Een goede website is een vereiste. Hierbij gaat het echter niet meer alleen om een website die werkt, maar ook om een website die volledig beschermd is. De meeste uitgevers van certificaten adviseren daarom ook om een website SSL te maken. Een website SSL maken brengt echter wel kennis met zich mee. Veel grotere websites, waaronder de bekende zoekmachines en verschillende sociale mediakanalen zijn al van dit certificaat voorzien. Maar hoe krijg je https? En waar kun je allemaal op letten voor het aanmaken? Onderstaande informatie zet het op een rij.
Wat is het verschil tussen een HTTP en HTTPS verbinding?
Tegenwoordig gebruikt men overal het internet voor. In de eerste jaren van internet waren er echter nog geen beveiligde verbindingen. Het was daarom altijd te herleiden waar iemand naar op zoek was. Naarmate de tijd vorderde, kwam er steeds meer behoefte aan een beveiligde verbinding. In plaats van de normale http ontstond er een https. Een website SSL maken werd hierdoor ook voor iedereen toegankelijk. Het zorgde er met name voor dat je een betrouwbare website kreeg in de ogen van de bezoekers. Steeds meer professionals schakelen hier daarom op over bij het optimaliseren van de website. Een website SSL laten maken kan jouw bedrijf daarom ook naar grotere hoogte brengen.
Je kunt een website SSL herkennen aan verschillende factoren. Als eerste zie je in de link https staan in plaats van http. Daarnaast heb je ook een slotje voor de link staan. Bezoekers gaan hierdoor direct zien dat jouw website beveiligd is en de gegevens beschermd worden. Dit zal altijd vertrouwen op gaan wekken. Het grootste verschil zit hem echter in de laadtijd. Als je HTTP hebt, zullen alle pagina’s snel laden. Bij HTTPS zal deze laadtijd heel iets lager worden, maar dit verschil is echt nihil. De controle van het SSL certificaat neemt net iets meer tijd in beslag. Desondanks proberen de CA’s er alles aan te doen om de laadtijd zo kort mogelijk te houden. De controle is echter wel nodig om de beveiliging te houden. Je kunt echter wel gebruik maken van een OCSP Stapling. Dit is een methode waardoor deze aparte verbinding niet meer nodig is, omdat de browser de verbinding controleert.
Wat doet het SSL certificaat?
Een SSL certificaat zorgt ervoor dat er altijd een goede beveiliging plaatsvindt voor jouw website. Het certificaat wordt op de website geplaatst, waarna de gegevens versleuteld verzonden worden. Je kunt dit direct herkennen aan het slotje voor de URL en de ‘s’ in HTTPS zorgen ervoor dat jouw bezoekers dit gaan herkennen. De versleutelde verbinding zorgt er dan voor dat hackers geen kans krijgen om de gegevens in handen te krijgen. Dankzij een website SSL weet je dus zeker dat jouw website een veilige omgeving gaat zijn. Het is daarom belangrijk dat je dit certificaat gaat installeren op jouw website.
Wat veranderd er als je overstapt naar HTTPS?
Het is dan wel belangrijk om te bekijken waar om je een website SSL zou laten maken. Hierbij gaat het als eerste om meer beveiliging. Deze beveiliging is nodig om hackers geen kans te geven om er met gegevens vandoor te gaan. Websites slaan namelijk ook gegevens op, waardoor het te herleiden is waar iemand naar op zoek is. De beveiligingslaag kan altijd afgedwongen worden, waardoor zowel jij als ondernemer als de klanten altijd met een veilig gevoel de website bezoekt en het ook goed onderhouden kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld ook een WordPress https maken, zonder dat je er grote veranderingen in aan hoeft te brengen.
Een website SSL laten maken is voornamelijk van belang wanneer bezoekers hun gegevens op jouw website achter moeten laten. Denk daarbij aan het invullen van een contactformulier, waarbij vaak enkele contactgegevens gevraagd worden. Bij bestellingen komen hier ook nog adres- en betaalgegevens bij. Deze gegevens mogen niet in verkeerde handen vallen. De persoonsgegevens moeten daarom altijd afgeschermd worden, zodat criminelen de informatie niet kunnen gebruiken en er geen misbruik van gemaakt kan worden. Een SSL-versleuteling zorgt ervoor dat niemand mee kan kijken bij de informatie die verstuurd wordt van de website. Het is daarom altijd veilig en betrouwbaar. Dit gaan bezoekers ook zien door naar de URL te kijken.
Waarom is het belangrijk om jouw website SSL te maken?
Er zijn een aantal voordelen die je kunt behalen aan een website SSL maken. Naast dat het een veiligere verbinding oplevert zal jouw eigen website of webshop ook beter gevonden gaan worden in Google. Onderstaande voordelen kunnen meegenomen worden bij het realiseren van de SSL verbindingen van jouw website:
- Gegevensbescherming voor partners en klanten
- Meer veiligheid
- Het verkleinen van risico’s met betrekking op gegevensdiefstal en -misbruik
- Een positievere positie in zoekmachines als Google
- De prestaties van de website kunnen verbeterd worden
- Wekt vertrouwen bij bezoekers
- Certificaat is herkenbaar
Website SSL maken? Zo doe je dat eenvoudig zelf
Om een SSL certificaat maken website te realiseren, moet je eerst een aanvraag indienen. Hiervoor heb je een SSL certificaat nodig. Je kunt een SSL-certificaat maken website door online een aanvraag in te dienen en de SSL-verbinding te kunnen maken. Je ontvangt dan het certificaat, welke samen met de bovenliggende root- en intermediate certificaten moet installeren op de server. Hiervoor zijn altijd verschillende handleidingen terug te vinden. Zorg er daarbij ook voor dat je de instellingen blijft optimaliseren. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het altijd veilig blijft en de beveiliging zo soepel mogelijk blijft verlopen.
Naast deze stappen moet je ervoor zorgen dat de website goed ingesteld wordt. Bij alle systemen is dit anders. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een HTML-website kun je ‘Stuur http door naar https’ inschakelen. Dit is vaak voldoende om een beveiligde verbinding te creëren. Je kunt hiervoor inloggen in jouw website en selecteert het domein waarvoor je het SSL-certificaat wilt gebruiken. Bij de meeste pagina’s vind je dit terug onder ‘beheren’ en ‘websitebeheer’. Daarna kijk je naar het subdomein waarop het certificaat geplaatst moet worden en je selecteert de juiste instellingen. Zorg er wel voor dat je de wijzigingen opslaat voordat je teruggaat naar de website zelf en je kunt de SSL controleren door naar de URL en het slotje te kijken. Als je foutmeldingen krijgt, moet je achterhalen welke pagina’s nog niet goed doorverwezen zijn.
1. Een SSL website zelf maken voor Google
Omdat een SSL-verbinding een nieuwe link krijgt, moet je ervoor zorgen dat je alles aan gaat passen. Een http:// moet naar https:// veranderd worden. Met van http naar https Google beter laten werken is namelijk wel een vereiste. Het kan anders nadelige gevolgen hebben voor de vindbaarheid van jouw website. Je moet daarom een aantal zaken in het achterhoofd houden op dit gebied, zodat jouw website niet onder plagiaat gaat bestaan. Er kunnen namelijk twee dezelfde websites komen als je een verkeerde stap maakt.
Wanneer je kiest voor een hostingpakket van Cloud86, Hostinger of SiteGround ontvang jij een gratis SSL certificaat dat jij met één druk op de knop kunt koppelen aan jouw website.
2. Pas de URL’s aan
Een canonical URL is een pagina die de voorkeur krijgt vanuit de pagina’s die sterk op elkaar lijken. Je kunt deze aanmaken door rel=”canonical” in de link toe te voegen. Hiermee zorg je ervoor dat de zoekmachine precies weet welke website opgenomen moet worden in de lijst met zoekresultaten. Hiermee kun je er ook voor zorgen dat de website nog altijd op dezelfde manier gevonden wordt als wat je gewend bent.
Je moet ook kijken naar een XML sitemap. Een XML sitemap zorgt ervoor dat bij het doorzoeken van webpagina’s door zoekmachines de beveiligde pagina’s beter gevonden kunnen worden dan de onbeveiligde pagina’s. Als iemand naar jouw website op zoek is, zal deze dus eerder op jouw nieuwe website terechtkomen. Zorg er daarbij wel voor dat de robots.txt file aangeboden wordt op zowel de http als de https. Deze file kan er namelijk ook voor zorgen dat delen van de website overgeslagen worden tijdens het doorzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de delen waarop de klanten vertrouwelijke informatie doorgeven aan jouw bedrijf.
3. Een redirect aanmaken naar de https
Je kunt een permanente redirect instellen voor jouw website. Hiermee zorg je dat het verkeer voor de website doorgestuurd wordt van http naar https. Daarbij kun je ook een preferred domein instellen voor Google. Dit kun je onder andere doen met Search Console. Je krijgt hiermee een versie van de website die door Google geïndexeerd wordt. Hier geef je de https-versie van de website door. De SSL controleren zal hierdoor altijd goed doorlopen en je weet zeker dat de zoekmachines jou niet afstraffen voor dubbele content.
Je kunt altijd de https afdwingen. Door de redirects naar https in te stellen, zorg je ervoor dat de bezoekers te allen tijde een beveiligde verbinding gebruiken. Je kunt ook altijd kijken naar de HTTP Strict Transport Security (HSTS). Hiermee wordt de browser geïnstrueerd de verbinding te maken met een SSL-verbinding. Wanneer deze verbinding niet mogelijk is, zal de bezoeker een foutmelding zien. De verbinding wordt in dit geval geweigerd. De HSTS zal daarnaast andere problemen voorkomen, omdat de website niet doorgeleid wordt naar een onbeveiligde pagina. Zorg er daarom altijd voor dat je hiernaar gaat kijken.
4. Interne en externe links aanpassen
Bij een SSL website zelf maken is het ook belangrijk dat je alle links op de website aan gaat passen. Je moet er hiermee namelijk voor zorgen dat de verwijzingen naar andere pagina’s en afbeeldingen ook op een goede manier doorverwezen worden. Hiermee voorkom je dat er mixed content ontstaat en je foutmeldingen krijgt. Dit zal niet alleen belangrijk zijn voor de interne links, maar ook de externe verwijzingen. Je hebt namelijk ook altijd te maken met externe publicaties en sociale mediakanalen. Door deze ook https te maken, zullen er geen problemen meer ontstaan. Vergeet ook niet om een og:url tag op te nemen in de metadata van de website, zodat de likes van jouw sociale mediakanalen niet op 0 springen.
Als je een foutmelding krijgt bij jouw website is de kans groot dat de bezoekers dezelfde foutmeldingen krijgen tijdens het openen. Het resultaat is dat het aantal bezoekers aanzienlijk terugloopt. De foutmeldingen kunnen voor ieder apparaat anders zijn, waardoor je goed moet weten hoe je het op moet lossen. Zo kan er bijvoorbeeld staan dat de identiteit van de website niet geverifieerd kan worden. Ook krijg je soms internet-beveiligingswaarschuwingen. Verschillende foutmeldingen kunnen ook opgelost worden door de melding te accepteren. Dit zal echter niet altijd het probleem oplossen. Je moet daarom ook gaan kijken naar het account dat eraan gekoppeld is. De instellingen dan weer op de juiste zetten, zorgt ervoor dat jouw website een goede doorverwijzing krijgt.
Website SSL maken in WordPress? Gebruik een plugin
Jouw WordPress SSL maken is ook mogelijk. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende plugins die de website aanbiedt. Er zijn hiervoor zowel gratis als bestaande plugins te vinden. Dit kun je eenvoudig zelf doen. Really Simple SSL is een van de plugins die hiervoor ontwikkeld is. Je zoekt daarom naar deze naam en klikt op installeren. Zodra de installatie voltooid is, kun je hem activeren. Hiervoor wordt eerst een controle uitgevoerd om te bekijken of er een SSL certificaat aanwezig is. Het is dus wel belangrijk dat je dit certificaat al in jouw bezit hebt. Daarna zal de activatie voltooid worden en is jouw website beveiligd. De plugin zal namelijk automatisch de mixed content oplossen en de website doorsturen naar HTTPS.
Conclusie; hoe kun jij jouw website zelf beter beveiligen
Wil je jouw website SSL maken? Dan kun je zelf aan de slag gaan door middel van bovenstaande informatie. Het SSL certificaat aanschaffen en installeren zorgt ervoor dat jij altijd van de voordelen kunt profiteren en jouw bezoekers op een betrouwbare website terecht komen. Door de stappen goed te doorlopen, weet je zeker dat er niets over het hoofd gezien kan worden en jouw website geen mixed content gaat krijgen. De problemen zijn direct verholpen en mixed content zal niet meer voor komen. Jouw website staat weer hoog in de zoekresultaten.
Het is daarom altijd verstandig om overal rekening mee te houden en ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid aan jouw website gaat beginnen. De SSL-certificaten kunnen er dan voor zorgen dat alle gegevens versleuteld verzonden worden. Door dan de juiste stappen te doorlopen zorg je ervoor dat je geen problemen meer ondervindt en je ook in de zoekmachines goed gevonden wordt. Je gaat er alleen nog maar profijt van hebben als je de veranderingen doorvoert en merkt dat jouw bedrijf beter gaat lopen. Jij kunt het tarief website laten maken laag houden door de beveiliging zelf uit te voeren.