Ik heb een haat-liefde verhouding met WordPress slideshow plugins. Aan de ene kant zijn ze geweldig voor het toevoegen van extra aandacht en het weergeven van extra inhoud zonder al te veel onroerend weg te nemen van je startpagina.
Aan de andere kant zijn de meeste slider plugins traag, onhandig, en gewoon lastig om mee te werken. In de loop der jaren heb ik tientallen slider plugins geprobeerd die beschikbaar zijn voor WordPress, en er zijn slechts een klein aantal die goed gecodeerd, snel, visueel aantrekkelijk, en gemakkelijk aanpasbaar zijn.
Ben jij op zoek naar de beste slideshow plugin voor jouw WordPress website of webshop? Lees dan snel verder, want hier vind je de top 3 beste WordPress slideshow plugins.
Waarom een slideshow/diashow maken voor op jouw website?
Veel webdesigners hebben een uitgesproken mening over het gebruik van sliders en slider besturingselementen in het ontwerp van websites. Sommigen vinden ze geweldig, anderen hebben een hekel aan ze. Een slecht getimede carrousel of automatische galerij slider kan gebruikers afleiden van belangrijke site aspecten. Aan de andere kant kunnen mobiele en website gebruikers met een handmatige slider snel door een reeks inhoudelijke functies of opties navigeren.
Hoewel sliders niet geschikt zijn voor elke website, zijn er wel een aantal die ze versterken. Begin daarom eerst te analyseren waar je gebruiker naar op zoek is en hoe elke pagina van je website hem kan helpen om dat doel te bereiken. Als sliders het merk versterken en het vertrouwen van de gebruiker vergroten, kunnen ze een cruciaal onderdeel van de gebruikerservaring zijn. Als ze afleiding en verwarring veroorzaken, zullen ze een negatieve invloed hebben op conversies. Elke organisatie is uniek, dus wat voor de één vlekkeloos werkt, kan voor de ander een nadelig effect hebben.
Er zijn bepaalde gevallen waarin slideshows een goede oplossing zijn voor uitdagingen op het gebied van gebruikerservaring en andere keren waarin ze liever vermeden worden.
Laten we eens kijken naar voorbeelden van wanneer het het beste is om een slider op je website te gebruiken.
- Productafbeeldingen: Sliders zijn vooral succesvol wanneer ze worden gebruikt voor productdetail pagina’s op eCommerce sites. Ze zijn perfect voor het presenteren van producten vanuit verschillende hoeken. Dit helpt om de online winkelervaring meer te laten lijken op een fysieke winkel.
- Getuigenissen van klanten: Sliders zijn ook zeer handig voor het weergeven van klant testimonials op een opvallende manier.
- Showcase Fotogalerij: Sliders zijn een fantastische manier voor bedrijven om fotogalerijen over hun merken te presenteren. Je kunt een verzameling afbeeldingen samenstellen om overtuigend bewijs te bieden van de waarde, kwaliteit en betrouwbaarheid van je bedrijf of organisatie.
- Portfolio’s presenteren: Van kunstenaars tot webontwikkelaars, grafisch ontwerpers en meer, mensen zijn vaak op zoek naar manieren om je vaardigheden en capaciteiten te tonen. En sliders zijn de perfecte manier om hun werk in een flexibel formaat te tonen.
Welke verschillende soorten slideshows zijn er?
Wil jij zelf een diashow of slider op jouw website gebruiken? Dan zul je misschien al wel gezien hebben dat je de keuze hebt uit verschillende soorten sliders, maar welke soorten sliders zijn er nou precies om een diashow voor jouw website te maken? Hieronder zal ik de verschillende soorten slideshows bespreken, zodat jij weet welke slider jij voor op jouw website moet gebruiken.
1. Basic slider
Dit type slider kan een oneven aantal dia’s naast elkaar tonen. In het midden is er een actieve dia, waar de animaties van de lagen doorheen lopen, en waar de links aanklikbaar zijn. Standaard zijn de andere dia’s alleen voor navigatie. Je kunt de dia’s één voor één doorbladeren.
2. Full page slider
Een full page slider is praktisch synoniem met het concept van een ‘hero image’, dat verwijst naar een groot header ontwerp. Een WordPress hero afbeelding kan worden omschreven als een grote banner die prominent geplaatst wordt op een webpagina. Specifieker gezegd wordt een hero image, net als een paginavullende slider, meestal bovenaan een webpagina geplaatst en vult het hele scherm.
Veel full page sliders zijn foto’s die direct betrekking hebben op de inhoud, maar verschillende webdesigners hebben het gebruik van aanvullende mediatypen opgenomen, zoals achtergronden, illustraties en zelfs video’s. Het kan helpen bij het creëren van een positieve eerste indruk, en met de CTA (Call To Action) elementen kun je de gebruiker navigeren.
3. Carousel slider
Carrousels zijn een specifiek type slideshow die een beetje anders werkt. In plaats van één grote afbeelding per keer te tonen, of een slider met thumbnails eronder, tonen carrousels meerdere afbeeldingen op een rij.
Er zijn tal van situaties waarin het gebruik van een carrousel een betere optie zou zijn. Het gebruik van een typische afbeelding schuifregelaar is geweldig als je één dia in één keer centraal wilt stellen, bijvoorbeeld als je evenementen promoot of je fotografie laat zien. Maar met carrousels kun je meerdere dia’s in beeld brengen, waardoor je kansen om de aandacht van een bezoeker te trekken verdrievoudigen of verviervoudigen.
Een carrousel zou er geweldig uitzien als een slider voor productafbeeldingen in een e-commerce winkel, zodat klanten alle productafbeeldingen in één keer kunnen zien. Carrousels zijn een goede keuze als je veel belangrijke informatie in een slider hebt die niemand mag missen, en een goed gemaakte carrousel kan bezoekers verleiden om door de hele slideshow heen te klikken.
4. Thumbnail slider
“Thumbnail” is de term die wordt gebruikt om een miniatuurversie van een dia in presentatiesoftware aan te duiden. Het is afkomstig van grafische ontwerpers die kleine versies maakten van veel grotere afbeeldingen voor gebruik tijdens de planningsfasen van het ontwerpen. Een thumbnail is dus gewoon een veel kleinere versie van een grotere afbeelding.
Met een thumbnail slider kun je dus perfect afbeeldingen in een portfolio van een fotograaf of kunstenaar weergeven. Als er op de miniatuurversie van de dia geklikt wordt zal een grotere afbeelding getoond worden.
Slideshow maken voor website: De beste WordPress plugins
Je kunt op verschillende manieren een slider of slideshow op jouw WordPress website toevoegen. Zo kun je door middel van programmeren een slider op jouw website toevoegen, maar voor velen zal dit te technisch worden. Daarom zijn er ook een hoop WordPress plug-ins beschikbaar gekomen waarmee jij zonder technische kennis een slider of diashow op jouw website kunt toevoegen.
Er zijn veel slider plugins beschikbaar. En hoewel sommige je website verrijken, kunnen anderen het vertragen met te veel onnodige scripts. Dit zijn de top 3 beste WordPress slideshow plugins van hoge kwaliteit die zowel snel als gemakkelijk te gebruiken zijn.
1. Smart Slider 3
Enorm veel sjablonen en eenvoudig te gebruiken interface. Het beste aan Smart Slider 3 is dat zelfs als je een absolute beginner bent, je met gemak een verbluffende slider kunt bouwen. In tegenstelling tot de meeste slider plugins, is de interface niet volgegooid met te veel functies. Dit maakt het gemakkelijk voor bijna iedereen om een slider te maken, ongeacht hun vaardigheden.
Na het installeren en activeren van de plugin, kun je naar het Smart Slider dashboard gaan om een nieuwe slider te maken. Je zal daar twee opties vinden: Nieuwe Slider en Sjabloon Bibliotheek.
Nieuwe Slider: Gebruik deze optie als je een slider helemaal zelf wil creëren. Sjabloon Bibliotheek: Gebruik deze optie als je een kant-en-klare slider uit de bibliotheek wilt importeren en deze vervolgens wilt aanpassen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar het stelt je ook in staat een slider te maken met het perfecte kleurenpalet en ontwerp.
2. MetaSlider
Met meer dan 700.000 actieve installaties, is Meta Slider (gratis versie) de meest populaire slideshow plugin in de officiële WordPress Plugin Directory. Een gemiddelde gebruikers waardering van 4,8 van de 5 sterren is een andere goede indicatie dat Meta Slider een serieuze kanshebber is voor de titel van beste WordPress slideshow plugin.
Dankzij het gebruiksgemak en de standaard instellingen van Meta Slider, kost het zeer weinig moeite om een aantrekkelijke slider voor je WordPress website te maken. Een geweldige manier om Meta Slider te gebruiken is om een diavoorstelling van foto’s aan een WordPress bericht of pagina toe te voegen.
3. Elementor Pro
Elementor Pro is eigenlijk drag en drop website software waarmee je mooie WordPress websites of webshops kunt creëren zonder al te veel kennis te hebben van coderen.
Met de Slide Widget van Elementor Pro kun je gemakkelijk mooie en simpele slideshows maken. Bovendien stelt het je in staat om inhoud te plaatsen op de slides die je maakt. Je kunt een kop, een beschrijving en een CTA-knop toevoegen aan elke dia.
Elke dia kan een achtergrondafbeelding of een kleur hebben. Als je kiest voor een achtergrondafbeelding, kun je er tevens een gekleurde overlay voor instellen. Bovendien is er een optie om de overvloeimodus van de achtergrond aan te passen en is ook het populaire Ken Burns Effect beschikbaar.
Je kunt een titel, een beschrijving en een knop met een link naar elke dia toevoegen. Dit zijn de meest essentiële elementen die je nodig hebt om een slideshow voor je website te maken. De Elementor slider widget is geschikt voor het maken van een basic slider.
Tips voor het maken van een goede slideshow voor jouw website
Om je website te onderscheiden van de rest, kom je met een goed ontwerp een heel eind. Het duurt slechts 50 milliseconden voor website bezoekers om hun mening te vormen, en 94% van deze eerste indrukken zijn direct gerelateerd aan de vormgeving. Hou dus de volgende zaken in gedachten als je een goede slideshow wil maken, die de aandacht van je bezoekers vasthoud. Hieronder zal ik daarom drie website maken tips voor jouw slider en/of diashow geven!
1. Maak de slider responsive
Tegenwoordig surfen mensen op hun desktop computers, laptops, mobiele telefoons en tablets. Ze hebben verschillende schermformaten, dus je website moet zich aanpassen aan elk formaat. Tenzij bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken op je WordPress website, zullen ze vertrekken. Als je website er slecht uitziet op het apparaat van de bezoeker, kun je dus een potentiële klant verliezen. Je hebt niet alleen een responsive website nodig, maar ook een responsive en mobielvriendelijke WordPress slideshow. Zorg er dus voor dat een slideshow op jouw website automatisch geschaald wordt en er op verschillende apparaten even aantrekkelijk uitziet.
2. Let op het contrast tussen de afbeeldingen en tekst
Omdat afbeeldingen een belangrijke rol spelen, plaatsen website ontwerpers vaak tekst over een afbeelding om het aantrekkelijke aspect van de foto te benutten en tegelijk tekstuele inhoud te verstrekken om de eigenlijke informatie over te brengen. Deze pogingen hebben echter vaak een averechts effect wanneer het contrast tussen de tekst en de achtergrond te laag is.
Volgens de toegankelijkheid vereisten voor kleurcontrast moet tekst die niet louter decoratief is of deel uitmaakt van een logo een contrastverhouding hebben van ten minste 4,5:1 (of 3:1 voor grote letters, gedefinieerd als een 18-punts lettertype, of een 14-punts vet lettertype).
Het plaatsen van tekst over een afbeelding hoeft niet volledig te worden vermeden, maar je moet wel opletten dat de tekst zowel leesbaar als goed te onderscheiden is voor de gebruikers. Wanneer tekst moeilijk te ontcijferen is, worden lezers gedwongen te kiezen tussen het vermoeien van hun ogen of het overslaan van de inhoud. Om niet het risico te lopen dat gebruikers je tekst negeren, kun je kleine veranderingen in het ontwerp aanbrengen om het contrast tussen de tekst en de achtergrond te vergroten.
3. Houd het kort
Te veel foto’s in één diashow betekent meestal dat elke foto maar een seconde of twee te zien is en dat nauwelijks genoeg tijd voor de kijker om ze in zich op te nemen. Te weinig foto’s betekent dat elke foto veel te lang op het scherm blijft, waardoor de slideshow langdradig en saai aanvoelt. Vermijd beide uitersten door alleen de meest relevante en noodzakelijke foto’s te selecteren. Een lengte van twee tot drie minuten is het beste. Langer dan dat en je riskeert de aandacht van de kijker te verliezen.
Kun je ook gratis een slideshow voor jouw WordPress website maken?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun jij met verschillende slideshow plug-ins een diashow op jouw website toevoegen. Echter wil je dit natuurlijk zo goedkoop mogelijk doen. Een vraag die ik daarom veel heb gekregen is of je ook gratis een slideshow voor jouw WordPress website kunt maken?
Absoluut! Maar het uitkiezen van een slideshow plugin die het beste bij je behoeften past kan tijdrovend zijn, want de mogelijkheden zijn legio. Ook hebben veel slideshow plugins een ingewikkelde interface en en is het handig om wat basiskennis van grafisch ontwerpen te hebben om het beste resultaat te bereiken.
Conclusie: Is het maken een diashow voor jouw website de beste keuze?
Nu we zijn aangekomen aan het einde van dit artikel is het tijd voor een conclusie, want is het nu verstandig om een diashow of slideshow voor jouw (WordPress) website te maken?
Als je de tips en aanbevelingen in dit artikel in acht neemt kun je een relatief eenvoudig diashow of slideshow voor je website maken die er mooi uitziet en prettig werkt. Ik raad je in dit geval wel aan om gebruik te maken van een slider plugin die ik hierboven heb benoemd.
Wil je de beste diashow hebben die aan alle design eisen voldoet of je huidige slideshow laten evalueren door een expert? Neem dan contact op met Nolimit Webdesign voor een responsive en mobielvriendelijke slideshow op jouw website of webshop.