Wat is WordPress en hoe werkt het? 2024 uitleg

Wat-is-WordPress
Inhoudsopgave

Ben je van plan om zelf een website of webshop te maken? Dan heb je de keuze uit een groot aantal verschillende systemen. Ondanks dat de keuze uit systemen gigantisch is, wordt door veruit de meeste mensen toch voor WordPress gekozen. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat je je afvraagt wat WordPress is, wat de voordelen van WordPress zijn en hoe WordPress precies werkt. In dit artikel zal ik dit daarom allemaal haarfijn voor je uitleggen.

Wat is WordPress?

Laten we beginnen met het belangrijkste en dat is uitleggen wat WordPress precies is. Simpel gezegd is WordPress een Content Management Systeem(CMS) dat je kunt gebruiken om zelf een website of webshop te maken en beheren.

Nu is het goed om te weten dat WordPress niet zo is begonnen. WordPress werd in 2003 namelijk opgericht als platform dat specifiek was bedoeld voor bloggers. De jaren daarna is WordPress, door onder andere de populariteit, uitgegroeid tot een multifunctioneel platform waarmee je daadwerkelijk alle soorten websites en webshops kunt bouwen, zonder technische kennis nodig te hebben.

Dit verklaart de gigantische populariteit van het systeem, want op dit moment is net geen 50% van alle websites op het WordPress CMS gebouwd.

Wat zijn de voordelen van WordPress?

Nu je weet wat WordPress is en dat het veruit het populairste CMS systeem is, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de voordelen van WordPress. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom zoveel mensen ervoor kiezen om hun website of webshop te maken met het WordPress. Hieronder zal ik daarom de grootste voordelen van WordPress benoemen.

Dit zijn de grootste voordelen van WordPress:

1. WordPress is gratis

Een van de grootste voordelen van het WordPress CMS is dat het gratis geïnstalleerd en gebruikt kan worden. Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd ben je ook niet verplicht om extra kosten te moeten maken. Er zijn namelijk meer dan voldoende gratis WordPress thema’s en plugins beschikbaar waardoor je helemaal gratis een website of webshop kunt maken met WordPress. Een gratis website maken met WordPress is dan ook zonder twijfel mogelijk.

Belangrijk: Om WordPress te kunnen installeren heb je wel een domeinnaam en hostingpakket nodig. Hier zitten wel kosten aan verbonden, maar WordPress is zelf voor de rest wel helemaal gratis te installeren en gebruiken.

2. WordPress is open source

Een ander groot voordeel, dat misschien nog wel belangrijker is dan het eerste voordeel, is dat WordPress open source is. Wat dit inhoudt is dat iedereen zijn eigen toevoegingen aan het WordPress CMS kan doen. Deze toevoegingen en/of aanpassingen kun je doen vanuit de broncode van de website zelf, maar het is ook mogelijk om zelf WordPress plugins of thema’s te ontwikkelen die je op de WordPress omgeving installeert. Doordat WordPress volledig open source is, ben je als webbouwer altijd in staat om een website of webshop te bouwen die volledig voldoet aan de wensen van de klant. Natuurlijk geldt dit ook voor individuen die zelf een eigen WordPress website maken willen.

3. Gemakkelijk in gebruik

Het derde voordeel van WordPress is dat het CMS erg gemakkelijk in gebruik is. Dit geldt zelfs voor mensen die nauwelijks tot helemaal niet technisch zijn aangelegd. Het WordPress CMS beschikt namelijk over een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk beheerinterface waardoor je gemakkelijk de zaken kunt aanpassen die je wilt aanpassen. Daarnaast beschikt WordPress over een eigen editor waarmee je zonder technische kennis pagina’s en berichten kunt opbouwen en inrichten.

Tip: Naast dat WordPress beschikt over een eigen editor zijn er ook nog een aantal alternatieven. Veel WordPress gebruikers kiezen er bijvoorbeeld voor om gebruik te maken van een pagina bouwer als Elementor of Divi, omdat ze nog gemakkelijk in gebruik zijn.

4. WordPress wordt breed ondersteund

Het vierde voordeel van WordPress is dat het systeem door erg veel andere systemen wordt ondersteund. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf of vereniging die gebruik maakt van bepaalde (populaire) systemen? Dan is de kans vrij groot dat je deze eenvoudig kunt koppelen aan het WordPress CMS. Zo kun je WordPress koppelen aan populaire CRM systemen zoals Monday, SAP of HubSpot.

