Hoe kies je een SEO vriendelijke WordPress Thema in 2024?

Hoe-kies-je-een-SEO-vriendelijk-wordpress-thema
Inhoudsopgave

Ben jij van plan om een eigen website of webshop te bouwen? Dan is de eerste stap het kiezen van een domeinnaam en daarbij direct een geschikte hostingpartij. Wanneer je dit hebt gedaan moet je WordPress installeren wat met één druk op de knop is te doen, maar dan? Het is na het installeren van WordPress erg belangrijk om een SEO vriendelijk WordPress thema te kiezen, maar hoe vindt je die en welke zijn het beste op dit moment?

Zelf ben ik al enige jaren bezig met het bouwen van websites en webshops met WordPress. Ik daarom regelmatig dat er fouten gemaakt worden die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo zie ik vaak dat mensen de verkeerde thema’s kiezen en hierdoor erg veel problemen ervaren.

De meeste beginners kiezen uiteindelijk een thema dat er gewoon top uitziet, zonder zich zelfs maar bewust te zijn van het feit dat WordPress thema’s iets met SEO te maken hebben. Ik heb veel vrienden die nooit zouden terugkijken op de technische aspecten van een thema, maar alleen kijken naar het design en de meegeleverde demo websites.

Waarom is een thema zo’n belangrijk onderdeel voor SEO?

Nu ik inmiddels aardig wat kennis heb opgedaan op het gebied van websites, webshops en online marketing heb ik flink wat inzichten opgedaan en veel geleerd. Hierbij heb ik ook erg veel fouten gemaakt waar ik van heb geleerd en nu een stuk sneller een succesvolle website of webshop kan opzetten.

In deze jaren ben ik er in ieder geval achter gekomen dat het kiezen van het juiste WordPress thema veel invloed kan hebben op de prestaties van jouw website of webshop. Het is ook niet voor niets zo dat er zo gigantisch veel keuze in WordPress thema’s is en dat elk thema zich ook het beste WordPress thema noemt. Laten we wel voorop stellen dat content altijd het belangrijkste blijft om gevonden te worden in Google, maar wanneer je gebruik maakt van het juiste thema kan dit wel een stukje makkelijker worden. 

Ben jij een beetje op de hoogte van alle updates die Google heeft gedaan of gaat doen? Dan zul je merken dat de deze soms flinke invloeden kunnen hebben op de posities van jouw website of webshop in de zoekmachines. Al helemaal met de komst van de web core vitals update die Google midden Juni uitrolt zal er veel gaan veranderen.

WordPress thema’s dragen voor het grootste deel bij aan de UX op een website. Van de laadtijden tot de structuur van de website. Thema’s hebben invloed op UX-signalen zoals reactievermogen, snel laden, geoptimaliseerde interface en nog veel meer factoren die binnenkort deel zullen uitmaken van de Core Web Vitals-update van Google. Omdat het thema dat jij gebruikt hier zo’n grote invloed op heeft is het belangrijk om jouw website hier goed op te controleren en zo nodig een ander thema te gebruiken.

Zoals je misschien zelf al wel weet, verandert SEO met de dag door signalen van website en pagina ervaringen. Om jou hier zo goed mogelijk op voor te bereiden heb ik een aantal punten opgesomd die je zeker moet controleren wanneer jij op zoek bent naar een nieuw WordPress thema.

Goed gecodeerd

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er thema’s die er geweldig uitzien. Veel mensen zullen daarom voor deze thema’s kiezen, maar is dat nou zo slim? Een mooi thema is belangrijk, maar veel mensen vergeten naar de technische kant te kijken. 

Een super mooi en uitgebreid thema bevat namelijk super veel code. Deze code zie je zelf niet op de voorkant, maar wanneer je in de achterkant van de website kijkt zie je dit wel. In eerste instantie lijkt dit misschien nog geen probleem, maar hoe denk jij hierover als je hoort dat Google alleen naar de code kijkt en niet naar het design van jouw website of webshop? Om daarom zo goed mogelijk te scoren in Google is het belangrijk dat je een SEO vriendelijk WordPress thema kiest dat zo min mogelijk (onnodige) code bevat.

Alleen een goed gecodeerd thema wordt SEO-vriendelijk, veilig en snel. Maar als beginner die misschien helemaal geen programmeertalen kent, zal het moeilijk zijn om naar de code te kijken en inzicht te krijgen in de kwaliteit.

Een goede vuistregel is dan om te kijken of het thema populair is en wat de ervaringen van andere gebruikers zijn. Verder kun je ook nog kijken of het thema regelmatig wordt geupdate of onderzoek doen naar het bedrijf dat het thema heeft ontwikkeld. Op basis van al deze gegevens kun je vaak al goed bepalen of het een SEO vriendelijk WordPress thema is of niet.

Het thema moet snel zijn

Elke consument zit dagelijks op het internet en bezoekt tientallen websites of webshops per dag. Hoe lang wacht jij voordat een website is geladen? Misschien een keer 4 of 5 seconden, maar dit is al erg bijzonder. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 40% van de consumenten een website verlaat als ze langer dan 3 seconden moeten wachten. Elke seconden extra doet pijn en zal jou veel bezoekers en uiteindelijk omzet gaan kosten. Ook Google zal merken dat veel bezoekers jouw website snel weer verlaten en daardoor zak je weer met posities in de zoekmachines.

Thema’s zijn een van de meest voorkomende redenen voor de trage websites. Trage thema’s zien er misschien cool uit als ze worden geladen, maar meestal is de bezoeker al teruggekeerd en heeft hij jouw website verlaten zonder de eerste pagina überhaupt te hebben gezien.

Er zijn een aantal programma’s die gebruikt kunnen worden om te controleren hoe snel jouw huidige thema is. Ook kun je hier direct de problemen achterhalen waar dit in zit. Het is dus mogelijk om dit te optimaliseren, maar dit is vaak erg lastig als je geen technische kennis hebt. Je kunt de laadtijden zelf eenvoudig meten met GTMetrix of PageSpeed.

Het Thema moet responsive

Een responsive thema is een thema dat de lay-out aanpast op basis van de schermgrootte en resolutie. Ze zijn gebruiksvriendelijker op kleinere schermen en mobiele apparaten, wat een scorepunt is in SEO-aspecten. Vooral nu uit onderzoek is gebleken dat meer dan 80% van de bezoekers zoekt via hun mobiel is het belangrijk dat hier de juiste vertoning wordt aangeboden.

Responsieve thema’s hebben de neiging de algehele gebruikerservaring te verbeteren en spelen een rol bij SEO, aangezien mobielvriendelijke pagina’s hoger scoren op Google. Bovendien verklaarden ze volgens een blogpost in Google Search Central: “Google raadt Responsive Web Design aan omdat dit het gemakkelijkste ontwerppatroon is om te implementeren en te onderhouden.”

In 2023 is mobiele vriendelijkheid een must geworden, aangezien mobiele zoekopdrachten meer dan 80% van de totale internetgebruikers in handen hebben. Je moet bij het kiezen van een SEO vriendelijk WordPress thema vooral denken aan een responsive ontwerp dat op elk formaat scherm de juiste vertoning levert.

Regelmatige updates

De meeste populaire WordPress-thema’s worden misschien elke maand regelmatig bijgewerkt om hun functies te verbeteren en eventuele bugs te verhelpen. Het vinden van een thema dat regelmatige updates biedt, is verplicht als je een veilige en snelle website wilt hebben.

Wist je dat van alle CMS-hacks in 2018 90% was gericht op WordPress websites en webshops?. Volgens Sucuri maakte 39% van de gehackte websites gebruik van verouderde software. Niet alleen de gebruiker, maar ook de thema-ontwikkelaar zou regelmatig updates moeten doorvoeren om de beveiliging te verbeteren. Naast dat dit bijdraagt aan de veiligheid heeft het ook invloed op de snelheid en gebruiksvriendelijkheid.  Daarom laten deze resultaten ons zien dat je een thema moet kiezen dat regelmatige updates en beveiligingsverbeteringen biedt die jouw site veilig en gezond houdt!

SEO Vriendelijke plugin

Terwijl jij een artikel over SEO leest, weet ik zeker dat er een SEO plug-in op jouw website of webshop zal zijn geïnstalleerd. Wist je dat niet alle plug-ins compatibel zullen zijn met elk WordPress thema? En dat sommige thema’s zelf al een ingebouwde SEO-tool hebben?

Hoewel dit verleidelijk lijkt, kunnen ingebouwde SEO-opties vaak conflicten veroorzaken met andere SEO plug-ins die jij zou willen gebruiken. Zelf raad ik mensen daarom altijd aan om gebruik te maken van een externe SEO plugin in plaats van de ingebouwde SEO plugin in het thema. Een externe plugin is namelijk specifiek ontwikkeld met dit doel en zal daarom op 95% van de thema’s zonder conflicten werken. 

Een goede optie is dan Yoast. Yoast is een bedrijf dat de WordPress plugin Yoast heeft ontwikkeld. Bij dit bedrijf hebben ze veel kennis op het gebied van SEO en weten ze als geen ander wat hier belangrijk voor is. Door hun plug-in te gebruiken, kun je er zeker van zijn dat je de beste setup hebt voor de SEO van je website.

Het is echt verstandig om te controleren of het thema de SEO plug-ins die jij wilt gebruiken toestaat, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van het juiste WordPress-thema. Het verkrijgen van de beste SEO plug-in kan jou namelijk een voorsprong geven op anderen die dit laten liggen, het is daarom een makkelijke en slimme zet waarmee je direct al een hoop concurrenten kunt verslaan!

Het thema moet Cross browser getest zijn

Het verkrijgen van een Cross Browser getest WordPress thema is erg belangrijk, omdat het ervoor kan zorgen dat jouw website op de verwachte manier wordt geladen in alle browsers op verschillende besturingssystemen, apparaten en schermformaten.

Als eigenaar van een website is het jouw verantwoordelijkheid om te controleren of het thema dat jij gebruikt  Cross Browser getest is, zodat je niet een deel van jouw doelgroep mist als deze afkomstig is van een andere webbrowser. De meeste thema’s worden tegenwoordig Cross Browser getest, maar het is altijd handig om dit zelf ook nog even te controleren.

Bekijk bij het kiezen van het thema de details om te zien of de ontwikkelaar de compatibiliteit heeft vermeld en de website in verschillende browsers heeft getest. Een goed en SEO vriendelijk WordPress thema zou moeten werken in moderne browsers (Firefox, Safari, Opera, Chrome en Edge), zodat jij jouw publiek naar jouw website kunt sturen zonder hen te vragen een specifieke browser te gebruiken!

kinsta-hosting-snelheid

Wat is een voorbeeld van een SEO vriendelijk WordPress thema?

Zoals je inmiddels al hebt gelezen zijn er een hoop punten waarop gelet moet worden bij het kiezen van een SEO vriendelijk WordPress thema. Met alle informatie die jij inmiddels al hebt kun je zelf al een zoektocht beginnen, maar toch gaat dit je nog erg veel tijd kosten. Daarom heb ik wat verzonnen.

Ik heb namelijk met de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan de beste WordPress thema’s opgezocht en op een rijtje gezet. Alle thema’s die ik zo ga behandelen voldoen dus aan de bovengenoemde eisen en zullen daarom ook vallen onder de SEO vriendelijke WordPress thema’s.

Mocht je op zoek zijn naar een SEO vriendelijk WordPress thema voor een speciaal doel? Dan heb ik hier ook aparte artikelen voor geschreven. Deze kun je via de onderstaande linkjes lezen/bekijken:

 

Hieronder zal ik de beste SEO vriendelijke WordPress thema’s benoemen, bespreken en met elkaar vergelijken. In principe komen al deze thema’s ook terug in de bovenstaande artikelen alleen worden ze hier in het algemeen besproken en daar specifiek voor deze soort websites.

1. Divi(Elegant Themes)

Divi-wordpress

Divi is een van de best verkochte WordPress-thema’s op het moment. Dit is ook niet heel gek, want Divi is niet zomaar een WordPress thema. Het is namelijk een combinatie van een WordPress thema en page builder in één. Dit zorgt ervoor dat de tools super goed op elkaar zijn afgestemd en perfect zijn ingesteld om goed te scoren op het gebied van SEO. 

Als jij er zeker van wilt zijn dat jouw website of webshop alle kans benut om gevonden te worden in zoekmachines als Google, en u ook op zoek bent naar een thema dat vol zit met functies en kant-en-klare inhoud, dan is Divi van Elegant Themes zeker weten de beste keuze voor jou. Verder wordt het Divi theme ook regelmatig bijgewerkt waardoor jij zeker weet dat het ontwerp van uw website wordt geoptimaliseerd voor zoekmachines volgens de laatste SEO-trends en richtlijnen.

Naast het werken met de meest populaire WordPress SEO plug-in Yoast, wordt Divi ook geleverd met een groeiende selectie van vooraf gebouwde website templates die bijna elk type website of webshop dekken. Wanneer je gebruik maakt van deze templates hebben je binnen enkele uren een super snelle, SEO vriendelijke en veilige website of webshop gebouwd waarmee je direct resultaten kunt gaan behalen.

Als je een template hebt gevonden, maar toch een aantal dingen net even wat anders wilt hebben staan, is de krachtige Divi builder zeker van meerwaarde. Deze builder is namelijk standaard geïntegreerd in Divi en maakt het mogelijk om zonder enige technische kennis een eigen WordPress website of webshop te bouwen.

Door al deze extra’s die Divi heeft te bieden is Divi voor het grootste deel van de mensen de beste keuze. Al helemaal wanneer je ook nog een hoort dat Divi tijdelijk 20% korting geeft op hun pakketten!

2. Astra Theme

Astra-wordpress-theme

Astra is een WordPress thema dat onder de meeste al wel bekend zal zijn. Het Astra theme behoort namelijk al jaren tot een van de snelste en schoonste WordPress thema’s. Dit maakt het thema al super geschikt voor SEO, want het doel van Astra is een thema ontwikkelen dat 100% gebouwd is voor SEO, maar tegelijkertijd ook alle mogelijkheden biedt die jij nodig zou kunnen hebben. 

Dankzij de compatibiliteit met enkele van de toonaangevende plug-ins voor page builders voor WordPress, en omdat het is gebouwd om volledig gebruik te maken van de nieuwe WordPress editor, is Astra een zeer aanpasbaar thema dat echt kan worden gebruikt om bijna elk type website te starten. Na het bekijken van de bibliotheek met de Astra starter templates, is het zelfs mogelijk om een website of webshop te ontwikkelen die volledig aan jouw wensen voldoet. 

De sjablonen waartoe u toegang krijgt wanneer u Astra koopt, zijn gemaakt om te werken met verschillende page builders. In dit geval gaat het om Elementor, Beaver Builder, Brizy en Gutenberg. Door gebruik te maken van één van deze page builders in combinatie met het Astra theme kun jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen WordPress website maken. Hoewel de kant-en-klare sjablonen er al erg goed uitzien, kunnen ze allemaal nog erg eenvoudig worden aangepast naar jouw eigen wensen.

Wanneer je kiest voor Astra heb je de keuze uit verschillende licenties. Met de gratis versie kun je al aardig goed uit de voeten, maar wel zul je merken dat je vrij snel tegen limieten zult aanlopen. Je krijgt namelijk echt alleen toegang tot de echte basis functionaliteiten. Voor de meeste mensen is het aanschaffen van het Astra Pro theme daarom een betere keuze.

Astra is een zeer veelzijdig thema dat is gebouwd volgens de nieuwste SEO-normen en aanbevelingen. Ook voor de aankomende Web Core Vitals update van Google is dit thema al volledig geoptimaliseerd.

3. GeneratePress

Generatepress

GeneratePress is een erg populair WordPress thema als het gaat om SEO vriendelijke en snelle WordPress thema’s. Het is daarom ook niet gek dat dit thema zeker behoort tot de beste thema’s van dit moment. 

Een manier waarop dit thema jouw website of webshop SEO-vriendelijker kan maken, is de super schone code en dus het gewicht van het thema.. Dankzij zijn schone en minimale code gebruik zou GeneratePress zeer snel moeten laden in de standaard status al een laadtijd van minder dan één seconden moeten behalen.. Aangezien site snelheid een belangrijke factor is die door zoekmachines wordt gebruikt om te bepalen waar jouw website moet worden geplaatst. Voor extra SEO-punten is de code van GeneratePress gevalideerd en is GeneratePress al volledig voorbereid op de toekomst.

Dat zijn echter niet de enige redenen om voor GeneratePress te kiezen. Voor degenen die op zoek zijn naar een reeks aantrekkelijke demo websites en templates die met één druk op de knop zijn te importeren is GeneratePress ook erg interessant. Je hebt namelijk een ruime keuze uit websites templates voor echt alle soorten websites of webshops.

Net als het Astra theme kunnen ook de templates van GeneratePress bewerkt worden in verschillende page builders. In dit geval gaat het dan om Beaver Builder en Elementor. Je kunt ook gebruik maken van de gratis versie, maar deze is wel vrij beperkt in vergelijking met de Pro versies.

GeneratePress is met zijn standaard meegeleverde templates ook zeer mobiel vriendelijk, waardoor jij extra goed kan scoren in Google op mobiele apparaten. Tegelijkertijd wordt er ook nog een positieve gebruikerservaring voor jouw bezoekers geboden. 

