Wat is WordPress & Hoe werkt het? 2022 WordPress uitleg

Wat-is-WordPress
Inhoudsopgave

WordPress is een gratis en open-source platform voor het maken van websites en webshops. Op een meer technisch niveau is WordPress een content management systeem (CMS) geschreven in PHP dat gebruik maakt van een MySQL database. In de niet technische taal is WordPress de gemakkelijkste en krachtigste website maker van dit moment.

WordPress is een uitstekend website platform voor uiteenlopende websites. Van blogging tot e-commerce tot zakelijke en portfolio websites, WordPress is een veelzijdig CMS. Ontworpen met gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit in het achterhoofd, is WordPress een geweldige oplossing voor zowel grote als kleine websites.

In deze blog ga ik jou dan ook precies uitleggen wat WordPress is, hoe WordPress werkt en hoe jij WordPress kunt gebruiken voor het maken van een website.

Wat is WordPress?

Zoals je in de intro van dit artikel al hebt gelezen is WordPress op dit moment het eenvoudigste en populairste CMS systeem voor het maken van een website of webshop.

Het is zelfs zo populair dat op dit moment meer dan 43% van alle websites draait op WordPress. Dit klinkt wellicht nog niet heel populair, maar bekijk dit eens in verhouding met de andere CMS systemen. Het een na grootste CMS systeem is namelijk Shopify en dat programma heeft een marktaandeel van 6,6%. Dit is dus echt al aanzienlijk minder.

Na Shopify op plek 2 staat Wix op de derde plek met een marktaandeel van 3,3%. Het komt er dus op neer dat WordPress veruit het populairste CMS is om jouw eigen website of webshop mee te maken.

Wat zijn de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

Heb jij al wat onderzoek gedaan naar het maken van een WordPress website? Dan zal je wellicht al gezien hebben dat je de keuze hebt uit WordPress.org en WordPress.com. Je zal je nu waarschijnlijk afvragen wat nu exact de verschillen zijn en welke versie jij nodig hebt. Ik zal je de verschillen daarom even uitleggen.

Het belangrijkste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is wie eigenlijk je website host. Bij WordPress.org host je je eigen website of webshop. Je koopt je eigen webhosting pakket bij een WordPress hosting provider als Cloud86, Hostinger of SiteGround. Vanuit dit hostingpakket kun jij vervolgens gratis WordPress installeren.

Bij WordPress.com daarentegen regelt WordPress.com dit allemaal voor je. Het voordeel hiervan is dat het makkelijker is om te beginnen, maar hebt wel een stuk minder mogelijkheden en vrijheid. Persoonlijk zal ik je dan ook aanraden om te kiezen voor de WordPress.org versie.

Video afspelen over Hoe-werkt-WordPress

Waarom moet je WordPress gebruiken?

WordPress is oorspronkelijk begonnen als platform voor bloggers, maar dat het nu nog steeds alleen voor bloggers is, is een van de meest voorkomende misvattingen. WordPress is op dit moment namelijk zoveel meer.

Het beste aan WordPress is dat het gemakkelijk te gebruiken is en flexibel genoeg om verschillende soorten websites te maken. Dit verklaard dan ook dat grote merken als Time Magazine, Facebook, The New Yorker, Sony, Disney, Target, The New York Times enzovoort gebruik maken van WordPress voor het maken van hun website.

Hieronder licht ik een aantal redenen toe waarom jij zou moeten kiezen voor WordPress.

1. WordPress is gratis & open source

WordPress is een open-source project dat al bestaat sinds 2003. Bijna 20 jaar later is het project nog steeds in volle gang. Open source betekent dat je het vrij kunt downloaden, gebruiken en aanpassen naar jouw behoeften. En dit is een van de grootste voordelen om WordPress te gebruiken.

Iedereen kan WordPress downloaden, installeren en een website maken die voldoet aan je eigen wensen. Dit is vooral cruciaal voor kleine ondernemers, bloggers, of zowat iedereen die zijn eigen website of webshop wilt maken.

je moet uiteraard wel betalen voor een hostingpakket en domeinnaam. Deze heb je namelijk nodig om jouw website online te krijgen. Hoeveel dit kost is afhankelijk van jouw wensen, maar wanneer je kiest voor goedkope webhosting ben je voor €50,- euro per jaar klaar.

2. WordPress kan volledig naar eigen wens gemaakt worden

Dankzij het enorme aanbod aan thema’s en plugins heb jij de volledige controle over jouw website of webshop. Als je nieuw bent met WordPress, ben je waarschijnlijk niet bekend met het concept van thema’s en plugins. Hieronder zal ik deze onderdelen even in het kort toelichten.

  • Thema’s: Dat zijn sjablonen waarmee je het ontwerp van jouw website kunt aanpassen. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan zaken als lay-out, kleur, lettertypes en tekststyling. Het kiezen van een WordPress thema is dan ook erg belangrijk.
  • Plugins: Die gebruik je om extra mogelijkheden en functies aan jouw website toe te voegen. Er is een ongelooflijk groot aanbod aan plugins voor verschillende toepassingen. Van plugins voor beveiligingsdoeleinden, caching, beheer van contactformulieren, integratie van sociale media en ga zo maar door. Elke functie die jij je kunt bedenken is beschikbaar in WordPress.
 

Het is door deze thema’s en plugins dat WordPress een super krachtig platform is geworden voor het maken van een website of webshop.

astra-pro-templates

3. WordPress is goed voor SEO

Naast dat WordPress eenvoudig is in gebruik is het ook geweldig voor SEO. Google en andere zoekmachines houden van WordPress vanwege de hoogwaardige code en semantische opmaak.

Daarbij kent WordPress een groot aantal plugins om jouw website of webshop te optimaliseren voor zoekmachines als Google. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan de Yoast SEO plugin waarmee jij de titels, slugs en omschrijvingen van jouw webpagina’s kunt aanpassen. Gevonden worden in Google is dan ook een stuk eenvoudiger met WordPress.

Website snelheid is een andere belangrijke factor voor SEO. Het is geen prettige ervaring om te moeten wachten tot een website geladen is. Google heeft zelfs cijfers gepubliceerd dat bezoekers verwachten dat een webpagina binnen 2 seconden is geladen. Lukt dit niet? Dan verlaten jouw potentiële klanten je website weer. Dat WordPress perfecte snelheden levert is dan ook een super groot voordeel.

4. WordPress is erg veilig

Naast dat WordPress snel en goed voor SEO is is WordPress ook nog eens erg veilig. Het is de inspanning van zowel WordPress ontwikkelaars als plugin makers die helpt om de veiligheid van WordPress websites te waarborgen en verbeteren.

Dat WordPress de nadruk legt op beveiliging blijkt uit het feit dat het een speciaal beveiligingsteam heeft. Het team werkt aan het verbeteren van de beveiliging van het platform en het identificeren en repareren van zwakke plekken in de beveiliging voordat ze een probleem worden. Een veilige WordPress website is dan ook super belangrijk!

Daarnaast dragen de makers van plugins bij aan de beveiliging door verschillende plugins te maken voor verschillende beveiligings behoeften. Zo zijn er plugins die spam via formulieren tegengaan, maar ook plugins die de inlogpagina van jouw website afschermen of jouw website beschermen tegen aanvallen van hackers.

5. WordPress heeft een grote community

WordPress zou niet het platform zijn dat ze vandaag zijn zonder de enorm grote community die ze achter zich hebben. De community van WordPress komt namelijk vanover de hele wereld en werken met elkaar samen om ervoor te zorgen dat WordPress voor iedereen toegankelijk is.

Ben jij bezig met het maken van jouw eigen website of webshop met WordPress en loop je ergens vast? Of heb jij bepaalde wensen die niet mogelijk te zijn? Met een zoekopdracht op Google of YouTube vind jij de oplossing voor jouw probleem en kun je dus direct weer verder.

Kun jij zelf jouw eigen WordPress website maken?

Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen is het tijd voor een conclusie. Jij weet inmiddels wat WordPress is en waar je het voor kunt gebruiken. Nu is alleen de vraag of jij er zelf ook een website of webshop mee kunt gaan maken.

WordPress bestaat al lang, en het wordt met de dag beter. Wat ooit een bescheiden blog platform was, is uitgegroeid tot een krachtig CMS dat elk type website aankan.

Het maken van een eigen website of webshop is dan ook erg eenvoudig. Zeker wanneer je werkt met een page builder als Elementor of Divi van Elegant Themes is het maken van een eigen website een fluitje van een cent.

FAQ

Wat kan je doen met WordPress?

Je kunt met WordPress eenvoudig jouw eigen website of webshop maken. Het voordeel van WordPress is dat het gratis is en dat je er geen technische kennis voor nodig hebt.

Waar wordt WordPress voor gebruikt?

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS systeem met een marktaandeel van 43. Het wordt gebruikt voor eigenlijk alle soorten websites en webshops. Of het nu gaat om een blog, portfolio website of geavanceerde bedrijfswebsite of webshop. Met WordPress kun je alle kanten op.

Is WordPress niet meer gratis?

Jawel, WordPress is nog steeds gratis. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen WordPress.com en WordPress.org. Simpel gezegd is WordPress.org de zelf gehoste versie en dus de versie die jij wilt hebben.

Hoe makkelijk is WordPress?

WordPress is erg makkelijk en dat komt door de hoge gebruiksvriendelijkheid. Zeker wanneer je gebruik maakt van een pagina bouwer als Elementor of Divi kun jij zonder enige technische kennis nodig te hebben jouw eigen website of webshop bouwen.
Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ga jij deze kans echt laten liggen? Je kunt deze handleiding om binnen 2 uur jouw eigen droom website te maken nu tijdelijk gratis downloaden!

Handleiding-website-maken-ebook

🔥 Cyber Monday is begonnen 🔥

Tot 80% korting!

Verloopt over:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden