Heb jij besloten om zelf een WordPress website of webshop te bouwen? Dan heb je uiteraard al een goede domeinnaam en webhosting gekocht, maar hoe kun jij vervolgens inloggen bij WordPress? Dit is een vraag die ik regelmatig heb gekregen, want voor velen is dit nog erg onduidelijk. Ik heb daarom besloten om om een blog te schrijven over hoe jij veilig kunt inloggen bij WordPress, hij jij dit proces extra kunt beveiligen en wat je moet doen als het niet lukt om in te loggen bij WordPress.
Inloggen bij WordPress: Installeer eerst WordPress!
Ik krijg regelmatig de vraag: “Hoe kun je inloggen bij WordPress”. Dit is opzich een goede vraag, maar het is hiervoor wel belangrijk dat je WordPress eerst installeert.
WordPress wordt standaard niet geïnstalleerd wanneer jij een domein en hosting pakket hebt gekocht. Dit heeft een hele goede reden, want je bent namelijk niet verplicht om WordPress te gebruiken voor het ontwikkelen van jouw website. Zo kun je ook gebruik maken van Joomla, Drupal, GetSimple, PivotX en nog veel meer andere CMS(Content Management Systemen).
Bij de meeste hostingpartijen kun jij wordpress met één druk op de knop installeren. Aangezien de methode hiervoor per hostingpartij verschilt kan ik je hier niet bij helpen. Uiteraard kun je deze methode wel erg makkelijk achterhalen door bijvoorbeeld te Googlen op “Jouw Webhosting Partij WordPress Installeren”. Zodra jij WordPress hebt geïnstalleerd kun je deze blog verder lezen om te weten te komen hoe jij kunt inloggen bij WordPress.
Inloggen bij WordPress: Waarom is dit nodig?
Het is erg belangrijk dat jouw WordPress website of webshop goed beveiligd, want je wilt niet dat onbekenden ook toegang krijgen tot jouw website. Daarom is het bij WordPress noodzakelijk om een account te hebben. Ik zal je ook niet aanraden om deze gegevens zomaar te delen, want dit kan serieuze problemen opleveren.
Mocht jij andere gebruikers wel toegang willen geven tot jouw website of webshop? Dan heeft WordPress hier een hele handige functionaliteit voor. Het is namelijk mogelijk om extra accounts aan te maken. Vervolgens kun jij deze accounts ook andere rechten geven. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een bepaald account alleen maar mag kijken, maar zelf niks kan bewerken of aanpassen. Vooral voor ontwikkelaars is deze functionaliteit erg handig, want op deze manier voorkom je dat jouw klant zelf aan de website of webshop gaat werken.
Inloggen bij WordPress: Op welke manieren is dit mogelijk?
Inloggen bij WordPress kan op verschillende manieren, maar wat is het verschil hier tussen en zijn beide manieren wel veilig? Je kunt bij WordPress inloggen door /wp-admin achter jouw url van jouw website te plaatsen, maar het is ook mogelijk om dit te doen via jouw hostingpartij. Ik zal beide methodes even toelichten en stap voor stap uitleggen hoe dit precies werkt.
Via jouw webhostingpakket
De eerste methode die je kunt gebruiken om in te loggen bij WordPress is door dit te doen via jouw hostingpakket. Deze manier wordt automatisch gebruikt wanneer jij voor het eerst inlogt. Je moet namelijk eerst WordPress installeren en vervolgens wordt jij vanaf WordPress doorgestuurd naar het dashboard van jouw nieuwe WordPress website of webshop. Vanaf dat punt begint de zoektocht naar een geschikt wordpress thema. Ik heb zelf een aantal blogs geschreven om jou te helpen bij het vinden van het beste WordPress thema.
- Beste WordPress templates voor bloggers
- Beste WordPress templates voor makelaars
- Beste WordPress templates voor portfolio’s
- Beste WordPress templates voor WooCommerce
- Beste WordPress templates voor restaurants
- Beste WordPress templates voor fotografen
- Beste WordPress page builders(Geen technische kennis nodig)
Versneld inloggen bij WordPress
Zodra jij WordPress eenmaal hebt geïnstalleerd hoef jij niet meer bij WordPress in te loggen via jouw webhostingpakket. Sterker nog dit zal ik je afraden, want dit kost elke keer wel erg veel tijd. Je moet namelijk elke keer eerst naar jouw webhosting, hier inloggen, vervolgens het juiste menu vinden en dan inloggen bij WordPress.
Op dit moment is hier een veel snellere manier voor. Je kunt namelijk op jouw wordpress website inloggen door /wp-admin achter jouw domein te plaatsen. Dit betekent dat je in de URL-balk van jouw browser de volgende informatie invoert: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/. Na het invoeren van deze URL zul jij het standaard inlogscherm van WordPress te zien krijgen(zoals de afbeelding hieronder). In het formulier dat hier verschijnt hoef jij vervolgens alleen nog jouw inloggegevens in te vullen. Als jij deze goed invult zul jij vervolgens op het dashboard van jouw WordPress website terecht komen.
Foutmelding wanneer jij probeert in te loggen bij WordPress?
Probeer jij in te loggen bij WordPress, maar krijg jij een foutmelding? Dit kan een aantal oorzaken hebben, maar je kan in dit geval het best eerst de foutmelding doorlezen. Hier wordt namelijk duidelijk verteld waarom jij niet kunt inloggen bij WordPress en hoe jij dit kunt oplossen. De meest voorkomende foutmelding is een onjuiste combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.
Ben jij jouw gebruikersnaam vergeten? Dan kun je proberen in te loggen met het door jouw ingestelde e-mailadres. Mocht dit ook niet werken? Dan kun je proberen in te loggen bij WordPress door de methode via jouw webhostingpakket eens te proberen. Als dit ook niet werkt kun je altijd nog de wachtwoord vergeten functie gebruiken. Let er wel op dat het in dit geval belangrijk is dat jij het e-mailadres nog wel weet. Als jij deze ook niet meer weet moet je namelijk in de database van jouw website het wachtwoord veranderen en dat is voor de meeste niet-technische wordpress gebruikers een hele lastige klus. Bewaar je e-mailadres en wachtwoord daarom goed!
Inloggen bij WordPress: Hoe kun jij jouw website veiliger maken?
In principe is het inloggen bij WordPress al aardig veilig, maar het kan nog veiliger. Standaard log je namelijk in door /wp-admin achter jouw domein te plaatsen. Dit is voor elke wordpress hetzelfde en dat weten hackers ook. Op deze manier maak je het voor hackers al een stuk makkelijker. Al helemaal wanneer je ook nog eens gebruik maakt van een standaard gebruikersnaam en wachtwoord.
Een erg goede extra beveiliging is Rublon. Dit is een gratis wordpress plugin die jij aan jouw wordpress website kunt toevoegen. Deze plugin voegt een extra veiligheids functionaliteit aan jouw inlogproces toe. Na het invoeren van jouw gebruikersnaam en wachtwoord moet je namelijk een QR-code scannen met jouw telefoon. Door deze plugin te gebruiken maak jij het voor hackers nog lastiger om in jouw website of webshop te komen.
Daarnaast is de WP hide login plugin in ook zeker aan te raden. Met deze plugin kun jij namelijk de standaard inlog pagina van jouw wordpress website wijzigen. Dit betekent dat je /wp-admin niet meer nodig hebt, maar dat je kiest voor /inloggen of /hallo. Jij kunt helemaal zelf bepalen via welke pagina jij wilt inloggen. Dit kun je doen door onder instellingen te gaan naar algemeen en hier helemaal onderaan te kijken.
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!