GeneratePress is een goed voorbeeld van een lichtgewicht SEO vriendelijk WordPress thema dat boordevol functies zit en erg makkelijk in gebruik is.

4. OceanWP

OceanWP-Wordpress

OceanWP is in basis een gratis en SEO vriendelijk WordPress thema. Het voordeel van dit thema is dat het multifunctioneel is en daardoor voor alle soorten websites of webshops gebruikt kan worden. Dit kun je goed zien aan de templates die standaard meegeleverd worden wanneer jij kiest voor het OceanWP WordPress theme

Net als Astra, GeneratePress, Genesis wordt ook OceanWP geleverd met een flink aantal demo websites. Deze zijn met één druk op de knop op jouw WordPress website te installeren en vervolgens volledig naar jouw wens te maken. Dit kan via de standaard editor, maar ook net als bij de andere thema’s in deze lijst met een page builder.

OceanWP beschikt ook over een eigen WooCommerce compatibiliteit. Deze functionaliteit maakt het ook erg makkelijk om zelf een eigen webshop te bouwen zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is. Voor velen zal dit daarom een erg interessante optie zijn. Denk bij het kiezen van een thema voor webshops wel aan speciale WooCommerce webhosting.

5. StudioPress

StudioPress-WordPress-Review

Het laatste thema dat ik nog benoemd wel hebben in deze blog is het StudioPress WordPress thema. Ook dit thema is namelijk perfect wanneer je opzoek bent naar een snel, veilig en SEO vriendelijk WordPress thema.

Dit thema is gebouwd op basis van het Genesis framework wat het thema erg krachtig maakt. Met dit thema kun je echt elke soort website of webshop maken en daardoor is dit thema voor velen een erg interessante optie. StudioPress werkt perfect samen met de WordPress Gutenberg editor. Helaas niet met andere page builders, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. 

StudioPress is inmiddels een onderdeel geworden van WP Engine. Dit een hostingpartij die op dit moment behoort tot de beste hostingpartijen van dit moment. De combinatie van StudioPress met de hosting van WP Engine is daarom een erg krachtige en goede optie, omdat je alles onder één dak hebt staan en alles uitstekend met elkaar kan functioneren.

Conclusie: Hoe kies jij nu een SEO vriendelijke WordPress thema?

Veel verkeer naar jouw website of webshop krijgen is de droom van iedere website/webshop eigenaar, maar de bezoeker een betere ervaring geven is nog beter en dat is waar SEO en UX om de hoek komen kijken. Ik zou daarom graag willen meegeven dat het belangrijk is om hier eerst de focus op te leggen. Wanneer dit goed staat zullen de bezoekers van zelf binnen komen.

Een van de grootste cruciale factoren die de ervaringen op jouw website bepalen, is het thema dat jouw website of webshop gebruikt. Zoals je hebt gelezen is het super belangrijk dat het thema snel, schoon, responsive, veilig en compatibel is met andere plugins. Het Astra theme is daarmee op dit moment een van de beste WordPress thema’s van dit moment.

Mijn advies is daarom zoek een goed SEO vriendelijk WordPress thema en activeer deze op jouw website of webshop. Vervolgens hoef jij je geen zorgen meer te maken of al technisch geneuzel want dit wordt voor jou geregeld. Ook lage positief in Google is vanaf dat moment verleden tijd!

Veelgestelde vragen

Wat is een SEO vriendelijk WordPress Thema? Een SEO vriendelijk WordPress thema is een thema dat speciaal is ontwikkeld voor SEO. Dit wil zeggen dat het thema gebouwd is op de best mogelijke manier zodat jouw website sneller is en Google jouw website makkelijk kan lezen. Dit resulteert in veel gevallen in een betere vindbaarheid in Google en dan betekent weer meer bezoekers.

Waarom is een SEO vriendelijk WordPress Thema belangrijk? Een SEO vriendelijk WordPress thema is belangrijk, omdat je zo goed mogelijk gevonden wilt worden in Google. Als je hier kansen laat liggen is het een stuk lastiger om jouw concurrenten in Google te verslaan!

Welke WordPress thema’s zijn het beste voor SEO? Er zijn een hoop WordPress thema’s, maar ze zijn lang niet allemaal even goed voor SEO. De meest SEO vriendelijke WordPress thema’s van dit moment zijn Astra, OceanWP, GeneratePress en StudioPress.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Divi-logo
4.9/5

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand