Mijndomein opzeggen? | Zo doe je dat eenvoudig in 2024!

Mijndomein-opzeggen
Inhoudsopgave

Wil je Mijndomein opzeggen maar vind je het proces verwarrend of zelfs intimiderend? Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige die met deze uitdaging worstelt. De complexiteit van het veranderen van hostingprovider kan velen afschrikken. Het kan lastig zijn om precies te begrijpen welke stappen je moet ondernemen, welke kosten erbij komen kijken en hoe je er uiteindelijk voor zorgt dat je geen belangrijke gegevens verliest. Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden; ik heb het al voor je uitgezocht.

In dit artikel neem ik je mee in een eenvoudig te volgen stappenplan. Niet alleen zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je zonder gedoe je hostingpakket of domeinnaam bij Mijndomein kunt opzeggen, maar ik geef je ook tips en trucs voor een vloeiende overgang naar een andere provider. Daarnaast bespreken we wat je kunt doen als je tegen problemen aanloopt, welke alternatieven er zijn en hoe je jezelf kunt voorbereiden op de overstap om eventuele verrassingen te voorkomen.

Waarom zeggen mensen hun hostingpakket bij Mijndomein op?

Het besluit voor Mijndomein opzeggen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn diverse redenen waarom mensen ontevreden kunnen zijn over hun ervaring met deze hostingprovider. Hieronder benoem ik de meest voorkomende redenen waarom klanten hun Mijndomein contract willen opzeggen:

1. Slechte / slome klantenservice

Een van de redenen waarom mensen Mijndomein opzeggen, is de klantenservice. Veel gebruikers klagen over lange reactietijden en het gebrek aan directe ondersteuning, zoals telefonisch contact. De frustratie hierover komt regelmatig naar voren in online reviews.

2. Slechte performance en trage website

Een andere factor die klanten doet besluiten hun hostingpakket bij Mijndomein op te zeggen, is de slechte performance en trage laadsnelheid van hun websites. De snelheid van een website is cruciaal voor zowel zoekmachine ranking als voor de gebruikerservaring. En volgens meerdere reviews en tests komt Mijndomein hier niet altijd goed uit de bus.

De resultaten van snelheidstests via GTMetrix en Google’s PageSpeed tool laten wisselende scores zien. Een belangrijke graadmeter voor de prestaties van een webhost is de ‘Time to First Byte’ (TTFB), die aangeeft hoe snel een pagina begint te laden nadat je erop hebt geklikt. De TTFB-scores voor Mijndomein-hosted sites variëren tussen 300-500 ms, wat wordt beschouwd als matig. Google markeert een TTFB van meer dan 500 ms als problematisch.

3. Prijzen bij contractverlenging

Een derde punt dat klanten frustreert, is de prijsstijging bij contractverlenging. Volgens reviews zijn er klanten die ervaren dat Mijndomein zonder voorafgaande aankondiging de tarieven verhoogt bij de verlenging van hun hostingpakket. Sterker nog: sommige klanten merken pas dat de prijzen zijn gestegen nadat het bedrag al van hun rekening is afgeschreven.

Als je eenmaal hebt verlengd, blijkt het bovendien erg lastig om het contract alsnog op te zeggen. Je zit dan vast aan de verhoogde tarieven voor de duur van een heel jaar. Deze praktijken kunnen klanten het gevoel geven dat ze vastzitten en maken het dus begrijpelijk waarom sommigen besluiten over te stappen naar een andere webhosting provider.

4. Moeilijk op te zeggen

Een van de grote frustraties als het gaat om Mijndomein opzeggen, is dat het proces allesbehalve eenvoudig is. Zoals je kunt lezen in verschillende ervaringen, wordt er soms zonder aankondiging geld afgeschreven voor contractverlenging. Als je dan wilt opzeggen, blijkt dat je vastzit aan een jaarcontract zonder dat dit duidelijk is gecommuniceerd.

Ook melden klanten dat Mijndomein opzeggen wordt bemoeilijkt doordat er na opzegging toch nog gefactureerd wordt. Het bedrijf dreigt dan ook nog eens met extra kosten. Deze praktijken maken het voor veel klanten een stressvolle ervaring om hun hostingpakket of domeinnaam bij Mijndomein op te zeggen.

Mijndomein-contract-opzeggen

Mijndomein opzeggen? Dit is het stappenplan!

Als je tot hier hebt gelezen, ben je waarschijnlijk helemaal klaar om je hostingpakket of domeinnaam bij Mijndomein op te zeggen. Of je nu op zoek bent naar betere service, lagere kosten, of simpelweg omdat je geen behoefte meer hebt aan een online aanwezigheid, het opzeggen van je Mijndomein contract is een belangrijke stap. In dit gedeelte leg ik je uit hoe je dat kunt doen, stap voor stap.

1. Login op jouw Mijndomein account

De eerste stap is inloggen op je Mijndomein account. Dit is essentieel om te zorgen dat alleen de eigenaar van de domeinnaam kan opzeggen. Mocht je je wachtwoord vergeten zijn, zorg dan dat je dit eerst herstelt via de ‘Wachtwoord vergeten’-optie op de inlogpagina. Hiermee voeg je een extra laag van beveiliging toe en zorg je dat je domeinnaam niet per ongeluk door iemand anders wordt opgezegd.

Mijndomein-inloggen

2. Je contract beheren

Na het inloggen navigeer je naar het dashboard van Mijndomein. Dit is het controlecentrum van je webhostingpakket. Hier zie je een lijst van alle domeinnamen die je in beheer hebt. Mocht je meerdere domeinnamen hebben, is dit hét moment om zorgvuldig te selecteren welke je wilt opzeggen. Je klikt op het pijltje naast de desbetreffende domeinnaam en een uitgeklapt menu verschijnt met diverse opties.

Mijndomein-pakket-beheren

3. Je Mijndomein pakket opzeggen

In dit uitgeklapte menu krijg je verschillende keuzes voorgeschoteld. Een daarvan is ‘Pakket wijzigen’, maar voor het opzeggen kies je uiteraard voor ‘Opzeggen’. Je wordt dan door een reeks stappen geleid, waaronder het geven van een reden voor het opzeggen. Mijndomein gebruikt deze informatie om hun service te verbeteren, dus wees zo specifiek mogelijk.

Mijndomein-opzeggen-hosting

4. Bevestig je opzegging bij Mijndomein

Deze stap is vergelijkbaar met het proces van STRATO opzeggen. Nadat je hebt aangegeven dat je je pakket wilt opzeggen bij Mijndomein, wordt je gevraagd om een reden. Dit kun je aangeven via een uitklapbaar menu. Zodra je deze hebt ingevuld en bevestigd, ontvang je een e-mail ter bevestiging van de opzegging.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, zorg je ervoor dat het proces van Mijndomein opzeggen zo soepel mogelijk verloopt. Je ontvangt uiteindelijk een bevestiging per e-mail en dan weet je zeker dat je pakket is opgezegd.

Verhuizen naar een andere hosting provider

Ben je klaar met de hosting van Mijndomein? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwe hosting provider. In dit geval zal je alleen wel je domeinnaam en bestaande website willen meenemen. Vaak beschikken hosting providers over een verhuisservice of een verhuisfunctie waardoor je website verhuizen een fluitje van een cent is. Bij Mijndomein werkt dat zo:

  1. Log in op je Mijndomein account.
  2. Ga naar het overzicht ‘Mijn producten’ en zoek de domeinnaam die je wilt verhuizen.
  3. Klik op het menu (aangeduid met een V) naast je domeinnaam om het te openen.
  4. Klik naast “Domeinnaam” op “Beheren.”
  5. Je krijgt verschillende opties te zien. Klik op “Verhuiscode aanvragen” en ga verder.
  6. Geef aan waarom je wilt verhuizen en maak je verdere keuzes.
  7. Je ontvangt de verhuiscode in een e-mail op het e-mailadres dat gekoppeld is aan je Mijndomein account.

Het aanvragen van een verhuiscode is vrijblijvend en de verhuizing start niet automatisch. Informeer bij je nieuwe hosting provider wat hun procedure is voor het verhuizen van een domeinnaam.

De kosten van het verhuizen en Mijndomein opzeggen hangt een beetje af van hoe lang je al klant bent bij Mijndomein. Verhuis je je domein binnen het eerste jaar na registratie, dan moet je rekening houden met €5,00 aan administratiekosten, exclusief btw. Als je domeinnaam echter langer dan een jaar bij Mijndomein staat, zijn er geen extra kosten verbonden aan de verhuizing.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de verhuiscode voor een .EU domein slechts 7 dagen geldig is. Houd hier dus rekening mee als je een .EU domein hebt en deze wilt verhuizen.

Bij het verhuizen van je domeinnaam komt er automatisch een einde aan je hostingpakket bij Mijndomein. Dit betekent echter niet dat je bestanden, databases en e-mail ook automatisch worden overgezet. Dit zul je zelf handmatig moeten doen, dus zorg dat je hier tijd voor uittrekt en overweeg om een back-up te maken voordat je de verhuisprocedure start.

Mijndomein opzeggen: dit zijn je alternatieven

Heb je definitief besloten dat je jouw Mijndomein contract wil opzeggen? Dan betekent dit niet dat je ook je online aanwezigheid hoeft op te geven. Je kunt je domeinnaam, website of webshop en e-mailadressen namelijk prima overzetten naar een andere hosting provider.

Zoals ik hierboven al aangaf, wil je in dit geval zoeken naar een webhosting provider die beschikt over een gratis verhuisservice. Hieronder bespreek ik twee Mijndomein alternatieven die wellicht beter aansluiten bij je wensen en behoeften en ook nog eens beschikken over een gratis verhuisservice.

1. Cloud86

Cloud86-hosting-review

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor Mijndomein? Dan kan ik je zeker aanraden om eens naar de webhosting van Cloud86 te kijken! Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider die meermaals is uitgeroepen tot snelste hosting provider in Nederland.

Naast dat de hosting erg snel is, is de webhosting van Cloud86 ook nog eens erg betrouwbaar. Cloud86 levert namelijk een uptime van 99,98%, terwijl dit bij andere hosting providers in Nederland maar 99,90% is. Op jaarbasis betekent dit dat jouw website bij Cloud86 veel minder downtime heeft.

Lijkt de webhosting van Cloud86 je interessant? Dan is het goed om te weten dat ze beschikken over verschillende hostingpakketten. Persoonlijk raad ik je aan om te kiezen voor het “Webhosting Medium” pakket, omdat je bij dit pakket ook recht hebt op de gratis verhuisservice. Dit betekent dat Cloud86 jouw domeinnaam, website en e-mails van Mijndomein kan overzetten. De kosten voor dit pakket bedragen €2,95 per maand. Meer weten over de hosting van Cloud86? Lees dan mijn Cloud86 review!

2. mijn.host

Mijn.host-review

Een ander goed alternatief voor Mijndomein is mijn.host. Mijn.host is namelijk net als Cloud86 een Nederlandse hosting provider die is gevestigd in Amsterdam en behoort tot de beste webhosting providers in Nederland.

Kijk je naar de performance van de hosting van mijn.host in vergelijking met die van Cloud86? Dan lever je hier wel een klein beetje op in, maar voor een hobby website zal je hier in praktijk weinig van merken. Wat betreft de betrouwbaarheid van de hosting geeft mijn.host een uptime van 99,90% op. Verder is het goed om te weten dat mijn.host groene hosting levert, want de hostingpakketten van mijn.host draaien voor 100% op hernieuwbare energie.

Lijkt de hosting van mijn.host je interessant? Dan is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket is interessant voor de echte beginners, maar is voor de wat grotere websites alweer wat beperkt. Ik raad je daarom aan om te kiezen voor minimaal het “Webhosting basic” pakket. De kosten voor dit pakket bedragen €3,99. Wil je meer weten over de hosting van mijn.host? Lees mijn mijn.host review!

Conclusie; kun je jouw Mijndomein contract zelf opzeggen?

Ja, je kunt zelf je Mijndomein opzeggen. Dit artikel heeft je door de stappen geleid die nodig zijn om dit te doen. Mensen kiezen om uiteenlopende redenen voor het opzeggen van hun Mijndomein contract. Het kan zijn dat ze niet tevreden zijn met de service, op zoek zijn naar een goedkopere optie of gewoon willen overstappen naar een andere hosting provider.

Mijndomein opzeggen is vrij rechttoe rechtaan en goed gedocumenteerd op hun eigen website. Je logt in op je Mijndomein account, kiest het domein en het product dat je wilt opzeggen en volgt de stappen. Het is ook mogelijk om je domeinnaam te ‘parkeren’, over te dragen aan iemand anders of zelfs te verkopen via je Mijndomein account.

Als je besluit om over te stappen naar een nieuwe hosting provider, is het ook belangrijk om enkele overwegingen in acht te nemen, zoals eventuele administratiekosten en de geldigheidsduur van de verhuiscode voor .EU domeinen.

Nu je alle informatie hebt om een weloverwogen beslissing te maken, is het een goed moment om ook andere opties te overwegen. Als je op zoek bent naar een nieuwe hosting provider, kijk dan eens naar Cloud86 voor betrouwbare en hoogwaardige hostingoplossingen.

Mijndomein opzeggen - Veelgestelde vragen

Kun je Mijndomein per direct opzeggen?

Nee, het is niet mogelijk om Mijndomein per direct op te zeggen. Zit je nog in je eerste contractduur? Dan kun je jouw Mijndomein contract opzeggen en loopt deze door tot het einde van je contract. Heb je de eerste contractperiode al doorlopen? Dan is je Mijndomein contract vanaf dat moment maandelijks opzegbaar.

Is Mijndomein maandelijks opzegbaar?

Ja, Mijndomein is maandelijks opzegbaar nadat je de eerste contractperiode hebt doorlopen. Zit je nog binnen de eerste contractperiode? Dan kun je jouw contract met Mijndomein opzeggen, maar deze verloopt dan pas zodra het contract afloopt.

Kan je je domeinnaam behouden na het opzeggen?

Ja, na het opzeggen van je contract bij Mijndomein kun je jouw hostingpakket, mail en/of domeinnaam overzetten naar een andere hosting provider. Je hebt hiervoor wel de verhuiscode(EPP-code) nodig. Deze code ontvang je 30 dagen voor de opzegdatum automatisch in je mail. Het is ook mogelijk om alleen je domeinnaam te laten staan bij Mijndomein.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Logo-Cloud86
4.9/5

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids