Website verhuizen? | Zo verander jij eenvoudig van hosting!

website-hosting-verhuizen
Inhoudsopgave

Heb jij op dit moment een website of webshop, maar ben jij niet tevreden over de huidige hosting provider? Dan is het een verstandige keuze om jouw website te verhuizen naar een andere hosting provider. Om jou hier zo goed mogelijk bij te helpen ga ik in deze blog uitleggen hoe jij eenvoudig zelf van hosting kunt veranderen.

Wanneer zou jij jouw website moeten verhuizen?

Hoewel er veel webhosts op het internet beschikbaar zijn met goede bedoelingen, is er meer nodig dan positief denken om een succesvolle website te maken. Niet alle hosting providers gebruiken namelijk de beste en meest actuele elementen voor hosting. Een zwakke netwerk infrastructuur kan problematisch zijn, voor zelfs de best ontwikkelde websites ter wereld. De realiteit is dat het hebben van een stevig fundament voor je site, sterk afhankelijk is van de server waarop het draait.

Je kunt het eigenlijk een beetje beschouwen als digitaal vastgoed. In welke buurt of gemeenschap zou je graag een woning kopen? In vergelijkbaar opzicht bieden hosting providers een virtueel landschap aan, waar je een persoonlijke of commerciële constructie kunt bouwen. Het kiezen van de juiste provider is daarom van vitaal belang voor het succes van jouw website of webshop. Twijfel je aan de capaciteit van je hosting? Dan zijn dit enkele goede redenen om uit te kijken naar een andere provider en kan je website verhuizen de beste beslissing zijn die je ooit hebt genomen. Hoe van hosting veranderen jouw online aanwezigheid positief kan beïnvloeden, zullen we in dit artikel nader belichten.

1. Trage website en/of lage uptime

De snelheid van je website of webshop is van essentieel belang voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), hoe bezoekers je website ervaren en het conversiepercentage. Het is daarom verstandig om deze zo nu en dan te testen met tools zoals Google PageSpeed Insights en Pingdom om er zeker van te zijn dat de laadtijden laag blijven en om eventuele prestatieproblemen op te lossen of te voorkomen.

Elke keer dat je website niet beschikbaar is voor gebruikers of bezoekers, wordt deze beschouwd als ‘down’. Zelfs als de site slechts enkele seconden onbereikbaar is, kan dit ernstige problemen veroorzaken. Om te beginnen maakt downtime een website onbetrouwbaar en van lage kwaliteit voor zowel gebruikers als zoekmachines.

Indien je site dus regelmatig uitvalt, zullen gebruikers merken dat ze er niet op kunnen vertrouwen dat de site beschikbaar is wanneer dat nodig is. Het algoritme van Google zal hier ook rekening mee houden, en je zoekmachine ranking zal als gevolg daarvan aanzienlijk dalen. Dit is natuurlijk schadelijk voor de zichtbaarheid van je website. Dat een website verhuizen SEO voordelen kan opleveren, is natuurlijk ook een belangrijke overweging wanneer je besluit om naar een andere provider te stappen.

Als jouw site ook nog eens inkomsten genereert, loop je dus elke keer als er een storing is belangrijke transacties mis. Indien de site vaak of gedurende lange perioden niet bereikbaar is, kun je hierdoor honderden of zelfs duizenden euro’s mislopen. Wanneer je een een webshop exploiteert, heeft uptime dus heel veel invloed op je verdiensten.

Webhosting is een van de meest voorkomende oorzaken van website downtime, aangezien er vele manieren zijn waarop de server de beschikbaarheid van een site kan beïnvloeden, waaronder:

 • De kwaliteit en betrouwbaarheid van de hosting apparatuur.
 • Het type server waar je website op staat, aangezien gedeelde servers (shared hosting) de neiging hebben sneller overbelast te raken dan andere typen servers.
 • De beveiligingsfuncties van je host, omdat kwaadwillige aanvallen van hackers kunnen leiden tot downtime.
 

Mocht je merken dat je website een lage uptime heeft, oftewel vaak ‘down’ is, dan is er een redelijke kans dat je host hiervan de oorzaak is. Verhuizen naar een stabielere server is in dit geval dan ook het beste dat je voor je website kan doen.

Eenvoudig-zelf-van-hosting-veranderen

2. Geen serverlocatie in de omgeving

De tweede reden om van hosting te veranderen is de serverlocatie. Hoewel een overvolle server je laadtijd zeker kan vertragen, speelt ook de locatie van je server een belangrijke rol in hoe snel je site informatie levert aan bezoekers. Servers die ver weg staan van eindgebruikers zijn niet in staat om hen vliegensvlug van content te voorzien. Een gemakkelijke manier om te bepalen of dit het geval is bij jouw website is om Pingdom te gebruiken om de snelheid van je site te testen vanaf verschillende locaties. Indien je website vanaf sommige locaties sneller laadt dan anderen, is dit een goede indicatie dat serverlocatie ten grondslag ligt aan de problemen die gebruikers in die regio’s ervaren.

Als je host slechts op één locatie servers heeft staan en geen Content Delivery Network (CDN) aanbiedt, is het praktisch een gegeven dat een deel van je gebruikers een minder-dan-ideale site snelheid aangeleverd krijgen. Het kan dan zeker de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar providers met meerdere locaties, of die een CDN aanbieden.

3. Slechte klantenservice

Een goede relatie met je webhost is van onschatbare waarde. Voor starters, zullen er een aantal momenten zijn waarop er server-gerelateerde fouten optreden op de site. In deze gevallen moet je in staat zijn om snel contact op te nemen met je provider om het probleem op te lossen en je website snel weer online te krijgen. Daar komt bij kijken dat je soms met vragen zit ten aanzien van facturering of andere accountgegevens.

Maar in de regel geven de beste hosts ook ondersteuning op andere gebieden van website management. Veel hosts bieden bijvoorbeeld begeleiding bij het oplossen van problemen met verschillende soorten fouten op je website of ondersteuning voor CMS platformen zoals WordPress.

Indien jouw provider moeilijk te bereiken is, onvoldoende oplossingen aanreikt, of geen ondersteuning biedt op gebieden die direct verband houden met je hosting account, overweeg dan over te schakelen naar een nieuwe provider. Hoewel je misschien in staat bent om er in je eentje uit te komen zonder kwalitatieve klantenondersteuning, zal je op een gegeven moment iemand nodig hebben voor hulp bij server-gerelateerde probleem. Dit is veel makkelijker op te lossen als je een betrouwbaar team achter je hebt staan.

Zo verhuis jij jouw website eenvoudig naar een andere hosting

Heb jij met jouw website of webshop last van een van de hierboven genoemde problemen? Dan is het dus een erg verstandige reden jouw website te verhuizen en dus van hosting te veranderen. 

In eerste instantie zul je misschien denken dat dit erg technisch is, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Hieronder zal ik jou daarom stap voor stap uitleggen hoe jij zelf eenvoudig jouw website naar een andere hosting kunt verhuizen. Laten we daarom maar direct beginnen met stap één om jouw website te verhuizen.

1. Maak eerst een backup

Een foutje of vergissing is zo gemaakt en dus is het verstandig om voorbereid te zijn. Zeker als het gaat over een website waar je zoveel tijd, geld en zweet in hebt gestoken. Als je een statische html website hebt, kun je alle bestanden eenvoudig naar je harde schijf kopiëren met behulp van een FTP-client (zoals het gratis FileZilla programma bijvoorbeeld) of de File Manager van je huidige hostingprovider.

Maak je gebruik van een CMS zoals WordPress, Joomla of Drupal, dan moet je naast de bestanden van de website ook de MySQL database opslaan, omdat daar alle belangrijke gegevens worden opgeslagen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door gebruik te maken van een speciale plugin. de meest geavanceerde WordPress-plugin voor het maken van back-ups is bijvoorbeeld UpDraftPlus. Met deze plugin kun je eenmalige handmatige back-ups maken, maar ook regelmatige back-ups die worden opgeslagen naar een veilige cloudopslag. 

Als je bestaande hostingprovider een eigen back-uptool heeft, kun je die uiteraard ook gebruiken. Het is echter altijd beter om een kopie van je website op je lokale machine te hebben, dan bij een host die je binnenkort toch al van plan bent te dumpen. Gelukkig kun je in veel gevallen de back-up vanuit jouw huidige account bij de hosting provider downloaden.

Website-backup-maken-updraftplus

2. Schaf een hostingpakket aan bij de nieuwe provider

Aangezien je hosting verhuizen het doel van de hele onderneming is, moet deze stap uiteraard serieus worden genomen. Voordat je overstapt, is het daarom zeer raadzaam om ervoor te zorgen dat de nieuwe provider aan alle eisen voor jouw website voldoet. 

Afhankelijk van de reden waarom je hebt besloten om van host te veranderen, hecht je misschien meer waarde aan bepaalde aspecten van het aanbod, maar hier zijn enkele kenmerken die in elk geval het overwegen waard zijn: prijs, beschikbare schijfruimte, toegestaan aantal websites (in het geval u er meer dan één hebt), kwaliteit van de ondersteuning, geld-terug-garantie, en natuurlijk de beschikbaarheid van het door jouw gewenste hosting type (shared hosting, Vps hosting, WordPress hosting, dedicated server hosting en Cloud hosting). 

Wat dat laatste betreft – we begrijpen dat het waarschijnlijk nogal verwarrend klinkt, dus hier is de vuistregel: als je niet weet welk type hosting je hebt, is het hoogstwaarschijnlijk het “gedeelde” type (shared hosting). Zodra de nieuwe host is gekozen en een account is geopend, is het tijd voor het meest uitdagende gedeelte: het verplaatsen van de werkelijke ‘spullen’ waaruit jouw website bestaat.

3. Website verhuizen WordPress (plugin of handmatig)

Om een WordPress website te verhuizen kun je een plugin gebruiken. Er zijn een aantal plugins beschikbaar die het verhuizen van jouw website of webshop stukken makkelijker maken, maar de Duplicator plugin is bij uitstek de beste. 

De reden hiervoor is dat je met de gratis versie alles bij de hand hebt om een website snel en veilig over te zetten, en nog wel zonder downtime. Aangezien we eerder hebben kunnen vaststellen dat downtime absoluut funest kan zijn voor jouw website of webshop, is de Duplicator migratie plugin een fantastische uitkomst. Bekijk de plugin pagina om de handleiding en het proces door te nemen.

Verhuis jij jouw WordPress website of webshop liever handmatig? Dan zul je de volgende stappen moeten nemen om de migratie succesvol te kunnen voltooien:

 1. Maak een backup van je WordPress bestanden en database.
 2. Exporteer je database en creëer een nieuwe MySQL database bij de nieuwe provider. – – Plaats je bestanden op de server met een FTP programma of via de File Manager in het controlepaneel van de host en bewerk het config.php bestand.
 3. Plaats de nieuwe database inloggegevens in dit config.php bestand en importeer hierna de inhoud van de databasetabellen naar de nieuwe MySQL database via phpMyAdmin.
Duplicator-wordpress-plugin

4. Verhuis de database naar de nieuwe hosting

De migratie van een database zoals hierboven beschreven, lijkt op deze manier wel kinderspel. Maar we zullen het toch even iets beter belichten.

Het exporteren van je database is een eenvoudig proces dat slechts een paar stappen vereist om te voltooien. Log in op het cPanel account van je webserver en open de phpMyAdmin applicatie. Selecteer de database die uw WordPress installatie bevat uit de lijst in de linker zijbalk en klik eenmaal geselecteerd op de Export tab in het navigatiemenu.

De standaardinstellingen van een snelle export en het SQL-formaat voor de export zijn voldoende voor wat wij nodig hebben. Klik op de Ga knop en het database export proces zal beginnen. Een .sql bestand zal nu worden gedownload naar je lokale computer.

 1. Creëer de database op je nieuwe hostserver waarin je de SQL gegevens kunt importeren.
 2. Log in op je nieuwe webhost met de gebruikersgegevens die zij hebben verstrekt en maak verbinding met de cPanel software. Voor deze uitleg zullen we gebruik maken van de MySQL Databases applicatie. De stappen voor het aanmaken van een database zijn vrij eenvoudig. Open MySQL Database en maak een nieuwe database met een passende naam voor je website. Maak een nieuwe MySQL gebruiker aan (met een veilig wachtwoord).
 3. Voeg dit gebruikersaccount toe aan de nieuwe database en geef het Alle Privileges.
 4. Noteer de naam van de database, de nieuwe MySQL gebruikersnaam en het wachtwoord. Je zult ze spoedig nodig hebben. Nu je een nieuwe database hebt om mee te werken kunnen we beginnen met het import proces.
 5. Start phpMyAdmin vanuit de cPanel software op de nieuwe server en selecteer je nieuwe database uit de lijst in de linker zijbalk. Zodra het is geopend selecteer je het tabblad ‘Importeren’ in het navigatiemenu.
 6. In het gedeelte ‘bestand importeren’ klik je op de knop ‘Bestand kiezen’ en selecteer je het SQL-bestand dat je eerder hebt geëxporteerd.
 7. Schakel het selectievakje ‘Gedeeltelijke import’ uit, zorg ervoor dat het formaat is ingesteld op SQL en klik dan op de knop Ga. De import van de database zal nu beginnen.

De tijd die deze import in beslag neemt, is afhankelijk van de grootte van de database. Je zou een bericht moeten ontvangen dat je informeert over een succesvolle import wanneer deze voltooid is.

5. Vergeet niet je mail mee te verhuizen

Wanneer verhuist naar een nieuwe provider, zullen je oude e-mails over het algemeen niet beschikbaar zijn (op het nieuwe hosting account) tenzij je ze handmatig migreert. Om dit te doen heb je het volgende nodig.

 • Beide servers moeten het IMAP email protocol ondersteunen.
 • De gebruikersnaam, het wachtwoord en de inkomende mailserver van het e-mailaccount dat u wilt migreren.
 • Een e-mail client die IMAP ondersteunt (zoals Thunderbird)

De stappen om de mails zelf over te zetten naar de nieuwe hosting provider zijn als volgt:

 1. Maak op de nieuwe server het e-mailaccount aan dat u op de oude server had. (Gebruik dezelfde spelling en hetzelfde hoofdlettergebruik)
 2. Geef het nieuwe e-mail account hetzelfde wachtwoord dat je gebruikte op de oude server. Je kunt, indien gewenst, het wachtwoord wijzigen nadat het migratieproces is voltooid.
 3. Maak in je lokale e-mailclient twee nieuwe e-mailaccounts aan. Deze accounts zullen beide voor hetzelfde e-mailadres zijn en hetzelfde wachtwoord gebruiken.
 4. Bovendien moeten beide accounts worden ingesteld als IMAP. De inkomende mailserver (of IMAP-server) zal voor elke account anders zijn. Je dient de hostnaam van de server te gebruiken voor de nieuwe server en het IP adres/hostnaam voor de oude server.
 5. Met beide accounts online, open je de inbox van het account dat verbinding maakt met je oude server. Selecteer de e-mail die je wilt overzetten en kopieer deze (selecteer het en kies control + C op Windows). Selecteer vervolgens de inbox die verbinding maakt met de nieuwe server en plak het (control + V). Hetzelfde proces kan ook worden herhaald voor mappen.

Als je veel e-mails hebt, geef de accounts dan een paar minuten om de synchronisatie te voltooien. Zodra ze klaar zijn, zullen je oude e-mails in je mailbox op de nieuwe server staan.

6. Verhuis je domeinnaam eenvoudig mee

Wil je graag je domeinnaam overzetten naar andere hosting in plaats van te laten doorverwijzen naar je nieuwe host? Dan kun je dit tijdens het aanschaffen van je nieuwe hostingpakket al in orde maken. Hiervoor heb je een autorisatiecode (Auth-Code) nodig die je in het klantenpaneel van je oude host terug kunt vinden. Pas nadat je de Auth Code aan de nieuwe host hebt doorgegeven kun je de domeinnaam overzetten naar de andere hosting provider.

7. Zeg de oude hosting op

Het is belangrijk je oude hosting account op te zeggen zodat je niet met dubbele facturen opgescheept zit. Zorg er wel voor dat je dit pas doet NADAT je absoluut zeker weet dat alles naar behoren functioneert bij de nieuwe host. Mocht je namelijk een backup van ze nodig hebben, dan kunnen ze je hiervan alleen voorzien als het account nog niet geannuleerd is.

WordPress website verhuizen? Maak het jezelf makkelijk

Om de verhuizing van een WordPress website extra eenvoudig te laten geschieden kun je kiezen voor een hostingprovider die hiervoor een (gratis) verhuisservice aanbiedt. Hosters zoals Cloud86, Hostinger en SiteGround nemen je al het werk uit handen en binnen een wip en een zucht is je website over naar een betere hosting omgeving. Let hierbij wel op de voorwaarden. Sommige providers bieden deze service kosteloos aan bij bepaalde hostingpakketten, maar vragen een kleine vergoeding als je een Starters hosting pakket afneemt.

Gratis-website-verhuizen-bij-veranderen-van-hosting

Is het veranderen van hosting lastig?

Een website verhuizen naar een nieuwe hosting provider is vaak snel en gemakkelijk gedaan. Zeker als je daarbij ook nog eens gebruik maakt van hun verhuisservice en ze een uitstekende klantenservice bieden. Er is veel concurrentie in deze branche en dus doen veel hosting providers er werkelijk alles aan om het voor nieuwe klanten zo eenvoudig mogelijk te maken om zich bij hen aan te sluiten.

Website verhuizen SEO: Heeft het veranderen van hosting effect op de SEO?

Hoe van hosting veranderen effect kan hebben op de SEO van je website is eigenlijk een heel normale vraag. Indien je verhuist naar een webhost die betere service locaties, hosting apparatuur en een zeer lage downtime heeft dan zal dit alleen maar in het voordeel van je SEO ranking zijn. En dit zijn nu precies de redenen waarom je ervoor hebt gekozen om de oude host achter je te laten.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Tot 80% korting ontvangen bij de beste webhosting providers?

In deze gids lees jij hoe je de beste hosting provider kunt kiezen en vergelijk ik de 8 beste hosting providers met elkaar. Ook kun jij via deze gids tot 80% korting krijgen!

Hosting-gids