Een webhost biedt ruimte aan op hun server welke door een klant wordt gehuurd. Deze hostingcontracten verstrijken gemiddeld na 1, 3 of 5 jaar. Typische web hosting providers waar jij jouw website of webshop kunt hosten zijn bijvoorbeeld Hostinger, Hostgator of Siteground, maar er zijn nog talloze anderen alternatieven.
Indien er al geruime tijd een huiveringwekkende memo op kantoor de ronde doet met als onderwerp: hosting van website achterhalen, dan ben jij hier op de juiste plek. In dit artikel ga ik jou namelijk helpen achterhalen welke hosting jouw website of webshop gebruikt.
Wie is mijn hosting provider?
Het kan zijn dat je website al zo lang online staat, dat je inmiddels vergeten bent bij welke hosting provider je eigenlijk bent aangesloten. Of misschien ben je deze informatie kwijt geraakt nadat je de website door een designer of bedrijf hebt laten bouwen.
Hoewel veel ondernemers het belang van een goed functionerende website, die altijd online is redelijk op waarde weten te schatten, zijn de meesten (en hun medewerkers) zich vaak niet bewust van wie nu eigenlijk hun hosting provider is. De oorzaak hiervan is dat dit vaak door een derde partij in orde wordt gemaakt, tijdens het ontwerpen van de website. De hostingpartij achterhalen kan hierdoor een lastige opgave worden, als het contact verbroken is met de ontwikkelaar en je niet weet hoe hosting precies werkt.
Waarom is het belangrijk om te weten waar jouw website wordt gehost?
Het belangrijkste aan een website is uiteraard dat hij er professioneel uitziet en goed werkt. Doordat de focus hierop staat houden mensen zich vrijwel niet bezig met wie de webhosting provider nu precies is.
De meeste website eigenaren houden zich pas bezig met webhosting wanneer hun site ingrijpende werkzaamheden ondergaat zoals een website-redesign of downtime ondervindt als gevolg van onderbroken service, hacking, of een verlopen webhosting contract. Omdat er verscheidene redenen zijn waarom je zou willen weten wie je hosting provider is, zullen wij je nu vertellen hoe je hier gemakkelijk en snel achter kunt komen door WHOIS tools te gebruiken via het internet.
Welke hosting heeft een website?
WHOIS is een samenvoeging van de woorden ‘who is’ en betekend niets anders dan ‘Wie is’. De eenvoudigste manier om deze informatie te achterhalen is door middel van een van de talloze WHOIS hosting lookup tools. Via sites zoals hostingchecker.com, digital.com of GoDaddy Whois kun je snel een website hosting provider identificeren. Dit stelt je in staat de volgende stap te nemen, welke het opvragen van logingegevens is. Zodra je bij dergelijke tools de domeinnaam van een website invoert, zullen de resultaten zoals de hosting provider, hun URL, een IP-adres en nameservers weergeven worden.
Kun je ook achterhalen van wie een specifieke domeinnaam is?
Een webhosting dienst stelt je bedrijf dus in staat een website toegankelijk te maken via het wereldwijde web. Bij de meeste van deze providers kun je ook terecht voor domeinregistratie, maar je kunt een domeinnaam ook via een erkende domein registrar bij ICANN laten vastleggen. Een mooie en passende domeinnaam registreren is dus simpel en snel gebeurd, zolang deze beschikbaar is.
In sommige gevallen is het kopen van een domeinnaam die al bestaat de enige manier om het perfecte domein voor je merk of bedrijf te verkrijgen. Het kan gebeuren dat je een domeinnaam op het oog hebt die al geregistreerd is door iemand anders. Verlopen domeinnamen kunnen namelijk door iedereen vastgelegd worden. Heb je echter je zinnen gezet op eentje die momenteel in gebruik is, dan zul je erachter moeten komen wie de eigenaar hiervan is om contact met hen op te nemen over de aankoop ervan. Met behulp van de ICANN registratie lookup die beschikbaar is via www.lookup.icann.org, kun je snel achterhalen wie de wettige eigenaar van een domein is – inclusief je eigen domeinnaam.
Zo achterhaal jij eenvoudig de hosting van een website
In de WHOIS database staan alle actuele geregistreerde domeinnamen en hun wettige eigenaren geregistreerd. Weet je niet welke WHOIS tools je het best kunt gebruiken om de hosting van een website te achterhalen? Dan kunnen deze handige websites je zeker op weg helpen.
1. GoDaddy WHOIS
GoDaddy is een populaire hosting provider die tevens toegang heeft tot de WHOIS database. Via de GoDaddy WHOIS zoekopdracht kun je de webhost van een domeinnaam die reeds in gebruik is snel achterhalen. Wil je de domeinnaam aanschaffen? Dan kun je gebruik maken van de domeinmakelaar service van deze webhost.
2. Digital.com
Op de website van Digital.com vindt je objectieve beoordelingen van verscheidene middelen en over diverse webhosting providers om je website, merk of onderneming online te kunnen profileren. Ook Digital.com biedt de mogelijkheid om via een snelle zoekopdracht in de WHOIS database, de hosting van een site te achterhalen.
3. HostingChecker
Op Hostingchecker.com vind je verschillende WHOIS- en developer tools zoals waarmee je een hosting provider, website eigenaar, domeineigenaar en de locatie van website servers kunt achterhalen. Je kunt hier ook de server status, je DNS, IP-adres en nog veel meer opzoeken.
Kun je ook de eigenaar van de website achterhalen?
In de meeste gevallen zijn de domeineigenaar en de website-eigenaar dezelfde persoon. Maar technisch gezien hoeft dat niet het geval te zijn. Een bedrijfswebsite is hier een goed voorbeeld van. Deze is onderdeel van het bedrijf, dat eigendom kan zijn van een maatschap of vennootschap. Domeinnamen worden echter meestal geregistreerd door een individu.
Wanneer een domeinnaam wordt geregistreerd, zullen er verschillende contactpersonen vermeld staan. Dit zijn de Registrant, Admin, Technische Afdeling en Facturering. De contactpersoon die als registrant wordt vermeld is de wettelijke eigenaar van de domeinnaam. Als er een bureau is ingehuurd om de website te bouwen, kan het zijn dat een van hun medewerkers de domeinnaam heeft geregistreerd. Als je echter de eigenaar van de domeinnaam vindt, is het gemakkelijk om de eigenaar van de website te bereiken en vice versa. Je kunt ook op de website zelf via de contactpagina informatie over de eigenaar vinden of door middel van een zoekopdracht via social media of een zoekmachine.
Extra beveiliging voor maximale privacy (anonieme registratie)
Wanneer je een website laat maken, moet je uiteraard een domeinnaam laten registreren. Je reserveert het adres (of de URL) op het internet voor een bepaalde periode. Tijdens de domeinregistratie worden je gegevens toegevoegd aan de WHOIS database en kunnen deze dus door derden achterhaald worden. Omdat termen zoals ‘identiteitsdiefstal’, ‘hacking’ en ‘spam’ tegenwoordig vaker worden gebruikt met betrekking tot het internet, is de behoefte aan extra privacy niet ongegrond.
Je kunt daarom kiezen voor een anonieme domeinregistratie. Deze dienst wordt door veel hosting providers als extra service aangeboden en zorgt ervoor dat hoewel jij de wettelijke eigenaar van de domeinnaam bent, jouw gegevens als registrar afgeschermd zijn en je privacy op deze manier gewaarborgd blijft.
Cloud86 is een van de weinige hostingproviders die deze extra standaard meelevert bij aanschaf van een hostingpakket.