Doordat WordPress zoveel integratie mogelijkheden heeft, heeft het systeem zoveel gebruikers. Een bijkomend voordeel hiervan is dan ook dat je erg veel informatie over WordPress kunt vinden op Google en YouTube. Mocht je dus vragen of problemen hebben dan kun je via een simpele zoekopdracht altijd wel een oplossing vinden.

5. Zoekmachine vriendelijk

Het laatste belangrijke voordeel van WordPress, dat ik in dit artikel wil bespreken, is dat WordPress volledig zoekmachine vriendelijk is. Dit is vooral belangrijk wanneer je met je website of webshop goed gevonden wilt worden in Google om bezoekers en potentiële klanten naar je website te krijgen. WordPress kent verschillende plug-ins zoals Yoast SEO of Rank Math die je kunnen helpen om je website of webshop te optimaliseren voor Google.

Belangrijk: In de basis is WordPress zoekmachine vriendelijk, maar je hebt hier met plug-ins en thema’s nog veel controle op. Wanneer je veel (slechte) thema’s en plugins gebruikt kan dit dus ook negatief werken op de zoekmachine vriendelijk. Wees je daarom bewust van wat je installeert en koppelt aan je website, zodat je website zoekmachine vriendelijk is en blijft.

Hoe-werkt-WordPress (1)

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Zoals ik in de intro van dit artikel heb verteld, is WordPress beschikbaar in twee versies, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Het is belangrijk om het verschil tussen deze versies te weten, zodat je de juiste versie kunt kiezen voor het maken van je website of webshop.

Het grootste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is dat WordPress.com een hosted platform is en WordPress.org niet. Wat dit betekent is dat WordPress.com een versie van WordPress is waarbij de hosting en het onderhoud van je website door WordPress zelf wordt verzorgt. Dit is erg prettig wanneer je een simpele website wilt maken, maar heeft een hele hoop nadelen. Zo heb je minder controle en aanzienlijk minder mogelijkheden met WordPress.com dan met WordPress.org. Dit komt onder andere doordat WordPress.com in vergelijking met WordPress.org niet open source is. Daarnaast wordt WordPress.com al snel duur wanneer je een eigen domeinnaam wilt en geen reclame op je website wilt hebben.

Het komt erop neer dat WordPress.com een versimpelde, maar veel beperktere versie van WordPress.org is. Dit kan prettig zijn wanneer je echt een hele simpele website wilt maken en weinig mogelijkheden tot je beschikking wilt hebben, maar in alle andere gevallen raad ik het gebruik van WordPress.com af. Zeker wanneer je naar een betaald pakket wilt overstappen, want dit is aanzienlijk duurder dan de benodigde middelen voor WordPress.org.

Hoe werkt WordPress?

Nu je weet wat WordPress is, wat de voordelen van WordPress zijn en wat de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org zijn, is het tijd om verder te gaan. Ik kan me namelijk voorstellen dat je ook benieuwd bent hoe WordPress werkt en wat je allemaal nodig hebt om met WordPress aan de slag te kunnen gaan. Hieronder zal ik je daarom stap voor stap meenemen door het proces.

1. Hosting en domeinnaam aanschaffen

Cloud86-hosting-review

Zoals ik net vertelde is een groot verschil tussen WordPress.com en WordPress.org dat WordPress.com een alles-in-één oplossing is. Je hoeft hier dus zelf geen domeinnaam en hosting voor aan te schaffen, want dit wordt allemaal geregeld door WordPress zelf. Hier rekent WordPress dan ook wel hogere kosten voor dan wanneer je het zelf regelt met WordPress.org.

Kies je ervoor om WordPress.org te gebruiken(wat ik aanraad)? Dan is de eerste stap het bedenken van een domeinnaam. Heb je een domeinnaam in gedachte? Dan kun je daarna controleren of deze nog vrij is. Dit kun je doen bij een hosting provider waar je vervolgens ook direct een hostingpakket moet aanschaffen. De domeinnaam is namelijk het adres van je website en het hostingpakket zorgt ervoor dat je website via het internet bereikbaar is. Zonder domeinnaam en hostingpakket is het niet mogelijk om een website of webshop te maken die voor anderen toegankelijk is.

Het is goed om te weten dat je binnen Nederland de keuze hebt uit een groot aantal verschillende hosting providers. Al deze providers zeggen de snelste en beste te zijn, maar helaas is dat niet helemaal waar. Veel hosting providers vallen in praktijk namelijk tegen waardoor je al snel problemen en/of frustraties zal ervaren. Ik raad daarom aan om te kiezen voor de hosting van Cloud86. Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider die al meerdere jaren is uitgeroepen tot beste webhosting provider in Nederland. Bovendien maken ze het installeren van WordPress erg makkelijk en beschikken ze over een klantenservice die telefonisch bereikbaar is. De kosten voor een hostingpakket van Cloud86 beginnen vanaf €1,95 per maand. Wil je meer weten over de hosting van Cloud86? Lees dan mijn Cloud86 review even door.

