Nieuws website maken | 2024 handleiding & de beste templates

Nieuws-website-maken
Inhoudsopgave

Misschien heb je een passie waarvan je zelf altijd helemaal op de hoogte bent, en wil je je publiek daarin meenemen? Het kan ook zijn dat je het nieuws op een meer algemene manier volgt en op je website verzamelt om op die manier, al dan niet opinierend, verkeer naar je website te trekken en er misschien op die manier wel wat mee te verdienen. Door een nieuws website te maken kun jij jouw bezoekers informeren over zaken die jij leuk vindt.

Of je nu je eigen draai geeft door columns te schrijven, nieuws verzamelt over een branche of niche of het algemene nieuws vanuit jouw oogpunt belicht, een nieuws website maken is tegenwoordig minder moeilijk dan het in eerste instantie lijkt.

Waarom zelf een nieuws website maken?

Vroeger hadden veel mensen een abonnement op één van de grote kranten van Nederland en las iedereen hetzelfde nieuws. Tegenwoordig lezen veel mensen het nieuws online, met name de jongere generaties lezen nog weinig papieren kranten. Daarbij is niet elk type nieuws geschikt om in grote oplage te drukken, omdat er soms te weinig klanten zijn om uit de kosten te komen. 

Mensen willen graag lezen over de zaken die voor hen relevant zijn. Je kunt een nieuwswebsite zo ook gebruiken voor kleinere organisaties, scholen, hobbyclubs of een eigen netwerk. Nieuws websites heb je in allerlei vormen. Er zijn daarom dus meer dan genoeg mogelijkheden hoe jij zelf jouw nieuws website kunt maken.

Grotere nieuwsplatforms hebben vaak een hoop mensen in dienst, daar hoort zeker een webdesigner bij en een team van mensen dat zorgt dat artikelen geschreven en online verschijnen. Kleinere, of startende nieuwswebsites hebben vaak geen budget voor zo’n grote redactie. Geen nood! Het is tegenwoordig ook heel goed mogelijk om je eigen website te bouwen.

Hoe kun jij zelf jouw eigen nieuws website maken?

Wanneer je wilt gaan starten met je eigen nieuws website, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Voordat je begint is het slim om nog even verder te lezen, want in dit artikel leggen we je alle stappen uit die je moet nemen om zelf je eigen nieuws website te maken.

Zo komen dingen als de hosting, de website maker, plugins en templates voor bij. Ook leggen we uit waar je op moet letten op het gebied van functionaliteiten en leren we je hoe je je website veilig en snel houdt. Door dit goed aan te pakken wordt jij ook nog eens beter vindbaar in Google.

Hosting en domeinnaam aanschaffen

Stap 1 bij het maken van je eigen nieuws website is het vinden en registreren van een domeinnaam. De domeinnaam is het adres waarop jouw website te bezoeken is en zal altijd beginnen met www. Daarna is je naam aan de beurt. Let op, want sommige namen zijn veel populairder dan anderen. Zo is een algemene domeinnaam vaak veel duurder, dan je eigen naam of de naam van een club, school of organisatie.

De domeinnaam eindigt altijd met een extensie als .com, .nl, .org of .edu. Doorgaans zijn internationale, zakelijke domeinnamen als .com het duurst, gevolgd door de extensie van het land waarin je woont, in dit geval .nl. Goedkopere domeinnamen zijn vaak specifieker. Zo wordt .edu gebruikt voor educatieve websites and .org vaak voor organisaties.

Er zijn verschillende websites die je in staat stellen een domeinnaam te registeren en te huren. Helaas zijn alleen lang niet alle hosting providers even geschikt. Ik raad je persoonlijk daarom aan om te kiezen voor SiteGround, Hostinger of Cloud86.

Cloud86-WordPress-webhosting-review

Een website maker kiezen

Als je een domeinnaam voor je website hebt gevonden, is de volgende stap het maken van je website. Je hebt hier een website maker voor nodig, zoals Phoenix van de IMU of Wix. Beiden hebben hun voor-en nadelen, maar wij raden eigenlijk altijd het meest gebruikte programma aan: WordPress.

De voordelen van WordPress zijn dat het ondertussen de Gouden Standaard van de zelfgebouwde websites is geworden. Er is een enorm aantal templates om uit te kiezen, met een rijk scala aan functionaliteiten, en er zijn hele mooie, professionele thema’s te vinden, die een goede ondersteuning voor jouw website of platform bieden. 

Een ander erg groot voordeel van WordPress is dat je hiermee zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website kunt maken. Dit is dan ook de reden dat meer dan 50% van alle websites is gebouwd op WordPress.

Een nieuws website template of thema kiezen

Voor WordPress kun je dus een thema of template kiezen. Wat dat inhoudt is dat je een stuk code installeert dat ervoor zorgt dat je website bepaalde functionaliteiten heeft, zoals een contactformulier, een nieuwsoverzicht en misschien zelfs een webshop. 

Ook is het thema verantwoordelijk voor de look & feel van je website. Zaken als lettertypes en kleuren worden in de template beschreven. Door een template kun je dus makkelijk een professionele website maken, zonder dat je zelf een hoop technische kennis hoeft te hebben. Natuurlijk kun je nog wel een hele hoop aanpassingen doen om alles volledig naar wens te maken.

De keuze uit WordPress website templates is echt gigantisch, maar helaas zijn ze lang niet allemaal even goed. Zo zijn veel thema’s sloom en zwaar of niet veilig. Hierdoor kan jouw website gevoelig zijn voor hackers of ga je niet goed gevonden worden in Google. 

De volgende WordPress thema’s zijn daarom het meest geschikt voor het maken van een professionele nieuws website.

Handige plug-ins installeren op jouw nieuws website

Wanneer je jouw WordPress thema aan de door jouw gekozen domeinnaam hebt gekoppeld en misschien ook je content al online hebt staan, is het tijd om te kijken naar de functionaliteit van je website. In een WordPress thema wordt vaak aandacht besteed aan een aantal plug-ins die je kunnen helpen om van jouw (nieuws) website en succes te maken.

  • WPForms: Met WPForms maak je snel en eenvoudig formulieren op je website. WPForms dankt zijn populariteit aan het feit dat het de ‘drag and drop’- methode gebruikt. Je maakt snel een formulier op maat, zonder daarvoor code te hoeven schrijven. Met de gratis versie maak je bijvoorbeeld snel een contactformulier, terwijl je bij de betaalde versie ook toegang krijgt tot statistieken, betalingen, berichten en enquetes.
  • Yoast SEO: Yoast SEO zorgt voor Search Engine Optimisation, wat zoveel wil zeggen als dat dit programma ervoor zorgt dat jouw website beter opgepikt wordt door zoekmachines als Google. Wel zo handig als je wilt dat mensen je werk te zien krijgen!
  • Akismet: Akismet is een plug-in die ervoor zorgt dat je geen last meer hebt van spam comments. Als je weleens een website hebt gehad, ken je de berichten in je mailbox over binnengekomen comments wel. Vaak zijn die niet afkomstig van een schare fans, maar van spambots die op internet spam reacties plaatsen. Met Akismet heb je hier in principe geen last meer van.

Tips bij het kiezen van een nieuws (WordPress) website template?

Wanneer je voor de keuze van een nieuwe website template staat, is het eerste waar je natuurlijk op let dat deze past bij de uitstraling van jouw bedrijf. Zo kijk je naar lettertypes en kleuren, naar foto’s en het gevoel dat je bij de website krijgt – speels of serieus, toegankelijk of high-end.

Maar daar houdt het niet op! Bij de keuze van een website is het minstens zo belangrijk dat hij goed werkt en veilig is. Ook bepaalde functionaliteiten die je wilt gaan gebruiken moeten erin zitten. Het is goed om hier uitgebreid aandacht aan te besteden, omdat het best veel werk is om alle content van een bestaand thema naar een andere template over te zetten. Lees deze tips dus even goed door!

1. Kies een snel nieuws website template

Één van de belangrijkste dingen waar je op kunt letten is de snelheid van de template. Mensen kijken tegenwoordig snel even online om op de hoogte te blijven, en haken snel af als het laden van een website te lang duurt. Een website kan langzaam zijn door de template die je gebruikt, maar ook doordat je er veel, heel groot beeldmateriaal op zet, of teveel plugins hebt geïnstalleerd.

Om grip te houden op de snelheid van je website, is het slim om die eens in de zoveel tijd even te meten. Met name als je net ingrijpende zaken hebt veranderd aan je website. Je doet dit met een online snelheidsmeter, waar je het adres van je website op invoert. De uitslag van de website snelheid test laat je dan precies weten hoe snel jouw website reageert. Je kunt hiervoor naar websites als GTMetrix of PageSpeed Insight van Google zelf.

Nieuws-website-maken-snelheid

2. Het nieuws template moet aansluiten bij jouw wensen

We gaven dus al aan dat de keuze van een template van een aantal factoren afhangt, en dat het je een hoop werk scheelt als je niet steeds je website helemaal over hoeft te zetten. Mocht je nou een website hebben gemaakt waar je een functionaliteit mist, dan kun je die er via een plug-in vaak nog wel in zetten, maar hoe meer je aan de template sleutelt, hoe langzamer deze vaak wordt.

Breng dus van tevoren goed in kaart welke functies je nodig gaat hebben; een nieuwsoverzicht, een blog, een contactformulier of een agenda? Het is allemaal mogelijk! Hier geldt ook dat het vaak beter is om nu een beetje geld aan je template uit te geven, dan later in de knoei te komen, met een hoop frustratie en eventuele kosten als gevolg.

3. Het nieuws template moet veilig zijn

Hoe mooi je website er van buiten ook uit ziet, hij moet natuurlijk vooral veilig zijn; voor jouw bezoekers en je informatie. Van spambots tot ongevraagde bezoekers, het is tegenwoordig belangrijk om aandacht te besteden aan de beveiliging van je website. Dit doe je door een SSL-certificaat aan te vragen bij je hosting service, en door te kiezen voor een WordPress thema dat aandacht besteedt aan de veiligheid van je website. Kijk voor meer informatie over het veilig maken van je website hier.

4. Het nieuws WordPress template moet een goede klantenservice hebben

Heel moeilijk hoeft een nieuws website maken dus niet te zijn, met een beetje tijd en aandacht komen veel mensen er wel uit. Toch kan het voorkomen dat een website niet meer lekker draait door bepaalde updates, of dat je er niet helemaal uitkomt hoe je een bepaalde functionaliteit nou installeert.

Let daarom bij het kiezen van je template ook op de klantenservice. Een goed template heeft een servicedesk waar mensen klaar zitten die je kunnen helpen met eventuele problemen. Soms kun je een goed template ook al helemaal op je website klaar laten zetten tegen betaling. Dan hoef je jouw nieuws website vervolgens écht alleen nog maar met content te vullen!

Nieuws-website-maken-klantenservice

Beste Nieuws website templates in 2023: Dit zijn de 5 beste thema’s

Een goede nieuws website moet aan een heleboel eisen voldoen. Naast het tonen van de meest recente berichten moet ook de tekst juist geplaatst en weergegeven worden. Daarnaast wil je natuurlijk ook een website die makkelijk navigeerbaar is, zodat jouw bezoekers en potentiële klanten makkelijk door jouw website kunnen navigeren.   

Het kiezen van het beste nieuws website template kan erg lastig zijn. De keuze is namelijk zo groot en elke template is weer net even anders. Hierdoor is het vooral als beginner lastig in te schatten welk thema zij het beste kunnen gebruiken. Hieronder heb ik daarom voor jou de 5 beste nieuws website templates van dit moment op een rijtje gezet. Voor al deze thema’s geldt dat ze snel, zoekmachine vriendelijk en volledig naar wens te maken zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is. Laten we de WordPress website templates daarom maar snel gaan bespreken en vergelijken.

1. Divi Extra Theme

Beste-WordPress-Magazine-Themes-Divi-Extra

Divi is van zichzelf al een erg populaire oplossing, want het is niet alleen een thema maar een totaaloplossing. Dit betekent dat Divi zowel een thema als page builder is en dat dit het enige is wat jij nodig hebt voor een succesvolle nieuwswebsite. Standaard beschikt Divi al over een flink aantal demo websites & templates, maar deze zijn voor nieuwswebsites toch wel een beetje saai en daarom heeft Divi daar wat aan gedaan. 

Ze hebben bij Divi namelijk een nieuwe thema ontwikkeld genaamd het Extra theme. Dit is een super mooi thema dat specifiek ontwikkeld voor nieuwswebsites en magazines websites. Het extra theme van Divi komt super strak en professioneel over en daarom is dit zeker een van mijn favoriete thema’s. Het enige wat jij nog hoeft te doen na het importeren is eventueel wat aanpassingen doen en uiteraard de content toevoegen. Ook de koppelingen met WooCommerce zijn al gebouwd als jij deze nodig zou moeten hebben. Een kind kan de was doen met het Divi theme. 

Een mooie bijkomstigheid van Divi is dat je ook direct toegang krijgt tot alle andere demo websites en templates, de page builder, de popup builder en nog een aantal andere erg handige marketing functionaliteiten. In mijn Divi Theme Review vertel ik je meer over deze functionaliteiten, maar ik kan je garanderen dat dit echt een aanrader is. Ja het thema is dan misschien wat duurder, maar je hebt wel in één keer alles in huis wat jij nodig hebt. Daarnaast kun je Divi verder ook nog gebruiken op andere websites mocht dit nodig zijn.

2. Elementor Pro

Elementor-vs-wpbakery

Het tweede thema dat ik zeker kan aanraden voor het maken van een nieuws website is het Elementor Pro thema. Het voordeel van dit programma is dat het meer is dan een simpel WordPress thema. Zo is het namelijk een thema & page builder in één. Het voordeel hiervan is dat je zonder technische kennis zelf jouw eigen website of webshop kunt maken en ook nog eens helemaal naar jouw wens.

Bij aanschaf van Elementor Pro krijg je toegang tot een gigantische bibliotheek aan website templates. Jij kunt deze templates bekijken en vervolgens een gewenste template met één druk op de knop importeren. Vervolgens kun jij deze template via het drag & drop systeem van Elementor helemaal naar wens maken.

Wil jij jouw website zoveel mogelijk automatiseren en ook het onderhoud makkelijker maken? Dan is Elementor Pro echt de juiste keuze! Je kunt namelijk templates ontwikkelen die gebruikt kunnen worden voor specifieke pagina’s. Denk bijvoorbeeld aan blog of nieuws berichten. Je hoeft hierdoor niet op elke pagina een wijziging te maken, maar slechts in de template.

3. Astra Pro

Website-sneller-maken-astra-pro-theme

Naast Divi en Elementor is ook het Astra WordPress thema een erg geschikte keuze wanneer jij zelf jouw eigen nieuws website wilt maken. Het voordeel van dit thema is dat het echt specifiek is ontwikkeld voor het behalen van maximale snelheden om zo goed mogelijk gevonden te worden in Google. 

Het Astra theme wordt net als de andere thema’s in deze lijst geleverd met een flink aantal website templates. Persoonlijk vind ik deze er erg strak & professioneel uitzien. Ik denk daarom zeker dat het de moeite waard is om dit thema eens te bekijken. Vooral, omdat het thema ook volledig compatibel is met Elementor.

Je kunt dus een template uit het Astra theme halen en deze vervolgens met de Elementor Pro page builder helemaal naar wens maken. Dit is persoonlijk mijn favoriete combinatie om het maximale uit mijn websites te halen!

4. Newspaper X Theme

beste-wordpress-magazine-themes-newspaper

Een van de beste WordPress nieuws templates is het Newspaper X theme. Dit is eigenlijk ook niet heel gek, want het Newspaper X theme is speciaal ontwikkeld voor nieuwswebsites en dat is een groot voordeel. Met dit thema weet jij daarom zeker dat je beschikt over de beste en alle benodigde functionaliteiten voor een succesvolle nieuwswebsite. Dit is als eerste al goed te zien aan het aantal gebruikers, want op dit moment heeft het Newspaper X theme meer dan 101.500 gebruikers! Deze gebruikers beoordelen het thema vervolgens met gemiddeld 4.82 van de 5 sterren. Dit is erg goed en laat daarbij zien dat het template echt een van de beste keuzes is.

Standaard wordt het Newspaper X theme al geleverd met een flink aantal demo websites. Dit zijn vooraf gebouwde nieuwswebsites die jij met één druk op de knop kunt importeren. Er zijn demo’s voor alle soorten nieuwswebsites en daarbij zijn ze super snel & zoekmachine vriendelijk en komen ze ook nog eens professioneel over.  

Een mooi bijkomend voordeel van het Newspaper X theme is dat je geen technische kennis nodig hebt om dit thema te kunnen gebruiken. Dit thema is namelijk volledig compatibel met de WPBakery page builder en deze page builder behoort op dit moment tot de beste wordpress page builders die jij kunt gebruiken. Mocht jij ook producten via jouw nieuwswebsite willen verkopen? Dan kan dit ook, want het thema is volledig compatibel met WooCommerce.

Kortom het NewsPaper X theme is veruit het beste wordpress nieuws thema dat jij voor jouw website kunt gebruiken. Het template is namelijk snel, zoekmachine vriendelijk, wordt standaard geleverd met professionele demo websites, beschikt over een goede klantenservice en beschikt simpelweg gewoon over alle demo websites die jij voor jouw nieuwswebsite zou kunnen gebruiken. Ik kan je daarom zeker aanraden de demo’s van dit thema eens te bekijken!

5. Neve Theme

Neve-wordpress-theme

Het laatste thema dat ook zeker niet mag ontbreken in deze lijst met de beste nieuws website templates is het Neve WordPress Theme. Het Neve Theme is namelijk speciaal gebouwd voor snelheid en SEO. Dit wil zeggen dat het thema bizar snel is en dat jij hiermee erg goed gevonden kan gaan worden in Google. 

Een groot voordeel van het Neve theme is dat het volledig zoekmachine vriendelijk is. Dit wil zeggen dat je er in principe alle soorten websites mee kunt bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een blog website, fotografie website, restaurant website, portfolio website, makelaars website of in dit geval een nieuws website. 

Voor alle soorten websites zijn er website templates beschikbaar die jij met één druk op de knop kunt importeren. Doordat het Neve theme ook nog compatibel is met verschillende page builders kun jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website maken.

Wat kost het maken van een eigen nieuws website?

Het is lastig om hier een compleet, eenduidig antwoord op te geven. Veel hangt namelijk af van de domeinnaam en hosting die je kiest en het thema dat je gaat gebruiken. Reken voor een domeinnaam op enkele tientjes per jaar. Voor een WordPress thema kun je ook voor een paar tientjes al klaar zijn, hoewel hele professionele thema’s met veel support vaak wat duurder zullen zijn.

Vaak is het zo dat je in deze gevallen wel krijgt waar je voor betaald. Wat extra service, een beter te vinden domeinnaam en een goed werkende template dragen allemaal bij aan het succes en gebruiksgemak van je website en schelen je later vaak een hoop gedoe.

Is het mogelijk om gratis een eigen nieuwswebsite te maken?

Het korte antwoord is: ja, dat kan, het wat langere antwoord gaat erop in of je dat ook moet willen. Hoewel er veel gratis thema’s beschikbaar zijn, die prima geschikt zijn om even snel een hele compacte website te maken, zijn deze thema’s vaak een stuk minder snel, minder veilig en minder uitgebreid dan de WordPress themas waar je wat geld aan uitgeeft.

Als je heel erg van puzzelen houdt, kan dit net een klusje voor jou zijn, maar als het de eerste keer is dat je een website bouwt, of je vooral met de inhoud bezig wilt houden, raden we je sterk aan om toch een kleine investering te doen!

Kosten-nieuws-website-maken

Tips voor een goede nieuws website

Als jij al wat onderzoek hebt gedaan op Google zul je ongetwijfeld gezien hebben dat er veel concurrentie is. Het is daarom belangrijk dat jij je met jouw nieuws website onderscheidt van jouw concurrenten. Hierdoor krijgen jouw bezoekers een professioneel en betrouwbaar gevoel op jouw website waardoor zij sneller en vaker bij jou terug zullen komen. Om jezelf te onderscheiden heb ik drie tips voor jouw nieuws website:

  • Strak & Professioneel design: De belangrijkste tip die ik jou kan geven kies een goed en professioneel WordPress thema.  Een gratis thema heeft namelijk zoveel nadelen waardoor jij alleen maar achter de fouten zult aanlopen en dus achter blijft op jouw concurrenten. Met een van de nieuws website templates kun jij direct goed van start en jou onderscheiden. 
  • Maak categorieën: Een andere tip die ik jou wil geven is dat jij jouw website moet verdelen in verschillende categorieën. Hierdoor maak jij het voor jouw bezoekers namelijk overzichtelijk en snapt ook Google jouw website beter. De bezoeker weet namelijk beter waar hij welke informatie kan vinden en Google ziet het verschil tussen de categorieën.
  • Adverteren: De laatste tip die ik je wil geven is adverteer bij andere nieuws websites. Uiteraard heb je hier wel een beetje budget voor nodig, maar als je dit wilt investeren kun je adverteren op grotere nieuws websites om hier bezoekers vandaan te krijgen. Zo kun jij het bereikbaar en de bekendheid van jouw eigen nieuws website vergroten.

Conclusie: Hoe kun jij jouw eigen nieuws website gaan maken?

Inmiddels zijn we aangekomen aan het eind van de blog en dat betekent dat het tijd is voor een conclusie. Ik heb je in deze blog vertelt waar je op moet letten bij het kiezen van een wordpress template, welke zaken belangrijk zijn voor specifiek een nieuwswebsite en wat op dit moment de beste wordpress nieuws website templates zijn. Maar wat is nu daadwerkelijk het beste thema voor nieuwswebsites?

Dit vind ik lastig om te zeggen, want alle thema’s hebben hun sterke punten en jouw smaak speelt hier ook een grote rol in. Zo kan ik een template juist erg mooi vinden, maar jij juist weer totaal niet. Dat is uiteraard niet erg, maar dat maakt het voor mij lastig om te kiezen wat het beste wordpress nieuws template is. Moet ik dan toch kiezen dan zou ik gaan voor Elementor Pro of Divi. 

Ging dat nou allemaal nét even te snel: dat snap ik dat! Daarom heb ik een handig ebook geschreven, waarin je in detail meegenomen wordt en stapsgewijs je eigen nieuws website leert maken.

Nieuws website maken - Veelgestelde vragen

Hoe kun jij jouw eigen nieuws website maken? Je kunt eenvoudig en zonder enige technische kennis zelf jouw eigen nieuws website maken met WordPress. In deze blog leg ik jou stap voor stap uit hoe dit precies moet.
Wat kost het maken van een nieuwswebsite? De kosten voor het maken van een nieuwswebsite zijn afhankelijk van de hosting, domeinnaam en het WordPress thema dat jij gaat gebruiken. De kosten beginnen ongeveer bij €50,- per jaar, maar kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
Kun je gratis een eigen nieuws website maken? Ja, het is mogelijk om gratis een eigen nieuwswebsite te maken, maar de vraag is of dit verstandig is. Gratis websites zijn vaak niet veilig, niet snel en worden niet goed gevonden in Google. Succes behalen is hierdoor vrij onmogelijk.
Welke template kun jij het beste gebruiken voor een nieuws website? Er zijn een hoop thema’s en templates die jij voor jouw nieuws website kunt gebruiken. Het Divi Extra theme, Elementor Pro en Astra zijn naar mijn mening de beste thema’s voor het maken van een nieuws website.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand