Wat is WordPress en waarom zou je willen kiezen voor dit platform om je website te maken? WordPress is een populaire en gebruiksvriendelijke open-source software voor website-ontwikkeling. Het biedt een breed scala aan mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden, waarmee jij eenvoudig en snel een professionele website kunt maken.
Maar wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org en wat heb jij nodig om je eigen website te maken met WordPress? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag “Wat is WordPress”, “Hoe werkt WordPress” en bespreek ik de voordelen van het gebruik van WordPress, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw website-project. Ik vertel je ook hoe WordPress leren in zijn werk gaat.
Wat is WordPress?
Wat is WordPress? WordPress is een open source content management systeem (CMS) dat kan worden gebruikt om websites en webshops te creëren. Het is een van de meest populaire oplossingen voor websitebouwers en bedrijven die op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om hun online aanwezigheid te verbeteren. Een WordPress website maken of een WordPress webshop maken is tamelijk eenvoudig en gebruikers kunnen hem vaak zelf vullen met content en beschikbaar maken voor het publiek.
WordPress heeft veel verschillende thema’s waaruit gebruikers kunnen kiezen als basis voor hun website of webshop. Daarnaast biedt WordPress tal van plugin-opties, waarmee gebruikers irrelevante functies kunnen toevoegen aan hun CMS-omgeving, zoals beveiligingsfuncties, analytics-tools, marketingtools en social media-integratie.
Het platform maakt ook het goedkoop en eenvoudig om webhosting services te vinden die compatibel zijn met WordPress CMS. Door met WordPress te werken, kunnen consumenten eenvoudig inloggen op hun site via een wachtwoordbeveiligde beheerderspagina en hun content beheren, updateren of veranderen op basis van hun specifieke behoeften. WordPress is kortom een flexibel en bruikbaar systeem dat bedrijven helpt sneller websites of webshops te lanceren dan traditionele methodes.
Wat zijn de voordelen van WordPress?
WordPress heeft een aantal voordelen die het populair en aantrekkelijk maken voor veel gebruikers. Hieronder benoem ik de belangrijkste:
- WordPress is gratis: Met WordPress kun je een gratis website maken, wat in mijn ogen een van de grootste voordelen is. Je hoeft geen geld uit te geven aan software of licenties, waardoor je een website of webshop kunt maken zonder extra kosten.
- WordPress is makkelijk in gebruik: WordPress is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken, zelfs voor mensen die weinig technische kennis hebben. Dankzij een eenvoudige beheersinterface kun je gemakkelijk aanpassingen maken en nieuwe pagina’s toevoegen. WordPress leren gaat dan ook erg snel.
- WordPress is flexibel: WordPress is zeer flexibel en biedt veel opties voor aanpassing en verbetering. Je kunt uit duizenden plugins en thema’s kiezen die jouw website of webshop een unieke look geven. Bovendien zijn veel thema’s en de beste WordPress plugins gratis beschikbaar, waardoor je nog meer kunt doen met je website zonder extra kosten.
- Er is veel informatie beschikbaar: WordPress is een zeer populaire en breed gebruikte software, waardoor er veel informatie beschikbaar is over hoe je het kunt gebruiken en verbeteren. Dit maakt het gemakkelijk om hulp te vinden en antwoorden op vragen te krijgen.
- WordPress biedt veel plugins & thema’s: WordPress heeft een enorme collectie plugins en thema’s, die je kunt gebruiken om je website of webshop verder te verbeteren en aan te passen. Of je nu op zoek bent naar een plugin voor SEO, social media integratie of iets anders, er is altijd een plugin beschikbaar die aan je wensen voldoet. Daarnaast zijn de beste WordPress thema’s vaak voordelig te verkrijgen.
Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?
WordPress is beschikbaar in twee versies, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Het verschil tussen deze twee versies is belangrijk om te weten voordat je besluit om een website of blog te starten met WordPress.
WordPress.com is een hosted platform, wat betekent dat het bedrijf achter WordPress de hosting en onderhoud van de website voor je verzorgt. Dit is een makkelijke en snelle manier om een website op te zetten, maar je hebt beperktere mogelijkheden ten opzichte van WordPress.org. Je bent beperkt tot de beschikbare thema’s en plugins en hebt beperkte aanpassingsmogelijkheden.
WordPress.org, aan de andere kant, is een open-source platform en wordt ook wel “self-hosted WordPress” genoemd. Je hebt hier de volledige controle over je website en kan deze aanpassen en uitbreiden zoals je wilt. Je bent verantwoordelijk voor de hosting en onderhoud van je website, maar daar staat tegenover dat je veel meer vrijheid hebt om te kiezen welke plugins en thema’s je wilt gebruiken. Ook kun je zelf aangepaste code toevoegen en een eigen domeinnaam kiezen.
WordPress.org is ideaal voor gebruikers die geavanceerde websites willen bouwen, aangezien het een flexibel platform biedt met veel opties en mogelijkheden. Het biedt ondersteuning voor tal van besturingssystemen, waaronder Linux, Mac OS X of Windows. Ook kun je met WordPress.org ongelimiteerde plugins installeren en hier zelf aangepaste code aan toevoegen om je website zo aan te passen dat deze precies aan jouw wensen voldoet.
Daarnaast biedt WordPress.org ook meer opties om e-commerce sites op te zetten dankzij steun van derden die in staat stellen om productpagina’s te maken, betalingen te verwerken en beveiliging toe te voegen. Dit maakt WordPress de perfecte keuze voor bedrijven of individuele verkopers die online willen winkelen met hun eigen webshop.
Als je serieus bezig bent met het opzetten van een website of blog, is WordPress.org de beste keuze. Je krijgt veel meer flexibiliteit en controle over je website en kunt deze aanpassen en uitbreiden naar jouw specifieke behoeften en wensen.
Hoe werkt WordPress?
1. Hosting en domeinnaam aanschaffen
Voordat je aan de slag kunt gaan met het maken van jouw eigen WordPress website, is het belangrijk om een domeinnaam en een hostingpakket aan te schaffen. Hierbij is het aan te raden om te kiezen voor een betrouwbare en snelle provider, zoals Cloud86. Dankzij de Nederlandse roots van deze provider weet je zeker dat je altijd op tijd geholpen wordt bij eventuele vragen of problemen. Bovendien biedt Cloud86 een 1-klik installatie, waardoor je in no-time aan de slag kunt met WordPress. Natuurlijk kun je ook zelf hosting vergelijken. Lees meer in mijn Cloud86 review.
2. WordPress installeren
Het installeren van WordPress is een eenvoudige taak die je in een paar minuten kunt voltooien, afhankelijk van de hosting provider die je gebruikt. Bij de beste WordPress hosting provider, Cloud86, kun je WordPress installeren met slechts één klik. Dit maakt het proces van het opzetten van je website zeer snel en eenvoudig.
Zit je niet bij een WordPress hosting provider? Dan kun je WordPress installeren door te navigeren naar de downloadpagina van WordPress op WordPress.org. Hier kun je de laatste versie van WordPress downloaden en deze vervolgens uploaden naar de server van je hosting provider. Het is aan te raden om je hosting provider te raadplegen voor specifieke instructies over hoe je WordPress moet installeren. Houd er rekening mee dat dit iets meer technische kennis vereist dan bij de eenvoudige installatie bij speciale WordPress hostingproviders.
3. WordPress thema kiezen
Dan is het nu tijd ome en WordPress thema te kiezen. Een thema bepaalt hoe je website eruit ziet en hoe gebruikers door je website kunnen navigeren. Kiezen voor het beste WordPress thema is afhankelijk van je specifieke eisen en wensen. Het is belangrijk om een thema te kiezen dat bij je website past en het uiterlijk en de functionaliteiten biedt die je zoekt. WordPress heeft een groot aanbod van gratis thema’s, maar je kunt ook kiezen voor een premium WordPress thema, zoals Astra Pro of het Divi thema.
Astra Pro is een populaire keuze onder veel WordPress gebruikers, vanwege de eenvoud en flexibiliteit van het thema. Het is gemakkelijk te personaliseren en te integreren met verschillende plugins en tools. Het Divi thema is ook een goede keuze, vooral als je veel aanpassingen wilt doen aan de look and feel van je website. Het biedt uitgebreide mogelijkheden voor het aanpassen van de lay-out en het gebruik van verschillende modules en widgets. Ik raad beide thema’s aan.
4. WordPress page builder gebruiken
Om een website op te bouwen zonder veel technische kennis, is het gebruik van een page builder een uitstekende oplossing. Een page builder is een visuele drag-and-drop-tool waarmee je eenvoudig en snel de layout van je website kunt bewerken. Een van de populaire page builders is Elementor.
Elementor is een uitgebreide WordPress page builder die het makkelijk maakt om een professioneel uitziende website te creëren, zonder de noodzaak om te weten hoe HTML, CSS of PHP te gebruiken. Dankzij Elementor’s gebruiksvriendelijke interface, zijn talloze sjablonen en widgets, en de visuele aanpassing in real-time, is het makkelijk om een website op te bouwen die precies voldoet aan je wensen. Het is in mijn ogen de beste website maker voor mensen met weinig technische kennis van websites maken.
Elementor is ook compatibel met een breed scala aan WordPress thema’s, waardoor je jouw website een unieke look kunt geven die aansluit bij je persoonlijke smaak. Lees vooral mijn Elementor review om er meer van te weten.
5. WordPress plugins gebruiken
WordPress plugins zijn kleine stukjes software die specifieke functies aan je WordPress website toevoegen. Het zijn extra hulpmiddelen die zorgen voor een verbetering of uitbreiding van de functionaliteit van je website. Met WordPress plugins kun je bijvoorbeeld contactformulieren, social media knoppen, zoekmachine optimalisatie en beveiliging aan je website toevoegen.
Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar in de WordPress plugin directory, waardoor er voor elke functionaliteit een oplossing beschikbaar is. Het toevoegen van plugins aan je WordPress website is eenvoudig en vereist slechts enkele klikken, waardoor het een eenvoudige manier is om je website te verbeteren en uit te breiden.
Let wel op dat je niet zomaar iedere plugin downloadt, maar kijk of de plugin compatible is met je WordPress versie, je thema en of hij de laatste tijd nog updates heeft gehad. Problemen met WordPress ontstaan namelijk 9 van de 10 keer door plugins.
Wat kost het maken van een WordPress website?
Maar wat gaat een website maken kosten? Er zijn verschillende factoren die bepalen wat het maken van een WordPress website kost. In principe is het enige dat je nodig hebt een hostingpakket en een domeinnaam. Bij Cloud86 kosten deze onderdelen samen 42,- euro.
Als je kiest voor een premium WordPress thema, kun je hier nog extra kosten voor maken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van bepaalde plugins of het inzetten van een website builder. Het is daarom belangrijk om vooraf je wensen en budget helder te hebben voordat je begint met het maken van je website, zodat je niet tegen onvoorziene kosten stuit. Al met al kun je een WordPress website voor een redelijke prijs opzetten en zijn er veel opties om uit te kiezen, zodat je website altijd binnen jouw budget past.
Conclusie: Wat is WordPress & kun jij zelf jouw eigen website maken?
In deze blog kreeg je antwoord op de vraag “Wat is WordPress” en “Hoe werkt WordPress”. WordPress is een krachtig content management systeem waarmee je eenvoudig een professionele website kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam en hostingpakket. Het installeren van WordPress is snel en eenvoudig en daarna kun je kiezen uit duizenden gratis en premium WordPress thema’s.
Met behulp van een page builder kun je zonder technische kennis toch alles op je website naar wens aanpassen. Door het gebruik van plugins kun je extra functionaliteiten aan je website toevoegen. De kosten voor het maken van een WordPress website zijn beperkt tot de hosting en domeinnaam. Wil je WordPress leren of heb je hulp nodig bij het maken van jouw eigen WordPress website? Dan kun je mijn WordPress website handleiding pdf downloaden of mijn Online WordPress cursus volgen.