Als je op het punt staat zelf een WordPress website te bouwen, dan ga je ook op zoek naar geschikte hosting. Er zijn talloze webhosting providers die hun server kwaliteiten aanprijzen en dan is het voor de perfectionisten onder ons soms moeilijk kiezen. Tijdens deze zoektocht vraag je jezelf wellicht af of zelf een website hosten niet een betere oplossing zou zijn dan het uit te besteden aan een hosting bedrijf. Daarom leg ik je in dit artikel de voor- en nadelen van zelf een website hosten uit, zodat je een goed geïnformeerde beslissing neemt voordat je een keus maakt.
Waarom zou je zelf een website willen hosten?
Zelf een website hosten hosten betekent volledige controle over je site hebben. Dit houdt in dat je de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid ruimte te bepalen die je nodig hebt om de best mogelijke website voor je klanten te beheren. Je bent ook niet gebonden aan een server van een derde partij, wat betekent dat je geen contract hoeft af te sluiten als je van server wilt veranderen of upgraden. Ook kun je je eigen hardware kiezen, wat betekent dat het upgraden van je systeem volledig afhangt van de hardware die je kiest.
Een website zelf hosten is vaak een optie die de meeste mensen niet overwegen omdat het te uitdagend en ingewikkeld lijkt. De realiteit is dat zelf een website hosten eigenlijk makkelijker is dan je denkt, en er vele voordelen bij komen kijken waarvan je misschien niet op de hoogte bent.
Laten we daarom de voordelen van zelf een website hosten op een rijtje zetten:
1. Het is relatief eenvoudig
“Je eigen website hosten” klinkt als een enorme uitdaging. Maar als je de instructies kunt volgen, kun je met redelijk veel gemak je eigen website hosten. Je hebt verschillende opties, maar twee van de beste zijn het gebruik van een Linux systeem waarop Apache, PHP, MySQL geïnstalleerd zijn of een Windows pc als WAMP server. Je hebt de initiële server setup in een kwestie van minuten, met behulp van een aantal vaste normen voltooid. Hierna volgen het opzetten van een DNS-zone, op de juiste manier verwijzen van je domeinnaam, installeren van de software stack en het maken van een virtuele host. Als je geen ervaring hebt met coderen of webhosting in het algemeen, is er wel een leercurve, maar het is geen magie en het is dus niet onhaalbaar.
2. Je behoudt de volledige controle
Zelf een website hosten zorgt ervoor dat jij de enige persoon bent die controle heeft over de server. Je kunt alle instellingen aanpassen of zelf achteraf wijzigen om je site beter te laten draaien. Mocht er zich een probleem voordoen, dan hoef je niet voor technische ondersteuning aan te kloppen en urenlang wachten op een reactie. In plaats daarvan kun je het probleem direct oplossen.
3. Je hebt volledige transparantie
Met de juiste monitoringsprotocollen kun je jouw verkeer veel beter in de gaten houden. Dit kan ontmoedigend zijn als je een kleine operatie uitvoert. Maar het stelt je daarentegen wel in staat om een betere kijk te krijgen op de potentiële klanten en leads die naar je site komen, en ook om mogelijke bedreigingen proactief aan te pakken.
4. Er zijn geen beperkingen op wat je kunt uploaden
De meeste webhosting providers houden een strakke leiband op wat hun klanten kunnen uploaden naar een site, met inbegrip van beperkingen op bestandsgrootte en types. Maar als je je eigen website host, hoef je je niet aan die regels te houden, want je kunt je eigen regels maken.
Wat heb je nodig om zelf een website te hosten?
Nu je een beter beeld hebt van de voordelen die zelf thuis een website hosten met zich meebrengt rest slechts de vraag: ‘HOE host ik zelf een website?’
Hiervoor moet je de volgende aanwijzingen volgen:
1. Een webserver
Windows: Laten we eerst eens beginnen zelf een website thuis te hosten (zelf een website hosten thuis) met behulp van je computer met het Windows-besturingssysteem. Minder dan een derde van alle websites maken gebruik van Windows, wat betekent dat je hosting opties geneigd zijn om iets beperkter uit te vallen dan die van Linux-ontwikkelaars. Maar als kennis hebt van coderen in ASP.NET en C, dan is Windows gecombineerd met WAMP de juiste keus.
Om dit super makkelijk te maken, zullen we een WAMP installatie programma gebruiken (waarvan er verschillende zijn) genaamd WampServer. Dit zal Windows, Apache, MySQL en PHP installeren. Je kunt er ook voor kiezen om elk pakket handmatig te installeren, maar dit proces vereist veel meer werk en is foutgevoelig.
Tijdens de installatie wordt automatisch een www-map aangemaakt. Je zult hem waarschijnlijk hier vinden: c:wampwww. Vanuit die directory kun je subdirectories aanmaken (in WampServer “projecten” genoemd), en alle HTML of PHP bestanden in die subdirectories plaatsen. Als je klikt op de localhost link in het WampSever menu of je internet browser opent met de URL http://localhost, dan zou je het hoofdscherm van WampServer te zien moeten krijgen.
Laten we nu eens kijken naar hoe Apache, MySQL en PHP op een Linux systeem werkt. LAMP stacks zijn verreweg de meest voorkomende Linux hosting configuratie, maar wees niet bang om te experimenteren met NGINX of LiteSpeed web servers. Installeer de software met behulp van de Terminal. Om de LAMP software installatie te starten, typt je het volgende in de terminal: [crayon-5f16fe2ce2c6d049361186/].
Tijdens het installatieproces wordt je gevraagd om een wachtwoord voor de MySQL root gebruiker (de database gebruiker die alle rechten heeft) in te voeren. Technisch gezien is het niet nodig (omdat het al bij de installatie gedaan had moeten zijn), maar voor de zekerheid kun je de Apache web server herstarten.
2. Download de inhoud van jouw eigen website
Nu de webserver gereed is voor het zelf hosten van je website, kun je de WordPress bestanden uploaden die je nodig hebt voor de eerste handmatige installatie van WordPress. Gaat het om een bestaande website? Dan kun je de database importeren en files uploaden die je met behulp van een backup van je webhosting provider hebt opgeslagen. Zorg er in dit geval wel voor dat je de oude database gegevens verwisselt voor de nieuwe.
3. Website verbinden met router
De volgende stap om zelf een website thuis te hosten, is het verbinden van je webserver met de router van je internetprovider zodat je website via het internet toegankelijk is voor bezoekers. Hiervoor heb je een statisch IP adres nodig. Een statisch IP adres is een IP onveranderlijk nummer dat je computer met webserver identificeert binnen het netwerk. Geef je pc een statisch IP-adres binnen je netwerk. Je router staat eigenlijk tussen je pc en de rest van het internet. Geef je router het IP-adres waarvoor je de poort openzet om toegankelijk te zijn voor de rest van het internet.
Let wel: Het is verstandig om eerst even na te gaan of hosting via je internetprovider wel mogelijk is. Je kunt hier namelijk tegen problemen aanlopen die te maken hebben met je bandbreedte quota. Het zou natuurlijk niet fijn zijn als je internetverbinding is opgeschort vanwege één onschuldig experiment!
4. Een domeinnaam aanschaffen
Er zijn verschillende websites waar je uit kunt kiezen om je domeinnaam te registreren. Je zult je ook al gauw realiseren dat zodra je een goede domeinregistratie website bezoekt, een domein met een .NL extensie niet je enige optie is. Na registratie van je domeinnaam kun je die in het klantenpaneel van de domein registrar laten doorverwijzen naar het IP adres van je router/web server.
Is het eenvoudig om zelf een website te hosten vanuit huis?
Zelf website hosten thuis is niet zo moeilijk als je bereid bent een beetje te leren over coderen en de programma’s die je ervoor nodig hebt. Het is een leuke ervaring en je begeeft je op compleet nieuw terrein. Je kunt van hosting naar programmeren en webdesign gaan en de wereld ligt aan je voeten. Een andere reden waarom je veel leert is omdat het hosten van een eigen website je de vrijheid geeft om het systeem te veranderen zoals je wilt. Indien je echter meer dan alleen experimenteren op het oog hebt en een website wil hosten die veel bezoekers en conversie moet genereren is het verstandig uit te kijken naar een goede WordPress hosting via een reguliere webhost.
Wat kost het om zelf een website te hosten?
Je denkt dat hosting duur is, maar dit is een grote mythe. De voordelen van zelf een website hosten wegen namelijk niet op tegen de kosten. Een goed hostingpakket biedt diensten die je echt niet vanuit huis kunt evenaren, zoals beveiliging, back-ups, enz. Verder zal je elektriciteitsrekening aardig oplopen omdat de pc die je als webserver gebruikt, onafgebroken aan dient te staan en je anders met downtime te maken krijgt. De kosten voor goede WordPress hosting zijn dus een schijntje vergeleken met de kosten van zelf website hosten thuis.
Conclusie: Zelf jouw website hosten of toch uitbesteden?
Zoals eerder vermeld zijn de hoge kosten geen reden om je te ontmoedigen te experimenteren met website zelf hosten. Je hebt er wel enige technische kennis voor nodig, maar het is een goede manier om meer te leren over hoe je zelf een website kunt hosten en wat er met hosting gemoeid gaat (hoe host ik zelf een website). Zodra je klaar bent met het experiment, kies dan voor het hosten van je website via een goede hosting provider zoals bijvoorbeeld SiteGround, Hostinger of Cloud86. Op deze manier kun je gewoon achterover leunen, je ontspannen en je concentreren op het verbeteren van je bedrijf.