WordPress Favicon | Handleiding voor maken en instellen!

WordPress-favicon
Inhoudsopgave

Een WordPress favicon is een klein icoontje dat naast de titel van je website in de browser verschijnt. Het is een visuele representatie van je website en kan helpen om je site herkenbaar te maken voor bezoekers. Een goede favicon kan ook bijdragen aan de algehele uitstraling en professionaliteit van je website.

Als je wel eens op het internet surft, dan heb je vast wel eens een klein icoontje naast de titel van een website in de browser gezien. Dit kleine icoontje wordt een favicon genoemd en het is een visuele representatie van de website die je op dat moment bezoekt. Een WordPress favicon is een specifieke variant van dit icoontje, dat je kunt gebruiken om je website herkenbaar te maken voor bezoekers.

Een WordPress favicon kan bijdragen aan de algehele uitstraling en professionaliteit van je website. Het is daarom de moeite waard om even stil te staan bij de vraag hoe je een goede WordPress favicon kunt maken en instellen. In deze handleiding neem ik je stap voor stap mee door het proces van een WordPress favicon instellen en een WordPress favicon aanpassen.

Wat zijn de voordelen van een WordPress favicon?

Een WordPress favicon kan diverse voordelen bieden voor je website. Ten eerste is het een gemakkelijke manier om je site te onderscheiden van andere websites in de browser. Wanneer iemand meerdere tabs open heeft staan, dan is het veel gemakkelijker om jouw website te herkennen als er een favicon naast de titel staat. Dit kan leiden tot een hogere mate van interactie en terugkerend bezoek aan je website.

Daarnaast kan een WordPress favicon maken je helpen om je website te herkennen in de zoekresultaten van Google. Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert en je website tussen de resultaten staat, dan zal er naast de titel van je website ook een klein icoontje verschijnen. Als je een opvallende en herkenbare WordPress favicon hebt, dan kan dit ertoe leiden dat mensen eerder op jouw website klikken in plaats van op een andere website.

Ook wanneer je jouw website deelt op sociale media, kan een favicon helpen om de herkenbaarheid te vergroten. Veel social media platforms laten een thumbnail zien van de website die je deelt en als je een favicon hebt ingesteld, zal deze thumbnail naast de link verschijnen. Zo kan een favicon helpen om je website te onderscheiden van andere links en ervoor zorgen dat mensen eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken.

WordPress-favicons

Hoe maak je een favicon voor jouw WordPress website?

Ga je een WordPress website maken? Dan kun je niet zonder een favicon. Een WordPress favicon maken kan gelukkig gemakkelijk en snel gedaan worden, zelfs als je geen grafisch ontwerper bent. Er zijn diverse programma’s en online tools die je kunt gebruiken voor een WordPress favicon maken, zoals Photoshop, Illustrator en Canva.

Canva is een gratis tool die erg handig is voor mensen met weinig ervaring met Adobe. Maak een Canva-account aan en stel je de afmetingen in op 512×512 pixels met een transparante achtergrond. Het is belangrijk om de juiste afmetingen te gebruiken, omdat dit ervoor zorgt dat de favicon er goed uitziet op alle apparaten.

Sla het bestand op als PNG-bestand. Houd er rekening mee dat je het bestand op de juiste grootte moet uploaden en dat je je website moet opslaan en verversen om ervoor te zorgen dat het WordPress favicon goed wordt weergegeven.

Het favicon instellen in WordPress

Is het je gelukt om een WordPress favicon te maken voor jouw website? Dan is de volgende stap het instellen van het favicon in WordPress. Het instellen van het favicon kan alleen op een paar verschillende manieren. Hieronder ga ik deze verschillende manieren daarom even uitleggen. 

1. WordPress favicon instellen via de customizer

Ga naar je WordPress dashboard en navigeer je naar “Weergave” en kies voor “Aanpassen”. Klik vervolgens op “Site-identiteit” en zoek de optie “Site-icoon”. Dit is waar je je favicon kunt uploaden. Klik op “Wijzig afbeelding” en selecteer het PNG-bestand van je favicon dat je eerder hebt gemaakt.

Zodra je je favicon hebt geüpload, sla dan de wijzigingen op en verlaat de Customizer. Ga naar de voorkant van je website en ververst de pagina om te controleren of je favicon goed wordt weergegeven. Als alles goed is gegaan, zou je nu je eigen WordPress favicon op je website moeten zien staan.

WordPress-favicon-instellen

2. WordPress favicon instellen via FTP

Je kunt een WordPress favicon instellen via de Customizer, is het ook mogelijk om dit via FTP te doen. Dit is handig als je problemen hebt met het uploaden van een favicon via de Customizer of als je meer controle wilt hebben over het uploadproces.

Maak een PNG-bestand van je favicon en zorg je ervoor dat het de juiste afmetingen heeft. Vervolgens log je in op je website via FTP en navigeer je naar de map “wp-content”. In deze map vind je de map “uploads”.

Navigeer vervolgens naar de map “uploads” en maak een nieuwe map aan genaamd “favicon”. Upload het PNG-bestand van je favicon naar deze nieuwe map. Zorg ervoor dat het bestand de juiste grootte heeft en de juiste bestandsnaam.

Nu moet je een stukje code toevoegen aan je functions.php-bestand om de favicon in te stellen. Dit bestand kun je vinden in de map “wp-content/themes/your-theme”. Voeg de volgende regels code toe aan het bestand:

				
					add_action( 'wp_head', 'add_favicon' );
function add_favicon() {
$favicon_url = site_url() . '/wp-content/uploads/favicon/favicon.png';
echo '<link rel="shortcut icon" href="" . $favicon_url . '" />';
}
				
			

Vervang “your-theme” door de naam van je eigen thema. Hiermee wordt de URL van de favicon opgeslagen in een variabele en aan de head sectie van je website toegevoegd.

Sla het functions.php-bestand op en verlaat FTP. Ga naar de voorkant van je website en ververst de pagina om te controleren of je favicon goed wordt weergegeven. Als alles goed is gegaan, zou je nu je eigen WordPress favicon op je website moeten zien staan.

Het instellen van een WordPress favicon via FTP vereist iets meer technische kennis dan via de Customizer, maar het geeft je wel meer controle over het uploadproces. Dit kan handig zijn als je problemen hebt met het uploaden van een favicon via de Customizer of als je meer controle wilt hebben over het proces.

Conclusie: Moet jij het standaard WordPress favicon aanpassen?

Een WordPress favicon is een klein icoontje dat naast de titel van je website in de browser verschijnt. Het is een visuele representatie van je website en kan helpen om je site herkenbaar te maken voor bezoekers. Een goede favicon kan bijdragen aan de algehele uitstraling en professionaliteit van je website en kan helpen om je te onderscheiden van andere websites.

In dit artikel besprak ik wat een WordPress favicon is en waarom het belangrijk is om er een te hebben. Ik vertelde ook hoe een WordPress favicon maken in zijn werk gaat en hoe je aan de slag kunt met het WordPress favicon instellen via de Customizer of via FTP.

Een WordPress favicon instellen geeft je website een professionele uitstraling en versterkt je merkidentiteit versterken. Het is een kleine stap die grote voordelen kan opleveren voor je website en je online aanwezigheid. Als je dit niet doet, maakt je website gebruik van het standaard WordPress favicon en dat ziet er onprofessioneel en slordig uit, alsof je website nog niet af is.

Meer leren over WordPress en het maken van een professionele website? Kijk dan eens naar mijn online WordPress cursus!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand