezen

4. Pagina’s aanmaken

Na het kiezen en installeren van je thema in het proces van je Shopify website maken, kom je terecht in de Shopify editor. Dit is waar je de inhoud en structuur van je Shopify website gaat vormgeven. Maar geen zorgen, je hoeft hier nog niet direct iets te doen. Klik gewoon linksboven op “Afsluiten” om naar het volgende belangrijke onderdeel te gaan: het aanmaken van pagina’s.

In het Shopify-menu, onder de optie “Onlinewinkel”, vind je het onderdeel “Pagina’s”. Hier kun je beginnen met het toevoegen van de pagina’s die essentieel zijn voor jouw Shopify website. Standaard zal je daar al een contactpagina vinden. Dit is een goed startpunt, maar denk ook aan andere pagina’s die je nodig hebt, zoals een ‘Over ons’-pagina, productpagina’s, een FAQ-sectie of een blog. Elk van deze pagina’s draagt bij aan de functionaliteit en uitstraling van je Shopify website.

Dit is een cruciale stap in het maken van je Shopify website. Zorg ervoor dat elke pagina duidelijk, informatief en aantrekkelijk is. Dit helpt niet alleen bij het bieden van een goede gebruikerservaring, maar ook bij het versterken van je merk en het verhogen van de betrokkenheid van je bezoekers op je Shopify website.

5. Het menu maken

Zodra je alle gewenste pagina’s hebt aangemaakt voor je Shopify website, is het tijd om het menu in te stellen. Dit is een belangrijke stap in het proces van Shopify website maken, omdat het menu een van de primaire manieren is waarop bezoekers door je site navigeren. Een goed ontworpen menu maakt je Shopify website gebruiksvriendelijk en helpt bezoekers snel te vinden wat ze zoeken.

Om je menu in te stellen, ga je in het Shopify-dashboard naar “Onlinewinkel” en selecteer je vervolgens “Navigatie”. Hier krijg je de mogelijkheid om je menustructuur aan te passen. Denk goed na over hoe je je menu wilt organiseren. Je kunt hoofdcategorieën maken voor je producten of diensten, links naar informatieve pagina’s zoals ‘Over ons’ of ‘Contact’, en misschien zelfs een link naar je blog of FAQ-sectie.

6. Producten toevoegen

Nu het menu van je Shopify website is ingesteld en alle essentiële pagina’s zijn aangemaakt, is het tijd om een van de meest cruciale stappen in het proces van een Shopify website maken: het toevoegen van je producten. Dit is het moment waarop je webshop echt vorm begint te krijgen.

Om je eerste product toe te voegen, ga je in het Shopify-dashboard naar “Homepage”. Hier vind je de optie “Producten toevoegen”, gevolgd door “Product toevoegen”. Shopify maakt dit proces eenvoudig en intuïtief. Je wordt stap voor stap begeleid bij het invoeren van belangrijke productinformatie zoals naam, beschrijving, prijs en productafbeeldingen.

Dit proces is essentieel voor het succes van je Shopify webshop. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat elk product correct wordt weergegeven en aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Dit legt de basis voor een succesvolle en aantrekkelijke online winkelervaring op je Shopify website.

Shopify-producten-toevoegen

7. Je Shopify website instellen

Het correct instellen van je Shopify website is essentieel voordat je live gaat. Dit omvat het configureren van verzendtarieven, betalingsopties zoals Shopify Payments, algemene instellingen en belangrijk, de SEO-instellingen voor betere online zichtbaarheid.

Om dit te doen ga je naar het Shopify-dashboard en selecteer je “Winkelinstellingen”. Hier pas je alle essentiële instellingen aan, van de naam van je winkel tot de kleinste details die het succes van je Shopify website bepalen. Dit is een cruciale stap in het proces van een Shopify website maken, dus neem de tijd om alles nauwkeurig in te stellen.

8. Je Shopify webshop live zetten

Het moment is eindelijk daar: je Shopify website is klaar om gelanceerd te worden! Nadat je alle stappen zorgvuldig hebt doorlopen in het proces van een Shopify website maken, ben je nu klaar om je webshop live te zetten.

Om je Shopify website te lanceren, navigeer je terug naar het dashboard van Shopify. Hier zoek je naar de optie “Je online winkel lanceren”. Klik hierop en je wordt geleid naar de keuze voor een abonnement. Het kiezen van het juiste abonnement is belangrijk, omdat dit bepaalt welke functies en mogelijkheden je tot je beschikking hebt.

Na het selecteren van een abonnement, is je Shopify website officieel live en toegankelijk voor het publiek. Gefeliciteerd, je bent nu officieel een online ondernemer met een eigen Shopify webshop!

Wat kost het maken van een Shopify website?

Bij het opzetten van een Shopify website zijn de kosten afhankelijk van het gekozen abonnement. Shopify biedt drie hoofdpakketten:

  • Basic Abonnement (€28/maand): Ideaal voor particulieren en kleine ondernemingen. Inclusief essentiële functies zoals eenvoudige rapporten, tot 1.000 voorraadlocaties, en twee medewerkers accounts. Dit pakket kost voor de eerste 3 maanden €1 euro maand. Daarna betaal je €28 euro per maand.
  • Shopify Abonnement (€78/maand): Geschikt voor kleine bedrijven die willen groeien. Biedt professionele rapporten, tot 1.000 voorraadlocaties, en vijf medewerkers accounts. Dit pakket kost voor de eerste 3 maanden €1 euro maand. Daarna betaal je €78 euro per maand.
  • Advanced Abonnement (€384/maand): Voor middelgrote tot grote bedrijven, met geavanceerde functies zoals aangepaste rapporten. Het ondersteunt tot 1.000 voorraadlocaties en vijftien medewerkers accounts. Dit pakket kost voor de eerste 3 maanden €1 euro maand. Daarna betaal je €384 euro per maand.
 

Kies het pakket dat past bij de omvang en behoeften van je bedrijf voor een succesvolle Shopify website. Zoek je een andere manier om een webshop te maken? Lees dan mijn WordPress webshop maken handleiding.

Is het slim om een Shopify website te maken?

Inmiddels zijn we aan het einde gekomen van deze gids over het maken van een Shopify website. Nu rest de belangrijke vraag: is het slim om een website te maken met Shopify? Persoonlijk denk ik van niet. Laat me uitleggen waarom.

Shopify is ongetwijfeld gebruiksvriendelijk en efficiënt voor het snel opzetten van een webshop. Maar als je de vrijheid en flexibiliteit wilt hebben om je website volledig naar eigen wens aan te passen, dan loop je bij Shopify tegen beperkingen aan. Dit is een significant nadeel vergeleken met andere platforms zoals WordPress, waar je veel meer controle hebt over het ontwerp en de functionaliteit van je site.

Bovendien is er een kostenaspect om rekening mee te houden. Shopify kan, vooral voor kleine ondernemingen of individuen die net beginnen, behoorlijk duur uitpakken in vergelijking met WordPress. Met WordPress heb je niet alleen meer vrijheid in design en functionaliteit, maar het is over het algemeen ook een voordeliger optie.

Wil je meer weten over hoe je effectief en voordelig een website kunt opzetten met WordPress? Download dan mijn gratis WordPress handleiding. Deze handleiding biedt je alle informatie en stappen die je nodig hebt om zonder technische kennis zelf een eigen website te maken met WordPress!

Shopify website maken - Veelgestelde vragen

Kun je met Shopify een website maken?

Het antwoord is simpel: ja, je kunt absoluut zelf een Shopify website maken. Dit platform is ontworpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor iedereen, zelfs als je geen technische kennis hebt. Met een gebruiksvriendelijke interface en een scala aan aanpasbare sjablonen, kun je zonder veel moeite een professioneel ogende webshop opzetten. Maar – en dit is een grote ‘maar’ – gemak komt met zijn eigen beperkingen.

Heb je een KVK nummer nodig voor Shopify?

Nee, je hebt geen KVK nummer nodig om met Shopify te beginnen. Pas zodra je echt producten begint te verkopen via jouw Shopify website is het nodig om een KVK nummer te hebben. Je kunt dus zonder problemen beginnen met het maken van een Shopify website zonder dat je een KVK nummer hebt.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Shopify-logo
4.6/5

Vanaf €21,00 per maand!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand