Hoewel er een nauw verwant bestaat, zijn webhosting en domein hosting twee verschillende diensten. Webhosting providers slaan content, zoals een website, op internet servers op. Domein hosts leveren domeinnamen ofwel de adressen die bezoekers helpen toegang te krijgen tot de content van websites. Sommige bedrijven bieden beide diensten aan en weer anderen specialiseren zich in het leveren van slechts eentje hiervan.
Het kan dus gebeuren dat je een domeinnaam hebt laten registreren bij bedrijf Y en een hostingpakket het gekocht van bedrijf X. Of wellicht heb je meerdere domeinnamen (voor verschillende websites) en één hostingpakket bij hetzelfde bedrijf aangeschaft. Om ervoor te zorgen dat bezoekers je website kunnen bereiken, zal je domeinnaam aan hosting koppelen dus een belangrijke rol spelen. Maar hoe krijg je dit nou voor elkaar zonder technische kennis? Geen nood, want na het lezen van deze handleiding kun je met het grootste gemak elke domeinnaam koppelen aan hosting. Hieronder zal ik twee methodes bespreken waarmee jij eenvoudig zelf jouw domein kunt koppelen aan een hostingpakket.
Handleiding domeinnaam koppelen aan hostingpakket
Waarschijnlijk ben jij van plan om zelf een eigen website of webshop te gaan bouwen, maar voordat je kunt beginnen moet jij jouw domeinnaam koppelen aan het hostingpakket. Hieronder zal ik jou voor twee verschillende methodes uitleggen hoe jij dit eenvoudig zelf kunt doen.
1. Kies een domeinnaam en een hostingpakket
Een domein aan hosting koppelen vereist natuurlijk twee dingen: een domeinnaam en een hosting pakket. Je kunt ervoor kiezen beiden bij hetzelfde bedrijf aan te schaffen of de domeinnaam via een erkende domein registrar en het hostingpakket via een speciale webhost. Dit is gebruikelijk voor vele webdesigners en developers en ook absoluut aan te raden. Er zijn een aantal redenen hiervoor, maar de belangrijkste is dat het grootste deel van de domein registratiehouders niet bepaald uitblinken in het verstrekken van kwalitatieve webhosting en het is hetzelfde geld vice-versa. Dit betekent dat je eigenlijk vast zult zitten aan een webhost indien je beide aanschaft via hetzelfde bedrijf.
Indien je een domeinnaam aanschaft bij een erkende registrar of domein registratiehouder, zal het niet gemakkelijk voorkomen dat je uit ontevredenheid over wilt stappen naar een ander bedrijf. Voor een hostingprovider geldt echter dat dit vaker voorkomt vanwege slechte klantenservice, prijsstijgingen of een ontevredenheid over de kwaliteit van de dienst. Gelukkig is het overstappen naar een nieuwe webhost snel gedaan, in tegenstelling tot het verhuizen naar een nieuwe registrar voor een domeinnaam. Het tweede kan namelijk aardig wat geld en tijd kosten.
2. Koppel het domein aan jouw hostingpakket
Er zijn twee methoden om je domeinnaam aan hosting te koppelen en beiden nemen circa 5 minuten in beslag. Hieronder zal ik beide methodes stap voor stap doornemen, zodat jij eenvoudig zelf jouw domeinnaam kunt koppelen aan het hostingpakket.
Methode 1: Extern domein koppelen aan hosting door het aanpassen van nameservers
Nameservers worden aan het werk gezet telkens wanneer iemand een website bezoekt, maar veel mensen weten niet goed wat ze eigenlijk zijn. Om dit concept te begrijpen, moet je even nagaan wat er gebeurt wanneer een website wordt bezocht.
Zoals je waarschijnlijk wel weet, kan elk apparaat dat op het internet is aangesloten, worden geïdentificeerd aan de hand van een uniek IP-adres. Nameservers maken deel uit van een grote database, het Domain Name System (DNS), dat werkt als een directory voor apparaten en de IP-adressen die eraan gekoppeld zijn.
Nameservers gebruiken deze informatie om domeinnamen te vertalen in numerieke IP-adressen – de taal die onze computers begrijpen. Dit proces verloopt zo snel dat het bijna nooit opvalt. Je typt simpelweg een URL en de nameserver laat jouw browser weten waar die website zich bevindt om de gewenste pagina te laden.
Zodra je een webhosting pakket aanschaft ontvang je een e-mail van je nieuwe webhost met alle details over je hostingcontract. Deze details bevatten ook de “nameserver records”. Nameserver records zijn uniek en verschillen per webhosting provider. Om je domeinnaam aan een hostingpakket te koppelen log je in bij de registratiehouder en vul je bij de nameserver records die van je nieuwe hosting provider in. Voor bijv. de hosting provider SiteGround zijn de nameserver records ns1.siteground.net en ns2.siteground.net.
Methode 2: Het wijzigen van je A Record / CNAME Records (DNS gegevens)
DNS speelt een belangrijke rol omdat het eenvoudige domeinnamen (bijv. mijnsite.nl) helpt omzetten naar een IP-adres (bijv. 19.84.36.72), welke computers vervolgens gebruiken om elkaar in een netwerk te identificeren. DNS werkt in feite als een telefoonboek. Het bevat records van web apparaten, zoals computers en servers, en de bijbehorende IP-adressen.
Elk domein heeft zijn eigen DNS-records, die tevens de nameserver bevatten. Deze worden gegenereerd wanneer je een domeinnaam registreert bij een hostingprovider of een domein registratiehouder. Op deze manier verwijst je nameserver je domeinnaam naar het IP-adres van je webhost of registratiehouder.
A Record
Het adres record is het meest basale type DNS record. Het wordt gebruikt om een domein (of subdomein) te verwijzen naar een IP adres (van bijv. een hostingbedrijf).
CNAME Record
Het canonieke naam record verwijst een domein naar een ander domein, in tegenstelling tot een IP-adres. Dit wordt gebruikt wanneer een site subdomeinen heeft, zoals shop.mijnsite.nl of blog.mijnsite.nl.
Je kunt in de gegevens van je domein een nieuw DNS record toevoegen of een wijziging aanbrengen in de bestaande records om je domeinnaam aan andere hosting te koppelen. Er verschillende soorten records die je kunt aanmaken/wijzigen, maar voor het koppelen van een domein aan hosting zul je dus één van deze twee (in geval van een domeinnaam het A Record en bij een subdomeinnaam het CNAME Record) moeten aanpassen. Hierna kan het enkele minuten of uren in beslag nemen voordat de wijziging gepropageerd is en je deze kunt waarnemen in je browser.
Heb jij jouw domein bij een andere hosting provider staan?
Indien je een domein via een hosting provider hebt aangeschaft en niet via een domein registratiehouder dan kun je deze domein aan andere hosting koppelen door gebruik te maken van voorgaande methodes. Uiteraard is het ook mogelijk de domeinnaam te verplaatsen naar de nieuwe host of een domein registratiehouder. Dit kan echter resulteren in downtime van je website en brengt altijd extra kosten met zich mee.
Is het ook mogelijk om een domein gedeeltelijk te koppelen aan het hostingpakket?
Afhankelijk van je hostingpakket kun je meerdere domeinnamen eraan koppelen om verschillende websites online te plaatsen. Het is echter niet mogelijk één domeinnaam slechts gedeeltelijk te koppelen aan een hostingpakket.
Let goed op hoeveel domeinen je kunt koppelen aan een hostingpakket
Voor het koppelen van meerdere domeinnamen aan een hosting pakket is het van belang dat het betreffende pakket die mogelijkheid biedt. Bij sommige hosting plannen kun je namelijk slechts één domeinnaam koppelen. Dit wordt meestal duidelijk vermeld bij de specificaties van het hosting plan. Let dus hierop voordat je overgaat tot de aanschaf van een hostingpakket.
Conclusie
Nu we zijn gekomen aan het einde van deze handleiding heb je een duidelijk beeld van hoe je een domeinnaam en hosting aan elkaar kunt koppelen. Je kunt dus gebruik maken van één van deze methoden je domeinnaam te verbinden je hostingpakket. Mocht je het echter nog steeds niet aandurven, schroom dan om je domein registratiehouder of webhost om hulp te vragen. Bedrijven met een uitstekende klantenservice zullen je graag bijstaan bij het oplossen van problemen of vragen ten aanzien hiervan.