WordPress is een populair content management systeem en biedt gebruikers een eenvoudige en intuïtieve manier om hun website te ontwerpen en te beheren. Een van de vele krachtige functies van WordPress zijn widgets. Maar wat is een WordPress widget nu precies en waarvoor gebruik je ze?
WordPress widgets zijn kleine, zelfstandige componenten die je kunt gebruiken om specifieke functies en inhoud toe te voegen aan verschillende delen van je website, zoals de zijbalk of het voettekstgebied. Ze zijn eenvoudig te installeren en te configureren en bieden een snelle en eenvoudige manier om specifieke inhoud en functies toe te voegen zonder de code van je website te hoeven bewerken.
In dit artikel geef ik antwoord op de vraag Wat is een WordPress widget, vertel ik waarvoor je ze kunt gebruiken en hoe je ze instelt. Daarnaast leg ik het verschil tussen plugin en widget uit, zodat je een beter begrip krijgt van de mogelijkheden en beperkingen van beide.
Wat is een widget in WordPress?
Wat is een WordPress Widget? Bij een WordPress website maken heb je toegang tot een groot aantal tools en functies om je website te personaliseren en aan te passen aan je wensen en behoeften. Een van deze functies zijn de WordPress widgets. Wil je weten wat WordPress is? Lees dan mijn artikel over Wat is WordPress.
Wat is een WordPress widget dan precies? Widgets zijn kleine, zelfstandige componenten die je kunt toevoegen aan verschillende delen van je website, zoals de zijbalk of het voettekstgebied. Ze zijn ontworpen om specifieke functies en content te bieden, zoals een zoekformulier, recente berichten, social media knoppen en nog veel meer.
Widgets zijn eenvoudig te installeren en te configureren en bieden een snelle en eenvoudige manier om specifieke inhoud en functies toe te voegen zonder de code van je website te hoeven bewerken. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen, wijzigen en verwijderen via de widget sectie in het dashboard van je WordPress website.
Wat is het verschil tussen een WordPress widget en plugin?
WordPress widgets en plugins zijn beide tools die je kunt gebruiken om functies en inhoud toe te voegen aan je WordPress website. Hoewel ze op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, is er toch een verschil tussen plugin en widget.
Een WordPress plugin is een uitbreiding voor WordPress die je specifieke functies of functies groepen toevoegt aan je website. Het biedt je een veel bredere functionaliteit dan een widget, en het kan je website volledig veranderen. Een plugin kan bijvoorbeeld een compleet nieuw contactformulier, een galerij of een winkelwagen-systeem toevoegen aan je website. Plugins kunnen complex zijn en vereisen soms technische kennis om te installeren en te configureren.
Widgets zijn daarentegen veel eenvoudiger en gericht op specifieke functies of inhoud. Ze zijn specifiek ontworpen om snel en eenvoudig te worden geïnstalleerd en geconfigureerd, zonder veel technische kennis. Je kunt bijvoorbeeld een widget toevoegen om de recente berichten op je blog te tonen, of om social media knoppen toe te voegen aan de zijbalk van je website.
WordPress plugins zijn veel krachtiger dan widgets, maar ook veel complexer en vereisen soms technische kennis om te installeren en te configureren. Widgets zijn eenvoudiger en specifiek gericht op specifieke functies of inhoud. Beide tools kunnen worden gebruikt om je WordPress website te verbeteren en aan te passen aan je wensen en behoeften, maar de keuze tussen de twee zal afhangen van je specifieke behoeften en technische kennis.
Waar kun je widgets op jouw website gebruiken?
Nu je antwoord hebt op de vraag wat is een WordPress widget, zal ik je vertellen hoe je WordPress widgets op je website kunt gebruiken. Widgets kun je op verschillende plaatsen op je WordPress website gebruiken. Dit is afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt, maar in de meeste gevallen kun je widgets toevoegen aan de header, de footer of de sidebar.
Het is belangrijk om te weten dat sommige WordPress thema’s meer mogelijkheden bieden voor het gebruik van widgets dan andere. Bij het Astra Pro thema en het Divi Theme kun je widgets toevoegen aan de header en de footer, evenals de sidebar. Dit betekent dat je nog meer flexibiliteit hebt in het toevoegen van functies en inhoud aan je website.
De meeste van de beste WordPress thema’s bieden je wel de mogelijkheid om widgets te gebruiken op verschillende plaatsen op je website. Lees je van te voren wel goed in over de functionaliteiten van je thema.
Hoe kun je widgets instellen?
Het instellen van widgets op je WordPress website is vrij eenvoudig:
- Log in op de backend van je WordPress website.
- Ga naar het menu “Weergave” en kies “Widgets”.
- Sleep en drop de widget die je wilt toevoegen naar de gewenste locatie op je website, bijvoorbeeld de sidebar, de header of de footer.
- Klik op de widget die je hebt toegevoegd om de instellingen te openen en pas deze aan zoals gewenst.
- Klik op “Pas aan” om de widget op te slaan en te publiceren op je website.
Conclusie: Wat zijn WordPress widgets?
In dit kennisbankartikel gaf ik antwoord op de vraag Wat is een WordPress widget en legde ik het verschil tussen plugin en widget uit. WordPress widgets zijn een uitstekend middel om functionaliteit en visuele elementen toe te voegen aan je website zonder complexe technische kennis. Het gebruik van widgets is afhankelijk van het gekozen WordPress thema, maar biedt in de meeste gevallen voldoende mogelijkheden.
Als je nog verdere hulp nodig hebt bij het instellen van widgets op je WordPress website, raad ik je aan om mijn gratis WordPress handleiding te downloaden. Ook kun je mijn online WordPress cursus eens bekijken waarin je stap voor stap leert hoe jij jouw eigen website kunt maken met WordPress!