Wat is een slug in wordpress?

Wat-is-een-slug-in-WordPress
Inhoudsopgave

Wanneer je met wordpress werkt zul je bij elke pagina een input veld vinden om de slug in te stellen, maar wat is een slug in wordpress eigenlijk?

Wat is een slug

De slug is het gedeelte dat na de domeinnaam komt. Op deze pagina is de slug wat-is-een-slug-in-wordpress.  Wanneer je wordpress gebruikt wordt de titel van de pagina automatisch ingesteld als slug, maar ik kan me voorstellen dat je zelf een slug wil instellen.

Waarom is een slug zo belangrijk

De slug is erg belangrijk. Dit komt doordat de slug het eerste is waar de crawler van google naar kijkt zodra hij op je website zit. De crawler kan op basis van de slug zien waar je tekst overgaat. Het is daarom erg belangrijk dat je bij het instellen van een slug de focus keyphrase laat terugkomen om zo hoger in google te komen.

Verschillende niveau’s

Wanneer je een slug gaat instellen is het handig om eerst even te kijken of hij ergens onder moet vallen. Als je een slug aanmaakt wordt deze namelijk standaard achter je domeinnaam gemaakt, maar zoals je ziet in de url van deze pagina wordt er ook nog het stukje kennisbank/zoekmachine-optimalisatie meegenomen. Hiermee kun je aangeven dat de pagina onder een andere pagina hoort. Bij een kennisbank is dit erg handig, omdat de bezoeker zo makkelijk kan zien waar hij zich bevindt. Wanneer je ook blog artikelen hebt raad ik je aan om daarvoor geen andere niveaus te nemen. Maar de slug direct achter de domeinnaam te plaatsen.

Hoe kan ik een slug instellen

Je kunt de slug van een pagina eenvoudig aanpassen als jouw website is gebouwd in wordpress. Het enige wat je hiervoor moet doen is naar de pagina gaan waar je de slug wil instellen. Vervolgens kun je in het menu aan de rechterkant de permalink van de pagina aanpassen. Ook kun je hier een hoofdpagina instellen als je wil dat deze pagina onder een andere pagina valt.

Het is handig om hiervoor Yoast SEO te installeren in wordpress. Dit is een gratis plugin waarmee je makkelijk de slug, meta title, meta omschrijving en keyphrase kunt aanpassen.

Hoe kan ik een bestaande slug aanpassen

U kunt de slug van een pagina of artikel altijd nog aanpassen. Je moet hier wel mee oppassen, omdat de pagina al autoriteit heeft opgebouwd en er waarschijnlijk al verschillende linkjes naar toe zijn geplaatst. Het is daarom nodig om een 301-redirect te plaatsen naar de nieuwe slug. Anders krijgen bezoekers een 404 pagina te zien. Je kunt eenvoudig een redirect instellen met redirection. Dit is een gratis plugin in wordpress waarmee je verschillende soorten redirects kunt plaatsen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!