WordPress tags | Wat zijn het & hoe gebruik je ze?

Wat-is-een-WordPress-tag
Inhoudsopgave

WordPress is een krachtig platform voor het maken van websites en blogs, met een breed scala aan functies en tools om je te helpen je content te beheren en te organiseren. Een van de handige functies die WordPress biedt, zijn tags. Maar wat is een WordPress tag nu eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk?

Een WordPress tag is eigenlijk een trefwoord of label dat je kunt toevoegen aan een bericht of pagina om het gemakkelijker te kunnen categoriseren en organiseren. Door tags aan je berichten toe te voegen, kunnen bezoekers snel gerelateerde content vinden en kun je de zoekmachine-optimalisatie van je website verbeteren.

WordPress tags bieden je ook de mogelijkheid om een hiërarchische structuur aan te brengen in de categorieën op je website. Door tags te gebruiken, kun je subcategorieën aanmaken en gerelateerde berichten op een gestructureerde manier organiseren. Dit maakt het gemakkelijker voor bezoekers om door je website te navigeren en de informatie te vinden die ze zoeken. In dit artikel ga ik dieper in op wat WordPress tags zijn en hoe je ze kunt gebruiken om je website te organiseren en de gebruikerservaring te verbeteren.

Wat zijn de verschillen tussen WordPress tags en categorieën?

Nu je antwoord hebt op de vraag Wat is een tag, gaan we verder. Bij een WordPress website maken kun je berichten en pagina’s categoriseren om de inhoud van je website beter te organiseren en bezoekers te helpen vinden wat ze zoeken. Maar er zijn twee verschillende manieren om je content te categoriseren in WordPress: categorieën en tags. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen WordPress categorieën en tags die het waard zijn om te bespreken.

In tegenstelling tot tags zijn categorieën in WordPress bedoeld om een hiërarchische structuur aan te brengen in de content op je website. Categorieën zijn als hoofdstukken in een boek, terwijl tags meer als index- of trefwoorden zijn. Categorieën helpen je om je berichten en pagina’s te groeperen in bredere onderwerpen en subonderwerpen, terwijl tags specifieke trefwoorden toevoegen die bezoekers kunnen gebruiken om gerelateerde content te vinden.

Een ander verschil tussen categorieën en tags in WordPress is de manier waarop ze worden gebruikt in je website’s navigatiemenu. Categorieën worden vaak gebruikt als menu-items in de hoofdnavigatie van een website, terwijl tags vaak worden gebruikt in de zijbalk of in de voettekst van de website. Dit komt omdat categorieën algemene onderwerpen en hoofdonderwerpen vertegenwoordigen, terwijl tags specifieker zijn en minder vaak gebruikt worden.

Ook heeft een WordPress categorie ook invloed op de URL-structuur van je website. Als je een bericht of pagina publiceert in een bepaalde categorie, wordt deze weergegeven in de URL-structuur van je website. Dit kan handig zijn voor zoekmachine-optimalisatie en kan helpen om je content beter te indexeren in de zoekresultaten van Google. Tags hebben daarentegen geen invloed op de URL-structuur van je website.

WordPress-tags

Wat doen WordPress tags voor SEO?

Een van de belangrijkste voordelen van WordPress tags voor SEO is dat ze je helpen om gerelateerde content op je website te groeperen. Dit kan helpen om je website een duidelijke structuur te geven en het voor zoekmachines gemakkelijker te maken om de inhoud van je website te begrijpen. Wanneer je gerelateerde berichten en pagina’s groepeert met behulp van tags, kan dit ook helpen om je website te positioneren als een autoriteit in je niche of branche.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van WordPress tags niet persé bijdraagt aan het gevonden worden in Google. Zoals altijd is de kwaliteit en relevantie van je content van cruciaal belang. Een paar tips voor het gebruik van WordPress tags voor SEO:

  • Beperk het aantal tags dat je aan een bericht of pagina toevoegt. Het toevoegen van te veel tags kan de structuur van je website verwarrend maken en kan zelfs leiden tot duplicate content.
  • Gebruik beschrijvende tags die relevant zijn voor de inhoud van je berichten en pagina’s. Vermijd het gebruik van vage of algemene tags die niet relevant zijn voor je content.
  • Voeg geen tags toe om zoekwoorden te spammen of te manipuleren. Dit kan leiden tot een penalty van Google en kan je SEO-prestaties schaden.
 

Een van de belangrijkste best practices is om te voorkomen dat elke tag een aparte archiefpagina aanmaakt, zoals standaard het geval is in WordPress. Dit kan namelijk leiden tot lage kwaliteit archiefpagina’s en dus slechte SEO. Het is beter om de no-index richtlijn te gebruiken om zoekmachines te vertellen dat deze tag-archiefpagina’s niet geïndexeerd hoeven te worden.

Dit is vooral belangrijk als je veel tags gebruikt op je website en je wilt voorkomen dat Google tijd verspilt aan het crawlen van nutteloze archiefpagina’s. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat het gebruik van de no-index richtlijn voor tags ook nadelen kan hebben, omdat het de interne linkstructuur van je website kan verstoren. Het is daarom belangrijk om dit op een geval per geval basis te beoordelen en te beslissen of het de moeite waard is om de no-index te gebruiken.

WordPress-tags-seo

Hoe maak je tags aan in WordPress?

Het aanmaken van tags in WordPress is eenvoudig en vereist geen speciale plugins of widgets. Ga naar Berichten of Pagina’s, klik op de titel van het bericht of pagina waarvoor je een tag wilt maken of bewerken, en voer de tagnaam in het invoerveld in. Zorg ervoor dat je je beperkt tot enkele relevante tags per bericht of pagina om verwarring voor gebruikers en zoekmachines te voorkomen.

Als je op zoek bent naar manieren om je tags te beheren en te optimaliseren, zijn er handige WordPress plugins beschikbaar, zoals Simple Tags. WordPress widgets zoals de Tag Cloud kunnen worden gebruikt om tags op je website te tonen aan bezoekers, zodat ze gemakkelijk gerelateerde content kunnen vinden en je website beter kunnen navigeren.

Lukt het je niet om tags aan te maken binnen WordPress? Dan kan het zijn dat je de verkeerde gebruikersrechten hebt. Controleer in dit geval even welke WordPress gebruikersrollen je precies nodig hebt.

Tags-instellen-WordPress

Conclusie wat zijn tags & moet jij ze gebruiken?

In dit artikel kreeg je antwoord op de vraag wat is een tag en legde ik uit waarvoor je WordPress tags kunt gebruiken en hoe je ze instelt. We hebben ook besproken wat de verschillen zijn tussen WordPress tags en categorieën en hoe WordPress tags van invloed zijn op SEO.

Het gebruik van WordPress tags kan je helpen om je content beter te organiseren en je websitegebruikers een betere gebruikerservaring te bieden. Door gerelateerde content te groeperen met tags, kunnen bezoekers snel en gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Dit kan ook helpen om de interne linkstructuur van je website te verbeteren en de SEO-prestaties van je website te optimaliseren.

Als je overweegt om WordPress tags te gebruiken, is het belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van te veel tags of irrelevante tags de gebruikerservaring en de SEO van je website kan schaden. Het is daarom aan te raden om je te beperken tot enkele relevante tags per bericht of pagina en de best practices te volgen bij het gebruik van WordPress tags.

Meer leren over WordPress? Volg dan mijn online WordPress cursus!

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook