Meertalige (WordPress) Website Maken? | 2023 Handleiding!

Meertalige-wordpress-website-maken
Inhoudsopgave

Je vraagt je wellicht af of een meertalige (WordPress) website echt toegevoegde waarde kan bieden. Elk bedrijf dat een website heeft wil zijn klanten overtuigen van de kwaliteit van hun diensten, producten of oplossingen. Maar hoe kun je zonder jouw bedrijf uit te breiden met verschillende filialen in meerdere landen, nieuwe internationaal sprekende klanten bereiken? Het antwoord is zeer eenvoudig: dan heb je een meertalige website nodig. Bedrijven die hun klanten en bezoekers de keuze uit meerdere talen op hun website aanbieden, hebben een belangrijk concurrentievoordeel. In deze blog leg ik jou daarom uit hoe jij een meertalige (WordPress) website kunt maken!

Door je website te vertalen kun je werken aan een wereldwijde marketingstrategie en concurrerend blijven door je waardevolle inhoud in meerdere talen aan te bieden. Dat klinkt allemaal goed en wel, maar het maken van een meertalige WordPress site kan ook overweldigend aanvoelen. Je hebt al die inhoud te vertalen. Al die willekeurige tekst strings van de thema’s en plugins die je gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat alles goed werkt?

Met de juiste WordPress vertaal plugins, hoeft het vertalen van je WordPress site in verschillende talen geen vermoeiend karwei te zijn. Om dit te bewijzen gaan we je met deze handleiding precies laten zien hoe je kunt beginnen met het vertalen van je site in nieuwe talen.

Aan het einde van deze handleiding zul je in staat zijn om 100% van je content te vertalen door simpelweg te klikken op een live versie van je site zonder er speciale kennis voor nodig te hebben.

Waarom een meertalige WordPress website maken?

Voordat ik jou wil uitleggen hoe jij een meertalige (WordPress) website kunt maken wil ik nog even wat anders bespreken. Het is namelijk ook erg belangrijk om te weten wat de meerwaarde is van een meertalige website. De voordelen van een meertalige website zijn super uitgebreid, maar ik zal een aantal zeer belangrijke punten voor je op een rijtje zetten:

1. Je website vertalen is kosteneffectief

Het uitbreiden van je bedrijf ten einde markten te benaderen hoeft niet duur te zijn. In feite is een meertalige website de meest kosteneffectieve en betrouwbare manier om klanten en bezoekers te bereiken die een andere taal spreken. Er wordt vaak gedacht dat het aanbieden van meertalige inhoud op je website hoge kosten met zich meebrengt. Tegenwoordig kun je echter met een muisklik alle inhoud op jouw website vertalen.

2. Een meertalige website verhoogt financiële productiviteit

De focus van de meeste bedrijven ligt op het verhogen van de verkoop. Het vertalen van je website is een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken. Uit onderzoek is gebleken dat 46% van internetgebruikers het ermee eens dat als de informatie in hun moedertaal was het vertrouwen in het product gaf waardoor ze eerder geneigd waren het product te kopen. Door content te lokaliseren, zijn klanten eerder geneigd zich met een merk verbonden te voelen en dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van je concurrenten. Klanten die de inhoud in hun moedertaal kunnen lezen, zullen dus eerder geneigd zijn om tot een aankoop over te gaan.

3. Een meertalige website is bereikbaar voor iedereen

Het zal wellicht verrassend overkomen, maar inmiddels is Engels niet langer de universele taal van het internet. Aan het begin van 2020 waren slechts 25,7% van de internetgebruikers Engelstalig. Daarentegen zijn 3,4 miljard mensen afkomstig uit niet-Engels sprekende landen. De meeste internetgebruikers zullen niet-gelokaliseerde websites overslaan en de voorkeur geven aan sites die meerdere talen aanbieden. Bedrijven zonder meertalige website lopen dus een groot deel van hun potentiële klanten mis.

4. Verbeter internationaal websiteverkeer en SEO

Nog niet zo lang geleden geloofden bedrijven dat je meerdere websites nodig had, elk vertaald in een andere taal, voor een goede rangschikking op het internet. Afgezien van het feit dat dit zowel tijdrovend als duur, is het een mythe. In plaats daarvan optimaliseert het toevoegen van talen aan je website de kans dat deze wordt opgepikt door verschillende zoekmachines. Websites die meerdere talen aanbieden zullen je bedrijf helpen om op internationaal niveau uit te blinken in de zoekmachines.

5. Bouw merkherkenning en vertrouwen op

Een grotere bekendheid van je merk komt voort uit betrokkenheid van de consument. Een vertaalde website betekent dus dat je website meer bezoekers aantrekt en dit vergroot uiteindelijk de merkbekendheid van je dienst of product. Je website zal wereldwijd meer bezoekers aantrekken en zij zullen het merk gaan associëren met een bepaalde behoefte of wens. 

Door deze erkenning van het merk of de service zul je je beter kunnen onderscheiden van de concurrentie. Klanten die de content van de site in hun eigen taal kunnen begrijpen, zullen het vervolgens ook aan gelijkgestemden vertellen, waardoor er meer bekendheid en potentiële klanten komen. Door een meertalige website aan te bieden komt je over als een internationaal merk en dit voegt er tevens meer geloofwaardigheid aan toe. Door begrip te tonen voor de cultuur en taal van je bezoekers, zul je uiteindelijk ook hun vertrouwen en waardering verdienen.

Meertalige-website-maken

Op welke manieren kun jij jouw website meertalig maken?

WordPress wordt tegenwoordig gebruikt door miljoenen niet-Engelse websites over de gehele wereld. Je kunt WordPress gebruiken om een website te maken in welke taal je ook wenst. WordPress beschikt echter niet over een ingebouwde mogelijkheid om een meertalige website te maken. Gelukkig zijn er een verschillende manieren waarop je gemakkelijk meertalige content aan je WordPress site kunt toevoegen.

1. Website vertalen door middel van plugins

De meeste beginners weten niet dat je WordPress in je eigen taal kunt installeren en het kunt gebruiken om websites in elke taal te maken. Met de behulp van plugins kun je echter tweetalige of meertalige websites maken. Hoewel er veel vertaal plugins beschikbaar zijn voor WordPress, kunnen ze onderverdeeld worden in twee hoofdcategorieën: meertalige WordPress plugins en geautomatiseerde WordPress vertaal plugins.

Een meertalige plugin maakt het mogelijk om handmatig meertalige content aan je website toe te voegen. Het belangrijkste voordeel van deze plugins is dat de kwaliteit van de vertalingen aanzienlijk beter zal zijn dan die van automatisch gegenereerde online vertaaltools.

Het tweede type WordPress vertaal plugins maakt gebruik van online vertaaldiensten om de inhoud van je website te vertalen. Deze geautomatiseerde plugins vereisen dus niet dat je zelf de inhoud in meerdere talen schrijft, maar de kwaliteit van de vertalingen is niet zo goed als het zou kunnen zijn.

2. Website vertalen door middel van WordPress multisites

Een plugin-loze meertalige site kun je bouwen met de WordPress Multisite functie. Een WordPress Multisite is een netwerk van vele individuele WordPress sites, allemaal verschillend maar met elkaar verbonden door één WordPress kern. Dit betekent dat je niet hoeft te worstelen met eindeloze WordPress configuraties om een nieuwe taal toe te voegen of te tweaken.

Jouw website vertalen met WordPress plugins

Voor een bedrijf dat wereldwijd of internationaal actief is, kan een eentalige site het binnendringen in belangrijke markten vertragen. Aan de andere kant kan het creëren van gloednieuwe inhoud voor extra talen lastig en tijdrovend zijn. Voor een WordPress site is het gebruik van een vertaalplugin een ideale oplossing om het proces gemakkelijker te laten verlopen.

De volgende plugins kunnen je helpen om jouw WordPress site met meer gebruikers te verbinden. Als je deze eenmaal geïmplementeerd hebt, ben je goed op weg om jouw boodschap, ongeacht de taal, over te brengen.

1. WPML

Deze plugin kan zowel het meertalig beheer als het automatische vertaalproces afhandelen. WPML biedt je de keuze om vertalingen op hetzelfde domein, een subdomein of een geheel ander domein te plaatsen.

Sommige functies van de plugin omvatten meertalige e-commerce ondersteuning, vertaling widgets, en synchronisatie met ICanLocalize en cloud services voor automatische vertalingen. De plugin stuurt de inhoud snel naar het vertaalprogramma van je voorkeur en stelt vertaalde materialen van hoge kwaliteit op efficiënte wijze tot uw beschikking.

WPML is ontworpen om krachtig genoeg te zijn voor omvangrijke bedrijfssites en eenvoudig genoeg voor kleinere bedrijfsblogs. Het wordt dan ook omschreven als: compleet, compatibel en betrouwbaar, omdat de plugin je elk gedeelte van je site laat vertalen. Van pagina’s tot posts, menu’s en taxonomie. WPML is compatibel met elke plugin die WordPress API gebruikt en biedt volledige gebruikersondersteuning. Deze plugin beschikt over een gratis versie en verschillende abonnementen vanaf $29 dollar per jaar.

WPML-meertalige-website-maken

2. Polylang

Polylang is een gratis meertalige WordPress plugin waarbij je een voorkeur talen kunt aangeven vanuit je profiel en daarna het bijbehorende taalpakket automatisch kunt downloaden. Het voegt vervolgens een widget toe aan het navigatiemenu om gemakkelijk te kunnen schakelen tussen talen en biedt de mogelijkheid om afzonderlijke versies van je site op subdomeinen voor elke taal van elkaar te onderscheiden.

Deze open-source plugin ondersteunt zoveel talen als je maar kunt bedenken voor je website en ondersteunt ook aangepaste taxonomieën, sticky posts en RSS-feeds. Het kan tevens gecombineerd worden met een andere vertaal plugin genaamd Lingotek Translation, om automatische vertaling mogelijk te maken. Polygon is volledig gratis te gebruiken.

Polylang-meertalige-wordpress-website

3. Weglot

Weglot Translate is een lichtgewicht plugin met meer dan 100 beschikbare talen, die automatische vertalingen aanbiedt en indien nodig ook toegang verschaft tot professionele vertalers. Je bent in staat om vertaalde content te beheren vanaf een dashboard en het bevat de mogelijkheid om bewerkingen te maken. En het mooiste van alles? Je kunt er zelfs de WooCommerce productpagina’s en checkout workflow mee vertalen.

Weglot is verenigbaar met vrijwel elke website technologie en met meer dan 50.000 bedrijven die gebruik maken van de plugin, kun je je wel voorstellen wat de meerwaarde van deze plugin is. De gratis proefversie biedt 1 taal en 2.000 woorden, zodat je zelf kunt uittesten hoe de plugin woorden vertaald. Abonnementen variëren vervolgens van 10.000 tot 1.000.000 woorden per jaar en tot 10 vertaalde talen. Weglot beschikt over een gratis versie, maar ook over een premium versie die beschikbaar is vanaf $120 dollar per jaar.

Weglot-website-vertalen

Jouw website vertalen met WordPress multisite

Teveel plugins kunnen ervoor zorgen dat je WordPress site trager laad dan gewenst. Heb je al een aardige lijst aan plugins op je WordPress site geplaatst en wil je de vertaling liever zonder plugin afhandelen? Kies dan voor vertalen met een WordPress Multisite.

Je kunt tijdens de installatie van een multisite kiezen voor subdomeinen of submappen. Voor het maken van een meertalige WordPress Multisite zijn subdomeinen de beste optie. Nadat je de WordPress Multisite installatie hebt voltooid kun je subsites aanmaken in verschillende talen.

Hiervoor ga je naar Mijn Sites (werkbalk) > Netwerkbeheer > Sites. Hier vind je de hoofdwebsite die al bestond voordat je de multisite had aangemaakt. Klik op “Nieuwe toevoegen” om nieuwe subsites aan te maken voor verschillende talen. Geef de basis details van de subsite zoals de URL, titel, standaardtaal, en een admin email. Je kunt de verschillende talen laten corresponderen met de subdomeinen door bijv. voor Frans fr.mijndomein.nl te kiezen en voor Engels en.mijndomein.nl. Hierna moet je elk van deze subsites configureren om de juiste taal weer te geven.

Klik daarna op “Site toevoegen”. Je eerste subsite is nu gemaakt. Ga er naar toe via Mijn Sites (werkbalk) > Subsite Titel > Dashboard > Instellingen > Algemeen. Hier moet je de subsite lokaliseren zodat hij overeenkomt met de doelgroep. Zorg ervoor dat je de juiste taal, tijdzone, en de lokale tijd- en datum ook instelt.

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang in geautomatiseerde vertaaltechnologie, is deze nog steeds geen match voor menselijke vertalers. Als je details en de juiste nuances in je vertalingen terug wil zien, is het dus verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Waar moet je op letten bij het maken van een meertalige WordPress website?

Er zijn enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden bij het maken van een meertalige WordPress website. Het aanbieden van je content in andere talen omvat meer dan alleen het vertalen van woord voor woord. Het is belangrijk dat je cultureel geschikte inhoud produceert, nadenkt over je ontwerp (en de consistentie van je ontwerp), en dat je de gebruikelijke faux pas vermijdt. Zorg er dus voor dat je de volgende belangrijke punten in acht neemt voordat je nieuwe talen op je site lanceert.

1. Denk altijd aan Google

Met een meertalige WordPress site gecombineerd met vertaalde zoekwoorden en metadata, kun je je richten op een breder scala van zoekwoorden. Dit stimuleert je kansen om beter gevonden te worden in Google, en dat geldt niet alleen voor Google, maar ook voor Bing, Yahoo, Baidu, en andere zoekmachines.

Hoewel Google de dominante zoekmachine is in Nederland en veel andere Engelssprekende landen, is Baidu de meest gebruikte zoekmachine in China en Yandex de meest populaire zoekmachine in Rusland.

Je zult je SEO strategie dus moeten bouwen rond de meest populaire zoekmachines voor de landen waarop jij je richt. Dit betekent dat je extra onderzoek moet doen naar de verschillende zoek gewoonten van je doelgroep. Ook is het uitvinden van welke zoektermen en trefwoorden populair zijn voor jouw branche en het optimaliseren van je inhoud dienovereenkomstig erg belangrijk. Je pagina zou moeten verschijnen in de lokale SERP (zoekmachine) om organische verkeer drastisch toe te laten nemen.

2. Wat moet er allemaal vertaald worden?

Hou altijd rekening met de verwachtingen van bezoekers. Als er pagina’s op je meertalige WordPress site zijn die nog niet vertaald zijn, of die je niet van plan bent te vertalen, zorg er dan voor dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn voordat ze naar deze pagina’s navigeren. Je kunt dit doen met behulp van een pictogram of een korte tekst. Dit zal verwarring (of zelfs frustratie) bij bezoekers voorkomen. Op dezelfde manier kun je gebruikers waarschuwen als ze op een externe link in een andere taal klikken of een bestand downloaden dat niet beschikbaar is in hun moedertaal.

3. De kwaliteit van de vertaling

Afhankelijk van uw behoeften en budget, zijn er zijn vele vertaaldiensten beschikbaar om een WordPress site te vertalen. Bij het kiezen van de oplossing die het beste bij jouw WordPress site past, zijn er verschillende dingen die je zult moeten overwegen, inclusief hoeveel je bereid bent te betalen, of je automatische of professionele vertalingen nodig hebt en het belang van kwaliteit en duidelijkheid voor je vertaalde inhoud.

Kenmerkend voor een kwalitatieve oplossing voor WordPress meertalige sites zijn onder andere:

  • Ondersteuning voor de talen die je nodig hebt – en talen die je in de toekomst nodig zou kunnen hebben
  • Naadloze integratie met je website en de mogelijkheid om automatisch geschreven inhoud te detecteren en te vertalen
  •  Naadloze integratie met plugins, post types, en thema’s
  • Automatische vertaling en menselijke vertaling compatibiliteit
  • Toegang tot ervaren en professioneel opgeleide menselijke vertalers
  • Mogelijkheid om vertalingen handmatig te bewerken
  • Intuïtieve en aanpasbare opties voor het tonen van taalwissel opties aan gebruikers
  • Deskundige ondersteuning
  • SEO-vriendelijke taalinhoud
  • Indien je een grote website runt en je internationaal wilt uit te breiden, is het altijd aan te raden om vertaalde inhoud van hoge kwaliteit te leveren aan consumenten

Heb je de juiste hosting voor een meertalige website?

Goede hosting is essentieel voor het runnen van een succesvolle site. Zonder hosting kun je jouw website niet op het internet publiceren. Daar komt wel bij kijken dat het kiezen van de verkeerde provider of hosting plan ervoor kan zorgen dat je site er eeuwen over doet om te laden, of zelfs kan crashen. Bij het bouwen van je meertalige WordPress website, is het dus zeer belangrijk om te kiezen voor een hosting oplossing die garant staat voor snelheid, veiligheid en met je meegroeit als je wilt uitbreiden. Op dit moment kan ik de volgende hosting providers zeker aanraden:

  1. Cloud86
  2. SiteGround
  3. Hostinger
  4. Cloudways
  5. Bluehost
Cloud86-WordPress-webhosting-review

Conclusie: Hoe kun jij het beste een meertalige website maken?

Zoals je merkt, zijn er een verschillende manieren die kunnen bijdragen aan het maken van een meertalige WordPress website. Deze hebben allemaal hun eigen aantrekkelijke functies en bieden geweldige gebruikerservaringen. Overwegingen zoals de prijs, de hoeveelheid en het type inhoud dat vertaald moet worden, of het aantal websites dat je aan het vertalen bent, kunnen een belangrijke rol spelen bij je uiteindelijke beslissing.

Bovendien zal je er absoluut baat bij hebben om ervoor te zorgen dat je website in zijn geheel klaar is voor de wereld, omdat je hem per slot van rekening aan zoveel mogelijk mensen wilt laten zien. Of je nu gaat voor een handmatige vertaling dienst of een automatisch vertaalproces, je kunt op zeer eenvoudige wijze je WordPress site vertalen met de methoden in deze handleiding. Hopelijk biedt is is deze gids een goede leidraad om je te helpen een beslissing te nemen over hoe jij je meertalige WordPress website kunt opzetten.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook