HTTP Error 502 | Wat is het & hoe los je het op?

HTTP-error-502
Inhoudsopgave

Wanneer je het over websites hebt zijn er heel veel verschillende fouten die frustrerend en verwarrend kunnen zijn. Een daarvan is de HTTP 502 error. Deze komt regelmatig voor, onder andere bij Gmail, Twitter en Cloudflare. Maar ook jouw WordPress website kan het overkomen.

Een HTTP 502 Error is een HTTP status code die betekent dat de server, terwijl hij optrad als gateway of proxy, een ongeldig antwoord kreeg van de upstream server die hij benaderde om aan het verzoek te voldoen

Deze fout kan verschijnen wanneer de belasting van de upstream server zijn capaciteit overschrijdt, of wanneer er iets mis gaat met het verzoek zelf (bijvoorbeeld een verkeerde URL).

De HTTP 502 Bad Gateway error kan problemen veroorzaken voor websites en webgebaseerde toepassingen. In dit artikel vertel ik je wat deze fout veroorzaakt en hoe je hem kunt oplossen.

Wat is een http 502 error?

De 502 Bad Gateway error is een van de meest voorkomende fouten die gebruikers tegenkomen als ze een website proberen te bereiken. De fout betekent specifiek dat de server een ongeldig antwoord heeft ontvangen van een inkomende server.

Elke keer dat je een website bezoekt, stuurt je browser een verzoek naar een webserver. De webserver ontvangt en verwerkt dat verzoek en antwoordt door de gevraagde bronnen terug te sturen, samen met een HTTP-header en HTTP-statuscode. Meestal wordt die statuscode niet gezien, tenzij er iets fout gaat. In wezen is het een manier van de server om je te laten weten dat er iets mis is gegaan, samen met de code die je kunt gebruiken om vast te stellen wat er mis is gegaan.

Wat-is-een-http-502-server-error

Wat is de oorzaak van de http 502 error?

Er zijn een paar verschillende redenen waarom een Http status code 502 optreedt, maar vaak komt het door een probleem met de DNS-server. De DNS server kan niet beschikbaar zijn of er kan een probleem zijn met de verbinding tussen de twee servers. Als je deze fout ervaart, moet je dat controleren bij je ISP of contact opnemen met de beheerder van je website.

Hoe kun je een HTTP error 502 oplossen?

Je weet nu dat de http 502 error super frustrerend is en wat de oorzaak van deze error kan zijn. Natuurlijk wil je nu ook weten hoe je dit probleem kunt oplossen. De http 502 Error kan op een paar manieren verholpen worden, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Hieronder geef ik je een paar opties.

1. Herlaad de pagina

Http statuscode 502 geeft aan dat de server momenteel niet beschikbaar is. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, maar de meest waarschijnlijke oorzaak is dat de server het gewoon te druk heeft om te reageren. Het herladen van de pagina kan het probleem soms oplossen, maar als het probleem aanhoudt, moet je verder onderzoeken wat de oorzaak is. Een mogelijke oorzaak is dat je de server probeert te benaderen tijdens piektijden. Als dit het geval is, kun je overwegen over te stappen op een server met meer vermogen.

2. Leeg de cache

Als je een 502 Bad Gateway error ziet op je website, kan dat komen doordat de cache van je browser deze pagina presenteert. Je kunt het probleem oplossen door een harde refresh te doen met de CTRL + F5 toetsen. Om te verversen op een Mac gebruik je de toetsen CMD + Shift + R.

Je kunt controleren of het aan je cache ligt door de pagina nu in een andere browser te openen. Is het probleem er nog steeds? Lees dan verder.

3. Lokale DNS cache

Http status code 502 kan ook worden veroorzaakt door een probleem met het lokale DNS. Dit gebeurt vaak als je je website hebt verplaatst naar een andere hosting provider of server. Het domein lost het IP-adres niet goed op. Omdat het veranderen van de DNS ongeveer 24 uur kan duren, kun je het beste even wachten tot alles volledig is gepropageerd.

Je kunt ook proberen de lokale DNS-cache te wissen, volg dan de onderstaande stappen.

Voer in Windows het volgende in:

  1. Command Prompt
  2. Ipconfig / flushdns
  3. Voer voor de Mac het volgende in de terminal in:
  4. Dsacheutil -flushcache

Op een windows krijg je de melding: “Successfully flushed the DNS resolver Cache “. Bij MAC’s krijg je geen succesmelding.

4. WordPress thema’s en plugins updaten

Een andere manier om te controleren waar het probleem van de HTTP 502 Error ligt is om naar je WordPress-thema en plugins te kijken. Als je updates van je plugins en thema uitvoert, dan kun je zien of het probleem verholpen is. Als je helemaal geen toegang meer hebt tot de website, dan zul je het via FTP moeten controleren.

Ga naar de directory /wp/content/. Hier kun je alle plugins deactiveren. Als je dit gedaan hebt, kun je je website bezoeken en kijken of het probleem is opgelost. Als dit is opgelost, kun je nu één voor één alle plugins inschakelen om te zien wat de oorzaak is.

Is dit niet het probleem? Kijk dan of je thema het probleem is. Je kunt dit ook doen via FTP onder de map /wp-content/themes/. Verander de naam van het thema zodat WordPress terugvalt op het oude thema. Als het probleem nu is opgelost, dan weet je dat het door je thema werd veroorzaakt.

Wanneer je kiest voor een van de beste WordPress thema’s, zoals Astro Pro theme, Elementor Pro of het Divi theme, kun je er vanuit gaan dat je thema eigenlijk altijd up-to-date is.

5. Contact jouw hosting provider

Als de bovenstaande oplossingen niet werken, is dat waarschijnlijk te wijten aan een probleem met je hosting provider. Een query, verzoek of script duurt te lang en wordt afgebroken door de server. Neem in dat geval contact op met het supportteam van je hostingprovider en leg het probleem uit. De beste WordPress hosting providers – zoals SiteGround, Hostinger en Cloud86 – zullen het onderzoeken en snel voor je oplossen.

Is de http 502 error nog niet opgelost?

Als de HTTP 502 Error na bovenstaande stappen nog steeds niet is opgelost, dan kan het verstandig zijn om van hostingprovider te veranderen. In dit geval kun je verschillende hosting vergelijken. Kies degene die je de beste en meest betrouwbare service kan bieden. Met een betrouwbare hostingprovider zul je geen HTTP 502 Error en andere soortgelijke fouten meer ervaren. Je website zal dan zonder problemen in de lucht blijven en je kunt zorgeloos ondernemen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

De beste hosting provider voor jouw website vinden?

Ben je op zoek naar de beste hosting provider voor jouw website of webshop? In deze hosting gids vertel ik je alles over webhosting en vergelijk ik de 8 beste hosting providers van dit moment!

Via deze gids kun je tot 80% korting krijgen op webhosting!

Hosting-gids