2. WordPress installeren

Is het registreren van een domeinnaam en het aanschaffen van een hostingpakket gelukt? Dan is de volgende stap het installeren van WordPress. Hoe dit precies moet is afhankelijk van de hosting provider die je hebt gekozen. Heb je gekozen voor Cloud86? Dan kun je onderstaande stappen volgen om WordPress te installeren.

Volg deze stappen om WordPress te installeren bij Cloud86:

  1. Log in op de website van Cloud86.
  2. Ga onder “Actieve diensten” naar je hostingpakket.
  3. Klik in het snelmenu op “Inloggen op Plesk”.
  4. Klik in het menu aan de linkerkant op “WordPress”
  5. Klik op “Install WordPress”

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, krijg je een scherm te zien waar je een aantal belangrijke instellingen moet doorlopen. Deze instellingen bepalen onder andere hoe WordPress op je domeinnaam wordt geïnstalleerd en hoe WordPress in praktijk zal gaan werken. In mijn gratis stappenplan website maken neem ik je, stap voor stap, mee door deze instellingen, zodat je WordPress direct op de juiste manier installeert.

WordPress-installeren-Cloud86

3. WordPress thema kiezen

Is het gelukt om WordPress te installeren op je domeinnaam? Dan kun je daarna direct beginnen met het bouwen en inrichten van je website. De eerste stap hiervoor is het kiezen van een WordPress thema.

Voordat je een WordPress thema kiest is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat een WordPress thema is. Simpel gezegd is een WordPress thema een groep bestanden dat de code bevat voor de stijl en de functionaliteiten van je website of webshop. Daarnaast heeft een WordPress thema veel invloed op de snelheid, zoekmachine- en gebruiksvriendelijkheid van je website. Om die reden is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende thema’s.

Binnen WordPress vind je vooral gratis thema’s. Dit zijn thema’s die je gratis kunt installeren op je website om vervolgens een website of webshop te maken. De keuze uit deze gratis thema’s is groot, maar helaas zijn ze lang niet allemaal even veilig. Daarnaast word je in veel gevallen beperkt in de functionaliteiten waardoor je alsnog een premium WordPress thema moet kopen. Wil je geen kosten maken voor een WordPress thema? Dan raad ik je aan om een van de volgende thema’s te gebruiken. Deze thema’s behoren namelijk tot de beste WordPress thema’s van dit moment.

Dit zijn de beste gratis WordPress thema’s:

  1. Astra theme
  2. Elementor Hello
  3. GeneratePress
WordPress-thema's-overzicht

4. WordPress page builder gebruiken

Zoals ik eerder in dit artikel vertelde beschikt WordPress over een eigen editor. Dit is een editor die je kunt gebruiken om zonder technische kennis je eigen website of webshop op te bouwen en in te richten. Hoewel deze editor best wat mogelijkheden heeft, ben ik er zelf niet zo’n groot fan van. De standaard WordPress editor heeft namelijk ook zijn beperkingen in vergelijking met andere pagina bouwers in WordPress.

Binnen WordPress heb je bijvoorbeeld ook pagina bouwers als Elementor, Divi, WP Bakery en Brizy. Dit zijn visuele editors die je kunt gebruiken wanneer je zonder technische kennis je eigen website wilt kunnen opbouwen en inrichten. Nu geldt voor alle page builders, op Elementor na, dat ze alleen betaald beschikbaar zijn. Elementor beschikt als enige over zowel een betaalde als gratis versie.

Wanneer je zelf een website of webshop wilt maken raad ik je daarom aan om in eerste instantie gebruik te maken van de gratis versie van Elementor. Elementor is namelijk een super gebruiksvriendelijke pagina bouwer die inmiddels door meer dan 10 miljoen websites wordt gebruikt. Met deze pagina bouwer kun je je website opbouwen en inrichten door simpelweg elementen uit het menu op je website te plaatsen. Zie als voorbeeld onderstaande afbeelding.

WordPress-website-maken-elementor

5. WordPress plugins gebruiken

Naast het kiezen van een WordPress thema en eventueel een WordPress page builder kun je ook nog gebruikmaken van WordPress plugins. WordPress plugins zijn kleine stukjes code die je aan je website kunt toevoegen om nieuwe functies op je website te kunnen gebruiken. Dit kunnen functies zijn die het uiterlijk van je website aanpassen, maar ook zaken die invloed hebben op de zoekmachine vriendelijkheid, snelheid of veiligheid van je website. Om die reden ontkom je er niet aan om WordPress plugins te gebruiken.

Binnen WordPress zijn er duizenden gratis en betaalde plug-ins beschikbaar, waardoor er voor elke functionaliteit een oplossing beschikbaar is. Het toevoegen van plugins aan je WordPress website is eenvoudig en vereist slechts enkele klikken, waardoor het een eenvoudige manier is om je website te verbeteren en uit te breiden.

Let op: WordPress kent duizenden plug-ins, maar lang niet alle plug-ins zijn even goed. Sommige plugins vormen zelfs een risico voor de veiligheid van je website. Installeer daarom niet zomaar plug-ins en doe goed onderzoek naar plug-ins, zodat je problemen kunt voorkomen.

Wat kost het maken van een WordPress website?

Je weet inmiddels precies wat WordPress is, wat de voordelen van WordPress zijn, wat de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org zijn en wat je allemaal moet regelen om met WordPress aan de slag te kunnen. Er is nu alleen nog een belangrijk onderdeel dat we nog niet hebben besproken en dat zijn de kosten. In dit onderdeel wil ik het daarom nog even hebben over de kosten voor het maken van een WordPress website.

Wanneer je ervoor kiest om een website te maken met WordPress.org dan heb je altijd een domeinnaam en hostingpakket nodig. De kosten voor een domeinnaam bedragen ongeveer €10,00 euro per jaar. Vervolgens heb je nog een hostingpakket nodig. Wanneer je kiest voor de hosting van Cloud86 dan raad ik je aan om voor het ‘Webhosting Medium’ pakket te kiezen. De kosten voor dit pakket bedragen €2,95 per maand.

Heb je een domeinnaam en hostingpakket in bezit? Dan ben je voor het maken van een WordPress website niet verplicht om nog extra kosten te maken. Je kunt binnen WordPress natuurlijk nog wel kiezen voor een betaald WordPress thema of pagina bouwer, maar zeker aan het begin is dat niet noodzakelijk. De totale kosten voor het maken van een website met WordPress.org bedragen hierdoor ongeveer €4,00 per maand.

Kies je ervoor om een website te maken met WordPress.com? Dan beginnen de kosten ook vanaf €4,00 per maand, maar je bent dan een stuk beperkter. Je zal hier dan ook al snel moeten kiezen voor minimaal het ‘Explorer’ pakket van €8,00 per maand. Het maken van een website met WordPress.org geeft je dus niet alleen meer vrijheid en mogelijkheden, maar is ook nog goedkoper!

WordPress-website-maken-kosten

Conclusie: Moet je jouw website met WordPress maken?

Nu we zijn aangekomen aan het einde van dit artikel is het tijd voor een conclusie, want is het nu de beste optie om je eigen website of webshop te maken met WordPress?

Ben je van plan om zelf een website of webshop te maken en ben je niet super technisch aangelegd? Dan kan ik je zeker aanraden om je website te maken met WordPress! WordPress is namelijk veruit het populairste en makkelijkste systeem waarmee je zelf een eigen website of webshop kunt maken.

Wil je hulp bij het maken van je eigen WordPress website? Dan kan ik je aanraden om mijn gratis stappenplan website maken e-book te downloaden. In dit stappenplan neem ik je van A tot Z mee door het volledige proces om zelf, zonder technische kennis, een eigen website te maken.

Veelgestelde vragen

Waar wordt WordPress voor gebruikt?

WordPress is, met een marktaandeel van bijna 50%, wereldwijd veruit het populairste en meest gebruikte CMS. Of je nu een blog, portfolio, vereniging, webshop of geavanceerde bedrijfswebsite wilt maken. Met WordPress kun je een website of webshop ontwikkelen die volledig aan je wensen en behoeften voldoet!

Is WordPress niet meer gratis?

Jawel, tot op de dag van vandaag is WordPress nog gratis! Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen WordPress.com en WordPress.org. Beide versies beschikken over een gratis versie, maar voor WordPress.com geldt dat deze erg beperkt is. WordPress.org is altijd gratis, maar om deze versie te kunnen gebruiken heb je wel een domeinnaam en hostingpakket nodig.

Hoe makkelijk is WordPress?

WordPress is super makkelijk in gebruik en dat komt door een aantal verschillende redenen. Zo is WordPress open source waardoor iedereen zijn eigen toevoegingen aan het systeem kan doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er verschillende thema’s en plug-ins beschikbaar zijn gekomen die het mogelijk maken om zonder technische kennis een eigen website of webshop te maken.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand