WordPress Maintenance Mode | WordPress offline zetten

WordPress-Maintenance-Mode
Inhoudsopgave

Als je een WordPress-website hebt, wil je natuurlijk dat deze altijd beschikbaar is voor bezoekers en klanten. Toch kan het soms voorkomen dat je onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren op je site, zoals het updaten van plugins of thema’s. In deze situaties wil je voorkomen dat bezoekers worden geconfronteerd met een half-afgewerkte website.

Hier komt de WordPress maintenance mode van pas. In dit artikel ga ik je uitleggen wat de maintenance mode is, wanneer je deze gebruikt, hoe een WordPress in onderhoud zetten in zijn werk gaat en waar je op moet letten bij het activeren van de maintenance mode.

Waarom wil je jouw website in maintenance mode zetten?

Bij een WordPress website maken is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en veilig blijft voor bezoekers. Dit website onderhoud kan bestaan uit het bijwerken van plugins en thema’s, het toevoegen van nieuwe content en het verbeteren van de websiteprestaties. Om deze aanpassingen uit te voeren zonder dat bezoekers hier last van hebben, is het handig om de website in WordPress maintenance mode te zetten.

Wanneer de website in WordPress maintenance mode staat, zien bezoekers een tijdelijke pagina die aangeeft dat de website tijdelijk niet beschikbaar is vanwege onderhoudswerkzaamheden. Op deze manier voorkom je dat bezoekers worden geconfronteerd met een half-afgewerkte website of foutmeldingen. Bovendien kun na je WordPress in onderhoud zetten veilig updates en aanpassingen uitvoeren zonder dat deze direct live worden weergegeven op de website. Zo kun je met een gerust hart je WordPress in onderhoud zetten.

Naast het verbeteren van de gebruikerservaring van de bezoekers, kan de maintenance mode ook helpen bij het verbeteren van de websiteprestaties. Als je bijvoorbeeld grote wijzigingen doorvoert, kan het nodig zijn om de website tijdelijk offline te zetten om deze wijzigingen door te voeren. Zo voorkom je dat de website traag wordt of fouten vertoont tijdens het uitvoeren van de wijzigingen. Ook bij je website sneller maken is het verstandig om hem even in WordPress maintenance mode te zetten.

WordPress-in-onderhoud-zetten

Hoe kun jij jouw WordPress website offline zetten?

Je weet nu inmiddels wat de maintenance mode in WordPress is en wanneer je deze kunt gebruiken. Er zijn echter wel verschillende manieren om WordPress in onderhoudsmodus te zetten. Je kunt dit namelijk doen met een WordPress maintenance plugin, maar je kunt het ook handmatig doen. Hieronder ligt ik uit hoe jij jouw website via verschillende manieren in maintenance modus kunt zetten.

1. WordPress website offline zetten met een plugin

Een van de beste WordPress plugins voor WordPress in onderhoud zetten is SeedProd. Deze WordPress maintenance plugin biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je binnen enkele minuten een professionele maintenance mode pagina kunt maken. SeedProd biedt verschillende aanpasbare templates, waardoor je de pagina kunt personaliseren om bij de stijl van jouw website te passen en een WordPress in onderhoud tekst kunt toevoegen. Daarnaast kun je ook een countdown timer toevoegen om bezoekers te laten weten wanneer de website weer online is.

Om de maintenance mode in te schakelen met behulp van de SeedProd WordPress maintenance plugin, hoef je alleen maar de plugin te installeren en te activeren. Vervolgens ga je naar “SeedProd” > “Pagina’s” en klik je op “Nieuwe Pagina”. Kies vervolgens het gewenste template en pas deze aan naar jouw wensen. Tot slot schakel je de “Coming Soon / Maintenance mode” knop in om de pagina live te zetten.

WordPress-maintenance-seedprod

2. WordPress website offline zetten via het .htaccess bestand

Liever geen WordPress maintenance plugin? Dan kun je je WordPress in onderhoud zetten via het .htaccess bestand. Dit is een configuratiebestand dat zich in de hoofdmap van jouw website bevindt. Met behulp van het .htaccess bestand kun je verschillende instellingen van jouw website aanpassen, waaronder het uitschakelen van toegang tot de website.

Om de maintenance mode in te schakelen via het .htaccess bestand, moet je eerst een backup maken van het bestand voordat je het bewerkt. Vervolgens open je het .htaccess bestand met behulp van een FTP-client of de bestandsbeheerder van jouw hostingprovider. Voeg vervolgens de volgende regels toe aan het bestand:

				
					# BEGIN WordPress

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$ [NC]

RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpe?g?|png|gif) [NC]

RewriteRule .* /maintenance.html [R=302,L]

</IfModule>

# END WordPress
				
			

Sla het bestand op en ga naar de hoofdmap van jouw website. Maak een nieuw bestand aan met de naam “maintenance.html” en voeg de content toe die je wilt weergeven op de maintenance mode pagina, vergeet je WordPress in onderhoud tekst niet. Upload vervolgens het .htaccess bestand en het maintenance.html bestand naar jouw server om de maintenance mode in te schakelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het wijzigen van het .htaccess bestand risico’s met zich meebrengt en kan leiden tot foutmeldingen of problemen met de website. Maak daarom altijd een backup voordat je het bestand wijzigt en wees voorzichtig bij het maken van aanpassingen.

WordPress maintenance mode: maak een staging of acceptatie omgeving

Als je regelmatig aanpassingen aan jouw WordPress website moet doen, kan het handig zijn om een staging of acceptatie omgeving te maken. Dit is een kopie van jouw website die je kunt gebruiken om aanpassingen te testen voordat je deze live zet op de daadwerkelijke website. Op deze manier kun je voorkomen dat bezoekers worden geconfronteerd met fouten of problemen die kunnen ontstaan door de aanpassingen.

Een staging of acceptatie omgeving kun je eenvoudig maken bij veel hosting providers. Dit is vaak een aparte omgeving die je kunt activeren via het hosting dashboard. Als je een staging omgeving hebt, kun je hier aanpassingen en updates testen voordat je deze live zet op de daadwerkelijke website. Je kunt de staging omgeving bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe plugins of thema’s te testen, of om aanpassingen aan de website te doen.

Het gebruik van een staging of acceptatie omgeving heeft ook voordelen voor de vindbaarheid van jouw website in Google. Wanneer je de website offline haalt om aanpassingen te doen, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de vindbaarheid in Google. Als Google de website niet kan indexeren omdat deze offline is, kan dit leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten. Door gebruik te maken van een staging of acceptatie omgeving voorkom je dit probleem en blijft jouw website gevonden worden in Google.

Zorg dat de staging website niet bereikbaar is voor Google!

Als je een staging of acceptatie omgeving maakt voor jouw WordPress website, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet bereikbaar is voor Google. Dit kan worden gedaan door ervoor te zorgen dat de website op no-index staat en niet geïndexeerd wordt door zoekmachines. Door de website op no-index te zetten voorkom je dat crawlers van Google op jouw website kunnen komen en deze opnemen in de zoekresultaten.

Een eenvoudige manier om de staging website af te sluiten voor Google is door het gebruik van het .htaccess bestand. Dit bestand kun je aanpassen om de toegang tot de website te blokkeren voor zoekmachines. Hierbij kun je bijvoorbeeld regels toevoegen waarmee de zoekmachine bots worden geblokkeerd.

Bij veel hosting providers, zoals Cloud86, Mijn.host en SiteGround, kun je eenvoudig instellen dat jouw staging website niet geïndexeerd wordt door zoekmachines. Dit kan vaak worden gedaan via het hostingpakket. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat jouw staging website op no-index staat, of gebruik maken van een aparte subdomeinnaam of subdirectory voor de staging website.

Het is belangrijk om te onthouden dat het afschermen van de staging website voor zoekmachines een belangrijke stap is om te voorkomen dat de website wordt opgenomen in de zoekresultaten terwijl deze nog in ontwikkeling is. Hierdoor voorkom je dat bezoekers de website vinden terwijl deze nog niet af is.

WordPress-maintenance

Conclusie: hoe kun jij jouw WordPress website het beste offline zetten?

In dit artikel vertelde ik hoe WordPress in onderhoud zetten in zijn werk gaat. Het gebruik van de WordPress maintenance mode is een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat jouw website goed blijft functioneren en veilig blijft voor bezoekers. Wanneer je aanpassingen of updates aan de website wilt uitvoeren, is het aan te raden om de website tijdelijk offline te zetten. Hierdoor kun je veilig de benodigde wijzigingen doorvoeren zonder dat bezoekers worden geconfronteerd met fouten of problemen.

Er zijn verschillende manieren om de WordPress maintenance mode in te schakelen, maar de twee meest populaire methoden zijn via een WordPress maintenance plugin en via het .htaccess bestand. Met behulp van een WordPresss maintenance plugin zoals SeedProd kun je op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier je WordPress in onderhoud te zetten en de maintenance mode inschakelen. Het gebruik van het .htaccess bestand kan daarentegen handig zijn als je al ervaring hebt met het bewerken van dit bestand.

Het is verstandig om aanpassingen en updates aan jouw WordPress website te testen voordat je deze live zet, door gebruik te maken van een staging of acceptatie omgeving. Deze omgeving biedt een veilige plek om aanpassingen te testen en voorkomt dat jouw website offline moet worden gehaald voor updates. Vergeet ook niet om een WordPress in onderhoud tekst toe te voegen.

Als je meer wilt leren over het gebruik van WordPress en het onderhouden van jouw website, dan kan mijn WordPress cursus je daarbij helpen. Hier leer je alles over het bouwen, onderhouden en optimaliseren van jouw WordPress website. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw website altijd goed blijft functioneren en vindbaar blijft voor jouw doelgroep.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook