WordPress menu maken & aanpassen | 2024 handleiding

WordPress-menu-maken-aanpassen
Inhoudsopgave

Ben jij op dit moment bezig met jouw WordPress website maken? Dan is een van de eerste stappen het WordPress menu maken, maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Wanneer je bezig bent met het maken van een nieuwe website kun je het menu eenvoudig aanpassen op de live website, omdat hier waarschijnlijk toch nog geen grote hoeveelheden bezoekers op komen. Heb jij echter een website die al live staat en dagelijks bezoekers ontvangt? Dan is het verstandiger om het menu in WordPress aan te passen in een test omgeving.

In dit artikel ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe jij een menu in WordPress kunt aanpassen. Ook leg ik je uit hoe jij het menu van jouw WordPress website kunt aanpassen.

Hoe maak je een menu in WordPress?

Het maken van een menu is eigenlijk helemaal niet erg lastig. Wanneer je op het dashboard van jouw WordPress website bent kun je navigeren naar “Weergave” → “Menu’s”.

Als je hier nog nooit wat hebt aangepast zal je eerst een menu moeten aanmaken. Dit kun je doen door te klikken op “Maak een nieuw menu”. Vervolgens geef je een naam voor het menu op. De menu instellingen kun je nu nog even leeg laten. Hier ga ik je later in dit artikel namelijk meer vertellen. Klik nu op “Menu aanmaken”.

Aan de linkerkant van je scherm zie je nu de kop “Menu-items toevoegen” met daaronder 4 items:

 1. Pagina’s
 2. Berichten
 3. Aangepaste links
 4. Categorieën

1. Pagina’s

Onder “Pagina’s” vind je alle items die je in WordPress onder “Pagina’s” hebt aangemaakt. In dit geval vind je hier bijvoorbeeld de homepage, diensten pagina’s, over ons, contact en blogpagina. Je kunt hier filteren op de pagina’s die je het meest recent hebt toegevoegd, alle pagina’s of zoeken wanneer je een specifieke pagina zoekt.

Heb je de juiste pagina(‘s) gevonden? Dan kun je deze aanvinken en vervolgens klikken op “Aan menu toevoegen”. Nu worden de pagina’s aan het menu van jouw website toegevoegd.

2. Berichten

Ga jij een blog website maken? Dan wil je waarschijnlijk ook blogberichten in het menu van jouw website terug laten komen. In dit geval klap je onder “Menu-items toevoegen” het tabje “Berichten” open.

Hier kun je vervolgens ook weer filteren op de meest recente berichten, alle berichten of zoeken wanneer je een groot aantal blogs hebt en je een specifieke blog zoekt. Selecteer vervolgens ook hier de berichten die je wilt toevoegen. Klik daarna op “Aan menu toevoegen”

3. Aangepaste links

Een erg handige functionaliteit bij het maken of aanpassen van een menu in WordPress zijn de aangepaste links. Deze kun je namelijk gebruiken om te linken naar een andere website. Denk bijvoorbeeld aan je social media, een externe portfolio of een cursusomgeving op een subdomein.

Om een aangepaste link toe te voegen heb je twee velden:

 • URL: Dit de de link van de pagina waar je naartoe wilt linken.
 • Linktekst: Dit is de tekst die in het menu zichtbaar is en waar de link achter komt te staan.
 

Wanneer je beide waardes hebt ingevuld kun je klikken op “Aan menu toevoegen”

4. Categorieën

Wil jij niet naar specifieke pagina’s of berichten linken vanuit het menu? Dan kun je er ook voor kiezen om naar jouw blog categorieën te linken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een blog website hebt en in het menu de verschillende categorieën van jouw blog wilt hebben staan.

Wanneer je een categorie aan het menu wilt toevoegen kun je dezelfde filters gebruiken als bij de pagina’s en berichten. Vervolgens klik je de categorieën aan die je in het menu wilt hebben en klik je op “Aan menu toevoegen”.

WordPress-menu-maken

Het WordPress menu ordenen

Is het je gelukt om alle pagina’s, berichten, aangepaste links en of categorieën aan het menu toe te voegen? Dan zie je nu een waarschijnlijk een aardig lange lijst aan pagina’s en staan ze misschien wel niet op de juiste volgorde.

Dit kun je eenvoudig oplossen, want je kunt de pagina’s namelijk slepen. Als jij de laatste pagina bijvoorbeeld als tweede pagina in het menu wilt hebben staan kun jij deze eenvoudig slepen naar de tweede positie. Dit kun je goed zien in de video op deze pagina.

Een WordPress dropdown menu maken

Is het je inmiddels gelukt om alle items in het menu op de juiste plek te zetten? Wanneer je nu klikt op “Menu opslaan” komen alle pagina’s in het menu van jouw website naast elkaar te staan en dat is waarschijnlijk niet wat je wilt. Het wordt hierdoor namelijk erg rommelig.

Je ziet in het menu op mijn website bijvoorbeeld dat ik een dropdown menu gebruik. Een dropdown menu betekent dat het menu uitklapt wanneer je er met je muis overheen gaat. Gebruiken maken van een dropdown menu in WordPress is super slim, omdat het menu er toch lekker strak uitziet, maar wel alle belangrijke pagina’s bevat.

Een dropdown menu maken in WordPress is eigenlijk super simpel. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is de pagina’s onder de hoofdpagina hangen. Vervolgens sleep je de pagina’s die je eronder wilt hebben staan iets naar rechts en dan snapt WordPress zelf wat je bedoelt. Zie onderstaande afbeelding.

WordPress-dropdown-menu-maken

WordPress menu instellingen

Aan het begin van dit artikel heb ik je uitgelegd hoe je een menu in WordPress kunt aanmaken en vertelde ik over de menu instellingen die je hierbij krijgt. Hier wil ik nu nog even wat verdere toelichting bij geven.

Zelf maak ik op deze website gebruik van het Astra WordPress theme en dit thema geeft mij een aantal instellingen voor het menu. Wanneer jij gebruik maakt van een ander thema kan het zo zijn dat jij meer, minder of andere instellingen ziet. Welke instellingen jij namelijk kunt gebruiken wordt namelijk bepaald door het WordPress thema.

In dit geval heb ik de volgende menu instellingen:

 • Automatische pagina’s toevoegen: Deze instelling voegt pagina’s automatisch toe aan het menu wanneer deze in WordPress worden gepubliceerd.
 • Locaties tonen: Hier kan ik aangeven op welke locaties ik dit menu wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de header, de footer of het menu voor een ingelogde gebruiker.
WordPress-menu-instellingen

Hoe kun je het menu in WordPress aanpassen?

Zodra het je is gelukt om het WordPress menu te maken wil je deze later misschien ook wel eens aanpassen. Dit gaat net even wat anders dan het maken van een menu, want de eerste stappen hoef jij niet te doorlopen.

Hieronder zal ik je even uitleggen hoe jij het menu op jouw WordPress website kunt aanpassen. Je weet vervolgens namelijk precies hoe jij dit, zonder fouten, eenvoudig zelf kunt doen.

1. Pagina aan het menu toevoegen

Een van de meest voorkomende aanpassingen is dat je een pagina aan het menu wilt toevoegen. Dit is erg logisch ook, want in de loop der tijd zal jij nieuwe pagina’s op jouw website toevoegen en enkele hiervan wil jij misschien wel in het menu toevoegen.

Om een pagina aan het menu toe te voegen volg je de volgende stappen:

 1. Ga in WordPress naar “Weergave” → “Menu’s”
 2. Selecteer het menu dat jij wilt aanpassen
 3. Kies welke pagina of bericht je wilt toevoegen
 4. Voeg deze toe
 5. Plaats de pagina op de juiste plek
 6. Klik op “Menu opslaan”

Zo simpel kan het zijn. Het toevoegen van een WordPress pagina aan het menu is eigenlijk helemaal niet zo lastig!

2. Pagina uit het menu verwijderen

Wil jij na enkele tijd een pagina, bericht, aangepaste link of categorie uit het menu verwijderen? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

Om een pagina uit het menu te verwijderen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga in WordPress naar “Weergave” → “Menu’s”
 2. Selecteer het menu dat jij wilt aanpassen
 3. Klik op het item dat je wilt verwijderen
 4. Klik op “Verwijderen”
 5. Klik op “Menu opslaan”

3. Pagina in het menu verplaatsen

Wil jij na enkele tijd een pagina, bericht, aangepaste link of categorie in het menu verplaatsen? Dan kun je ook dit eenvoudig doen.

Om een item in het menu van jouw website te verplaatsen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga in WordPress naar “Weergave” → “Menu’s”
 2. Selecteer het menu dat jij wilt aanpassen
 3. Sleep het item dat je wilt verplaatsen naar de juiste plek
 4. Klik op “Menu opslaan”

Een WordPress menu verwijderen

Heb je een nieuw menu in WordPress gemaakt en ga je niks meer doen met het oude menu? Dan kun je deze natuurlijk laten staan, maar het is een stuk overzichtelijker wanneer je deze verwijderd. Hierdoor heb je namelijk geen verwarring en weet je precies welke menu jij nodig hebt.

Je kunt de volgende stappen volgen om het menu op jouw website te verwijderen:

 1. Ga in WordPress naar “Weergave” → “Menu’s”
 2. Selecteer het menu dat jij wilt verwijderen
 3. Klik op “Menu verwijderen”
 4. Klik op “Ok”

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen is het oude menu definitief van jouw website verwijderd.

WordPress-menu-verwijderen

Conclusie

Inmiddels heb ik je alles over het menu van een WordPress website uitgelegd en ben ik er van overtuigd dat jij zelf een menu kunt maken of het huidige menu van jouw WordPress website kunt aanpassen.

Ga je zelf aan de slag met het menu van jouw website? Dan raad ik je aan om van te voren een backup van WordPress te maken.

Mocht je toch hulp nodig hebben bij het maken van jouw WordPress website of specifiek het menu? Dan is het goed om te weten dat ik een WordPress handleiding heb gemaakt die jij tijdelijk gratis kunt downloaden. Je kunt hiervoor klikken op onderstaande knop.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand