YouTube video embedden in WordPress? | 2024 handleiding

YouTube-video-embedden-WordPress
Inhoudsopgave

Als je een website beheert met WordPress als CMS, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment video’s van YouTube op je website wilt plaatsen. Een YouTube video embedden is een geweldige manier om je website te verrijken met visueel materiaal en om meer verkeer naar je YouTube-kanaal te genereren.

Het goede nieuws is dat het embedden van een YouTube-video in WordPress eenvoudig is, zelfs als je geen ervaring hebt met coderen. In dit artikel laat ik je verschillende manieren zien om een YouTube-video in WordPress te embedden, zodat je snel aan de slag kunt.

Embed een YouTube video handmatig op jouw website

De eerste manier een YouTube video te embedden in WordPress is gewoon handmatig, door te kopiëren en plakken. Het enige wat je nodig hebt is de embed-code van de video.

Om de embed-code te krijgen, ga je naar de YouTube-video die je wilt embedden en klik je op de “Delen” knop onder de video. Vervolgens klik je op de “Insluiten” knop en krijg je de embed-code te zien. Kopieer deze code.

Ga nu naar je WordPress-editor en plak de code op de plek waar je de video wilt weergeven. Als je de WordPress-blockeditor gebruikt, voeg dan een “HTML” blok toe en plak de code daar.

Als je de video wilt aanpassen, kun je de code bewerken door de hoogte en breedte van de video aan te passen. Je kunt dit doen door de waarden aan te passen in de code. Onthoud dat deze methode werkt voor vrijwel elke website, niet alleen voor een WordPress website maken.

YouTube-video-handmatig-embedden

Embed een YouTube video in Elementor

Als je een WordPress-website maakt en Elementor gebruikt als page builder, dan is het eenvoudig om een YouTube video te embedden in WordPress met behulp van de Video Widget in Elementor. De Video Widget is een van de vele elementen die Elementor biedt om je pagina’s mee te bouwen en vorm te geven.

Om een YouTube video te embedden in WordPress thema Elementor, sleep je eenvoudig de Video Widget naar de plek op de pagina waar je de video wilt weergeven. Klik op de widget om de instellingen te openen. Voer vervolgens de URL van de YouTube-video in het veld “Video Link” in. Je kunt de video verder aanpassen door het formaat, de afspeelkwaliteit en andere opties te wijzigen.

Een andere handige functie van de Video Widget is dat het mogelijk is om de video’s responsief te maken. Dit betekent dat de video automatisch schaalt en zich aanpast aan de grootte van het scherm van de bezoeker. Dit zorgt ervoor dat je website er goed uitziet op verschillende apparaten.

Als je meer wilt weten over Elementor en wat het te bieden heeft, kun je mijn Elementor review of Elementor handleiding raadplegen om meer te leren over deze krachtige page builder.

YouTube-video-embedden-Elementor

Embed een YouTube video in Gutenberg

Als je de Gutenberg-editor gebruikt in WordPress, dan is het net zo makkelijk om een YouTube video te embedden in WordPress als met de klassieke editor of met Elementor. Er zijn verschillende manieren om een YouTube-video in te sluiten in Gutenberg, maar de gemakkelijkste manier is om de video-URL te plakken in de “Embed” blok.

Open de Gutenberg-editor en voeg een “Embed” blok toe door op het plus-pictogram te klikken. Plak de URL van de YouTube-video in het URL-veld en klik op “Insluiten”. De video wordt automatisch weergegeven in de blok.

Je kunt de weergave-opties van de video aanpassen, zoals de afmetingen en de afspeelinstellingen, in het blokinstellingenvenster aan de rechterkant. Als je meer controle wilt hebben over de weergave van de video, kun je de “HTML” blok gebruiken en de embed-code van de YouTube-video handmatig invoegen.

YouTube-video-embed-gutenberg

Embed een YouTube video met een plugin

Als geen van de bovenstaande opties werkt voor jouw WordPress-website, dan kun je overwegen om een plugin te gebruiken om je YouTube video te embedden in WordPress. Een populaire plugin die je hiervoor kunt gebruiken is YouTube by EmbedPlus.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je een YouTube-video insluiten door de URL van de video in de berichteditor te plakken. De plugin maakt dan automatisch een embed-code voor de video aan en toont deze op de pagina.

Je kunt ook de opties van de video aanpassen, zoals de grootte, afspeelinstellingen en meer. De plugin biedt ook extra functies, zoals de mogelijkheid om afspeellijsten in te sluiten en video’s met elkaar te vergelijken.

Het voordeel van het gebruik van een plugin is dat het je meer flexibiliteit geeft en vaak meer geavanceerde opties biedt dan de standaard embed-functies van WordPress. Een nadeel kan zijn dat sommige plugins zwaar zijn en de laadtijd van je website kunnen vertragen.

YouTube-embed-plugin-WordPress

Maken YouTube video’s jouw website slomer?

Ja, video’s maken je pagina wel slomer, maar je kunt hier een aantal dingen tegen doen. Een van de meest effectieve methoden is om gebruik te maken van “lazy loading”. Dit houdt in dat de video pas wordt geladen wanneer de bezoeker deze daadwerkelijk bekijkt, in plaats van dat deze automatisch wordt geladen bij het openen van de pagina. Door ook thumbnails in te stellen in plaats van de video zelf, kun je de laadtijd van de pagina nog verder verbeteren.

Er zijn verschillende plugins beschikbaar die je kunnen helpen met het website sneller maken, zoals mijn persoonlijke favoriet WP Rocket. Dit is een populaire cache-plugin die ook lazy loading en optimalisaties voor afbeeldingen biedt om je website sneller te maken.

Je website snelheid testen is iets wat je echt regelmatig moet doen. Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je de snelheid van je website kunt testen, zoals GTmetrix en Google Pagespeed Insights.

Hoe kun jij nu het beste YouTube video’s embedden?

In dit artikel besprak ik verschillende manieren om een YouTube video te embedden in WordPress. Of je nu gebruikmaakt van de klassieke editor, Elementor, Gutenberg of een plugin, het embedden van YouTube-video’s op je website is eenvoudig en kan je content verrijken met visueel materiaal.

Hoewel het insluiten van video’s de laadtijd van je website kan vertragen, zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken, zoals het gebruik van lazy loading en thumbnails, en het optimaliseren van je website met een cache-plugin zoals WP Rocket.

Als het gaat om het kiezen van de beste methode om een YouTube video in WordPress te embedden, is het afhankelijk van je voorkeur en de complexiteit van je website. Als je een eenvoudige website hebt, is handmatig embedden waarschijnlijk de snelste en eenvoudigste optie. Als je echter gebruikmaakt van Elementor of Gutenberg, kun je profiteren van de aanvullende opties die deze page builders bieden.

Wil je meer leren over WordPress en hoe je je website kunt optimaliseren? Bekijk dan eens mijn WordPress cursus. Deze cursus is ontworpen om je te helpen bij het opzetten, beheren en optimaliseren van je WordPress-website. Door deel te nemen aan de cursus leer je niet alleen hoe je een YouTube video kunt embedden in WordPress, maar ook hoe je een professionele en goed presterende website kunt bouwen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand